Google PageSpeed Insights snelheid score meten website

Logo cursus traing wordpress

Google PageSpeed Insights snelheid score meten website

Is Google PageSpeed Insights belangrijk voor snelheid meten?

Als u zich afvraagt of de Insights-score ertoe doet, is ons korte antwoord: ja. De score is belangrijk (en betrouwbaar).

Dat is niet altijd zo geweest voor ons. In het verleden zeiden we dat u zich niet moest bekommeren om de Google PageSpeed Insights-score omdat de score alleen geen indicator van snelheid was.

Hoewel er nog steeds een verschil kan zijn tussen de Google PageSpeed-score en de laadtijd van uw site, zijn er dingen veranderd – en we moeten bijblijven met het nieuws.

Vanaf juni 2021 zal de Google PageSpeed-score nauw verband houden met uw SEO-prestaties vanwege de Core Web Vitals die zijn opgenomen in de nieuwe rankingfactor Page Experience.

In dit artikel leert u waarom Google PageSpeed Insights belangrijk en nauwkeurig is om verschillende aspecten van de gebruikerservaring van uw site te meten, waaronder de prestaties.

U zult ook begrijpen waarom u altijd aandacht moet besteden aan de laadtijd – Google PageSpeed Insights kan nog steeds een beetje misleidend zijn, en bij WP Rocket geven we veel om deze metric!

Ten slotte krijg je een aantal tips om je mobiele PageSpeed score, het belangrijkste cijfer, te verbeteren.

Je krijgt antwoorden op al je meest gestelde vragen en twijfels over het belang van PageSpeed Insights, inclusief de evergreen vraag: doet de 100/100 pagina snelheid score ertoe?

Wat is Google PageSpeed Insights?

Google PageSpeed Insights is een van Google’s tools om de prestaties van uw site op mobiele en desktop apparaten te meten en te verbeteren. PageSpeed Insights geeft u in de eerste plaats de algemene prestatiescore van uw pagina.

De Google PageSpeed score wordt bepaald door Lighthouse, een open-source tool die wordt aangestuurd door Google’s team. Lighthouse voert verschillende audits uit, waaronder een prestatie-audit. Na het uitvoeren van de prestatie-audit en het beoordelen van verschillende metrieken, zal Lighthouse de Prestaties score bepalen – dat is dezelfde score die Google PageSpeed geeft.

Je website meten analyseren met Google PageSpeed Insights

Je kan je website meten en analyseren met Google PageSpeed Insights. Ga naar Page Speed Insights:

Wat betekent PageSpeed Score

De Google PageSpeed score is gebaseerd op lab gegevens. Het betekent dat Google PageSpeed Insights, via Lighthouse, prestatiegegevens verzamelt in een gecontroleerde omgeving. De simulatie wordt gedaan met de vooraf gedefinieerde apparaat en netwerk instellingen.

Omdat het gebaseerd is op vooraf gedefinieerde voorwaarden – bijvoorbeeld de internetverbinding – geeft de Google PageSpeed score niet 100% de echte gebruikerservaring weer.

Dat is de reden waarom de PageSpeed Insights tool ook Field-data biedt. Echte veldgegevens zijn gebaseerd op de geaggregeerde gegevens die Google Chrome van gebruikers verzamelt en beschikbaar maakt in het Chrome User Experience Report (CrUX).

Deze gegevens zijn zeer waardevol omdat ze de echte gebruikerservaring vastleggen. Dit is ook de reden waarom deze gegevens enigszins kunnen afwijken van de laboratoriumgegevens en niet altijd beschikbaar zijn.

De veldgegevens die zijn opgeslagen in de CrUX bevatten alle drie de Core Web Vitals. U kunt ze snel herkennen aan de blauwe vlag: Largest Contentful Paint (laadprestaties), First Input Delay (interactiviteit), Cumulative Layout Shift (visuele stabiliteit).

Op dit punt is het handig voor je om te weten dat de Lab data alleen de Largest Contentful Paint en Cumulative Layout Shift scores bevat. De First Input Delay metric kan niet worden gemeten zonder echte gebruikersinteractie. Daarom wordt in de prestatiescore de metriek Totale blokkeertijd gebruikt als proxy.

Last but not least, veldgegevens zijn waardevol omdat het is hoe Google de SEO ranking evalueert – meer over dit onderwerp in de volgende sectie!

Waarom Google PageSpeed belangrijk is voor SEO

Google PageSpeed is belangrijk omdat het SEO vanuit twee verschillende perspectieven kan beïnvloeden: mobiele snelheid en gebruikerservaring.

Zowel mobiele prestaties als gebruikerservaring zijn gerelateerd aan specifieke rankingfactoren:

In juli 2018 rolde Google de Speed Update uit, en werd mobiele paginasnelheid een directe rankingfactor, zowel voor Google Search als Ads.
In juni 2021 rolde het Page Experience-signaal uit als een SEO-rankingsfactor. Deze nieuwe rankingfactor meet de gebruikerservaring van een pagina. Het omvat verschillende signalen: mobiel-vriendelijkheid, HTTPS-, opdringerige interstitiële richtlijnen, veilig-browsen, en de al genoemde Core Web Vitals metrics.
Aan de ene kant is de snelheid van mobiele pagina’s al meer dan twee jaar een factor in de ranking. Hopelijk zorg je al voor de mobiele prestaties van je site. Als je nog twijfelt, geven we je in het laatste deel van dit artikel een aantal tips om de prestaties te optimaliseren.

Aan de andere kant zijn de drie kernwebvitalen gericht op de interactie tussen gebruikers en uw pagina en zijn ze goed voor 70% van het totale gewicht van de PageSpeed-score. Dat betekent dat ze heel relevant zijn bij het bepalen van de PageSpeed Insights score.

Hoewel de Google PageSpeed-score in zijn geheel geen rankingfactor is, moet u toch zorg dragen voor de Core Web Vitals-metriek. Zoals we al zeiden, maken ze deel uit van het nieuwe ranking-signaal Pagina-ervaring en zullen ze van invloed zijn op uw organische zichtbaarheid.

Is Google PageSpeed Insights betrouwbaar en nauwkeurig?

Ja, Google PageSpeed Insights is nu behoorlijk betrouwbaar en nauwkeurig bij het meten van de volledige gebruikerservaring op uw site. Dankzij de verschillende meetgegevens die zijn opgenomen, geeft het u een nauwkeurig overzicht van hoe gebruikers omgaan met uw site.

De tool werd steeds betrouwbaarder dankzij de laatste wijzigingen.

In november 2018 bracht Google PageSpeed 5.0 uit. De nieuwe versie begon de eerder genoemde Chrome User Experience Report-dataset (CrUX) te gebruiken. Het begon ook Lighthouse-audits te gebruiken.

Vervolgens, in mei 2020, kwam Lighthouse 6.0. Er zijn nieuwe metrics toegevoegd – dezelfde die je nu ziet in het PageSpeed Insights-hulpprogramma en die de algehele prestaties en gebruikerservaring vastleggen.

Daarom kunt u vertrouwen op de PageSpeed-score en de bijbehorende metrics om te begrijpen hoe uw site presteert. En natuurlijk moet u de aanbevelingen van PageSpeed Insights opvolgen om uw score te verbeteren.

Aangezien de Google PageSpeed-score nu nauwkeuriger is, zou een verbetering van het cijfer meestal een verbetering van de laadtijd weerspiegelen.

Wacht… betekent dit dat de PageSpeed-score niet weergeeft hoe snel een website is? Het eerlijke antwoord is: dat hangt ervan af.

Verschil Google PageSpeed Score en laadpagina prestaties

Waarom de Google PageSpeed Score niet gelijk is aan de laadpagina prestaties

Bij CursusWP vinden we het belangrijk om cursisten te onderwijzen over webprestaties en hen de beste tools te geven om te begrijpen hoe ze dit complexe onderwerp moeten benaderen.

Dat is waarom we erop willen wijzen dat de Google PageSpeed score niet zou kunnen weerspiegelen hoe snel uw website is.

Om duidelijk te zijn: u kunt een goede PageSpeed-score hebben, maar uw site kan niet zo snel zijn. Of u kunt een snelle website hebben en een slechte PageSpeed-score.

We zullen een paar voorbeelden met u delen – u kunt zich er misschien in vinden!

Als u de aanbevelingen van PageSpeed Insights opvolgt, wordt uw site niet altijd sneller.

Neem bijvoorbeeld de populaire aanbeveling om render-blokkerende te . Als u dit probleem oplost, zal uw PageSpeed-score verbeteren. Als u echter uw laadtijd met meet, zult u niet noodzakelijk een verbetering opmerken.
Hoe meer uw PageSpeed score laag is, hoe meer de laadtijd zal verbeteren – maar verwacht geen proportionele verbeteringen. Als uw Google PageSpeed score van 10 naar 90 springt, is het vrij waarschijnlijk dat uw laadtijd zal verbeteren – laten we zeggen, het zal dalen van 2s naar 1.5s.
Als uw Google score van 80 naar 90 springt, zal uw laadtijd slechts licht afnemen – bijvoorbeeld, van 2s naar 1.9s.
Dat komt omdat de Google PageSpeed-score meer de algemene gebruikerservaring weerspiegelt dan de laadtijd.

De laadtijd is gewoon de laadtijd van de pagina. Aan de andere kant houdt de Google PageSpeed score rekening met zes metrieken die verder gaan dan dat.

In het volgende gedeelte zullen we praktische voorbeelden geven om uit te leggen hoe de Google PageSpeed-score wordt berekend. U zult zien hoe de meeteenheden samenwerken voor zowel prestaties als gebruikerservaring.

Houd voor nu in gedachten dat u zowel de laadtijd als de Google PageSpeed-score in de gaten moet houden. Ze zijn beide belangrijk om verschillende redenen:

  • Als je laadtijd hoog is, verlies je waarschijnlijk gebruikers en conversies.
  • Als je PageSpeed score niet goed is, zullen de Core Web Vitals metrics waarschijnlijk ook niet goed zijn. En uw site zal worden bestraft vanuit een SEO-perspectief. Niet vergeten: Core Web Vitaal is goed voor 55% van de PageSpeed score.

Hoe Google PageSpeed Insights Score wordt berekend

We hebben gezien hoe de Google PageSpeed score relevant is voor SEO prestaties. Laten we nu eens een kijkje nemen naar de metrics die een verschil kunnen maken in uw cijfer.

Zoals we al zeiden, is de snelheidsscore die u bovenaan uw PageSpeed-rapport ziet, gebaseerd op de labgegevens die door Lighthouse zijn geanalyseerd.

Wat is een goede Google Pagespeed Score?

Als je je afvraagt welke Google PageSpeed score je moet nastreven, moet je weten dat een goede score begint bij 90 – de drempel die je de groene geeft.

De score is verdeeld in drie emmers:

  • Goed: je score is 90 of hoger (groen)
  • Behoefte aan verbetering: uw score is 50 tot 90 (oranje)
  • Slecht: uw score is lager dan 50 (rood).
  • PageSpeed Insights Metrics en gewichten

De Google page speed score omvat zes metrieken:

  • Eerste inhoudelijke verf
  • Grootste Inhoudsvolle Paint (Core Web Vitals metriek)
  • Snelheidsindex
  • Cumulatieve Layout Verschuiving (Core Web Vitals metriek)
  • Tijd tot Interactief
  • Totale blokkeertijd (Zoals we zagen, vervangt deze de Eerste invoervertraging, de derde Core Web Vitals metric die niet in het lab kan worden gemeten).
  • Het is essentieel te weten dat elke metric een verschillend gewicht heeft.

Er zijn metrieken die belangrijker zijn dan andere om je algemene score te bepalen. Het verbeteren van sommige ervan zal een grotere impact hebben op de score dan andere.


Meer weten over Google PageSpeed Insights snelheid score meten websiteof info?

Wil je meer informatie? Veel web-designers met interesse in Google PageSpeed Insights snelheid score meten website bekeken ook de onderstaande veel gelezen handleidingen:


WordPress cursus onderhoud

De meeste problemen met WordPress sites en webshops ontstaan door een combinatie van factoren. Van webhosting tot de inrichting van je site. Ik heb de laatste 15 jaar vele WordPress websites vast zien lopen, langzaam of gehackt zien worden door de verkeerde aanpak.

Deze problemen, ellende en schade is te vermijden door de juiste aanpak en strategie. Het is even werk en vergt een investering in tijd, geld en energie maar daarna heb je gegarandeerd minder problemen, meer plezier, meer controle en een betere website.

WordPress cursus onderhoud en beheer

Leer hoe je WordPress sites en webshops beter kan beheren en beveiligen in de speciale onderhoudscursus:
WordPress training Onderhoud en beheer

WordPress Bootcamp

Leer hoe je je website sneller en gestroomlijnder kan bouwen in de WordPress Bootcamp:
Web-development in WordPress Bootcamp

Nog vragen over Google PageSpeed Insights snelheid score meten website?

Neem eventueel contact op met Arthur als je nog vragen hebt over onderhoud, beveiliging, Google PageSpeed Insights snelheid score meten website en WordPress sites en webshops.

WordPress expert

Arthur Wentzel, web-developer

06 20 83 05 83

Scroll naar boven