Affinity Photo vergelijk alternatief Adobe photoshop

Logo cursus traing wordpress

Affinity Photo vergelijk alternatief Adobe photoshop

Affinity Photo van Serif is een goed alternatief voor Adobe Photoshop. Het wordt ook langzaamaan steeds populairder. Ik de 2 vergeleken. Lees hier de test tussen de twee software programma’s.

Over Affinity Photo: nieuw, top en voordelig voor fotobewerking

Affinity Photo is een fotobewerkingsprogramma dat in 2015 werd uitgebracht door het bedrijf Serif Europe. Door de grote gelijkenis met Adobe Photoshop groeide de bekendheid en populariteit van Affinity Photo in korte tijd enorm. En terecht. In 2024 is het serieuze competitie voor Photoshop.

Ik gebruik Affinity vrijwel dagelijks sinds 2016. Een van de belangrijkste redenen voor deze groei ligt in de licentiemogelijkheden. Terwijl u bij Adobe gebonden bent aan een abonnement, bent u bij Affinity Photo ook eigenaar van het programma.

Laatste versie in van Affinity in 2024

Serif heeft eind 2022 de langverwachte versie 2 van haar bekroonde Affinity creative suite gepubliceerd. Affinity V2 is nu te koop en bestaat uit vernieuwde versies van de 3 producten die de creatieve software wereld de laatste jaren versteld hebben doen staan.
Affinity Photo 2, Affinity Designer 2 en Affinity Publisher 2 zitten vol met spectaculaire nieuwe functies en een verbluffende nieuwe look.
De prijs is wel iets omhoog gegaan, maar de prijs is nog steeds een goede deal als je vergelijkt met soortgelijke software.
Meer over de nieuwe functies op Affinity

Affinity Photo kopen, prijs en tips

Affinity photo kopen op Affinity

Voor eenmalig 89 euro kunt u Affinity Photo kopen. Er is vaak een aanbieding van 60 euro, bijvoorbeeld rond de kerst of feestdagen. Lees mijn tips hierover:

Over Adobe Photoshop: dominant en marktleider

Photoshop behoeft weinig introductie. Er zijn door de jaren heen een heleboel Adobe Photoshop-concurrenten geweest. Toch doet Photoshop elke keer weer genoeg om zijn positie als de toonaangevende fotobewerkingssoftware te behouden. Ik heb door de jaren heen van alles geprobeerd, zoals Pixelmator en GIMP. Ze proberen nog steeds, om Adobe Photoshop te onttronen als marktleider.

Het heeft inmiddels al weer 30 jaar stand gehouden en Photoshop is blijven innoveren om zijn positie voor de concurrentie te behouden. Het is echter eerlijk om te zeggen dat er in deze periode nog nooit zoveel concurrentie is geweest in de fotobewerkingsindustrie als in 2024.

In deze test kijk ik naar de aankomende software die Adobe Photoshop waarschijnlijk zal vervangen als de meest toonaangevende tool in de industrie. Die software is Affinity Photo van Serif, een cross-platform softwarepakket, dat een veel lagere prijs heeft dan Adobe Photoshop.


Vergelijking Adobe photoshop en Affinity Photo

Lees hieronder mijn vergelijkende test tussen Adobe photoshop en Affinity Photo:

Ontwerp en interface van software

xxx

Niet dat het ontwerp van Adobe Photoshop slecht is – het is verre van dat – en heeft weinig bruikbaarheidsproblemen. Affinity Photo is echter een stapje hoger op het gebied van softwareontwerp. Van de iconografie en de positionering, tot de algemene afstand en de lay-out, Affinity Photo verslaat Photoshop op de meest opvallende punten.

Het is duidelijk dat ze een duidelijke focus is op het ontwerpen van de software vanaf de basis, waarbij elk element van de software in vraag wordt gesteld in tegenstelling tot het klonen van wat er voorligt.

Het ontwerp is samenhangend, niet standaard volgepropt met iconen of panelen, en heeft ook de nette eigenschap dat de vensters gescheiden kunnen worden (zie boven).

Winnaar: Affinity Photo

Aanpasbaarheid en personalisatie

Beide softwares zijn uitstekend te personaliseren. Photoshop kan alleen maar vooruitlopen op de mogelijkheid om een breed scala aan uitbreidingen/plugins te installeren, en op aspecten zoals filters. Affinity Photo is echter goed op weg.

Een nuttige functie is de volledig aanpasbare snelkoppelingen, waardoor het snel en eenvoudig is om uw productiviteit te verhogen met behulp van hun uitgebreide set van snelkoppelingen, of door het instellen van uw eigen snelkoppelingen. De mogelijkheid om panelen te scheiden en werkbalken gemakkelijk aan te passen heeft ook veel potentiële voordelen.

Winnaar: Adobe Photoshop

Prestaties software

Na beide softwares op de Mac te hebben getest, was Affinity Photo iets sneller in het openen en verwerken van een groot fotobestand. Het exporteren van assets was zeer vergelijkbaar in termen van tijd.

Affinity Photo is 350 MB en Adobe Photoshop is 890 MB groot, beide op de Mac. Affinity Photo neemt dus aanzienlijk minder ruimte in beslag bij de installatie en blijft licht van gewicht, terwijl het veel van de functionaliteit van Photoshop draagt. Photoshop biedt echter wel een veel uitgebreidere en uitgebreidere functieset na de standaard bewerkingsfuncties. Daarom is het zo’n nietje voor professionals uit de industrie en rechtvaardigt het dus zijn grootte.

Winnaar: Adobe Photoshop

Prijs

Dit aspect wordt kort en bondig gehouden. Affinity Photo wint zonder enige twijfel. Een standaard Adobe Photoshop plan ligt rond de 12 euro per maand. Hiermee bent u 12 maanden aaneengesloten vastgebonden, met een annuleringsvergoeding bij vroegtijdige beëindiging van uw plan. De uitgebreide versie van Photoshop

Affinity Photo daarentegen brengt een eenmalige vergoeding van $49,99 in rekening. Hiermee zijn er geen maandelijkse kosten, geen verborgen kosten en geen jaarlijkse verplichtingen. Een levenslang gebruik van Affinity Photo kost hetzelfde als vier maanden gebruik van Adobe Photoshop (indien afgesloten met een contract van 12 maanden). Daarnaast krijg je bij Affinity Photo 2 licenties voor 2 apparaten op hetzelfde platform, dus Wondows of Mac. BijPhotoshop altijd maar 1.

Winnaar: Affinity Photo

Onderhoud

Affinity Photo heeft duidelijk een zeer getalenteerd en toegewijd team van professionals die aan de software werken. De inzet van Serif om te proberen Photoshop te verdringen als de toonaangevende tool begint zijn vruchten af te werpen naarmate de software meer waardering krijgt. Er was een periode waarin Photoshop enigszins werd verwaarloosd, met updates die nogal sporadisch verschenen en die eerder reactionair dan proactief waren.

Affinity Photo lijkt zeer proactief te zijn in het onderhouden en updaten van de software met nieuwe functies en bug fixes.

Winnaar: Affinity Photo

Functionaliteit

Adobe Photoshop heeft duidelijk een enorme reeks functies, en een populaire en goed gebruikte. Hoewel niet op hetzelfde niveau, biedt Affinity Photo wel een breed scala aan functies die vergelijkbaar zijn met die in Photoshop.

Het heeft ervoor gekozen om een meer gericht pakket van functies te presenteren die uitzonderlijk zijn om te gebruiken en op een goed ontworpen manier worden uitgevoerd. Hoewel Affinity Photo niet de diepte van de functies biedt die in Photoshop te vinden zijn, biedt het wel een aantal functies die innovatief en uniek zijn.

Vooral de high-end filters, 30 verschillende live-blend modi, een uiterst nauwkeurige selectietool en flexibele exportinstellingen zijn het proberen waard via de gratis proefversie.

Winnaar: Adobe Photoshop

Duurzaamheid

Levensvatbaarheid is het allerbelangrijkste. Staat de Affinity software zichzelf toe om op korte termijn de industriestandaard over te nemen? Het korte antwoord is nee. Verschuivingen in ontwerpsoftware vergen vele jaren en een aanzienlijke hoeveelheid inspanning en inzet van het softwareteam.

Dat zagen we ook bij Sketch en hoe dat Photoshop inmiddels heeft verdrongen als de industriestandaard voor het ontwerpen van gebruikersinterfaces. De fotografiesector is op een andere schaal wat betreft zijn enorme omvang.

Fotobewerking is immens populair en wordt gedaan door zowel amateur- als professionele fotografen, om nog maar te zwijgen van grafische ontwerpers en marketingteams. In zijn huidige vorm is Photoshop synoniem voor fotobewerking – zelfs niet-fotografen hebben van Photoshop gehoord.

De kracht van Photoshop als merk is vergelijkbaar met die van Coca-Cola. Affinity Photo is op de goede weg. Het is vernieuwend, het bevordert de concurrentie op het gebied van prijs – het doet effectief alles wat het kan om te concurreren.


Photoshop of Affinity photo kiezen voor beeldbewerking?

Over het geheel genomen is Affinity een uitstekend hulpmiddel, en naar mijn mening is het op dit punt beter dan Photoshop, en zeker een uiterst levensvatbaar alternatief. Voor kleinere bedrijven, en individuen die niet bij het .PSD filetype hoeven te blijven, raad ik het ten zeerste aan.

Maar totdat er een langzame maar monumentale verschuiving plaatsvindt van Photoshop, lijkt het er niet op dat Affinity Photo Adobe Photoshop zal vervangen als de standaard tool in de industrie.

Jouw mening over Affinity of Photoshop

Wat vind je van Affinity Photo? Is het beter dan Adobe Photoshop? Laat het weten via contact.

Affinity versie 2.0 (update november 2022)

Affinity is nog beter geworden.
Nieuw in Affinity versie 2.0

Meer weten over Affinity?

Op affinitycursus.nl vind je gespecialiseerde trainingen op maat over alle paketten van Serif.

Affinity Photo training op affinitycursus.nl

Info Affinity Photo cursus

Affinity Designer cursus op affinitycursus.nl

Info Affinity Designer cursus

Meer info en handleidingen over Photoshop en Affinity

Meer reviews affinity programma’s van Serif

Meer reviews van affinity programma’s van Serif


Meer weten over Affinity Photo vergelijk alternatief Adobe photoshopof info?

Wil je meer weten? Veel cursisten met interesse in Affinity Photo vergelijk alternatief Adobe photoshop bekeken ook de onderstaande handleidingen en artikelen:


Training of cursus ontwerp en vormgeving

WordPress design en vormgeving

Leer hoe je je WordPress site beter en kan ontwerpen en vormgeven in de speciale designcursus:
Design en ontwerpcursus voor WordPress

WordPress Bootcamp

Leer hoe je je website mooier kan maken en vormgeven in de WordPress Bootcamp spoedopleiding:
Design en ontwerp in WordPress Bootcamp

Info over Affinity Photo vergelijk alternatief Adobe photoshop

Neem vrijblijvend contact op met Arthur als je nog vragen hebt over ontwerp, Affinity Photo vergelijk alternatief Adobe photoshop en WordPress webdesign.

WordPress designer

Arthur Wentzel, web-designer

06 20 83 05 83

Scroll naar boven