Cursus WordPress: Voorbereiding

Ter voorbereiding op de WordPress cursus vragen we je in ieder geval de 3 onderstaande zaken gereed hebben:

Een webhostingaccount

Om je WordPress website online te hebben heb je een webhosting account nodig. Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten voor je webhosting. Het is bijvoorbeeld fijn als je goede support krijgt (niet alleen via e-mail) en dat de uptime van de server goed is.


Een domeinnaam

Je domeinnaam is het webadres van je WordPress site, bijvoorbeeld jouwdomeinnaam.nl. Je domeinnaam kan meerdere extensies hebben: .nl of .com. Probeer als het even kan een .nl of .com te registreren.


MySQL Database

Een noodzakelijk onderdeel van je website hosting pakket is een MySQL-database. Je wordPress-site draait in de achtergrond op een zogenaamde MySQL-database. Bij veel webhosters kun je (gelukkig) tegenwoordig WordPress automatisch installeren. De MySQL Database wordt dan automatisch aangemaakt. Je hebt er dan geen omkijken meer naar.
Bij een cursus verzoeken we je vantevoren WordPress geinstalleerd te hebben op een domeinnaam zodat we meer tijd overhouden voor WordPress. We overleggen ook altijd even bij de “intake” van de cursus en assisteren je waar nodig bij de installatie.
Heb je een webhoster waarbij je WordPress NIET automatisch kan installeren lees dan hieronder meer over de MySQL-database.


Internettoegang en Wifi

Bijna alles wat je doet voor je WordPress website gebeurt online. Hiervoor heb je uiteraard internet nodig. Zorg voor de cursussen op locatie dus dat je internettoegang hebt en de login gegevens hiervan bij de hand hebt. Het hoeft niet supersnel te zijn, maar liefst wel zo snel mogelijk. Bij (groeps)cursussen op onze locaties in de cursusruimtes is uiteraard snel internet beschikbaar.


Optioneel

De onderstaande heb je nodig voor WordPress maar hoef je nog niet noodzakelijk voor je cursus te regelen. Dit kan ook tijdens de cursus. Dan leer je gelijk enkele tips waar je op moet letten.


Een ftp-programma en een ftp-account

Met een ftp-programma kun je bestanden sturen over het internet. Je gebruikt het dus om de bestanden van jouw computer naar de server te sturen. Een ftp-programma kun je downloaden. Filezilla kun je gratis downloaden. De instellingen die je moet invullen in je ftp-programma kun je meestal bij je provider vinden.


Een WYSIWYG-editor of tekstverwerkingsprogramma

Het is hierbij even van belang of je op een Mac of PC werkt. Gebruik nooit Word overigens! Voor PC-gebruikers werkt kladblok prima en als je iets meer zekerheid wilt is Notepad Pro+ een goed programma.  Als je Dreamweaver of iets dergelijks hebt staan, dan werkt dat prima. Werk bij voorkeur in code-modus en niet in WYSIWG-modus. Mac-gebruikers kunnen goed gebruik maken van het gratis programma TextWrangler.


WordPress

WordPress is gratis. Je kunt de software downloaden op WordPress.org. De Nederlandse versie van WordPress kun je op de Nederlandse WordPress website downloaden. Als je via je web-hoster direct WordPress kan installeren is het downloaden van WordPress niet nodig.