IN DEZE HANDLEIDING:
Maak gebruik van vooraf gemaakte blok patronen
Wilt u tijd besparen en meer professionele ontwerpen maken in de WordPress blok editor? Zo ja, dan zijn WordPress blokpatronen misschien precies wat u nodig heeft.
Met blok patronen, kunt u een vooraf gemaakt ontwerp invoegen, het aanpassen aan uw behoeften. Dit is een grote tijdsbesparing. En als je geen ontwerper bent, zijn blokpatronen ook handig omdat ze je in staat stellen om meer unieke ontwerpen te gebruiken, zelfs als je niet de kennis hebt om die ontwerpen vanaf nul op te bouwen. In deze handleiding ga ik alles behandelen wat u moet weten over WordPress blok patronen.
Wat zijn WordPress blok patronen?
WordPress blok patronen zijn in wezen gewoon sjablonen gemaakt van blokken. Ze kunnen een enkel blok bevatten of meerdere blokken gerangschikt in bepaalde lay-outs. Naast de blokken zelf, zullen de blok patronen ook de instellingen voor die blokken bevatten (zoals het configureren van een knop om een bepaalde kleur te hebben).
U kunt blokpatronen vinden voor volledige paginasjablonen. Of, wat gebruikelijker is, u vindt blokpatronen voor bepaalde secties die u in een pagina wilt gebruiken. U kunt dan meerdere blokpatronen als Lego in elkaar zetten om uw ontwerp te bouwen.
Stel bijvoorbeeld dat je een sectie wilt maken met een achtergrond van een afbeelding, wat koptekst en een knop. Je zou dit handmatig kunnen maken met de blokken-editor. Maar met een blokpatroon kun je een kant-en-klaar ontwerp met die opmaak invoegen en het vervolgens aanpassen aan je inhoud.
Voordelen WordPress blok patronen
Zoals ik hierboven al zei, de belangrijkste voordelen van het gebruik van WordPress blok patronen zijn dat:
- Ze besparen je tijd.
- Ze maken het makkelijker om meer ingewikkelde ontwerpen te maken, omdat je misschien niet de kennis hebt om bepaalde soorten ontwerpen zelf te maken.
Blok patronen vs herbruikbare blokken
Nu je weet wat WordPress blok patronen zijn, denk je misschien dat ze veel lijken op WordPress herbruikbare blokken. Lees hier de verschillen:
Verschil tussen herbruikbare blokken en blok patronen
Hoe WordPress blok patronen te gebruiken
U kunt blokpatronen invoegen via dezelfde interface die u gebruikt om blokken in te voegen.
Om te beginnen, opent u de editor voor het stuk inhoud waar u een blokpatroon wilt invoegen. Klik vervolgens op het plus pictogram in de linkerbovenhoek om de interface voor het invoegen van inhoud te openen.
- In de zijbalk die verschijnt, klikt u op het tabblad Patronen. U kunt dan de vervolgkeuzelijst gebruiken om verschillende soorten patronen te filteren.
- Als u een patroon vindt dat u bevalt, hoeft u er alleen maar op te klikken om het in uw inhoud in te voegen.
- Zodra u het blokpatroon hebt ingevoegd, kunt u alle individuele blokken bewerken, net zoals u zou doen als u het ontwerp handmatig had gemaakt:
Dat is het! Als u een ander blokpatroon wilt invoegen, kunt u gewoon hetzelfde proces herhalen. Het blokpatroon wordt ingevoegd waar u uw cursor in de editor heeft geplaatst.
Hoe nieuwe WordPress blokpatronen vinden en gebruiken
Om u te helpen bij het vinden van nieuwe blokpatronen, heeft het WordPress team een officiële blokpatronen bibliotheek gemaakt bij WordPress. U kunt deze openen door hier te klikken.
U kunt de filters gebruiken om door alle blokpatronen te bladeren en op een resultaat klikken om het te bekijken. Als u een blokpatroon vindt dat u bevalt, klikt u op de knop Patroon kopiëren om het patroon naar uw klembord te kopiëren.
Bibliotheek met blokpatronen
Open nu de editor voor het stuk inhoud waar je het blokpatroon wilt invoegen en plak het, net zoals je gewone tekst zou plakken – ofwel door met de rechtermuisknop te klikken en plakken te kiezen, ofwel door een sneltoets zoals Ctrl + V (of Cmd + V op de Mac) te gebruiken.
En dat is het – je zou het volledige blokpatroon moeten zien verschijnen waar je het geplakt hebt:
Blokpatroon uit bibliotheek kopiëren en plakken
Naast de officiële blokpatroonbibliotheek op WordPress.org, kunt u ook mappen van derden vinden zoals ShareABlock en de Gutenberg Hub-sjabloonbibliotheek (die dezelfde kopieer/plak-aanpak gebruikt als de officiële bibliotheek).
U kunt ook een aantal plugins vinden waarmee u blokpatronen en sjablonen kunt invoegen, hoewel ze misschien hun eigen aangepaste oplossing gebruiken in plaats van de native blokpatroonfunctie te gebruiken. Hoe dan ook, het eindresultaat is hetzelfde. U kunt een aantal van de beste opties vinden in onze post over Gutenberg-sjabloonplugins.
Hoe maak je je eigen WordPress blok patronen zonder code
Vanaf nu kun je met de kern WordPress blok editor geen eigen blok patronen maken, tenzij je weet hoe je moet coderen, wat een beetje een afknapper is. Gelukkig zijn er, zoals je van WordPress mag verwachten, plugins die dit verhelpen.
Block Pattern Builder WordPress plugin
Mijn persoonlijke favoriet is Justin Tadlock’s gratis Block Pattern Builder plugin.
In essentie kun je met deze plugin je eigen ontwerp maken met behulp van de blok editor en het vervolgens opslaan als een blokpatroon. Dus je kunt je patroon ontwerpen met de editor, het opslaan als patroon en het dan gemakkelijk invoegen net als elk ander patroon.
Eerlijk gezegd is het een beetje vreemd dat deze functie niet in de kernsoftware van WordPress zit, maar het is niet erg want je kunt het oplossen door gewoon een gratis plugin te installeren.
Om te beginnen, installeer en activeer je de gratis Block Pattern Builder plugin van WordPress.org. Ik gebruik de eerder genoemde plugin van Justin Tadlock, maar er is een plugin met dezelfde naam van BlockMeister die dezelfde functionaliteit lijkt te bieden met een beetje meer mogelijkheden.
- Open vervolgens de gewone editor en maak het ontwerp dat je wilt opslaan. Als je dat gedaan hebt, selecteer je alle blokken die je in je blokpatroon wilt opnemen en klik je op het icoon met de drie puntjes. Selecteer vervolgens de optie Toevoegen aan blokpatronen:
- Maak een nieuw blokpatroon. U kunt het patroon vervolgens een naam geven
- Geef je patroon een naam. En dat is het – je kunt het nu invoegen net als elk ander blokpatroon. Standaard zal het in de “Uncategorized” sectie staan..
Uw eigen WordPress blokpatroon invoegen
Naast het werken vanuit de editor, krijgt u ook een speciaal tabblad Blokpatronen in uw WordPress dashboard om blokpatronen te beheren en te maken.