Gratis tools toegankelijkheid testen checken voor WCAG

Logo cursus traing wordpress

Gratis tools toegankelijkheid testen checken voor WCAG

Beste gratis tools toegankelijkheid checken WCAG websites

Webgebaseerde evaluatie-instrumenten voor de van websites zijn een handig hulpmiddel als u ervoor wilt zorgen dat uw website voldoet aan de vastgestelde toegankelijkheidsnormen. Aangezien de toegankelijkheid van websites een onderdeel is van de bruikbaarheid van websites, moet u ervoor zorgen dat uw website toegankelijk is om hem ook bruikbaar te maken.

Als u zich wilt verdiepen in toegankelijkheid en praktische vaardigheden over dit onderwerp wilt opdoen, raad ik u de volgende handleidingen aan.

Handleidingen over toegankelijkheid

de over toegankelijkheid aan.

Een eenvoudige Google-zoekopdracht naar “Accessibility Tools” levert een aantal lijsten en verzamelingen van tools op. Ik had heel gemakkelijk een of twee van die lijsten kunnen kopiëren. Maar ik laat alleen de hulpmiddelen zien die ik in mijn dagelijks werk gebruik.

Ik was overigens verrast door het aantal in de lijsten die ik bezocht.

Online tools checken WCAG richtlijnen toegankelijkheid

In dit bericht vind je hulpmiddelen die:

  • Compatibel zijn met deze definitie van .
  • Uw website evalueren aan de hand van toegankelijkheidsrichtlijnen. Dit kunnen de gebruiksvriendelijkheid WordPress website”>WCAG 1.0 en 2.0 van het W3C zijn, Section 508, de Stanca Act (Italiaanse toegankelijkheidswet), BITV (webtoegankelijkheidstest van het Duitse BIK-project), RGAA (Franse toegankelijkheidswet) of een combinatie daarvan. Sommige tools hebben ook hun eigen toegankelijkheidsrichtlijnen.
  • Deze worden bediend door hen gewoon uw URL te geven. Bij sommige kunt u ook uw HTML-bestand uploaden of uw HTML-code plakken.
  • Zijn allemaal web-based, wat betekent dat u niets hoeft te downloaden of te installeren om ze te gebruiken.
  • Houd geen rekening met hoe websites worden bekeken op mobiele apparaten. Hiervoor raad ik aan de W3C MobileOK Checker en mobiReady te gebruiken.

Voordat we beginnen met de beste tools

Het is erg belangrijk om in gedachten te houden dat er tot op heden geen website-evaluatie-instrument is ontwikkeld dat een mens volledig kan vervangen. Dat komt omdat het met de huidige technologie moeilijk is om menselijke eigenschappen zoals gezond verstand na te bootsen. Daarom moeten deze hulpmiddelen met voorzichtigheid worden gebruikt, en moeten de resultaten die zij opleveren worden geïnterpreteerd in samenhang met de website die u beoordeelt.

Aangezien toegankelijkheid een onderdeel is van bruikbaarheid, moeten deze hulpmiddelen bovendien alleen worden gebruikt om de toegankelijkheid te evalueren en niet de bruikbaarheid, aangezien zij u in het beste geval alleen kunnen laten zien waar uw site niet toegankelijk is.

WAVE – Web Accessibility Versatile Evaluator

WAVE is een door WebAIM ontwikkeld hulpmiddel dat zowel online als als add-on voor Firefox beschikbaar is. Het rapporteert toegankelijkheidsschendingen door het annoteren van een kopie van de geëvalueerde pagina en geeft tegelijkertijd aanbevelingen voor het herstellen ervan.

In plaats van een complex technisch rapport, toont WAVE de originele webpagina met ingesloten pictogrammen en indicatoren die de toegankelijkheidsinformatie binnen uw pagina onthullen.

Check je site op wave.webaim.org

AChecker – Toegankelijkheidscontrole

Accessibility Checker is een open-source evaluatie-instrument voor toegankelijkheid dat in 2009 is ontwikkeld door het Inclusive Design Research Centre (voorheen bekend als het Adaptive Technology Resource Centre) van de Universiteit van Toronto. Met deze tool kan de gebruiker een webpagina indienen via de URL of door het HTML-bestand te uploaden en vervolgens selecteren aan de hand van welke richtlijnen de pagina moet worden geëvalueerd, namelijk de HTML Validator, BITV, Section 508, Stanca Act, WCAG 1.0 en WCAG 2.0.
achecker.achecks.ca

Intent Based – Toegankelijkheidscontrole

Ontwikkeld in 2020 door Intent Based, Accessibility Checker is een gratis web-based audit tool die uw website scant op belangrijke wetgevingen over de hele wereld. Het unieke ervan is de presentatie van de fouten die het op uw website vindt. Voor elke fout die de scanner vindt, krijgt u een gedetailleerde uitleg over de fout, voor wie de fout geldt en meerdere opties om de fout op te lossen. Dit helpt om een vollediger beeld te krijgen van de toegankelijkheid van uw website.
accessibilitychecker.org

Update 2024: Het lijkt erop dat het nu betaald is of dat je je e-mailadres moet achterlaten voor de resultaten.

Beste extensies voor webbrowser

Firefox Accessibility Extension en de Web Accessibility Toolbar (voor IE en Opera). Zie afbeelding hieronder:

tools kleurcontrast checken kleuren webbrowser webaim 02
tools kleurcontrast checken kleuren webbrowser webaim 02

Meer informatie over Gratis tools toegankelijkheid testen checken voor WCAGof info?

Wil je meer weten? Veel bezoekers met interesse in Gratis tools toegankelijkheid testen checken voor WCAG bekeken ook de onderstaande handleidingen:


Meer halen uit je WordPress sites

Wil je meer halen uit je WordPress sites en webshops dan nu?
Overweeg dan de volgende trainingen en adviezen:

Scroll naar boven