IN DEZE HANDLEIDING:
- 1 Waarom FTP voor uploaden van bestanden op server?
- 2 Handleiding bestanden uploaden naar server met FileZilla
- 3 Gegevens voor FTP-verbinding maken met de webserver
- 4 FTP-verbinding maken met de webserver met Filezilla
- 5 Handleiding bestandsrechten aanpassen met FileZilla
- 6 Bestanden uploaden of verwijderen met WordPress plugin
- 7 Meer handleidingen over FTP, server en Filezilla
- 8 WordPress thema installeren gratis en betaalde templates
- 9 Updaten WordPress plugins & betaalde thema handmatig via FTP
- 10 Bestanden uploaden / verwijderen server met FTP/Filezilla
- 11 WordPress bestandsrechten beveiliging server instelling
Waarom FTP voor uploaden van bestanden op server?
In deze handleiding leg ik uit hoe je hoe je bestanden van je server kunt uploaden en downloaden via FTP met behulp van Filezilla.
WordPress installeer je altijd online, dus op de server van je webhost. Heb je WordPress geïnstalleerd met een automatische installatie of heb je WordPress door iemand anders laten installeren dan heb je de WordPress programmabestanden waarschijnlijk nog nooit eerder gezien. Met FTP (File Transfer Protocol) heb je directe toegang tot de webserver zodat je bestanden van en naar de server kunt verplaatsen.
FTP Programma’s: Filezilla en Transmit (Mac)
Er zijn veel FTP programma’s waarmee je bestanden via FTP kan uploaden op de server. Het meest gebruikt is het FTP programma FileZilla. Filezilla is gratis en werkt op Windows en Apple. Maak je vaker gebruik van een FTP programma dan vind ik zelf Filezilla een beetje onhandig. Ik gebruik zelf Transmit op een Apple Mac. De interface is veel fijner en je kan meerdere bestanden en mappen tegelijkertijd overzetten. Transmit kost ongeveer 25 euro maar bij regelmatig gebruik is het het waard.
FileZilla downloaden
Allereerst moet je het FTP-programma FileZilla op je computer hebben geïnstalleerd. Het programma is gratis te downloaden op de officiële website van FileZilla. Voordat je verder moet je de FTP gegevens hebben van je webhoster. Deze kan je terugvinden in het controlepaneel.
Download Filezilla op www.filezilla-project.org
Handleiding bestanden uploaden naar server met FileZilla
In deze handleiding leggen wij uit hoe je een website kan uploaden met het programa FileZilla.. Installeer en open FileZilla
- Ga naar filezilla-project.org/download.php
- Download FileZilla Client
- Pak het gedownloade zip-bestand uit
- Start de FileZilla-Installer en volg de installatie instructies.
- Open het programma FileZilla. Dan verschijnt het volgende scherm.

Gegevens voor FTP-verbinding maken met de webserver
Om connectie te maken met de FTP server moet een aantal gegevens invoeren die je van je webhoster hebt gekregen. Deze gegevens moet je in het bovenste gedeelte van FileZilla invoeren. Je hebt deze gekregen bij je webhostingpakket. Anders kun je deze opvragen bij de webhoster. Je kan de gegevens waarschijnlijk ook terugvinden in het controlepaneel van je hostingpakket.
Host webserver
Ook wel servernaam genoemd. Hier vul je de hostname/IP adres van de webserver in waarop je wilt gaan verbinden.
Gebruikersnaam
Hier vul je de FTP-gebruikersnaam in.
Wachtwoord ftp
Hier vul je het FTP-wachtwoord in.
Poort (meestal 21)
Dit veld kan je meestal leeg laten, standaard wordt poort 21 (FTP) gebruikt.
FTP-verbinding maken met de webserver met Filezilla
Vul de geven van je webhosting in in FileZilla. Zie voorbeeld hieronder:

Wanneer dit alles is ingevuld kan je klikken op de knop Snelverbinden.
Zodra je op Snelverbinden klikt, zie je als het goed is het onderstaande scherm. Nu heb je een succesvolle en actieve FTP verbinding.

Bestand uploaden van computer naar server
In het linkerscherm zie je de mappenstructuur op de computer waarop je werkt. Kies in het linkerscherm de map op jouw computer waar de website bestanden zich bevinden en welke je wilt uploaden naar de server.
In het rechterscherm zie je de mappenstructuur op de server.
Hier kies je de gewenste map/directory waar de bestanden moeten komen te staan. De map waar de website bestanden in moeten staan om een website online te zetten/te publiceren is meestal de map ‘httpdocs’. Dit is afhankelijk van je webhoster. Wanneer je naar de website gaat, worden de bestanden weergegeven zodra deze op de server staan.
Wanneer je een afbeelding upload in de hoofdmap, bijvoorbeeld ’testafbeelding.jpg’, dan staat deze online op:
www.jouwdomeinnaam.nl/testafbeelding.jpg
Je kan ook zelf mappen aanmaken waardoor je zelf beter overzicht hebt en houdt van al je bestanden. Je bijvoorbeeld een map ‘afbeelding’ aanmaken door in het rechtervak te gaan staan en dan via rechtermuisknop “Nieuwe map’ te klikken. Benoem de map ‘afbeelding’. Sleep nu je afbeelding ’testafbeelding.jpg’ in de map ‘afbeelding’. Het adres van de afbeelding is nu:
www.jouwdomeinnaam.nl/test/testafbeelding.jpg
Bestanden verwijderen van je server
In filezilla zie je in het rechterscherm de mappenstructuur op de server. Hier staan alle bestanden op je server van je online website. Wil je bestanden of mappen verwijderen? Klik dan met rechtermuisknop op het bestand of map en zeg Verwijder of Delete. Weet wel waar je mee bezig bent. Vraag anders je webhoster voor advies en vergeet voor de zekerheid niet een back-up te maken van je website.
Handleiding bestandsrechten aanpassen met FileZilla
Een andere taak die je via FTP uitvoert is het wijzigen van de rechten op bestanden en directories. Let op dat je niet per ongeluk alles op 777 zet. Daarmee zet je je site ongewenst open voor hackers en andere ongewenste individuen.
- Selecteer het bestand of de directory waarvan je de rechten wilt aanpassen
- Klik met de rechtermuisknop om het menu te openen
- Selecteer Bestandsrechten
Pas de rechten aan met behulp van de checkboxen of voer een nummerieke waarde in het invulveld. Nadat je op OK hebt geklikt worden de nieuwe rechten toegepast.

Bestanden uploaden of verwijderen met WordPress plugin
Het is sinds enige tijd ook mogelijk om rechtstreeks in WordPress bestanden te uploaden. Dus zonder een FTP programma. Met de plugin creeer je een soort FTP omgeving in WordPress (zie afbeelding hieronder). Dit is handig als je geen FTP wachtwoord hebt, bijvoorbeeld van een klant of opdrachtgever. WP File manager is een mooie oplossing die ik vaak gebruik.
Voorbeeld betaalde plugin uploaden via WordPress op server
- Installeer deWP File manager plugin
- Ga naar WP File manager. Je ziet dan het bovenstaande scherm
- Ga in dit scherm naar wp-content > plugins
- Klik in het bovenstaande menu op het icon met diskette en een groen plustekentje (zie afbeelding). Zoek de ZIP-file op je computer en upload.
- De ZIP staat nu op je server. Je moet deze alleen nog uitpakken. Doe dit door met rechtermuisknop op de de zip te klikken. Klik dan op ‘extract from file’. De zip wordt nu uitgepakt. Klaar.
Een andere handige plugin is ‘Update Theme and Plugins from Zip File’. Deze is handig voor het updaten van gekochte plugins. Lees meer:
Meer handleidingen over FTP, server en Filezilla
Bekijk alle artikelen en handleidingen over je WordPress server:
WordPress thema installeren gratis en betaalde templates
Om het WordPress thema of template te installeren moet je inloggen in WordPress. Ga naar Weergave > Thema’s. Zoek het gewenste thema op en klik op activeren.
Updaten WordPress plugins & betaalde thema handmatig via FTP
Betaalde premium WordPress templates, thema’s of plugins van themeforest of envato kun je handmatig updaten via FTP. Lees de handleiding.
Bestanden uploaden / verwijderen server met FTP/Filezilla
Beste tips om met het gratis FTP programma FileZilla bestanden te downloaden of uploaden van de server en webhosting waar jouw WordPress website op staat.
WordPress bestandsrechten beveiliging server instelling
IN DEZE HANDLEIDING:1 WordPress bestandsrechten en instellingen2 Verschillende bestandrechten (775, 644, 755, 777)3 Aanbevolen bestandspermissies in WordPress4 Bestandsrechten controleren met plugin5 Hoe WordPress bestandspermissies te wijzigen6 FAQ | Veel gestelde vragen over bestandsrechten7 Meer over je WordPress server WordPress bestandsrechten en instellingen WordPress bestandsrechten zijn heel belangrijk voor de beveiliging […]