WordPress Gutenberg editor Review en overzicht

Logo cursus traing wordpress

WordPress Gutenberg editor Review en overzicht

Binnenkort komt uit. Dit is de belangrijkste update van WordPress in jaren. Het bewerken van web-pagina’s zal fundamenteel veranderen.

Gutenberg is genoemd naar Johannes Gutenberg, die meer dan 500 jaar geleden de drukpers uitvond. Hoewel het al in juni 2017 is uitgebracht, belooft WordPress dat het het proces voor het maken van rich block-content zal vereenvoudigen. Wat dit precies betekent, zal ik hieronder uitleggen.

Wat is het doel van Gutenberg

De pagina van Gutenberg op WordPress.org zegt: “Het doel van de blokeditor is om het toevoegen van inhoud aan WordPress eenvoudig en plezierig te maken.” Het maken en bewerken van de tekst en inhoud binnen WordPress zou dus aanzienlijk moeten verbeteren, zou je zeggen. Op zich een nobel doel als je kijkt het aantal plug-ins die in omloop zijn om de WYSIWYG uit te breiden en om de stap tussen ontwerp en eindresultaat te vereenvoudigen.

De stand van zaken op dit moment

Het Gutenberg team heeft de laatste 2 jaar hard gewerkt om de editor gereed te maken voor de volgende WordPress-update. Momenteel proberen ze het te voltooien en klaar te maken voor de lancering van WordPress 5.0 waarvoor nog een releasedatum moet worden vastgesteld. Waarschijnlijk december 2018.
Gutenberg is tot op heden zo’n 600.000 keer gedownload. Tot dusverre zijn dit de ervaringen:

Bij WordPress reviews is men positief over Gutenberg

De algemene beeldvorming door bloggers over WordPress is men behoorlijk rooskleurig. Men doet in de media voorkomen alsof het Gutenberg-team iets heel speciaals heeft ontwikkeld. Valt me vaker op dat men in een bepaalde scene blindelings in hosanna-stemming verkeren wanneer er iets nieuws uitgebracht wordt. Of het nu Gutenberg is, het laatste hitje van Rihanna of een iPhone van 1200 euro (!). Er is niks mis met een iPhone, een prachtig apparaat, voor een ieder die het er voor over heeft. Het verschil met WordPress is dat het laagdrempelig moet zijn voor iedereen die wat dan ook wil publiceren.

Gutenberg wordt matig beoordeeld door gebruikers

De Gutenberg-plug-in is nog steeds in bèta fase, zie de beschrijving in de Directory, maar de beoordelingen erop zijn tot nu toe niet geweldig. Hoewel er momenteel rond de 1500 beoordelingen voor de plug-in zijn, lijkt het erop dat gebruikers negatieve ervaringen hebben gehad. Nu ik de plug-in voor mezelf heb getest, heb ik veel twijfels. Ik zal hieronder meer uitleggen.

Hier is een voorproefje van enkele van de negatieve beoordelingen. Met de meeste ben ik het overigens eens.

Gutenberg review


Hoe werkt Gutenberg

Gutenberg is vooral een poging om afleidingsvrij te schrijven. Het zou makkelijk moeten worden om content, tekst en beeld toe te voegen zonder afleiding van onnodige elementen van je interface. Ik heb de proef op de som genomen. Hieronder mijn bevindingen:

Gutenberg installeren

Gutenberg installeren gaat zoals gebruikelijk. Je kunt de laatste versie van Gutenberg via WordPress downloaden of de plugin opzoeken vanuit je WordPress dashboard via WordPress > plugins > Voeg toe. Ik raad aan om Gutenberg te installeren op een test omgeving.

[ ids=”13510,13511″]


Hoe ziet Gutenberg eruit

Gutenberg voegt links een nieuw menu-item toe aan je WordPress-dashboard met de mogelijkheid om een nieuw bericht te maken. Dit is hoe Gutenberg eruit ziet in de visuele editor:

Gutenberg frontend

Zo ziet het eruit in de teksteditor:

Gutenberg code html

Als je op de knop ‘Berichtinstellingen’ klikt in de rechterbovenhoek van je pagina of op de “X” in de hoek van de Berichtinstellingen, kun je de module sluiten voor een echt afleidingsvrije schrijfervaring:

Gutenberg visueel

Als je de Gutenberg-editor en de huidige visuele editor naast elkaar bekijkt, kun je zien dat Gutenberg iets meer schrijfruimte biedt, vooral op kleinere schermen. Voor mensen die op laptops of tablets schrijven is dit dus een positieve ontwikkeling!
De meeste – en opmaakopties nu weggestopt in het tabblad Invoegen bovenaan de pagina. De rest verschijnt alleen als je met de muis elk gemaakt blok aanklikt.

Gutenberg blokken

Dit ziet er allemaal wel mooi uit. Voor mensen die graag werken met een afleidingsvrije interface, is dit aardig. Maar tegelijkertijd is het niet helemaal afleidingsvrij, omdat de rest van het WordPress-platform overal zichtbaar is. Dus, misschien is het beter om dit een minimale schrijf-interface te noemen?


Gutenberg is eigenlijk een Visuele Builder

Gutenberg is op dit moment nog een editor. Het biedt nog niet alle functies die een typische paginabuilder zoals Beaver Builder of WP Bakery Builder biedt. Gutenberg biedt op dit moment nog geen geneste blokken of drag-en-drop functie. Het doel is wel om veel van deze functies in de volgende versies aan te bieden.
Gutenberg gaat in principe de visuele en teksteditors waarmee we nu werken in WordPress omzetten in een visuele tool. Dit heeft een onorm nadeel: Letterlijk elke nieuwe alinea, koptekst, afbeelding, video-insluiting, citaat, lijst met opsommingstekens, enzovoort, moet zich in zijn eigen blok bevinden. Dit brengt een aantal problemen met zich mee. Lees meer hieronder.

Gutenberg en page builders in de toekomst

Ik vermoed dat Paginabuilders Plug-ins en thema’s waarschijnlijk pakketten worden van premium-blokken en -sjablonen zijn die gebruikmaken van Gutenberg. Je zou kunnen zeggen dat Gutenberg-editor en plugins naar elkaar toegroeien en meer in elkaar verstrengelen. Premium plugin-blokken kunnen functies hebben die de kernblokken waarschijnlijk niet hebben – blokken kunnen bijvoorbeeld hun mogelijkheden per gebruikersrol wijzigen. Er zal denk ik ook een mogelijkheid komen voor ontwikkelaars om voorverpakte presets van mooi ontworpen paginasjablonen aan te bieden.


Nadelen van Gutenberg tot dusverre

Hier zijn een aantal problemen mee.

Redundantie

Een deel van de zorg die ik hier heb, is zogenaamde redundantie. Ik hou van deze term, helemaal in relatie met ontwerpen. Redundantie wil zeggen: overvloedig of overbodig. Tenzij je een homepage maakt met een aantal tekstblokken met verschillende lettertypen, stijlen en grootten, heeft het absoluut geen zin gebruikers te dwingen een nieuw blok te maken telkens wanneer zij een nieuwe alinea willen schrijven of een koptekst willen toevoegen aan een sectie van alinea’s in WordPress. Als je een kleine tekstaanpassing moet doen, moet je door alle blokken. Dit werkt niet echt intuïtief. Neemt ook veel tijd in beslag. Deze nieuwe editor zou het nog verder vereenvoudigen, niet ingewikkelder maken. Waarom niet de optie om tekst onder elkaar te plaatsen.

Afstand tussen de blokken

Een andere zorg is de controle van de afstand. Met deze nieuwe geblokkeerde methode om een ​​kopie aan een pagina toe te voegen, hoe zal de spatiëring tussen gerelateerde items (bijvoorbeeld een alinea in één blok en een lijst met opsommingstekens die bij een ander blok hoort) werken? Momenteel kan ik die vraag niet beantwoorden, omdat de preview-functionaliteit in Gutenberg niet werkt.

Bye bye kopiëren en plakken

Om alle tekstblokken komt de volgende tekst te staan in de opmaakcode:

<!-- wp:core/text --> <!-- /wp:core/text -->

Als je je inhoud buiten WordPress wil schrijven en het vervolgens in je WordPress site wil plakken als ik weet dat het 100% klaar is om te gaan, is dit waarschijnlijk een van de meest fnuikende punt bij Gutenberg. Wanneer je tekst uit Word probeert te plakken in de nieuwe editor, is alle opmaak verloren. Dus, tenzij ik bereid ben al mijn inhoud met ingebouwde HTML-codering te schrijven en deze vervolgens in het tabblad Tekst te plakken, moet ik een volledig nieuw copywriting-proces gaan volgen. Dit is waarschijnlijk een trick om content makers te dwingen rechtstreeks in WordPress te werken.

Beeldbewerking van afbeeldingen is beperkt

Wanneer je een afbeelding probeert te uploaden of te selecteren in het blok , zie je dat er geen opties meer zijn voor de grootte, uitlijning of hyperlink. Nadat u een foto hebt geselecteerd en de metagegevens hebt ingevoerd, wordt deze in de pagina ingevoegd, maar wordt automatisch gecentreerd en geschaald tot de volledige breedte.
Als je een afbeelding op een andere manier op maat wilt maken, kun je alleen een van de opties voor tekstomloop selecteren en vervolgens croppen tot ongeveer de helft van de grootte en overgaan om tekst eromheen te laten lopen.
Tot op heden kun je makkelijk de grootte binnen de code in de teksteditor kunt aanpassen. Het heeft geen enkele zin om de Gutenberg blokken hiervoor te gebruiken.

Video Embedding werkt onhandig

Inbedden was tot op heden zo eenvoudig. Pak de insluitcode voor je youtube-video, diavoorstelling, infographic of wat dan ook en plak deze in de teksteditor. Dit werkt niet meer. Ik heb in het verleden ergens tussen de 1500 en 2000 cursisten gehad en nog nooit iemand meegemaakt die dit niet snapte. Waarom dit veranderen?


Nodeloze toevoegingen

Er zijn ook nieuwe toevoegingen aan de Gutenberg editor. Ik pik er eentje uit: Voeg een optie toe met de naam “Laatste berichten”. Het is in feite een poging om gerelateerde berichten plug-ins te vervangen. Dit ga je nooit gebruiken. Ik geef je even vier redenen:

  1. Er zijn geen afbeeldingen of ontwerpelementen om visueel aandacht te vestigen op het artikel. Alleen tekst. Geen beeld of thumbnail. Waarom niet een optie om de featured image te laten zien? Er zit zoveel in WordPress wat niet benut wordt. Een gemiste kans.
  2. De bullets komen niet overeen met de rest van de tekst op de pagina. Dit kun je met CSS wel oplossen, maar dit is voor beginners niet te doen.
  3. Het is gewoon een lijst met opsommingen van koppelingen naar de laatste vijf blog-berichten op je site. Je hebt geen controle over welke blogberichten verschijnen, in welke volgorde ze verschijnen of hoe ze verschijnen. Er wordt geen rekening gehouden met categorieën van WordPress. Compleet nutteloos als je meerdere WordPress categorieën gebruikt.
  4. Het ziet er vreselijk uit. Gebruik dit niet.

Conclusie

Hoewel de ontwikkelaars van de Gutenberg-editor-plug-in veel werk hebben verricht in het maken van de plug-in, ben ik van mening dat deze plug-in nog lang niet klaar is om te worden opgenomen in WordPress en nog veel meer nodig heeft werk. Zoals WordPress.org aangeeft moet het doel zijn dat het toevoegen van inhoud aan WordPress eenvoudig en plezierig wordt. Helaas is de Gutenberg plug-in, zoals deze momenteel functioneert, een lange weg verwijderd van dit doel. Het is alsof men iets wilde vereenvoudigen dat geen vereenvoudiging behoefde, en waardoor het gewoon veel ingewikkelder wordt. Je moet uiteindelijk veel meer aan het rondklikken om er elementen in te plaatsen.

Zoals een van de reviewers op WordPress.org zegt:
Voeg Gutenberg alsjeblieft niet toe aan de volgende WordPress-versie. Laat het als een plug-in en laat ons de keuze om te gebruiken of niet.

Ik sluit me hierbij aan. Hou het democratisch. 32% van het hele internet gebruikt momenteel WordPress.Als Gutenberg definitief in WordPress wordt geimplementeert, betekent dit het einde van eenvoudig kopieer en plak-werk. Het lijkt erop dat we met Gutenberg in een keurslijf gedwongen worden op een bepaalde manier te publiceren.

Ik vermoed dat deze update een stop is om WordPress, met andere te laten integreren.
Alles onder 1 paraplu: Under my umbrella


Wil je meer details over WordPress Gutenberg editor Review en overzichtof info?

Wil je meer informatie? Veel cursisten met interesse in WordPress Gutenberg editor Review en overzicht bekeken ook de onderstaande handleidingen en artikelen:


Training of cursus ontwerp en vormgeving

WordPress design en vormgeving

Leer hoe je je WordPress site beter en kan ontwerpen en vormgeven in de speciale designcursus:
Design en ontwerpcursus voor WordPress

WordPress Bootcamp

Leer hoe je je website mooier kan maken en vormgeven in de WordPress Bootcamp spoedopleiding:
Design en ontwerp in WordPress Bootcamp

Info over WordPress Gutenberg editor Review en overzicht

Neem vrijblijvend contact op met Arthur als je nog vragen hebt over ontwerp, WordPress Gutenberg editor Review en overzicht en WordPress webdesign.

WordPress designer

Arthur Wentzel, web-designer

06 20 83 05 83

Scroll naar boven