Bestanden uploaden of verwijderen naar server met FTP/Filezilla

In deze handleiding leg ik uit hoe je hoe je bestanden van je server kunt uploaden en downloaden via FTP met behulp van Filezilla.

Allereerst moet je het FTP-programma FileZilla op je computer hebben geïnstalleerd. Het programma is gratis te downloaden op de officiële website van FileZilla. Voordat je verder moet je de FTP gegevens hebben van je webhoster. Deze kan je terugvinden in het controlepaneel.
Download Filezilla op www.filezilla-project.org

Waarom FTP?

WordPress installeer je altijd online, dus op de server van je webhost. Heb je WordPress geïnstalleerd met een automatische installatie of heb je WordPress door iemand anders laten installeren dan heb je de WordPress programmabestanden waarschijnlijk nog nooit eerder gezien. Met FTP (File Transfer Protocol) heb je directe toegang tot de webserver zodat je bestanden van en naar de server kunt verplaatsen.

FTP Programma’s: Filezilla en Transmit (Mac)

Er zijn veel FTP programma’s waarmee je bestanden via FTP kan uploaden op de server. Het meest gebruikt is het FTP programma FileZilla. Filezilla is gratis en werkt op Windows en Apple. Maak je vaker gebruik van een FTP programma dan vind ik zelf Filezilla een beetje onhandig. Ik gebruik zelf Transmit op een Apple Mac. De interface is veel fijner en je kan meerdere bestanden en mappen tegelijkertijd overzetten. Transmit kost ongeveer 25 euro maar bij regelmatig gebruik is het het waard.

In deze handleiding leggen wij uit hoe je een website kan uploaden met het programa FileZilla.


Bestanden uploaden met FileZilla

Installeer en open FileZilla

  1. Ga naar filezilla-project.org/download.php
  2. Download FileZilla Client
  3. Pak het gedownloade zip-bestand uit
  4. Start de FileZilla-Installer en volg de installatie instructies.
  5. Open het programma FileZilla. Dan verschijnt het volgende scherm.

FTP-verbinding maken met de server met FileZilla

Om connectie te maken met de FTP server moet een aantal gegevens invoeren die je van je webhoster hebt gekregen. Deze gegevens moet je in het bovenste gedeelte van FileZilla invoeren.

Hosts

Ook wel servernaam genoemd. Hier vul je de hostname/IP adres van de webserver in waarop je wilt gaan verbinden.

Gebruikersnaam

Hier vul je de FTP-gebruikersnaam in.

Wachtwoord

Hier vul je het FTP-wachtwoord in.

Poort

Dit veld kan je meestal leeg laten, standaard wordt poort 21 (FTP) gebruikt.

Wanneer dit alles is ingevuld kan je klikken op de knop Snelverbinden.
Zodra je op Snelverbinden klikt, zie je als het goed is het onderstaande scherm. Nu heb je een succesvolle en actieve FTP verbinding.

Bestanden uploaden van je computer naar je server

In het linkerscherm zie je de mappenstructuur op de computer waarop je werkt. Kies in het linkerscherm de map op jouw computer waar de website bestanden zich bevinden en welke je wilt uploaden naar de server.

In het rechterscherm zie je de mappenstructuur op de server.
Hier kies je de gewenste map/directory waar de bestanden moeten komen te staan. De map waar de website bestanden in moeten staan om een website online te zetten/te publiceren is meestal de map ‘httpdocs’. Dit is afhankelijk van je webhoster. Wanneer je naar de website gaat, worden de bestanden weergegeven zodra deze op de server staan.

Wanneer je een afbeelding upload in de hoofdmap, bijvoorbeeld ‘testafbeelding.jpg’, dan staat deze online op:
www.jouwdomeinnaam.nl/testafbeelding.jpg
Je kan ook zelf mappen aanmaken waardoor je zelf beter overzicht hebt en houdt van al je bestanden. Je bijvoorbeeld een map ‘afbeelding’ aanmaken door in het rechtervak te gaan staan en dan via rechtermuisknop “Nieuwe map’ te klikken. Benoem de map ‘afbeelding’. Sleep nu je afbeelding ‘testafbeelding.jpg’ in de map ‘afbeelding’. Het adres van de afbeelding is nu:
www.jouwdomeinnaam.nl/test/testafbeelding.jpg

Bestanden verwijderen van je server

In filezilla zie je in het rechterscherm de mappenstructuur op de server. Hier staan alle bestanden op je server van je online website. Wil je bestanden of mappen verwijderen? Klik dan met rechtermuisknop op het bestand of map en zeg Verwijder of Delete. Weet wel waar je mee bezig bent. Vraag anders je webhoster voor advies en vergeet voor de zekerheid niet een back-up te maken van je website.


Bestandsrechten aanpassen met FileZilla

Een andere taak die je via FTP uitvoert is het wijzigen van de rechten op bestanden en directories. Let op dat je niet per ongeluk alles op 777 zet. Daarmee zet je je site ongewenst open voor hackers en andere ongewenste individuen.

  1. Selecteer het bestand of de directory waarvan je de rechten wilt aanpassen
  2. Klik met de rechtermuisknop om het menu te openen
  3. Selecteer Bestandsrechten

Pas de rechten aan met behulp van de checkboxen of voer een nummerieke waarde in het invulveld. Nadat je op OK hebt geklikt worden de nieuwe rechten toegepast.


Meer handleidingen over FTP, server en Filezilla

Bekijk alle artikelen en handleidingen over je WordPress server: