IN DEZE HANDLEIDING:
Over Canva
Canva is eigenlijk een online programma om ontwerpen mee te maken. Bijvoorbeeld voor instagram of voor een infographic. Zelf afmetingen invoeren kan ook. Het nadeel is dat grote bestanden uploaden vaak niet lukt, maar het is dan ook een gratis tool.
Canva
Voor wie is Canva?
Canva is voor iedereen. Het is een toegankelijke one-stop-shop ontwerpsite voor gebruikers met elk ervaringsniveau.
Het bedrijf heeft momenteel 100 miljoen maandelijkse actieve gebruikers in meer dan 190 landen, en dat is een stijging van 60 miljoen in 2021. Het bedrijf groeit dus nog steeds snel!
De meeste mensen die Canva plegen te gebruiken zitten in het bedrijfsleven en gebruiken het platform voor sociale media, contentmarketing en zelfs om logo’s en presentaties te maken, of zitten in het onderwijs. Het platform wordt gebruikt door een enorm aantal studenten en onderwijzers, en dit wordt weerspiegeld in de prijsplannen (die we later bespreken).
Canva’s gebruikerservaring
Het thema bij Canva lijkt ‘snel en gemakkelijk’ en dat begint al bij de korte en boeiende onboarding flow. De UI is zeer schoon en dit maakt het platform gemakkelijk te navigeren, zelfs als eerste gebruiker. Om dit te demonstreren dachten we je door het proces van het maken van een ontwerp vanaf nul te lopen.
Voor- en nadelen van Canva
Pro 1 – Canva is gebruiksvriendelijk
Canva is zo gebruiksvriendelijk. De drag-and-drop editor maakt het makkelijk om dingen in een oogwenk te veranderen. Het is intuïtief, snel en overweldigt gebruikers niet met functies, wat precies is wat een tool als deze nodig heeft.
Pro 2 – Gratis om mee te beginnen
Dat het gratis is, is natuurlijk een groot pluspunt. Dit maakt Canva toegankelijk voor iedereen en is vooral belangrijk voor starters en ondernemers die geen geld hebben om ontwerpers in te huren, maar toch professionele ontwerpcontent nodig hebben om hun bedrijf te laten groeien.
Pro 3 – Enorme bibliotheek
Canva’s bibliotheek van middelen en sjablonen is huuuuuuge! Het is volledig ongeëvenaard als gratis platform. En deze enorme bibliotheek is belangrijk voor wie voortdurend professionele ontwerpen wil maken die er uniek uitzien.
Con 1 – Het gratis plan van Canva is beperkt
Dit is natuurlijk logisch. Canva beveelt echter de Pro assets en templates aan. Dus als je daar op klikt en vervolgens een pop-up krijgt met de mededeling dat dit niet beschikbaar is in jouw plan, kan dat frustrerend zijn.
Con 2 – Kan geen unieke ontwerpelementen maken
Met Canva kun je kant-en-klare ontwerpen naar believen personaliseren, je kunt de afmetingen, kleuren, uitlijning en nog veel meer wijzigen. Maar je kunt geen elementen toveren binnen Canva. Dit kan worden beschouwd als een beperking als je wilt dat je ontwerpen echt anders zijn dan die van anderen.
Con 3 – Moeilijk te gebruiken op mobiel
De mobiele app-versie van Canva is niet zo intuïtief als de webversie. Het mist ook een aantal functies, dus het is aan te raden om Canva waar mogelijk op de desktop te gebruiken.
Canva achtergrond
Canva werd in 2013 gelanceerd door de Australische ondernemer Melanie Perkins. De missie van het bedrijf was (en is nog steeds!) om “iedereen in de wereld in staat te stellen alles te ontwerpen en overal te publiceren.”
Geen geringe prestatie, maar Canva explodeerde in populariteit en in slechts vijf korte jaren was het 1 miljard dollar waard, waardoor Perkins een van ‘s werelds jongste vrouwelijke oprichters van een tech start-up met een waarde van meer dan 1 miljard dollar was, op slechts 30-jarige leeftijd.
Het idee voor het bedrijf begon toen Perkins in haar vrije tijd studenten leerde hoe ze ontwerpprogramma’s moest gebruiken. Ze zei: “Mensen zouden een heel semester moeten leren waar de knoppen zaten, en dat leek volkomen belachelijk. Ik dacht dat het in de toekomst allemaal online en collaboratief zou zijn, en veel, veel eenvoudiger.”
Dus ging ze op 19-jarige leeftijd aan de slag om dat te realiseren!
Dit interessante en korte interview geeft een goed inzicht in de verschillende vormen die het idee van Perkins aannam voordat het uitmondde in het eindproduct dat Canva vandaag de dag is. Het is zeker het bekijken waard!