Verschillen WordPress.com WordPress.org voor-/nadelen

Logo cursus traing wordpress

Verschillen WordPress.com WordPress.org voor-/nadelen

Overeenkomst WordPress.com en WordPess.org

WordPress.com en WordPess.org worden weleens door elkaar gehaald en sommige mensen weten niet dat er twee verschillende WordPress versies zijn. WordPress.org en WordPress.com zijn twee verschillende platforms.

Het werkt grotendeels hetzelfde als CMS systeem. Beide zijn wel door hetzelfde bedrijf gemaakt, namelijk Automattic. Met beide systemen zijn miljoenen websites gemaakt en het is het grootste CMS systeem om websites mee te maken. Hoewel beide websites de naam “WordPress” hebben zijn er nogal wat (belangrijke) verschillen tussen de twee WordPress versies.

Wat is WordPress.com?

WordPress.com is een website waar je een account aanmaakt en in een paar minuten een WordPress site hebt. Het is de WordPress software inclusief de hosting.

Wat is WordPress.org?

WordPress.org is een website waar je de WordPress-software kunt downloaden en vervolgens kunt installeren op uw eigen . Op WordPress.org vindt u ook uitbreidingen in de vorm van thema's (die de lay-out van uw WordPress-website bepalen) en plugins (die extra functionaliteit bieden voor uw WordPress-website). Je vindt er ook een ondersteuningsforum.

WordPress.com en WordPess.org worden weleens door elkaar gehaald en sommige mensen weten niet dat er twee verschillende WordPress versies zijn. WordPress.org en WordPress.com zijn twee verschillende platforms. Beide zijn echter wel door dezelfde mensen gemaakt. Hoewel beide websites de naam “WordPress” hebben zijn er nogal wat (belangrijke) verschillen tussen de twee WordPress versies.

Wat is het grootste verschil tussen WordPress .org en .com?

Wat is het grootste verschil tussen WordPress .org en .com? Het grootste verschil tussen WordPress.com en WordPress.org is wie de website host. Met WordPress.org host je in feite je eigen website bij een . Je moet dus nog apart je webhosting regelen.

Bij WordPress.com regelt WordPress alles wat met hosting te maken heeft. Dit maakt het makkelijker voor je, maar je je offert controle, flexibiliteit en mogelijkheden op.

Hieronder vind je een lijstje met goede webhosters. Cloud86 werkt top:

Moet ik wordPress .org en .com gebruiken voor mijn website?

Nu vraag jij je misschien af: moet ik kiezen voor WordPress.com of WordPress.org? De keuze is aan jou, maar ik adviseer je om voor WordPress.org te gaan. Met dit cms heb je de volledige vrijheid om je website in te richten zoals jij wilt. Je hebt veel meer mogelijkheden dankzij de vele thema's en plugins.

Bij WordPress.com heb je minder keuze om je website in te richten zoals jij dat wilt. Dit is vooral het geval bij grotere websites. Ben je van plan een kleinere website te maken en te houden, dan is WordPress.com ook prima.

Voor- en nadelen WordPress.org op een rijtje

WordPress.org is gratis software waar je mooie website mee kunt maken. Je kunt onder andere themes en plugins installeren en de PHP code aanpassen. Je bent wel zelf verantwoordelijk, voor het updaten, spamvrij houden van je website en dat soort dingen.

Voordelen WordPress.org

 • Je kunt alle WordPress themes uploaden en gebruiken;
 • Je kunt gebruik maken van plugins voor extra functionaliteiten;
 • Je kunt iedere advertentie plaatsen die je maar wilt;
 • Je hebt volledige controle over de code en je kunt er alles van maken wat je maar wilt (als je de technische kennis hebt);
 • Betere (SEO) omdat je de website verder kunt optimaliseren met plugins.

Nadelen WordPress.org

 • Enige technische kennis is vereist;
 • Je moet zelf hosting en een domeinnaam regelen en betalen;
 • Je moet zelf back-ups maken, op spam letten en dat soort dingen (zijn plugins voor).

Voor- en nadelen WordPress.com

Met WordPress.com kun je snel en eenvoudig een blog online zetten. Je hoeft niks te installeren en hoeft geen hosting te betalen. Na het registreren kun je meteen starten.

Voordelen WordPress.com

 • Geen technische kennis vereist;
 • Je hoeft je geen zorgen te maken over backups, spam, security, etc.;
 • Je kunt uit meer dan 100 verschillende themes kiezen;
 • Geïntegreerde statistieken systeem;
 • Je login is beveiligd (SSL);
 • Je krijgt extra traffic via blogs of the day.

Nadelen WordPress.com

 • Geen eigen domeinnaam maar voorbeeld.wordpress.com (tegen betaling wel eigen domeinnaam);
 • Ondanks dat het een voordeel is dat je direct kunt kiezen uit meer dan 100 verschillende themes is het wel een nadeel dat je geen custom themes kunt gebruiken;
 • Je kunt geen plugins installeren voor extra functionaliteiten;
 • Je kunt niks in de PHP code veranderen;
 • Er worden soms op je website getoond;
 • Je kunt geen eigen advertenties tonen als je minder dan 25.000 pageviews hebt.
 • Als je dit wel hebt kun je Skimlinks advertenties plaatsen, maar je moet de inkomsten wel delen met WordPress.com.

Wanneer WordPress.com of WordPress.org gebruiken?

Je kunt WordPress.com prima gebruiken voor een persoonlijke blog en je geen technische kennis hebt.

Als je het professioneler wilt aanpakken en een website wilt met eigen domeinnaam, dan moet je WordPress.org gebruiken omdat de mogelijkheden enorm zijn.

10 verschillen tussen WordPress.com en WordPress.org

Verschil 1: Kosten

WordPress.com is in principe gratis. U betaalt als u iets extra's wilt. Bijvoorbeeld een eigen domeinnaam, een speciaal thema, geen advertenties op je site, een webshop of extra schijfruimte. Het downloaden van WordPress op WordPress.org is gratis. Je betaalt wel voor de registratie van je domeinnaam en hosting.

Verschil 2: Installatie

Het bouwen van een website op WordPress.com is heel eenvoudig en snel. U maakt een account aan op WordPress.com en in een paar klikken heeft u een website. Een website beginnen met WordPress.org kost iets meer tijd en moeite. Eerst moet u een domeinnaam vinden, deze registreren en de hosting regelen. Als je dat gedaan hebt, hangt het van je hosting af hoe snel het gaat. Bij de meeste WordPress webhosting providers kun je WordPress in een paar klikken installeren. Als dat niet lukt, moet u WordPress downloaden van WordPress.org, de uploaden naar uw hosting provider en de WordPress installatiestappen doorlopen.

Verschil 3: Domeinnaam

Bij de gratis basisversie van WordPress.com krijg je een domeinnaam die eindigt op wordpress.com. Als ik bijvoorbeeld de Website JouwBedrijf website zou hosten bij WordPress.com, kunt u de site bekijken op JouwBedrijf.wordpress.com. Tegen betaling kunt u ook uw eigen domeinnaam gebruiken. Zoals www. JouwBedrijf.nl. Maar dan heb je geen e-mail op dat domein. Zoals arthur@JouwBedrijf.nl. Met WordPress.org moet u uw eigen domeinnaam registreren. Je hebt dus alle vrijheid om het domein te kiezen dat je wilt.

Verschil 4: Thema's

Thema's bepalen de indeling van uw site. Hoe uw site eruit ziet. Bij WordPress.com heb je een beperkt aantal thema's om uit te kiezen. Op het moment van schrijven van dit artikel waren dat er 389 om precies te zijn. Bij WordPress.org kunt u kiezen uit een onbeperkt aantal thema's. Op het moment van schrijven van dit artikel zijn dat er:

Overal op het internet kunt u nog veel meer gratis en betaalde WordPress themes's vinden.

Verschil 5: Plugin's

Plugin's voegen extra functionaliteit toe aan uw site. Noem maar op, iemand heeft er een plugin voor geschreven. Gratis of betaald. Bij WordPress.com is het niet mogelijk om extra plugins te installeren. Dat is een grote beperking als je serieus met je site bezig bent. Bij WordPress.org heb je alle vrijheid om te installeren wat je wilt. Op het moment van schrijven van dit artikel zijn er:

Er zijn nog veel meer gratis en betaalde WordPress plugin‘s te vinden elders op het internet.
NOOT: Plugins zijn geweldig omdat ze u veel flexibiliteit geven. U moet echter oppassen dat u niet te gek wordt met plugins. Elke plugin maakt uw site trager. En elke plugin is een mogelijk veiligheidslek. Bovendien zijn er gratis plugins die malware bevatten.

Verschil 6: Beveiliging, updates & back-ups

en updates zijn nodig om te voorkomen dat je site wordt . En back-ups zijn erg handig als er (toch) iets misgaat met je site. Bij WordPress.com wordt alles voor je geregeld en hoef je je nergens zorgen over te maken. Bij WordPress.org moet je alles zelf regelen. Er zijn goede plugins beschikbaar, maar je moet wel weten welke en deze vervolgens installeren en configureren.

Verschil 7: Advertenties

Op de gratis versie van WordPress.com kunnen advertenties op uw site verschijnen. Voor een jaarlijks bedrag kunt u dit afkopen. Verder bent u beperkt in de mogelijkheid om advertenties op uw site te plaatsen. Bij WordPress.org heb je alle vrijheid om te doen wat je wilt.

Verschil 8: Webshop

Wilt u (op termijn) een webshop op uw site? Dan bent u beter af met WordPress.org. Bij WordPress.com kun je tegen een fikse vergoeding kiezen uit 2 verschillende shopping carts. Bij WordPress.org heb je weer alle vrijheid. Op deze Website Academy site gebruik ik bijvoorbeeld de gratis plugin WooCommerce.

Verschil 9: Eigendom

Bij WordPress.com is de site niet van u. Je moet je ook aan de regels van WordPress.com houden, anders kan je site verwijderd worden. Bij WordPress.org is de site helemaal van jou. Je kunt ermee doen wat je wilt.

Verschil 10: Vereiste kennis

Bij WordPress.com heb je minimale kennis nodig om een website te beginnen. Je moet een account kunnen aanmaken en een paar klikken kunnen doen. Bij WordPress.org heb je meer kennis nodig. U moet een domein bestellen en hosting, WordPress installeren en zelf het onderhoud doen. WordPress is echter een zeer veel gebruikt platform en op internet kunt u alles vinden wat u erover moet weten.

Verschillen WordPress.com en WordPress.org samengevat

De volgende tabel bevat de samenvatting van het bovenstaande:

  WordPress.com WordPress.org
Kosten
 • basis gratis
 • betalen voor extra's
 • WordPress software gratis
 • betalen voor domein + hosting
 •  erg snel en makkelijk: account aanmaken + paar klikken
 • domein registreren
 • hosting regelen
 • WordPress installeren (zelf of via one-click-installer hosting provider)
 Domeinnaam
 • basisversie: mijnsite.wordpress.com
 • betaald: www.mijnsite.nl
 • www.mijnsite.nl
Thema's
 • beperkt aantal via WordPress.com
 • onbeperkt via WordPress.org en andere sites
Plugin's
 • niet mogelijk om plugins te installeren
 • onbeperkt via WordPress.org en andere sites
, Updates & Backups
 • is voor je geregeld
 • moet je zelf doen
Advertenties
 • advertenties op gratis versie
 • tegen betaling advertenties weg
 • alle vrijheid om te doen wat je wilt
Webshop
 • beperkte keus
 • duur
 • alle vrijheid om te doen wat je wilt
 • gratis plugins beschikbaar
Eigendom
 • site niet van jezelf
 • site van jezelf
Benodigde Kennis
 • minimaal
 • enige technische kennis nodig

Mijn Aanbeveling over WordPress.com of .org

WordPress.com is goedkoper en makkelijker, maar veel beperkter in de mogelijkheden. En ik vind het een nadeel dat de site niet van jezelf is. WordPress.com is wat mij betreft alleen geschikt voor particuliere websites. Heb je een zakelijke website, kies dan voor WordPress.org. Het is wat duurder en het kost wat meer moeite, maar dan heb je wel onbeperkte vrijheid om ermee te doen wat je wilt. En de site is helemaal van jou. En ik denk dat dat belangrijk is, want je website is je belangrijkste marketinginstrument.

Ondanks dat je geen enkele van de betaalde upgrades hoeft te gebruiken en je WordPress.com dus volledig gratis kunt gebruiken, vind ik niet dat je alleen het maximale uit je website kunt halen met de WordPress.org versie. Dit vooral omdat de extra functionaliteiten die je met plugins en aanpassingen in de code kunt bereiken niet werken. We gaan er bij onze trainingen vanuit dat je deze versie gebruikt om het maximale uit website te halen.


Wil je meer details over Verschillen WordPress.com WordPress.org voor-/nadelenof info?

Wil je meer weten? Veel bezoekers met interesse in Verschillen WordPress.com WordPress.org voor-/nadelen bekeken ook de onderstaande handleidingen:


WordPress cursus onderhoud

De meeste problemen met websites ontstaan door een combinatie van factoren. Van webhosting tot de inrichting van je site. Ik heb de laatste 15 jaar vele WordPress sites en webshops vast zien lopen, langzaam of gehackt zien worden door de verkeerde aanpak.

Deze problemen, ellende en schade is te vermijden door de juiste aanpak en strategie. Het is even werk en vergt een investering in tijd, geld en energie maar daarna heb je gegarandeerd minder problemen, meer plezier, meer controle en een betere WordPress site.

WordPress training onderhoud en beheer

Leer hoe je websites beter kan beheren en beveiligen in de speciale onderhoudscursus:
WordPress cursus Onderhoud en beheer

WordPress Bootcamp

Leer hoe je je website sneller en gestroomlijnder kan bouwen in de WordPress Bootcamp:
Web-development in WordPress Bootcamp

Nog vragen over Verschillen WordPress.com WordPress.org voor-/nadelen?

Neem eventueel contact op met Arthur als je nog vragen hebt over onderhoud, beveiliging, Verschillen WordPress.com WordPress.org voor-/nadelen en WordPress websites.

WordPress expert

Arthur Wentzel, web-developer

06 20 83 05 83

Scroll naar boven