Afbeeldingen voor WordPress met Photoshop of een fotoprogramma

Het is voor je WordPress site cruciaal dat je afbeeldingen de juiste resolutie hebben. Lees hieronder waar je afbeeldingen aan moeten voldoen en hoe je dit doet.

Er zijn vele fotobewerkingsprogramma’s. In dit geval gaan we uit van Adobe Photoshop omdat dit het meest gebruikte programma is. Het programma Affinity Photo is een goed en betaalbaar alternatief voor Photoshop en doet niet of nauwelijks onder.
Wanneer je met Photoshop een afbeelding wilt opslaan voor het web voor je WordPress website dan kun het beste de volgende stappen uitvoeren. Soortgelijke stappen gelden ook voor andere programma’s als Paint.


Stap 1: Opslaan voor web

Ga naar bestand (file) en klik in het menu dat te voorschijn komt op ‘opslaan voor web’ of ‘save for web and devices’.
Let op: ga nooit naar gewoon opslaan en dan opslaan als JPG. Je bestand wordt dan niet efficient gecomprimeerd en veel te groot voor WordPress.

opslaan-voor-web-adobe-photoshop


Stap 2: Juiste instellingen ingeven in Photoshop voor WordPress

Je komt dan in het volgende scherm:

opslaan-voor-web-als-jpg-png-adobe-photoshop-export-scherm

Er zijn verschillende instellingen in dit scherm, zie de nummertjes bij de belangrijkste instellingen.

  1. de fotopreview zoals de foto eruit komt te zien zodra je hem opslaat
  2. Kies het soort bestand. Bijna altijd JPG. Alleen voor logo’s en transparante afbeeldingen PNG.
  3. Je kan invloed uitoefenen op de kwaliteit van de foto. Ik geef meestal 60 in. Je ziet de kwaliteit van de foto op de foto zelf bij nummer 1.
  4. In dit scherm kun je de breedte instellen. Voor een standaardafbeelding neem ik meestal 900 pixels breed. De hoogte gaat vanzelf mee. In pricipe is alles tussen de 800 en 1000 pizels breed voldoende voor afbeeldingen in berichten. In geval van beeldvullende afbeeldingen, bijvoorbeeld in een header of slider, is soms een bredere afbeelding gewenst, bijvoorbeeld 1200 pixels breed.
  5. Ik gebruik deze optie om foto’s procentueel te verkleinen, bijvoorbeeld 50% van de originele grootte.
  6. Hier lees je af welk formaat de afbeelding wordt opgeslagen en hoe groot de afbeelding is in kb’s of mb’s. Voor WordPress Google is het het beste om onder de 100kb te blijven. Ietsje meer mag. Maar bv 300 kb is echt te veel. Het duurt dan te lang voordat een foto in de webbrowser geladen is.
  7. Opslaan met een goede SEO-naam. Een goede omschrijving wat de photo voorstelt, bv: ‘sinterklaas-groep-kinderen.jpg’ en niet ‘DCN012345678.jpg’

Klaar. Je kunt de afbeelding nu in je media-bibliotheek in WordPress zetten. Succes!

Arthur


Meer handleidingen over foto’s en Photoshop


Ook interessant