5s lean methode model voorbeelden werkplek Nederlands

Logo cursus traing wordpress

5s lean methode model voorbeelden werkplek Nederlands

Wat is de 5s lean methode

5S is een Lean term die verwijst naar vijf Japanse woorden die “opruimen” beschrijven. Het verwijst naar het Japanse principe van orde en netheid.

5S wordt gezien in de context als een organisatie van de werkplek: Het vermindert afval, vervuiling en ongevallen. 5S is overal toepasbaar. Van de fabriek naar het kantoor. In Lean organisaties wordt 5S gezien als de basis voor continue verbetering. Daarom wordt in de Lean Green Belt training van Lean.nl veel tijd besteed aan het 5S .

5s lean methode model voorbeelden

Slordigheid en gebrek aan netheid en orde leiden gemakkelijk tot ongelukken. Risico van struikelen en vallen door rondslingerende apparatuur, uitglijden over water of vetvlekken.

Het 5S-systeem streeft naar een opgeruimde, goed georganiseerde en ordelijke werkplek. Op die manier neemt de werkveiligheid natuurlijk toe, en niet alleen de , je vindt ook sneller iets of merkt dat er iets ontbreekt en moet worden aangevuld.

Dit leidt tot snellere processen met minder variabiliteit en fouten, kortom minder verspilling (muda).

Deze Japanse termen met hun Nederlandse equivalenten zijn:

Japans Engels Nederlands
S1SeiriSortSorteren
S2SeitonSet in OrderSchikken
S3SeisoShineSchoonmaak
S4SeiketsuStandadizeStandaardiseren
S5ShitsukeSustainStandhouden

S1: Sorteren

Onderscheid maken tussen wat nodig en wat overbodig is. De eerste stap is opruimen. Wat je niet meer nodig hebt, moet verdwijnen. Dit geldt ook voor gebroken of beschadigde artikelen.

Spullen die je lang niet gebruikt hebt. Bekijk al het materiaal en verzamel alles wat overbodig is.

S2: Schikken

Schikken betekent gereedschappen/materialen en andere hulpmiddelen een vaste plaats geven, de werkplek zo organiseren dat iedereen alles snel en gemakkelijk kan vinden: voor alles een geschikte plaats en alles op zijn geschikte plaats.

Alles binnen handbereik, bijvoorbeeld. Gebruik vloermarkeringen om aan te geven waar trolleys enz. moeten worden geplaatst. Als een plek leeg is, zie je meteen dat er iets ontbreekt.

S3: Schoonmaken

Schoonmaken betekent bijvoorbeeld vloeren en alle objecten (machines, apparatuur, opslagsystemen) schoonmaken. Het gaat ook om het vaststellen van reinigingsmethoden, normen en verantwoordelijkheden. Er worden afspraken gemaakt over wie welke machines of werkplekken schoonmaakt.

S4: Standaardiseren

Standaardiseer de eerste drie stappen en zorg ervoor dat dit een gewoonte wordt door normen in te voeren. Gebruik visuele Enkele visuele hulpmiddelen.

S5: Volhouden

Middelen om de andere vier S'en te beveiligen. Volg altijd gestandaardiseerde procedures. Controles uitvoeren op netheid en reinheid.

5S + 3 Safety, Security en Satisfaction

Sommige bedrijven voegen een aantal s en naast de 5 toe.

Safety

Alle gebruikelijke werkmethoden moeten in de eerste plaats zorgen voor een veilige werkomgeving; het werk mag geen gezondheidsklachten bij de werknemers veroorzaken. Een methode om de veiligheid te controleren is het uitvoeren van audits op de gemba.

Security

Veiligheid zijn maatregelen om werknemers te beschermen tegen schadelijke invloeden. Deze komen vaak van buitenaf, door criminaliteit, of van binnenuit, door fraude.

Satisfaction

Geef mensen het gevoel erbij te horen, bijvoorbeeld door samen successen te vieren. Complimenteer mensen met hun 5's.

Wat is LEAN-management? De betekenis

De Engelse term lean manufacturing betekent letterlijk slanke productie. De beginselen van LEAN-management gaan terug tot de Japanse autofabrikant Toyota.

Een echte slanke organisatie kan worden herkend aan de volgende 6 kenmerken:

  • Rust, reinheid en regelmaat: als basis waarop alle andere verbeteringen een veel betere voedingsbodem vinden dan in een ongestructureerde en vuile omgeving.
  • Producten worden “just in time” geproduceerd: geen voorraden, batches of partijen, maar een continue stroom van producten (volgens takt).
  • De kwaliteit van de eindproducten wordt gewaarborgd door processen en productontwerp.
  • Empowered teams nemen de beslissingen: geen bureaucratie, korte communicatielijnen, verantwoordelijkheid ligt zo diep mogelijk in de organisatie.
  • Visueel beheer om de productie te controleren en feedback te geven.
  • Een constante zoektocht naar perfectie om de organisatie elke dag een beetje beter te maken.

Meer weten over 5s lean methode model voorbeelden werkplek Nederlandsof info?

Wil je meer informatie? Veel web-designers met interesse in 5s lean methode model voorbeelden werkplek Nederlands bekeken ook de onderstaande veel gelezen handleidingen:


WordPress training onderhoud

De meeste problemen met WordPress sites ontstaan door een combinatie van factoren. Van webhosting tot de inrichting van je site. Ik heb de laatste 15 jaar vele websites vast zien lopen, langzaam of gehackt zien worden door de verkeerde aanpak.

Deze problemen, ellende en schade is te vermijden door de juiste aanpak en strategie. Het is even werk en vergt een investering in tijd, geld en energie maar daarna heb je gegarandeerd minder problemen, meer plezier, meer controle en een betere WordPress site.

WordPress cursus onderhoud en beheer

Leer hoe je WordPress sites beter kan beheren en beveiligen in de speciale onderhoudscursus:
WordPress cursus Onderhoud en beheer

WordPress Bootcamp

Leer hoe je je website sneller en gestroomlijnder kan bouwen in de WordPress Bootcamp:
Web-development in WordPress Bootcamp

Nog vragen over 5s lean methode model voorbeelden werkplek Nederlands?

Neem eventueel contact op met Arthur als je nog vragen hebt over onderhoud, beveiliging, 5s lean methode model voorbeelden werkplek Nederlands en WordPress sites en webshops.

WordPress expert

Arthur Wentzel, web-developer

06 20 83 05 83

Scroll naar boven