Footer maken website ontwerp design tips

Een goede website footer kan de UX verbeteren en worden gebruikt als een oplossing voor nuttige informatie en navigatiehulpmiddelen.

Logo cursus traing wordpress

Footer maken website ontwerp design tips

Wat is een footer voor een website?

Eenvoudig gezegd is een footer het onderste gedeelte van een website. Dit specifieke gedeelte kan vele vormen aannemen, afhankelijk van de branche en de inhoud. Sommigen van u zijn vast wel eens naar beneden gescrold om snel een bedrijfsadres, servicevoorwaarden, contactpersonen of links naar sociale media te vinden. Deze bijna onbewuste actie toont het belang van voetteksten aan. Sommige ontwerpers maken echter een grote fout door dit vitale element te verwaarlozen.

footer ontwerp website voorbeeld (05)
footer ontwerp website voorbeeld (05)

Als je meer wilt weten over footers en WordPress webdesign, lees dan ook deze handleidingen:

Waarom is het ontwerp van een footer belangrijk?

Om dit beter te illustreren, stellen we ons een situatie voor. Stel, je bent een klant die net een online winkel met coole tees heeft gevonden. Je neemt een kijkje en besluit er een voor jezelf te kopen. Maar voordat je bestelt, vraag je je af of je de aankoop kunt retourneren als ze je de verkeerde maat sturen.

Je begint op de site te zoeken, te scrollen en te scrollen, maar het gedeelte over het terugbetalingsbeleid is nergens te vinden. Nu word je boos omdat je de print echt mooi vond. Dan begint er iets in je te roeren en, helaas voor de eigenaar, besluit je de site te verlaten en ergens anders te gaan kijken.

Deze hele beproeving, hoe denkbeeldig ook, had gemakkelijk voorkomen kunnen worden als de website goed genoeg ontworpen was – met een goede informatieve voettekst. In de meeste gevallen kan het ontbreken van informatie die normaal gesproken in de footer aanwezig zou moeten zijn, resulteren in een potentieel verlies van zaken. Dit is slechts een eenvoudig voorbeeld, maar we kunnen het toepassen op een grote verscheidenheid aan instellingen.

header footer ontwerp website voorbeeld statistieken vouw
header footer ontwerp website voorbeeld statistieken vouw

En laten we dit duidelijk stellen. Het is een misvatting dat mensen geen aandacht besteden aan de inhoud onder de vouw. Uit een onderzoek van de Neilsen Norman Group uit 2018 is inderdaad gebleken dat bezoekers 57% van de kijktijd boven de vouw doorbrengen.

Het webdesign is in de loop der jaren echter aanzienlijk veranderd en sites zijn over het algemeen toegankelijker geworden en scrollen is leuker geworden. Bijgevolg neemt de tijd die boven de vouw wordt doorgebracht in de loop der jaren af. Tegenwoordig weten gebruikers dat voetteksten meestal belangrijke informatie bevatten en zijn ze bereid om hiervoor te scrollen.

Voordelen van een goede voettekst

Voetteksten spelen echter een veel complexere rol bij het verbeteren van de algehele efficiëntie van je bedrijf. Een goed doordachte footer kan helpen de UX te verbeteren en kan worden gebruikt als een oplossing die je gebruikers verrast met een interessant ontwerp, nuttige informatie of gewoon handige navigatiehulpmiddelen. Het kan en zou in veel gevallen de zogenaamde kers op de taart moeten zijn… alleen dan onderaan. Laten we eens kijken naar een paar voorbeelden om dit punt duidelijk te maken.

Het helpt bij het genereren van leads

Websites leiden potentiële klanten door verschillende stadia: bewustzijn – interesse – vertrouwen – actie. Dit is een klassieke conversietrechter. Als de gebruikers de Blog en Servicepagina doorlopen, raken ze geïnteresseerd in je diensten. De rubrieken “Over ons” en “Getuigenissen” zullen helpen vertrouwen op te bouwen. Maar het met de oproep tot actie maakt meestal de deal rond. Een bezoeker hoeft alleen maar zijn e-mailadres achter te laten – en voila – er is een nieuwe lead gecreëerd! Hetzelfde kan gezegd worden van links naar sociale media. Als u genoeg indruk maakt op uw klanten, willen ze zich misschien wel abonneren op de sociale-mediaprofielen van uw bedrijf. Dat kan ook heel zijn.

Daarnaast is een footer een geweldige plek om je klanten wat voordelen te bieden in ruil voor informatie. Je kunt dat op een niet opdringerige manier doen door bijvoorbeeld een korting aan te bieden als je je inschrijft voor je nieuwsbrief.

Het vergemakkelijkt de navigatie

Zoals we allemaal weten is websitenavigatie een belangrijk aspect van de gebruikerservaring, en voetteksten zijn daar een essentieel onderdeel van. Voetteksten zijn perfect om belangrijke links en categorieën in onder te brengen, zodat gebruikers naadloos en bijna intuïtief door websites kunnen navigeren. Het zijn eigenlijk routekaarten naar de rest van de site, die gebruikers helpen hun weg te vinden. Het feit dat voetteksten vaak interne links bevatten naar zowel belangrijke als onduidelijke secties van een website, zorgt ervoor dat gebruikers extra informatie kunnen vinden die ze misschien over het hoofd hebben gezien en direct naar de bron kunnen springen. Onthoud altijd dat een goede footer moet werken als een vangnet voor uw websitebezoekers.

Het biedt nuttige informatie

We gaan het vandaag veel hebben over nuttige elementen en daar is een goede reden voor – er zijn zoveel praktische dingen die je in een footer kunt zetten. Het is een geweldige plek voor juridische mededelingen, auteursrechten, extra links, adressen, knoppen voor sociale media, kaarten en nog veel meer. Natuurlijk kunnen deze elementen variëren afhankelijk van het type bedrijf, maar er zijn secties die elke gebruiker verwacht te zien in een voettekst. De vuistregel hier is om relevante en waardevolle informatie te bieden die past bij de context.

Het verhoogt zoekmachine optimalisatie

Footers zijn cruciaal geworden voor het verhogen van de ranking van websites sinds Google zijn algoritmes verder heeft aangepast. Er is tegenwoordig meer nodig dan alleen een paar zoekwoorden en een uniek artikel om de toppositie in de zoekresultaten te bereiken. Deze algoritmen beoordelen de sites op een groot aantal subtiele criteria, maar de algemene benadering van SEO blijft eenvoudig – de website moet relevant en nuttig zijn voor de gebruikers. Het zal geen verrassing zijn dat voetteksten een belangrijke rol spelen bij het bepalen van deze mate van bruikbaarheid. De , die vaak in voetteksten staat, helpt zoekmachines bijvoorbeeld bij het vinden van belangrijke secties.

Aangezien Google rekening houdt met de kwaliteit van interne en externe links, de achtergrondafbeeldingen, de algemene samenstelling en vele andere genuanceerde elementen, moet je je voetteksten slim ontwerpen en testen om de beste resultaten te behalen.

footer ontwerp website voorbeeld (10)
footer ontwerp website voorbeeld (10)

Wat kunnen gebruikers vinden in een voettekst?

Zoals we al zeiden, is elke footer uniek en kan deze een verschillend aantal waardevolle elementen bevatten. Maar laten we de ontwerpstandaarden niet vergeten. Sommige verplichte onderdelen moeten in elke footer worden opgenomen. Laten we eens diepgaand bekijken welke elementen je kunt toevoegen.

Copyright, privacybeleid en voorwaarden

Hoewel de meeste gebruikers zich zelden zorgen maken over deze drie, zijn ze belangrijk, vooral in sterk gereguleerde sectoren. Als u wilt voorkomen dat de inhoud van uw website wordt overgenomen, hoeft u alleen maar het copyrightsymbool en een jaartal in de footer te zetten. Als uw website specifieke gegevens van gebruikers verzamelt (zoals e-mails of betalingsgegevens), is het op veel plaatsen wettelijk verplicht om een sectie Privacybeleid te hebben. Gebruiksvoorwaarden is nog zo’n cruciale juridische mededeling waarin wordt uitgelegd waar gebruikers mee akkoord gaan als ze de site bezoeken. Deze worden meestal in een footer geplaatst en als iemand ze wil lezen, gaat hij daar meteen op zoek.

Contacten

Als u wilt dat toekomstige leads contact met u opnemen, is dit element een must in uw voettekst. Het is een standaardpraktijk en de meeste bezoekers die contact met je willen opnemen, zullen intuïtief naar beneden scrollen of op de navigatieknop klikken om naar de onderkant van je site te gaan. Zet daar uw telefoonnummer, faxnummer of zakelijke e-mail en wacht tot uw klanten u bereiken. Sommige websites wijden een hele sectie aan Contactgegevens, afhankelijk van de branche.

Adres en link naar kaart/routebeschrijving

Dit gedeelte is cruciaal als je bijvoorbeeld een fysiek kantoor of een offline winkel hebt. Laat gebruikers weten hoe ze je bedrijf buiten de online wereld kunnen bereiken en laat links achter naar de kaart met coördinaten en het adres van je kantoor. Je klanten verwachten dat waarschijnlijk te zien, dus stel ze niet teleur.

Sitemap

Er zijn twee manieren om de gebruikers te voorzien van de sitemap. De eerste is om de links naar de specifieke secties van de website in de footer te zetten. En de tweede optie is om een enkele link naar de HTML-sitemap te maken. De HTML-sitemap bevat URL’s, informatie over de pagina’s en mediabestanden die het belangrijkst zijn op je site. Een link naar dit bestand is een goed idee omdat zoekmachines het volgens Google gebruiken om websites met veel inhoud beter te crawlen.

Navigatie

Mensen zijn gewend -elementen in kopteksten te zien en we hebben dit onderwerp in een apart artikel besproken. Voetteksten kunnen echter ook globale navigatie bevatten om de ervaring van de gebruiker te verbeteren. Als pagina’s lang zijn, vooral als we het hebben over een mobiele siteversie, is het soms zinvol om navigatieopties toe te voegen in een voettekst. Veel van uw bezoekers zullen dat waarderen.

Persoonlijkheid en merk

De website moet het merk en de persoonlijkheid van de eigenaar communiceren, en de footer is hierop geen uitzondering. Elk deel van de site moet gebruikers eraan herinneren dat ze te maken hebben met een bepaald bedrijf. Om uw merkidentiteit te versterken, kunt u uw logo en uw bedrijfskleuren ook in de footer plaatsen. Als dat de focus is van uw bedrijfsstrategie, dan moeten bezoekers duidelijk kunnen zien waar uw bedrijf voor staat.

Sociale pictogrammen

accounts helpen niet alleen bij het genereren van leads. Sommige bedrijven gebruiken ze om hun goederen en diensten te promoten en zelfs verkopen te realiseren. Het is dus zinvol om er optimaal gebruik van te maken. Plaats de links naar de sociale mediaprofielen van je bedrijf in de footer en nodig je potentiële fans uit om ze te bekijken.


Meer weten over Footer maken website ontwerp design tipsof info?

Wil je meer informatie? Veel bezoekers met interesse in Footer maken website ontwerp design tips bekeken ook de onderstaande handleidingen:


Training of cursus ontwerp en vormgeving

WordPress design en vormgeving

Leer hoe je je WordPress site beter en kan ontwerpen en vormgeven in de speciale designcursus:
Design en ontwerpcursus voor WordPress

WordPress Bootcamp

Leer hoe je je WordPress site mooier kan maken en vormgeven in de WordPress Bootcamp spoedopleiding:
Design en ontwerp in WordPress Bootcamp

Info over Footer maken website ontwerp design tips

Neem vrijblijvend contact op met Arthur als je nog vragen hebt over ontwerp, Footer maken website ontwerp design tips en WordPress webdesign.

WordPress designer

Arthur Wentzel, web-designer

06 20 83 05 83

Scroll naar boven