Categorieën subcategorieën maken toevoegen WP site

Leer hoe je Categorieën en subcategorieën aanmaakt in WordPres. Deze helpen bezoekers en Google te begrijpen waar je website over gaat.

Logo cursus traing wordpress

Categorieën subcategorieën maken toevoegen WP site

Categorieën en subcategorieën toevoegen in WordPress

Wil je weten hoe je categorieën en subcategorieën maakt in WordPress?

In WordPress kunnen je berichten worden georganiseerd in verschillende categorieën en tags. U kunt zelfs subcategorieën maken voor verdere organisatie. Het gebruik van categorieën en subcategorieën kan je lezers helpen de inhoud te vinden waarin ze het meest geïnteresseerd zijn en de SEO-rangschikking van je website verbeteren.

In dit artikel laten we je zien hoe je stap voor stap categorieën en subcategorieën toevoegt in WordPress.

Categorieën en subcategorieën in WordPress

Categorieën zijn een krachtig hulpmiddel. Ze zijn niet alleen een manier om je inhoud te sorteren. Ze helpen je ook om een goede sitestructuur te ontwikkelen die zinvol en semantisch is. Dit is geweldig voor je WordPress SEO.

Opmerking: Als het verschil tussen categorieën en tags je niet duidelijk is, bekijk dan onze gids over categorieën vs tags. Hierin wordt uitgelegd waarom categorieën en tags verschillend zijn, en hoe je ze correct gebruikt.

Nu vraag je je misschien af, waarom en wanneer zou iemand kindercategorieën (subcategorieën) moeten gebruiken op zijn WordPress website?

Laten we zeggen dat je een reisblog maakt voor verschillende bestemmingen over de hele wereld. U wilt misschien dat gebruikers artikelen kunnen vinden per land en per stad.

U hebt bijvoorbeeld een artikel over de beste waterparken in Nederland of België. Het zou logisch zijn om ‘Nederland' te gebruiken als categorie voor dat bericht.

Maar je zou ook artikelen kunnen hebben over de beste plekken om te eten in Amsterdam, Rotterdam, Antwerpen, en meer. Hier kunt u kind- of subcategorieën gebruiken. Dan kan ‘België' een oudercategorie worden en kunnen de steden kindcategorieën worden.

Categorie en subcategorie in WordPress

Een bericht dat onder een kindcategorie wordt geplaatst, hoeft niet ook onder de oudercategorie te worden geplaatst. In ons voorbeeld hadden we ‘Verenigde Staten' niet kunnen aanvinken en het bericht gewoon in de categorie ‘New York City' kunnen plaatsen.

Als je een bericht in de kindercategorie plaatst, maar niet in de bovenliggende categorie, dan verschijnt je bericht alleen op de archiefpagina's van de kindercategorie.

Laten we eens kijken hoe je zowel gewone categorieën als kindcategorieën toevoegt in WordPress.

Een categorie toevoegen in WordPress

Je kunt gemakkelijk een nieuwe categorie toevoegen in WordPress wanneer je een bericht schrijft.

Ten eerste, als de zijbalk niet wordt weergegeven wanneer u een bericht bewerkt, moet u op het tandwielpictogram rechtsboven klikken.

Vervolgens open je in het paneel Post aan de rechterkant het tabblad Categorieën.

Waar vind je categorieën als je een bericht bewerkt?

Je ziet verschillende categorieën die je al hebt aangemaakt.
Om een nieuwe categorie aan te maken, kun je echter gewoon op de link ‘Nieuwe categorie toevoegen' klikken.

Zodra je op de link klikt, verschijnen er twee nieuwe vakken waarin je je categorie kunt toevoegen.

Voor een gewone categorie hoef je niets te selecteren in de Parent Category dropdown.
Zodra je de naam van je categorie hebt ingevoerd, klik je op de knop ‘Nieuwe categorie toevoegen'.

Het vakje voor die categorie wordt dan automatisch aangevinkt voor je huidige bericht. Je kunt het vinkje desgewenst weghalen.
Je kunt ook een nieuwe categorie toevoegen zonder een bericht te bewerken.

Ga gewoon naar Berichten ” Categorieën en voeg je nieuwe categorie toe. Dit is handig als je al je categorieën wilt aanmaken voordat je inhoud toevoegt.

Met deze methode kun je ook de slug (URL) voor je categorieën bewerken. Je kunt categorieën en hernoemen en ze een beschrijving geven. Bekijk hoe je SEO sleutelwoorden en beschrijvingen toevoegt in WordPress.

Een Kind Categorie (Sub Categorie) toevoegen in WordPress

Je kunt kindercategorieën toevoegen en bewerken op precies dezelfde manier waarop je je oudercategorieën hebt toegevoegd.

Wanneer je een bericht bewerkt, open je het instellingenpaneel en scroll je naar beneden naar het tabblad Categorieën.

Klik vervolgens op de optie ‘Nieuwe categorie toevoegen' en typ de naam voor je kindercategorie. Selecteer vervolgens in de vervolgkeuzelijst de categorie die je als ouder wilt gebruiken.

U kunt ook naar Berichten ” Categorieën gaan om subcategorieën toe te voegen.

  • Typ gewoon de naam voor je kindercategorie en selecteer de oudercategorie in het dropdown-menu.
  • Selecteer een oudercategorie

Uw kindercategorieën kunnen ook hun eigen kindercategorieën hebben, als u dat wilt.

We kunnen bijvoorbeeld besluiten een categoriestructuur te ontwikkelen die wordt gebruikt om meerdere soorten inhoud te groeperen.

Categorieën op hetzelfde niveau binnen een oudercategorie worden soms ‘sibling'-categorieën genoemd. Bijvoorbeeld, de Aankondigingen en SEO-tools zijn hier zustercategorieën.

Categorieën kunnen maar één ouder hebben. U kunt geen subcategorie toevoegen onder twee verschillende oudercategorieën.


Wil je meer details over Categorieën subcategorieën maken toevoegen WP siteof info?

Wil je meer weten? Veel lezers met interesse in Categorieën subcategorieën maken toevoegen WP site bekeken ook de onderstaande artikelen:


WordPress cursus onderhoud

De meeste problemen met WordPress sites en webshops ontstaan door een combinatie van factoren. Van webhosting tot de inrichting van je site. Ik heb de laatste 15 jaar vele WordPress sites en webshops vast zien lopen, langzaam of gehackt zien worden door de verkeerde aanpak.

Deze problemen, ellende en schade is te vermijden door de juiste aanpak en strategie. Het is even werk en vergt een investering in tijd, geld en energie maar daarna heb je gegarandeerd minder problemen, meer plezier, meer controle en een betere WordPress website.

WordPress training onderhoud en beheer

Leer hoe je WordPress sites beter kan beheren en beveiligen in de speciale onderhoudscursus:
WordPress training Onderhoud en beheer

WordPress Bootcamp

Leer hoe je je WordPress website sneller en gestroomlijnder kan bouwen in de WordPress Bootcamp:
Web-development in WordPress Bootcamp

Nog vragen over Categorieën subcategorieën maken toevoegen WP site?

Neem eventueel contact op met Arthur als je nog vragen hebt over onderhoud, beveiliging, Categorieën subcategorieën maken toevoegen WP site en WordPress websites.

WordPress expert

Arthur Wentzel, web-developer

06 20 83 05 83

Scroll naar boven