Contact form 7 plugin WordPress contactformulier maken

Gebruik de Contact Form 7 handleiding om een contactformulier te maken. Loop geen berichten mis door een verkeerd ingesteld WordPress formulier.

Logo cursus traing wordpress

Contact form 7 plugin WordPress contactformulier maken

Contact form 7 plugin voor maken contactformulier in WordPress

Voor contactformulieren in WordPress is de Contact Form 7 plug-in het meest gebruikt. De plug-in heeft alle functies die nodig zijn om formulieren te maken, gebruiken en door te meten in WordPress. Deze plug-in is simpel en eenvoudig in het gebruik.

Contact Form 7 is ook één van de meest gebruikte WordPress plugins in 2024 met meer dan 4 miljoen actieve installaties.
Overzicht meest gebruikte WordPress plugins in 2024

Nadeel is wel dat het een beetje is ingehaald door nieuwere WordPress plugins om formulieren mee te maken.

Contact form 7 wordpress plugin

Handleiding formulieren maken met Contact form 7 plugin

  1. Installeer de plugin
  2. Ga naar het nieuwe tabje “contact”
  3. Kopieer in zijn geheel de code die tussen haakjes staat, inclusief de haakjes. Deze code ziet er ongeveer zo uit:
    Contact form 7 velden enail aanpassen
  4. Plak de code op de plek waar je het hebben wilt, meestal de contact-pagina. Let op: plak de code in de html/tekstmodus en niet niet in “visueel/wysiwyg”.

Contact form 7 formulier aanpassen

Via ‘WP > Contact > Contactformulieren' krijg je het overzicht te zien van alle contactformulieren binnen Contact Form 7. Er is een standaardformulier dat je kan gebruiken en je kan dit ook aanpassen of een nieuw maken. Het standaardformulier ziet er zo uit:

adminimize wordpress plugin

Email naar jezelf instellen en aanpassen in Contact form 7

Je kan zelf het standaard formulier aanpassen. Bij de optie E-mail (zie afbeelding hierboven) kun je vervolgens bij ‘Aan' het e-mailadres instellen, waarnaar jij wilt dat de berichten uit je contactformulier naar moeten worden verzonden. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld het onderwerp of de berichtinhoud te wijzigen. De berichtinhoud is hetgene je in je mailbox als inhoud van het bericht krijgt.
Het mailtje dat jij krijgt hoeft er esthetisch niet goed uit te zien. Het bevestigingsmailtje is veel belangrijker. Deze staat standaard echter niet aan bij Contact form 7. Lees het volgende tip

Bedank-email en bevestigingsmail instellen en aanpassen

Helemaal onderaan staat een beetje verborgen een Vierkantje met ‘mail 2' erachter. Je kan deze aanvinken. Deze staat standaard niet aan. Hier kun je een bedankmailtje maken. De mailadressen staan in 99% van de gevallen goed. Pas wel zeker de tekst aan. Zoiets als:
‘Dank voor uw aanvraag. We nemen zsm weer contact op.'

Tip voor Contact form 7 formulier

Test het formulier heel goed. Komt het bericht altijd aan in je mailbox? Probeer het ook eens van een andere computer of telefoon. Zorg dat de mail niet in je spam-mailbox beland.


Uitgebreidere formulieren maken dan met Contact Form 7 plugin

Je kan met Contact Form 7 al heel veel. Wil je een uitgebreide formulier dan adviseer ik de volgende plugin: Gravity Forms WordPress plugin

Alternatief voor Contact Form 7 WordPress plugin

Een ander goed alternatief om formulieren te maken is Ninja forms.


Download de Contact form 7 plugin:


Problemen met Contact Form 7 WordPress plugin

Contact Form 7 werkt prima. Er is helaas nog wel eens een probleem met het verzenden. Dit is meestal een server-instelling. Je kan het verhelpen door de mail via SMTP te verzenden.
Problemen en oplossingen Contact Form 7 WordPress plugin

Spam voorkomen in Contact Form 7


Meer informatie over Contact form 7 plugin WordPress contactformulier makenof info?

Wil je meer informatie? Veel cursisten met interesse in Contact form 7 plugin WordPress contactformulier maken bekeken ook de onderstaande handleidingen en artikelen:


Scroll naar boven