Domeinnaam DNS wijzigen doorverwijzen externe hosting

Wil je de DNS van je domein wijzigen naar bijvoorbeeld de gegevens van een andere server of webhosting. Dat kan! Hoe gaat doorsturen nou precies?

Logo cursus traing wordpress

Domeinnaam DNS wijzigen doorverwijzen externe hosting

Domeinnaam DNS doorverwijzen naar externe hosting

Een domeinnaam kun je op verschillende manieren worden doorverwijzen of omleiden naar een andere domeinnaam of naar een specifieke map ervan. Wil je je domeinnaam doorsturen? Lees dan deze handleiding met de verschillende mogelijkheden voor je WordPress website en E-mail.

Alias-domein doorverwijzing naar 1 hoofddomein

Een aliasdomein is ideaal wanneer u meerdere domeinnamen heeft geregistreerd en deze allemaal op een bepaald (hoofd) wilt hebben. Als uw hoofddomein bijvoorbeeld ‘jouwdomeinnaam.nl' is en u heeft een aantal domeinnamen die allemaal moeten verwijzen naar de website ‘jouwdomeinnaam.nl' (bijvoorbeeld: ‘jouwdomeinnaam.com', ‘jouwdomeinnaamnummer2.nl' en ‘jouwdomeinnaam.de'), dan kunnen deze bij je webhosting worden ingesteld als alias-domeinen. U kunt ook alias-domeinen hebben die verwijzen naar specifieke mappen op uw hoofddomein.

Standaard doorverwijzing naar een ander domeinnaam

Bij een standaard doorverwijzing wordt het domein doorverwezen naar een ander domeinnaam. Als u bijvoorbeeld overschakelt van een standaard forward van ‘jouwdomeinnaam' verwijzend naar ‘cursuswp.com', zal ‘cursuswp.com' zichtbaar zijn in de adresbalk. De gebruiker zal zich dan realiseren dat hij wordt omgeleid.

Frame forward naar andere website

Met een frame forward wordt het domein doorgestuurd naar een ander domein (website), waarbij de url ongewijzigd blijft terwijl het door te sturen domein in een frame wordt geladen. De gebruiker zal alleen de omleiding in de broncode kunnen zien.

Meest voorkomende DNS-records: A-records MX-records

De meest voorkomende DNS-records zijn A-records, CNAME-records, MX-records, TXT-records en NS-records.

A-records

A-records zijn de meest voorkomende DNS-records. Ze worden gebruikt om een domeinnaam naar een te verwijzen. Ze zorgen ervoor dat wanneer iemand een domeinnaam intypt, hij naar de juiste website wordt geleid.

MX-records

MX-records worden gebruikt om e-mailverkeer naar de juiste server te verwijzen. Ze zorgen ervoor dat e-mails naar het juiste adres worden gestuurd.

NS-records (of NameServer-records)

NS-records (of -records) worden gebruikt om een domeinnaam naar een andere server te verwijzen. Ze zorgen ervoor dat bezoekers naar de juiste website worden geleid, zelfs als er verschillende domeinnamen worden gebruikt.

CNAME-records

CNAME-records worden gebruikt om een domeinnaam naar een ander domein te verwijzen. Ze zorgen ervoor dat bezoekers naar de juiste website worden geleid, zelfs als er verschillende domeinnamen worden gebruikt.

TXT-records

TXT-records worden gebruikt om informatie over een domein op te slaan. Ze worden meestal gebruikt om eigendomsrechten te verifiëren, maar kunnen ook voor andere informatie worden gebruikt.

SRV record

SRV record staat voor een “Service record” en hiermee specificeer je servicegegevens in het record zelf die de ontvangende server moet afhandelen. Diensten zoals Office 365 maken hier gebruik van.

DNS doorsturen van domeinnaam naar extern gehoste website

Staat uw website op een andere server en heeft u de mogelijkheid om een domein vast te leggen, dan is een verandering in DNS een uitstekende keuze. U kunt het A-record van uw domein wijzigen in het externe IP-adres, zodat de website verwijst naar de externe server, maar u kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld mail lokaal op servers te laten draaien.

Een domeinnaam kan op verschillende manieren worden omgeleid naar een andere domeinnaam of naar een specifieke map ervan. Dit is afhankelijk van je . Neem desnoods contact op met je webhosting voor het doorverwijzen of omleiden naar een andere domeinnaam. Je kan het beste de DNS-aanpassen. Lees verderop waarom.

A-record IPadres wijzigen bij webhosting voor e-mail

De A-records van het IPadres wijzigen bij webhosting werkt zo. Het verschilt een beetje per webhosting maar gaat ongeveer als volgt:

Lees de documentatie bij je webhoster:


Wat is beter DNS of A-records wijzigen bij domeinnaam?

We krijgen wel eens de vraag: Wat is beter DNS of A-records wijzigen bij je domeinnaam en webhosting? In onze optiek is het beter de nameserver te veranderen in plaats van de A-records. Als de server van de domeinnaam eruit ligt wordt de website namelijk ook niet doorverwezen. Bij het wijzigen van de nameserver heb je hier geen last van en dus minder risico.

Voorbeeld Nameserver wijzigen bij webhosting

Hieronder vind je een voorbeeld van de Nameserver wijzigen. In dit geval bij one.com. Vul bij nameserver 1 en 2 de naam van de server in. Deze krijg je van de webhoster waar je WordPress website staat. Bijvoorbeeld:

 • ns1.cloud86.nl
 • ns2.cloud86.nl

Voorbeeld A-records wijzigen bij webhosting

Hieronder vind je een voorbeeld van de A-records wijzigen. In dit geval bij one.com


Nameservers aanpassen bij MijnDomein webhosting

Net als de DNS-tabel zijn ook de nameservers ingedeeld in een tabel. Bij Mijndomein zijn de nameservers standaard ingesteld voor gebruik met het actieve pakket. Als beheerder heb je de mogelijkheid om de nameserverrecords aan te passen voor uw eigen doeleinden bijvoorbeeld naar externe webhosting.

Instellen nameserver MijnDomein

 • Log in op het Mijndomein account
 • Klik op het pijltje naast de domeinnaam.
nameserver dns wijzigen aanpassen pijtlje
Nameserver dns wijzigen aanpassen pijtlje

Klik op Beheren achter Domeinnaam.

nameserver dns wijzigen aanpassen domeinnaam beheren mijndomein
Nameserver dns wijzigen aanpassen domeinnaam beheren mijndomein

Klik op Nameserver wijzigen.

nameserver dns wijzigen aanpassen van domeinnaam
Nameserver dns wijzigen aanpassen van domeinnaam

Wanneer de pagina geladen is, zie je een overzicht van alle nameserverrecords in de tabel.

nameserver dns invoeren wijzigen doorsturen externe hosting
Nameserver dns invoeren wijzigen doorsturen externe hosting
 • Wijzig een bestaand record door op het “potlood”-icoon te klikken.
 • Vul hier de nameserver van externe webhosting in.
  Het beste is 2 nameservers invullen bijvoorbeeld:
  ns1.cloud86.nl
  ns2.cloud86.nl
 • Voeg een nieuw record toe door op het “groene plus”-icoon onderaan de tabel te klikken.
 • Een bestaande record door op het “rode kruis” icoon te klikken.
 • Gebruik altijd kleine letters bij het invoeren van de naamservers!
 • Klik op “update” om de nieuwe naamservers op te slaan.

Alle naamserverwijzigingen hebben ongeveer 3 tot 4 uur nodig om wereldwijd actief te worden, dit kan tot 24 uur duren.

Handleiding domeinnaam/website doorverwijzen/verhuizen

Meer handleidingen om je domeinnaam en door te verwijzen naar een andere provider:

Links webhosters

nieuws.mijndomein.nl/tips/wat-is-dns/


WordPress website DNS laten verhuizen met verhuisservice

Je kan je DNS door ons laten naar een andere provider. Lees meer over onze verhuisservice:


Wil je meer details over Domeinnaam DNS wijzigen doorverwijzen externe hostingof info?

Wil je meer weten? Veel web-designers met interesse in Domeinnaam DNS wijzigen doorverwijzen externe hosting bekeken ook de onderstaande veel gelezen handleidingen:


Scroll naar boven