Gevonden worden met trefwoord zoekterm en short tail long tail url

Het kiezen van een goed focus trefwoord is belangrijk om goed gevonden wordt in de zoekmachines. Lees deze handleiding en tips voor het kiezen van je trefwoorden en kom hoger in Google.

Wat is een focus trefwoord of zoekwoord?

Het focus trefwoord vertelt Google en zoekmachines waar je artikel over gaat. Schrijf je dus een artikel over ‘beter gevonden willen worden in Google’, dan is “SEO” een focus trefwoord. Ook “Zoekmachine-optimalisatie” zou een geschikt trefwoord kunnen zijn.

Je bent waarschijnlijk niet de enige die overZoekmachine-optimalisatie schrijft. Het loont dus de moeite om ook te kijken naar varianten op het thema. Bijvoorbeeld:

  • SEO
  • Zoekmachine-optimalisatie
  • Beter gevonden worden
  • Hoger komen in Google
  • Op pagina 1 in Google komen
  • Hoe wordt ik beter gevonden
  • Beter gevonden worden in Amsterdam

Het is heel zinvol om de focus zoekterm niet te algemeen, maar specifieker te kiezen. Lees hierover verderop in deze handleiding meer.

Hoe het focus trefwoord en zoekwoord gebruiken?

Het is belangrijk om Google te laten weten waar je artikel over gaat. Je doet dit door een aantal keren je focus trefwoord te gebruiken. Wanneer je je zoektermen, liefst 2 of 3 synoniemen gekozen hebt, kun je ze het beste hier terug laten komen:

Het trefwoord mag een paar keer verspreid in je stuk voor komen. Niet te vaak en niet te weinig. Hoe vaak een woord voorkomt heet Keyword Density. Overdrijf niet door het trefwoord te vaak te gebruiken. Dit leidt tot overoptimalisatie en doet je zaak meer kwaad dan goed.
Lees hierover meer Keyword Density

Gebruik Synoniemen voor zoekwoorden

Let niet te veel op 1 zoekwoord. Dat kunnen net zo goed meerdere woorden, zinsnedes, combinaties van woorden en zelfs complete zinnen zijn. Het focus zoekwoord “hoe wordt mijn website beter gevonden” werkt als focus zoekterm prima.

Blijf dus niet vasthouden aan 1 gekozen trefwoord. Gebruik synoniemen en gerelateerde woorden te gebruiken. Het maakt je tekst veel aangenamer om te lezen en je vergroot de kans vergoot dat je stuk gevonden wordt wanneer iemand zoekt op die combinatie van woorden.

Tip voor het vinden van synoniemen voor trefwoorden

Lees de handleiding met tips voor het vinden van synoniemen voor trefwoorden en zoekwoorden ter inspiratie:
Handleiding en tips voor trefwoorden, trefwoordonderzoek en zoekwoorden

 


Short tail en long tail URL

Als je aan de slag gaat met SEO kom je vroeg of laat de termen short tail en long tail tegen. Wat is short tail en long tail?
long short tail seo zoekwoord trefwoord focus


Wat zijn short tail zoektermen en short tail URL’s?

Short tail zoekwoorden zijn alle zoekopdrachten bestaande uit drie woorden of minder. Willen we ons blog met tips voor een Zoekmachine-optimalisatie laten scoren in Google, dan zouden “SEO cursus” en “SEO cursus Amsterdam” geschikte short tail zoekopdrachten (en dus ook focus zoektermen) kunnen zijn. Een voorbeeld van een short-tail-URL:

  • jouwdomeinnaam.nl/seo-cursus

Wat zijn long tail zoektermen en long tail URL’s?

Long tail zoekwoorden bestaan uit meer 4 woorden of meer. In ons voorbeeld zouden “hoe maak ik een gezond ontbijt klaar” of “SEO cursus beter gevonden worden” perfecte long tail zoekopdrachten kunnen zijn. Hoe meer woorden een zoekterm bevat, hoe minder vaak er op die specifieke zoekterm wordt gezocht.

De kans dat meer mensen zoeken op “SEO cursus” is veel groter dan dat er vaak gezocht wordt op bijvoorbeeld “SEO cursus beter gevonden worden Amsterdam’. Toch kan die laatste webpagina toch hoger komen, dan wanneer iemand zoekt naar een artikel over een SEO cursus en daarbij de woorden ‘beter gevonden’ en/of ‘Amsterdam’ gebruikt.

Een long-tail-URL betstaat uit meerdere woorden achter de domeinnaam. Bijvoorbeeld:

  • jouwdomeinnaam.nl/seo-cursus-training-beginners-amsterdam-west

Short tail en long tail zoektermen kiezen?

De meeste WordPressers en starters die minder vertrouwd zijn met SEO en zoekmachine-optimalisatie hebben de neiging te willen scoren met short tail zoektermen omdat ze denken dat de meeste websurfers vooral korte zoekopdrachten intikken en daarom daar ook de meeste bezoekers vandaan komen.

Meeste bezoekers gebruiken longtail zoekopdrachten

Google publiceerde een heel aantal jaren geleden een rapport waaruit bleek dat liefst 70% van alle Google-gebruikers long tail zoekopdrachten intypt wanneer men op zoek gaat naar een onderwerp. Door je al te zeer te concentreren op de short tail, bereik je dus mogelijk maar 30% van alle zoekverkeer.

Veel concurrentie met Short tail keywords

Short tail keywords hebben veel concurrentie. Het duurt dus veel langer wanneer je een behoorlijke plaats in de zoekresultaten kan veroveren. Het is voor sommige onderwerpen zoals bijvoorbeeld ‘auto verkopen’ uitgesloten dat je dat nooit zal lukken, hoe goed je ook je best doet.

Long tail zorgt voor betere conversie

Ook de conversie is hoger bij longtail zoekopdrachten. Je hebt meer resultaat. Dit is logisch want mensen die specifiek op een onderwerp zoeken en een website of webshop treffen waarin precies dat aangeboden wordt, zullen eerder geneigd zijn om te kopen of tot actie over te gaan.


Conclusie: gebruik long tail keywords

Je kan je berichten en pagina’s beter optimaliseren voor de wat langere zoektermen en langere URL’s. Ook omdat Google extreem goed is geworden in het begrijpen van de context en samenhang waarbinnen bepaalde artikelen vallen. Google weet perfect dat de woorden “SEO” en “vindbaarheid” erg nauw met elkaar in verband staan.

Wees creatief met SEO en trefwoorden en zoekwoorden

Het komt er voor jou dus op aan creatief te zijn bij de keuze van de belangrijkste zoektermen van je web-pagina’s. Gebruik bijvoorbeeld synoniemen en zoek uit wat doorsnee mensen die op zoek zijn naar jouw service of product kunnen intikken in Google.

Gebruik in je artikel diverse zinswendingen en synoniemen. Zo laat je aan Google zien dat achter het artikel en de website echte mensen zitten en geen geautomatiseerde scripts. Ook wordt de kans vergroot om gevonden te worden op zoektermen die gerelateerd zijn aan jouw focus zoekwoord of trefwoord.


Training over SEO na deze handleiding?

Meer weten over SEO en tips naar aanleiding van deze handleiding? Volg dan een SEO cursus of training: