Bestanden uploaden / verwijderen server met FTP/Filezilla

Beste tips om met het gratis FTP programma FileZilla bestanden te downloaden of uploaden van de server en webhosting waar jouw WordPress website op staat.

Logo cursus traing wordpress

Bestanden uploaden / verwijderen server met FTP/Filezilla

Waarom FTP voor uploaden van bestanden op server?

In deze handleiding leg ik uit hoe je hoe je van je server kunt uploaden en downloaden via FTP met behulp van Filezilla.

WordPress installeer je altijd online, dus op de server van je webhost. Heb je WordPress geïnstalleerd met een automatische of heb je WordPress door iemand anders laten installeren dan heb je de WordPress programmabestanden waarschijnlijk nog nooit eerder gezien. Met FTP (File Transfer Protocol) heb je directe toegang tot de webserver zodat je bestanden van en naar de server kunt verplaatsen.

FTP Programma's: Filezilla en Transmit (Mac)

Er zijn veel FTP programma's waarmee je bestanden via FTP kan uploaden op de server. Het meest gebruikt is het FTP programma FileZilla. Filezilla is gratis en werkt op Windows en . Maak je vaker gebruik van een FTP programma dan vind ik zelf Filezilla een beetje onhandig. Ik gebruik zelf Transmit op een Apple Mac. De interface is veel fijner en je kan meerdere bestanden en mappen tegelijkertijd overzetten. Transmit kost ongeveer 25 euro maar bij regelmatig gebruik is het het waard.

FileZilla downloaden

Allereerst moet je het FTP-programma FileZilla op je computer hebben geïnstalleerd. Het programma is gratis te downloaden op de officiële website van FileZilla. Voordat je verder moet je de FTP gegevens hebben van je . Deze kan je terugvinden in het controlepaneel.
Download Filezilla op www.filezilla-project.org


Handleiding bestanden uploaden naar server met FileZilla

In deze handleiding leggen wij uit hoe je een website kan uploaden met het programa FileZilla.. Installeer en open FileZilla

 1. Ga naar filezilla-project.org/download.php
 2. Download FileZilla Client
 3. Pak het gedownloade zip-bestand uit
 4. Start de FileZilla-Installer en volg de installatie instructies.
 5. Open het programma FileZilla. Dan verschijnt het volgende scherm.

Gegevens voor FTP-verbinding maken met de webserver

Om connectie te maken met de FTP server moet een aantal gegevens invoeren die je van je webhoster hebt gekregen. Deze gegevens moet je in het bovenste gedeelte van FileZilla invoeren. Je hebt deze gekregen bij je webhostingpakket. Anders kun je deze opvragen bij de webhoster. Je kan de gegevens waarschijnlijk ook terugvinden in het controlepaneel van je hostingpakket.

Host webserver

Ook wel servernaam genoemd. Hier vul je de hostname/IP adres van de webserver in waarop je wilt gaan verbinden.

Gebruikersnaam

Hier vul je de FTP-gebruikersnaam in.

Wachtwoord ftp

Hier vul je het FTP-wachtwoord in.

Poort (meestal 21)

Dit veld kan je meestal leeg laten, standaard wordt poort 21 (FTP) gebruikt.


FTP-verbinding maken met de webserver met Filezilla

Vul de geven van je webhosting in in FileZilla. Zie voorbeeld hieronder:

Wanneer dit alles is ingevuld kan je klikken op de knop Snelverbinden.
Zodra je op Snelverbinden klikt, zie je als het goed is het onderstaande scherm. Nu heb je een succesvolle en actieve FTP verbinding.

Bestand uploaden van computer naar server

In het linkerscherm zie je de mappenstructuur op de computer waarop je werkt. Kies in het linkerscherm de map op jouw computer waar de website bestanden zich bevinden en welke je wilt uploaden naar de server.

In het rechterscherm zie je de mappenstructuur op de server.
Hier kies je de gewenste map/directory waar de bestanden moeten komen te staan. De map waar de website bestanden in moeten staan om een website online te zetten/te publiceren is meestal de map ‘httpdocs'. Dit is afhankelijk van je webhoster. Wanneer je naar de website gaat, worden de bestanden weergegeven zodra deze op de server staan.

Wanneer je een afbeelding upload in de hoofdmap, bijvoorbeeld ‘testafbeelding.jpg', dan staat deze online op:
www.jouwdomeinnaam.nl/testafbeelding.jpg
Je kan ook zelf mappen aanmaken waardoor je zelf beter overzicht hebt en houdt van al je bestanden. Je bijvoorbeeld een map ‘afbeelding' aanmaken door in het rechtervak te gaan staan en dan via rechtermuisknop “Nieuwe map' te klikken. Benoem de map ‘afbeelding'. Sleep nu je afbeelding ‘testafbeelding.jpg' in de map ‘afbeelding'. Het adres van de afbeelding is nu:
www.jouwdomeinnaam.nl/test/testafbeelding.jpg

Bestanden verwijderen van je server

In filezilla zie je in het rechterscherm de mappenstructuur op de server. Hier staan alle bestanden op je server van je online website. Wil je bestanden of mappen ? Klik dan met rechtermuisknop op het bestand of map en zeg Verwijder of Delete. Weet wel waar je mee bezig bent. Vraag anders je webhoster voor advies en vergeet voor de zekerheid niet een back-up te maken van je website.


Handleiding bestandsrechten aanpassen met FileZilla

Een andere taak die je via FTP uitvoert is het wijzigen van de rechten op bestanden en directories. Let op dat je niet per ongeluk alles op 777 zet. Daarmee zet je je site ongewenst open voor hackers en andere ongewenste individuen.

 1. Selecteer het bestand of de directory waarvan je de rechten wilt aanpassen
 2. Klik met de rechtermuisknop om het menu te openen
 3. Selecteer

Pas de rechten aan met behulp van de checkboxen of voer een nummerieke waarde in het invulveld. Nadat je op OK hebt geklikt worden de nieuwe rechten toegepast.


Bestanden uploaden of verwijderen met WordPress plugin

Het is sinds enige tijd ook mogelijk om rechtstreeks in WordPress bestanden te uploaden. Dus zonder een FTP programma. Met de plugin creeer je een soort FTP omgeving in WordPress (zie afbeelding hieronder). Dit is handig als je geen FTP wachtwoord hebt, bijvoorbeeld van een klant of opdrachtgever. WP is een mooie oplossing die ik vaak gebruik.
Bestanden uploaden of verwijderen met WordPress plugin

Voorbeeld betaalde plugin uploaden via WordPress op server

 • Installeer deWP File manager plugin
 • Ga naar WP File manager. Je ziet dan het bovenstaande scherm
 • Ga in dit scherm naar wp-content > plugins
 • Klik in het bovenstaande menu op het icon met diskette en een groen plustekentje (zie afbeelding). Zoek de ZIP-file op je computer en upload.
 • De ZIP staat nu op je server. Je moet deze alleen nog uitpakken. Doe dit door met rechtermuisknop op de de zip te klikken. Klik dan op ‘extract from file'. De zip wordt nu uitgepakt. Klaar.

Een andere handige plugin is ‘Update Theme and Plugins from Zip File'. Deze is handig voor het updaten van gekochte plugins. Lees meer:


Meer handleidingen over FTP, server en Filezilla

Bekijk alle artikelen en handleidingen over je WordPress server:


Meer weten over Bestanden uploaden / verwijderen server met FTP/Filezillaof info?

Wil je meer informatie? Veel lezers met interesse in Bestanden uploaden / verwijderen server met FTP/Filezilla bekeken ook de onderstaande artikelen:


WordPress cursus onderhoud

De meeste problemen met WordPress websites ontstaan door een combinatie van factoren. Van webhosting tot de inrichting van je site. Ik heb de laatste 15 jaar vele WordPress sites vast zien lopen, langzaam of gehackt zien worden door de verkeerde aanpak.

Deze problemen, ellende en schade is te vermijden door de juiste aanpak en strategie. Het is even werk en vergt een investering in tijd, geld en energie maar daarna heb je gegarandeerd minder problemen, meer plezier, meer controle en een betere WordPress website.

WordPress cursus onderhoud en beheer

Leer hoe je websites beter kan beheren en beveiligen in de speciale onderhoudscursus:
WordPress cursus Onderhoud en beheer

WordPress Bootcamp

Leer hoe je je WordPress website of webshop sneller en gestroomlijnder kan bouwen in de WordPress Bootcamp:
Web-development in WordPress Bootcamp

Nog vragen over Bestanden uploaden / verwijderen server met FTP/Filezilla?

Neem eventueel contact op met Arthur als je nog vragen hebt over onderhoud, beveiliging, Bestanden uploaden / verwijderen server met FTP/Filezilla en WordPress websites.

WordPress expert

Arthur Wentzel, web-developer

06 20 83 05 83

Scroll naar boven