Aria markup html Accessible Rich Internet Applications

Logo cursus traing wordpress

Aria markup html Accessible Rich Internet Applications

Accessible Rich Internet Applications (ARIA) en toegankelijkheid

Een van de belangrijkste doelstellingen van webontwikkeling is het creëren van een aantrekkelijke gebruikerservaring. U doet dit vaak door interactieve functies en verbluffende visuele elementen op uw website op te nemen. Deze aspecten zijn echter niet noodzakelijk toegankelijk voor elke potentiële bezoeker, vooral niet voor degenen die afhankelijk zijn van schermlezers.

Gelukkig is er een systeem waarmee al uw gebruikers de resultaten van uw harde werk kunnen ervaren. Het opnemen van Accessible Rich Internet Applications (ARIA) in de HTML van uw site kost slechts een beetje extra moeite, en het kan veel opleveren. Dit bericht laat u kennismaken met ARIA en het gebruik ervan.

Waarom een toegankelijke naam belangrijk is voor de toegankelijkheid

Niet alle elementen hebben een toegankelijke naam nodig, maar de meeste wel. 95% van de tijd is de toegankelijke naam triviaal gewoon de tekstwaarde van het component, maar voor die 5% (icoonknoppen, ingangen, , enz.) is het goed om te weten hoe je die goed instelt.

Nogmaals: De toegankelijke naam van een element bepaalt hoe het element wordt aangekondigd aan een slechtziende gebruiker. Het niet goed instellen van de toegankelijke naam voor zelfs semi-complexe onderdelen zal deze gebruikers in het beste geval verwarren – en in het slechtste geval volledig hinderen bij het gebruik van uw applicatie.

ARIA: wat het is en waarom u het zou willen gebruiken

Kort gezegd is ARIA een manier om attributen van HTML te specificeren, zodat schermlezers ze nauwkeurig kunnen herkennen en vervolgens aan bezoekers kunnen doorgeven. Het is een belangrijk aspect van toegankelijke webontwikkeling, en helpt om nauwkeurigere ervaringen te creëren voor gebruikers van schermlezers.

Het opnemen van ARIA in uw HTML beïnvloedt namelijk de manier waarop browsers uw webpagina's aanpassen voor schermlezers. Deze gewijzigde inhoud wordt gepresenteerd in een toegankelijkheidsboom, en ARIA neemt de taak op zich om uw HTML-elementen daarin te .

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je een pagina hebt met een selectievakje en dat je ARIA hebt gebruikt in je HTML. ARIA laat de schermlezer weten dat er een selectievakje op de pagina is, en geeft aan of het is aangevinkt of niet. Native HTML kan dit niet alleen.
Bedenk hoe vaak u het web gebruikt, niet alleen voor uw werk maar ook in uw dagelijks leven. Stel je nu voor dat een groot deel van het web voor jou onbruikbaar zou zijn. U zou toegang hebben tot minder middelen voor onderwijs, werk, gezondheidszorg, informatie, communicatie en zelfs amusement.

Het gebruik van best practices voor toegankelijke webontwikkeling is een manier om uw steentje bij te dragen om van het internet een plaats van gelijke kansen voor iedereen te maken, ongeacht leeftijd of vermogen. Dit wordt door de Verenigde Naties beschouwd als een fundamenteel mensenrecht, en is een doel dat de moeite waard is om na te streven.

Maar als dat nog niet genoeg is om u ertoe aan te zetten ARIA te gaan gebruiken, wilt u misschien ook weten dat toegankelijke ontwikkeling ook nuttig is vanuit zakelijk oogpunt. Het overlapt met best practices voor zoekmachineoptimalisatie en vergroot het bereik van uw website. Bovendien is het in sommige gevallen wettelijk verplicht. Met andere woorden, er zijn veel redenen om een paar eenvoudige stappen te nemen om uw site toegankelijker te maken.

Hoe ARIA te gebruiken in de HTML van je WordPress site (3 belangrijke praktijken)

We raden je zeker aan om je verder te verdiepen in ARIA en webtoegankelijkheid buiten het bestek van deze post. U kunt vooral overwegen om de huidige van uw site te testen.

Toch zijn er eigenlijk maar drie dingen die je moet weten om ARIA te gaan gebruiken in de HTML van je WordPress site. Het leren van de onderstaande praktijken zou je een solide basis moeten geven.

1. ARIA gebruiken met semantische HTML

Voordat we bespreken hoe je ARIA kunt toepassen op je HTML, is het belangrijk om te weten wanneer het gepast is om het te gebruiken. Hoewel native HTML alleen geen toegankelijke webinhoud oplevert, zijn er enkele semantische elementen die ARIA overbodig maken of die in strijd zijn met ARIA als ze niet correct worden gebruikt.

Semantische elementen – zoals

,
en

Meer informatie over Aria markup html Accessible Rich Internet Applicationsof info?

Wil je meer weten? Veel lezers met interesse in Aria markup html Accessible Rich Internet Applications bekeken ook de onderstaande artikelen:


Meer halen uit je WordPress websites

Wil je meer halen uit je WordPress sites en webshops dan nu?
Overweeg dan de volgende trainingen en adviezen:

Scroll naar boven