Hoe plugins site vertragensnelheid prestaties WordPress

Logo cursus traing wordpress

Hoe plugins site vertragensnelheid prestaties WordPress

Hoe WordPress plugins snelheid van je website beïnvloeden?

Er zijn veel verschillende soorten WordPress plugins, en ze hebben elk een andere invloed op de prestaties van uw website. Er zijn plugins die vooral de front-end beïnvloeden. Bijvoorbeeld plugins, contactformulieren, galerijen, sliders, enz.

Dan zijn er plugins die vooral gemaakt zijn om taken uit te voeren binnen het back-end of admingebied. Bijvoorbeeld WordPress plugins, redactionele plugins, diverse achtergrondprocessen, enz. Er zijn ook plugins die overal draaien inclusief admingebied en front-end. Bijvoorbeeld SEO plugins, WordPress firewall plugins, en meer.

De impact van een WordPress plugin op de snelheid en prestaties van de website hangt af van waar die plugin wordt geladen.
Bijvoorbeeld, plugins die alleen worden geladen wanneer u specifieke taken uitvoert in het beheergebied van WordPress zullen meestal geen invloed hebben op de prestaties van uw website.

Aan de andere kant zullen plugins die op de front-end worden geladen waarschijnlijk een grotere prestatievoetafdruk hebben.

Ook plugins die routinematige achtergrondprocessen uitvoeren, zoals het controleren van , 404-controle, enz. kunnen de algemene prestaties van uw website aanzienlijk vertragen.

Plugins en prestaties WordPress beïnvloeden

Plugins kunnen de prestaties van uw site beïnvloeden door:

  • Extra HTTP-verzoeken te doen – Sommige plugins (vooral front-end) kunnen aangepaste styling of scripts vereisen om goed te werken. Daarom kunnen ze extra JS- en/of CSS- toevoegen. Het laden van deze bestanden vereist extra HTTP-verzoeken, waardoor de laadtijd van uw pagina wordt vertraagd.
  • Extra DB Queries – Sommige plugins kunnen uw database queries verhogen. Bijvoorbeeld, plugins om populaire berichten, gerelateerde berichten, of iets anders dat database-elementen trekt en weer te geven op de front-end.
  • Achtergrondprocessen & database schrijfacties – Sommige plugins kunnen veel server resources in beslag nemen tijdens het uitvoeren van achtergrondprocessen zoals het controleren op gebroken links, het monitoren en registreren van analyses zoals post views, enz.

De meeste goede WordPress plugins zullen alleen extra bestanden laden als dat nodig is, en ze zullen de database-aanroepen tot een minimum beperken. Soms is het echter onvermijdelijk.

Gelukkig zijn er voor de meeste gevallen optimalisaties beschikbaar. Laten we eens kijken naar een korte en een lange termijn oplossing voor deze problemen.

Voordat we dit doen, zorg er eerst voor dat je hebt ingeschakeld op je WordPress site. Zonder caching zal je website altijd traag zijn.
Laten we nu verder gaan met andere optimalisaties.

Extra HTTP-verzoeken oplossen

Plugins moeten extra HTTP requests toevoegen (d.w.z. JS en CSS bestand) om out of the box te kunnen werken. Bijvoorbeeld, wanneer je een plugin installeert, wil je dat het werkt en er ook goed uitziet.

Mensen klagen over extra HTTP requests terwijl ze negeren dat ze soms noodzakelijk zijn. Hier is hoe een zonder styling eruit zou zien.

De meeste gebruikers zouden het niet leuk vinden, sommigen zouden zelfs denken dat het kapot is. Nou, dat is precies wat er zou gebeuren als het contactformulier de extra HTTP-verzoeken om CSS- en JS-bestanden te laden niet zou toevoegen. Kortom, de extra stijlen en scripts zijn nodig om de plugin goed te laten functioneren.

Er zijn drie manieren om het probleem van de extra HTTP-verzoeken te optimaliseren. Allemaal vereisen ze enige coderingskennis en WordPress-knowhow, maar één methode is zeker gemakkelijker dan de andere.

De eerste methode is het uitschrijven van de extra stijlen en scripts die door de plugin worden geladen. Daarna kun je de plugin stijlen combineren in het style.css bestand van je thema en de plugin scripts combineren in het hoofd bestand van je thema.

De tweede methode zou zijn om de plugin stijlen/scripts conditioneel te laden op pagina's waar ze nodig zijn.

We hebben beide methoden al uitgelegd in ons artikel over het uitschakelen van extra scripts en stylesheets die WordPress plugins toevoegen.

Voor mensen die geen code-savvy zijn, kun je een premium caching plugin zoals WP Rocket gebruiken, waarmee je met één klik bestanden kunt minen en combineren. Dit zal in de meeste gevallen werken, maar in sommige gevallen kan het conflicten veroorzaken met specifieke plugins.

Met dat gezegd, moet je begrijpen dat een paar extra HTTP-verzoeken niet zo significant zijn als je misschien denkt. We hebben het hier over milliseconden. Maar als je veel plugins hebt die extra HTTP-verzoeken toevoegen, dan kun je met deze optimalisatie een paar seconden besparen op je laadtijd.

Veel niet-techneuten huren gewoon een WordPress ontwikkelaar van Codeable in om hun website te versnellen (wat een investering waard is).
Nu we HTTP-verzoeken hebben behandeld, laten we eens kijken naar aanvullende DB-query's.

Extra databaseverzoeken en achtergrondprocessen oplossen

Sommige plugins kunnen de belasting van uw databaseserver verhogen. WordPress zelf doet heel goed werk in het cachen van de queries en de meeste goed gecodeerde plugins zullen geen noemenswaardig probleem veroorzaken.

Als je echter een website hebt met veel verkeer, dan kan het gebruik van database-gestuurde plugins een probleem worden, vooral als je niet over de juiste server resources beschikt.

Als je bijvoorbeeld een ledenwebsite hebt of een online winkel met , dan dien je veel ongecacheerde verzoeken in. In dit scenario is de enige echte optie het gebruik van een beheerde WordPress hosting oplossing of zelfs een gespecialiseerde WooCommerce hosting oplossing.

Nu zijn er sommige plugins die extreem veel middelen vergen, en die moet je koste wat kost vermijden.

Er zijn bijvoorbeeld plugins die verschillende analytische functionaliteiten toevoegen binnen WordPress, zoals een e-mail opt-in plugin, website statistieken plugin, post views plugin, enz. Deze plugins schrijven inefficiënt naar de database bij elke paginalading, wat je website aanzienlijk kan vertragen.

U kunt analytics bijhouden op een meer schaalbare manier met plugins zoals voor WordPress door MonsterInsights of Stats.

U kunt e-mail opt-in formulieren toevoegen met meer schaalbare tracking met plugins zoals OptinMonster of door het gebruik van inschrijfformulieren van uw favoriete e-mail diensten.

Er zijn ook plugins die 404-fouten monitoren en gebroken links bijhouden die een zware belasting kunnen toevoegen en de serverbronnen kunnen overweldigen. In plaats van die plugins te gebruiken, kunt u beter een cloudservice van derden gebruiken, zoals Ahrefs of SEMRush, die automatisch gebroken links bijhouden en ook veel andere nuttige SEO-inzichten bieden.

Als u geen premium oplossing wilt, dan kunt u een gratis tool zoals Broken Link Check gebruiken, waarmee u 300 pagina's tegelijk kunt controleren op gebroken links.

Beste WordPress plugin om fouten en requests op te sporen

De beste plugin om requests en fouten op te sporen en deze te verminderen is perfmatters


Meer weten over Hoe plugins site vertragensnelheid prestaties WordPressof info?

Wil je meer weten? Veel lezers met interesse in Hoe plugins site vertragensnelheid prestaties WordPress bekeken ook de onderstaande artikelen:


WordPress cursus onderhoud

De meeste problemen met WordPress sites ontstaan door een combinatie van factoren. Van webhosting tot de inrichting van je site. Ik heb de laatste 15 jaar vele WordPress websites vast zien lopen, langzaam of gehackt zien worden door de verkeerde aanpak.

Deze problemen, ellende en schade is te vermijden door de juiste aanpak en strategie. Het is even werk en vergt een investering in tijd, geld en energie maar daarna heb je gegarandeerd minder problemen, meer plezier, meer controle en een betere WordPress website.

WordPress training onderhoud en beheer

Leer hoe je WordPress sites en webshops beter kan beheren en beveiligen in de speciale onderhoudscursus:
WordPress cursus Onderhoud en beheer

WordPress Bootcamp

Leer hoe je je WordPress website of webshop sneller en gestroomlijnder kan bouwen in de WordPress Bootcamp:
Web-development in WordPress Bootcamp

Nog vragen over Hoe plugins site vertragensnelheid prestaties WordPress?

Neem eventueel contact op met Arthur als je nog vragen hebt over onderhoud, beveiliging, Hoe plugins site vertragensnelheid prestaties WordPress en WordPress websites.

WordPress expert

Arthur Wentzel, web-developer

06 20 83 05 83

Scroll naar boven