IN DEZE HANDLEIDING:
Hoe controleer ik of de Cloudflare-cache werkt?
Voordat ik verder ga en u vertel over Cloudflare’s “Page Rules”, zal ik eerst uitleggen hoe u kunt controleren of je WordPress website goed wordt geserveerd door het Cloudflare CDN. Er zijn verschillende manieren om dit te doen en u kunt bijvoorbeeld deze snelheidstesttools gebruiken (u kunt de downloadcascades zien), maar de gemakkelijkste manier om dit te doen is nog steeds om uw browser te gebruiken.
Klik met de rechtermuisknop op een open tabblad op je WordPress website, kies “inspecteren“ en klik dan op het netwerk tabblad. Herlaad dan uw pagina om de download cascade te zien en alle bestanden die nodig zijn voor uw pagina.
Als u klikt op een van de bestanden die nodig zijn voor uw pagina (een afbeelding, een css of een js) en u hebt Cloudflare ingesteld met de instellingen die ik u tot nu toe heb laten zien, dan zou u onder de “headers” tab met name een regel moeten zien met “cf-cache-status”.
Deze header geeft de status van de Cloudflare-cache voor dit bestand aan en kan de volgende waarden hebben:
- HIT:
deze bron is afgeleverd vanaf de dichtstbijzijnde server door de Cloudflare CDN - MISS:
Cloudflare heeft in zijn cache naar deze bron gezocht, maar kon deze niet vinden en moest deze daarom van de origin server halen. Maar de volgende keer zou dit verzoek een HIT moeten zijn. - EXPIRED:
Cloudflare had dit bestand al in de cache opgeslagen, maar de cache is verlopen en daarom moest het van de oorspronkelijke server worden gedownload. - DYNAMISCH:
dit verzoek wordt niet standaard in de cache opgeslagen omdat niets is geconfigureerd om het in de cache op te slaan.
Normaal gesproken, als u deze pagina meer dan eens hebt geladen (en Cloudflare deze bestanden dus al in de cache heeft opgeslagen), zouden al uw afbeeldingen, js/css-bestanden de HIT-header moeten hebben die aangeeft dat deze bronnen zijn geserveerd vanaf de dichtstbijzijnde Cloudflare-server.
Je zult ook zien dat de “content-encoding” header de waarde heeft van “br” voor Brotli compressie die we ook eerder hebben geconfigureerd. Dat is al heel wat voor een gratis dienst, nietwaar? En het zou de laadsnelheid van je site overal ter wereld al aanzienlijk moeten verhogen.
Cachen van het 1e HTML-verzoek van uw pagina’s
Nu laten we een kleine test doen met bijvoorbeeld de GT Metrix test tool door te scannen vanaf een server in Australië (u kunt de serverlocatie kiezen in de scanopties).
Scan een pagina van je site een keer en dan een tweede keer om er zeker van te zijn dat Cloudflare je bestanden op zijn Australische servers in de cache heeft opgeslagen. Als je naar het “Waterfall”-tabblad gaat, zou je iets als dit moeten zien:
U zult zeker merken dat het laden van uw bestanden supersnel gaat, maar dat het 1e verzoek dat de HTML van uw pagina terugstuurt superlangzaam is, in dit geval 1,7s. Dit komt simpelweg omdat de HTML van uw pagina’s nog niet in de cache is opgeslagen op de servers van Cloudflare. Dus, wanneer een gebruiker een pagina van de site bezoekt, zal het eerste verzoek in dit geval de reis naar Nederland maken om de HTML van uw pagina op te halen en terug te komen naar Australië … niet echt geweldig.
Bovendien, als je op dit eerste verzoek klikt, zul je zien dat de header “cf-cache-status” is aangegeven als DYNAMISCH
Om de HTML van uw pagina’s met succes te cachen, moeten we het laatste Cloudflare-menu configureren waar we vandaag naar gaan kijken: de “Paginaregels”. Met deze paginaregels kunt u het gedrag van Cloudflare op alleen bepaalde pagina’s van je WordPress website regelen door enkele regels te definiëren Met Cloudflare’s gratis account kunt u 3 paginaregels instellen.
Laten we samen eens kijken hoe je het meeste uit deze 3 regels kunt halen om je WordPress site zo snel mogelijk te maken. Hier zijn de 3 regels die u moet instellen:
Note: De volgorde van deze pagina regels is belangrijk omdat slechts één van deze regels per pagina getriggerd zal worden. Met het * teken kunt u meerdere url’s met een enkele regel targeten. Laten we elk van deze regels samen ontleden: De eerste zal Cloudflare vertellen om niet alle beheerders van je WordPress website te cachen (Belangrijke opmerking!!!! In jouw geval heb je waarschijnlijk niet de “/wp/” in de url. Dit is iets dat specifiek is voor mijn installatie):
Het belangrijkste hierboven is dat u het “Cache Level” op “Bypass” hebt gezet om ervoor te zorgen dat uw admin pagina’s nooit door Cloudflare worden gecached. De 2e pagina regel zal Cloudflare vertellen om niet alle previews van uw berichten te cachen wanneer u ze aan het schrijven bent. Om deze regel te maken, gebruik je gewoon dezelfde parameters als voor de eerste regel, maar richt je de url’s als volgt gestructureerd: jouwwebsite.com/*preview=true*. Ten slotte zal de laatste en belangrijkste regel Cloudflare vertellen om al uw pagina’s (html, css, js, afbeeldingen) gedurende een maand te cachen, wat toevallig de maximale duur is die Cloudflare aanbiedt.
Zodra je deze 3 regels hebt ingesteld, als je dezelfde pagina opnieuw test met gtmetrix, zou de snelheid van je 1 verzoek veel sneller moeten zijn dan voorheen (en als je op het 1e verzoek klikt, zul je zien dat de status van de Cloudflare cache HIT is) en je site zou nu een vergelijkbare laadsnelheid moeten hebben over de hele wereld . en het is nog steeds gratis!
We kunnen ook de test van de 1e afbeelding van het artikel opnieuw doen vanaf verschillende plaatsen in de wereld, en we kunnen zien dat de site veel sneller is dan voorheen overal in de wereld!
U kunt zien dat de site overal ter wereld veel sneller is, vooral na het 2e bezoek wanneer alle inhoud in de cache is opgeslagen.
Meer Cloudflare CDN WordPress handleidingen
Meer Cloudflare WordPress handleidingen vind je hier:
Cloudflare CDN installeren account aanmaken WP site
Hoe Cloudflare in te stellen op uw WordPress site Wel moet ik toegeven dat toen…
Instellingen Cloudflare CDN instellen caching voor WP
Het instellen van de Cloudflare CDN voor WordPress Ondanks dat Cloudflare zeer eenvoudig in gebruik…