Functions php bestand aanpassen toevoegen WP plugin

Logo cursus traing wordpress

Functions php bestand aanpassen toevoegen WP plugin

Wat is functies.php in WordPress

In WordPress, functies.php of het thema functies bestand is een sjabloon opgenomen in 's. Het werkt als een plugin voor uw WordPress site die automatisch wordt geactiveerd met uw huidige thema. Het functions.php bestand gebruikt PHP code om functies toe te voegen of standaard functies te wijzigen op een WordPress site.

Een WordPress thema kan bijvoorbeeld een stukje code toevoegen aan het functions.php bestand van het thema om een nieuw gebied aan de voettekst toe te voegen, of een aangepast welkomstbericht aan het WordPress dashboard toe te voegen. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Het functions.php bestand wordt automatisch geladen wanneer u een thema installeert en activeert op uw WordPress site. Het bewerken van het functions.php bestand met behulp van aangepaste codes stelt u in staat om post types, taxonomieën, en meer toe te voegen om uw WordPress website te verbeteren.

Waar staat het Functions.php bestand in WordPress?

De locatie van het functions.php bestand is in uw thema map. Als u een code aan uw WordPress site wilt toevoegen, is het toevoegen aan het functions.php bestand een optie.

Maar het is meestal niet de beste manier om het te doen. WordPress probeert waar mogelijk ontwerp en functionaliteit te scheiden. Dit is de reden dat we thema's hebben, die het ontwerp bepalen, en plugins, die de functies bepalen.

Het is het beste als u in staat bent om uw WordPress thema te veranderen zonder de manier waarop uw site functioneert te veranderen, of uw plugins te veranderen zonder het ontwerp van uw site te beïnvloeden.

Bezint eer je begint met functions.php bestand aanpassen

Er zijn veel WordPress handleidingen die u zullen vertellen om toe te voegen aan het functions.php bestand van uw thema, maar dat is meestal geen goed idee. Als u besluit om uw functions.php bestand te bewerken, wees dan uiterst voorzichtig. Hier zijn 3 redenen waarom het bewerken van uw functions.php bestand geen goed idee is:

  • Bewerkingen in het functions bestand zullen verloren gaan wanneer het thema wordt bijgewerkt.
  • Wijzigingen gaan verloren als u uw WordPress thema wijzigt.
  • Het maken van codeerfouten in het functions bestand kan u blokkeren van uw site.

Zelfs iets eenvoudigs als een ontbrekende puntkomma kan uw hele site doen verdwijnen met een fout die het “Witte scherm des doods” wordt genoemd. Als dat bij u gebeurt, hebben we een stap-voor-stap handleiding geschreven over hoe u het WordPress White Screen of Death kunt repareren, zodat u weer toegang tot uw site krijgt.

Het maken van een codeer fout in uw functions.php bestand kan ook leiden tot andere WordPress fouten.

U moet alleen een functions.php bestand bewerken als u een child thema heeft en de code snippets alleen gebruikt zullen worden met het actieve child thema. Bijvoorbeeld, wilt u knipsels voor aangepaste lettertypen, stylesheets, of een taal vertaling bestand specifiek voor dat specifieke child thema toe te voegen.

Waarom site-specifieke plugins beter zijn (Functions.php Alternatief)

Dus, als je functions.php niet mag bewerken, waar moet je dan code snippets van online tutorials toevoegen? Het antwoord is het maken van je eigen WordPress plugin. Dit wordt vaak een “site-specifieke plugin” genoemd, omdat het specifiek is voor uw eigen site, en nooit gedeeld zal worden in de WordPress plugin directory.

Het gebruik van een site-specifieke plugin is de beste oplossing omdat uw code snippets apart van het functions.php bestand van uw thema worden opgeslagen. Dit betekent dat ze kunnen worden geactiveerd of gedeactiveerd, net als elke andere plugin. Dit garandeert dat uw code niet zal verdwijnen als u van thema verandert. Helaas wordt WordPress niet standaard geleverd met een site-specifieke plugin.

Functions.php met code snippets WordPress plugin toevoegen

Het goede nieuws is dat u ofwel zelf een site-specifieke WordPress plugin kunt maken, of er een kunt downloaden uit de WordPress plugin directory. Voor beginners, raden wij aan om de Code Snippets plugin te downloaden.

De Code Snippets plugin is een veel eenvoudigere oplossing en biedt een betere manier om al uw aangepaste code snippets in WordPress te maken, bewerken en beheren. Zodra u de Code Snippets plugin activeert, zult u een nieuw menu item zien met de naam Snippets in uw WordPress admin menu.

De Code Snippets plugin biedt je een makkelijk te gebruiken grafische interface, een volledige code editor, en velden voor de naam van de , beschrijving, en tags. U kunt zelfs uw knipsels exporteren om ze op andere sites te gebruiken.

Beste manieren functions php code toe te voegen aan WordPress

Het eerste wat u moet doen op elke WordPress website is het installeren van een WordPress backup plugin. Dit houdt uw WordPress site veilig, en u kunt het altijd herstellen vanaf een voor het geval er iets misgaat.

Soms vindt u instructies om code snippets toe te voegen in WordPress thema templates zoals index.php, single.php, header.php, en meer. Deze code fragmenten zijn alleen nuttig in die specifieke sjablonen, dus u zult ze direct moeten toevoegen aan uw thema of een child thema.

Echter, de meeste aangepaste code snippets worden toegevoegd aan het functions.php bestand van uw WordPress thema. Hoewel de handleiding u kan aanraden om het toe te voegen in het functions.php bestand van het thema, is er een veel beter alternatief dat op dezelfde manier werkt als een functions bestand.

Laten we eens kijken naar enkele van de manieren waarop u aangepaste code snippets kunt toevoegen in WordPress.

1. Gebruik de Code Snippets WordPress Plugin

Dit is de veiligste en meest aanbevolen methode voor beginners. Code Snippets is een WordPress plugin waarmee u eenvoudig aangepaste code snippets kunt toevoegen en beheren op uw website.

Het wordt geleverd met een fail-safe schakelaar die onmiddellijk deactiveert een code snippet als het veroorzaakt een fout. Dit beschermt u tegen het verliezen van toegang tot uw website bij het toevoegen van een aangepaste code snippet.

Voor gedetailleerde instructies, zie onze gids over hoe gemakkelijk aangepaste code snippets toevoegen in WordPress.

Opmerking: De methode voor codeknipsels is handig voor knipsels die moeten worden toegevoegd in een functiebestand. Als u wordt gevraagd om een code snippet toe te voegen in andere thema bestanden, dan zal deze methode niet werken.

2. Maak een Child Theme om aangepaste code op te slaan

De tweede benadering is het maken van een child theme/thema. Met behulp van child theme/thema zal houden uw wijzigingen intact wanneer u een update van uw thema. Het zal ook kunt u code toevoegen aan andere thema bestanden indien nodig zonder zorgen te maken over updates ongedaan maken van uw wijzigingen.

Opmerking: Deze methode zal ook werken voor code snippets die nodig zijn om te worden toegevoegd in andere thema sjablonen.

3. Gebruik een site-specifieke plugin voor aangepaste code

Een andere flexibele optie is om een site-specifieke WordPress plugin te gebruiken. Dit is een aangepaste plugin die u voor uw eigen website kunt maken en die u kunt gebruiken om al uw aangepaste code op te slaan. Het voordeel van deze methode is dat uw code niet afhankelijk is van uw thema, en het zal actief blijven, zelfs wanneer u van thema verandert. Het wordt ook niet beïnvloed door eventuele WordPress-updates op uw website.
Lees hieronder meer

4. Code direct toevoegen aan bestand met functies

Het is OK om code snippets toe te voegen in het functions.php bestand van uw thema. Er zijn echter enkele nadelen aan verbonden.

  • Uw wijzigingen worden gewist wanneer u uw WordPress thema bijwerkt
  • Uw code zal alleen werken als u dat specifieke thema gebruikt

Laten we kijken hoe u code snippets op de juiste manier kopieert en plakt om te voorkomen dat uw WordPress website kapot gaat.

Hoe WordPress bestanden in website bewerken?

Er zijn verschillende manieren om WordPress bestanden te bewerken, afhankelijk van welke methode u kiest om aangepaste code snippets op uw website toe te voegen.

1. Aangepaste code toevoegen in de Code Snippets Plugin

Als u de Code Snippets plugin gebruikt, dan kunt u eenvoudig code snippets toevoegen vanuit het WordPress admin gedeelte. Ga gewoon naar Snippets ” Nieuwe toevoegen pagina om uw aangepaste code toe te voegen.

2. Aangepaste code toevoegen in een site-specifieke WordPress plugin

Als u aangepaste code in een site-specifieke plugin toevoegt, dan kunt u de ingebouwde WordPress plugin editor gebruiken om aangepaste code toe te voegen.

Selecteer eerst uw site-specifieke plugin uit het drop down menu ‘Selecteer plugin om te bewerken'. De editor zal uw plugin bestand laden, en u zult in staat zijn om code snippets toe te voegen in het.Zodra u klaar bent, klikt u op de knop ‘Bestand bijwerken' om uw wijzigingen op te slaan. Als er iets ontbreekt in uw code of het heeft potentieel om uw WordPresswebsite te breken, dan is de plugin editor zal automatisch ongedaan maken van uw wijzigingen.

Functions php Code toegen met FTP

Een andere methode om aangepaste code toe te voegen in een site-specifieke plugin is door gebruik te maken van FTP.
Ga gewoon naar de plugin map met behulp van uw FTP-client. Klik met de rechtermuisknop op het plugin bestand en selecteer dan View/Edit file.

3. Aangepaste code toevoegen aan functions.php of andere Thema sjablonen

Als u code snippets wilt toevoegen aan het functions.php bestand van uw thema of een ander , dan kunt u direct code toevoegen door naar ” Editor te gaan. U kunt het bestand selecteren waar u de code wilt toevoegen in de rechterkolom.

De instructies die je volgt zullen je vertellen waar je de code moet plakken, maar als ze dat niet doen, dan moet je de code onderaan het bestand toevoegen. Een beter alternatief zou zijn om FTP te gebruiken om aangepaste code in thema bestanden toe te voegen. Verbind uw FTP client met uw website en ga naar /wp-content/themes/uw-thema-map/ en klik met de rechtermuisknop op het bestand dat bewerkt moet worden.

Selecteer de optie Bestand bekijken/Bewerken om het bestand in de teksteditor te openen.


Meer weten over Functions php bestand aanpassen toevoegen WP pluginof info?

Wil je meer weten? Veel bezoekers met interesse in Functions php bestand aanpassen toevoegen WP plugin bekeken ook de onderstaande handleidingen:


WordPress training onderhoud

De meeste problemen met WordPress sites en webshops ontstaan door een combinatie van factoren. Van webhosting tot de inrichting van je site. Ik heb de laatste 15 jaar vele WordPress sites vast zien lopen, langzaam of gehackt zien worden door de verkeerde aanpak.

Deze problemen, ellende en schade is te vermijden door de juiste aanpak en strategie. Het is even werk en vergt een investering in tijd, geld en energie maar daarna heb je gegarandeerd minder problemen, meer plezier, meer controle en een betere WordPress website.

WordPress cursus onderhoud en beheer

Leer hoe je websites beter kan beheren en beveiligen in de speciale onderhoudscursus:
WordPress training Onderhoud en beheer

WordPress Bootcamp

Leer hoe je je WordPress website of webshop sneller en gestroomlijnder kan bouwen in de WordPress Bootcamp:
Web-development in WordPress Bootcamp

Nog vragen over Functions php bestand aanpassen toevoegen WP plugin?

Neem eventueel contact op met Arthur als je nog vragen hebt over onderhoud, beveiliging, Functions php bestand aanpassen toevoegen WP plugin en WordPress websites.

WordPress expert

Arthur Wentzel, web-developer

06 20 83 05 83

Scroll naar boven