Facturatie btw België Nederland belasting WP training

Facturatie en btw België Nederland belasting training

Bij cursussen en trainingen aan Belgische afnemers gelden andere btw-regels en factuurvoorwaarden. Dit is belangrijk om de juiste factuur te ontvangen.

Facturatie van btw belasting voor Belgische klanten

Bij verkopen van goederen of verlenen van diensten van een Nederlands bedrijf aan Belgische afnemers gelden andere btw-regels en aanvullende factuurvoorwaarden.

Vanuit Nederland doen we veel zaken gedaan met Belgische ondernemingen. Wil je als Belgisch bedrijf of particulier hiervoor een factuur ontvangen?
Veel gestelde vragen zijn dan:

  • Wie betaalt de btw?
  • Moet ik de btw verlegd worden?
  • Wat moet er nog aan extra factuurvoorwaarden op de factuur worden voldaan?

Ik zal de vragen over btw en facturatie hieronder toelichten.

Als Belgisch bedrijf factuur ontvangen voor training

Wanneer je als Belgisch bedrijf een btw-verlegde factuur wilt ontvangen voor je cursus, brengen we geen btw in rekening. Op de factuur vermelden we dan dat het is verlegd met de term “btw-verlegd” en we rekenen een btw-percentage van 0%. Voorwaarde is wel dat je het btw-identificatienummer van je bedrijf doorgeeft. Dit is overeenkomstig de Europese VIES regeling:
Info over Europese VIES regeling en BTW

Geef je Belgische btw-identificatienummer door

De voorwaarde is dus dat het btw-identificatienummer van je Belgische bedrijf op de factuur vermeld staat. Vergeet dus niet dit nummer door te geven bij aanmelding!

Belgisch btw nummer checken

Je kan het makkelijkst het Europese btw nummer checken op de onderstaande link.

Meer info over btw nummers checken:
Belgisch btw-nummer checken
Btw-nummer controleren op europa.eu (VIES)

Ons EU btw nummer op factuur

Als je een factuur van ons ontvangt, hebben we ons EU btw nummer vermeld op de factuur. Ook dit nummer kun je checken op de bovenstaande .

Vragen over BTW?

Neem contact op met Arthur mocht je nog vragen hebben:

+31 6 2083 05 83


Aanvullende factuurvoorwaarden voor factuur naar België

Er gelden aanvullende factuurvoorwaarden voor factuur naar België

Btw-nummer van Belgische ondernemer op factuur

Klopt het btw-identificatienummer van jouw buitenlandse klant en is het echt een ondernemer? Om een naheffingsaanslag bij controle van de Belastingdienst te voorkomen en jij alsnog de btw moet betalen over de levering, is het belangrijk dat je dit controleert

Voorbeeld Nederlandse factuur aan Belgisch bedrijf

voorbeeld btw nummer belgische ondernemer op factuur wordpress cursus training webdesign
Voorbeeld btw nummer van belgische ondernemer op factuur voor wordpress cursus training of webdesign

Moet je btw rekenen of verleggen naar België?

Als je als ondernemer met bijvoorbeeld je webshop artikelen in België wilt verkopen, of als zzp'er hier diensten wilt verlenen, krijg je met andere btw-regels te maken dan wanneer je alleen aan klanten in Nederland werkt of levert.

Ook maakt het verschil of je verkoop of dienst aan Belgische consumenten zijn of aan Belgische ondernemers. Daarnaast is het ook van belang voor hoeveel je totaal per jaar factureer naar België. De in rekening gebrachte btw naar België draag je in Nederland af. Dit doe je in je aangifte.

Tussen EU-landen onderscheiden we voor de omzetbelasting twee soorten verkopen, het leveren van diensten en het leveren (exporteren) van goederen. Wie betaalt bij verkopen tussen Nederlanders en Belgen de btw?

WordPress training aan Belgische BEDRIJVEN

Als jij als zzp'er diensten verleent aan Belgische bedrijven kan dat zonder het in rekening brengen van de btw. Je stuurt de rekening exclusief btw en vermeldt daarop ‘btw-verlegd'. Jouw klant berekent en betaalt dan de btw in België. Let op dat het btw-identificatienummer van jouw zakelijke klant op de factuur vermeld staat.

WordPress cursus voor Belgische PARTICULIEREN

Dienstverlening aan particulieren in België is gewoon belast op de factuur met het Nederlandse btw-tarief. Neem voor vragen contact met ons op.

Aanvullende informatie voor Nederlandse ondernemers

Van de omzet van jou verkopen moet je btw-aangifte doen in Nederland. De in rekening gebrachte btw draag je af in je aangifte. In je aangifte geef je deze buitenlandse dienstverlening dan op bij ‘Opgaaf intracommunautaire prestaties (ICP)'.

Is de btw op de factuur verlegd naar de Belgische afnemer? Dan moet je dit in je ICP-aangifte opgeven. ICP is een afkorting dat staat voor intracommunautaire prestaties. Dit is van toepassing wanneer je zakendoet met een ander bedrijf dat niet in Nederland gevestigd is, maar in een ander land binnen de EU. De reden is dat de btw verlegd is naar je Belgische afnemer, die deze op zijn beurt moet opgeven aan de Federale Overheidsdienst Financiën in België. In je btw-aangifte geef je deze export naar het buitenland dan op bij ‘Opgaaf intracommunautaire prestaties (ICP)'.

Voor sommige diensten gelden weer afwijkende regels. Om zeker te weten voor wie de geleverde dienst belast is, is het handig om de tool van de belastingdienst te gebruiken.

Meer informatie over BTW

Info BTW voor Belgische bedrijven en organisaties
Info BTW voor Nederlandse bedrijven en organisaties

Scroll naar boven