IN DEZE HANDLEIDING:
- 1 Huisstijlhandboek en huisstijl maken
- 2 Wat is een huisstijlhandboek?
- 3 Waarom een goed huisstijlhandboek?
- 4 8 elementen voor een huisstijlhandboek
- 5 1 | Logo en beeldmerk gebruik
- 6 2 | Kleurgebruik
- 7 3 | Pay-off/slogan gebruik
- 8 4 | Typografie en tekst
- 9 5 | Stijlelementen
- 10 6 | Fotografie
- 11 7 | Huisstijl media
- 12 8 | Merk en achtergrondinformatie
- 13 Voorbeelden huisstijlhandboek
Huisstijlhandboek en huisstijl maken
Bij het ontwikkelen van een nieuwe huisstijl of om een bestaande huisstijl beter te borgen, is het belangrijk om een huisstijlhandboek te laten ontwikkelen. Bekijk welke basiselementen in een huisstijlhandboek moeten worden vastgelegd en lees hieronder voor uitleg, voorbeelden en tips.

Wat is een huisstijlhandboek?
Een huisstijlhandboek is een huisstijldocument waarin de richtlijnen en regels staan voor het toepassen van de huisstijl van een organisatie. Denk hierbij aan richtlijnen voor logogebruik, kleurwaarden en typografie. Doordat de richtlijnen voor het toepassen van de huisstijl en het ontwerpen/ontwikkelen van nieuwe huisstijldragers vastliggen, kan er met meer partijen gewerkt worden. Bijvoorbeeld:
- Meerdere ontwerpers
- Meerdere leveranciers (bijvoorbeeld ICT partijen of drukkers)
- Meerdere medewerkers binnen de organisatie
Een huisstijl kan zowel fysiek als digitaal beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld het huisstijlhandboek in de vorm van een fysiek document of een online merkportal waar alle huisstijlelementen en huisstijldragers ook direct te downloaden zijn.
Een huisstijl is de basis van al je marketing. Geen bedrijf kan zonder een goed huisstijlhandboek en een borging daarvan in al uw communicatie-uitingen.
Waarom een goed huisstijlhandboek?
Een huisstijlhandboek is noodzakelijk om het consequent gebruik van een huisstijl te bewaken. Vaak werken meerdere mensen in een organisatie met een huisstijl of werkt een organisatie met meerdere leveranciers als het gaat om het ontwerpen of ontwikkelen van huisstijldragers (denk aan ICT-partijen, drukkers en vormgevers).
Fouten in huisstijl
Dit betekent dat er dagelijks valkuilen zijn bij het gebruik van een huisstijl. Enkele veel voorkomende voorbeeldsituaties:
- PowerPoint stencils die zijn aangepast aan de voorkeur van de medewerker
- Visitekaartjes waarbij de kleuren niet overeenkomen omdat er met meerdere printers wordt gewerkt
- Websites waarin de typografie voor koppen (H1, H2, H3, etc.) en platte tekst niet consistent is doorgevoerd
- Brochures die geen nette serie vormen
- Verschillende e-mailhandtekeningen binnen één organisatie
8 elementen voor een huisstijlhandboek
Het is belangrijk dat in ieder geval de basisrichtlijnen voor een huisstijl in een handboek worden vastgelegd. Bij het opstellen van een huisstijlhandboek is het verstandig om in ieder geval de onderstaande zaken op te nemen:
1 | Logo en beeldmerk gebruik

Hoe moet het logo gepositioneerd worden? Mag het logo ook op gekleurde achtergronden of foto’s worden gebruikt? Wat is de minimale grootte die moet worden gebruikt bij het weergeven van het logo?
2 | Kleurgebruik

Welke primaire en secundaire kleuren worden gebruikt in de huisstijl? Wat zijn de kleurcodes voor deze kleuren in:
- RGB (kleuren voor digitaal gebruik)
- RAL (verfkleuren)
- PMS (drukkleuren)
- CMYK (full color)
60-30-10 kleurenpalet kleurenschema maken webdesign
Kleur betekenis psychologie huisstijl ontwerp vormgeving
Kleur kiezen WordPress webdesign rgb hex kleurencirkel
3 | Pay-off/slogan gebruik
Vaak wordt in een huisstijl een pay-off of slogan gebruikt. Het is belangrijk om in het huisstijlhandboek vast te leggen hoe de pay-off of slogan gebruikt moet worden. Moet deze bijvoorbeeld altijd onder of naast het logo worden geplaatst? En mag de pay-off/slogan ook zonder het logo worden gebruikt?
Identiteit en persoonlijkheid voor huisstijl webdesign
Kleur betekenis psychologie huisstijl ontwerp vormgeving
4 | Typografie en tekst

Welke typografie wordt gebruikt binnen de huisstijl. Bijvoorbeeld:
- Typografie voor drukwerk
- Typografie voor digitale/online toepassingen
Het is belangrijk om zowel typografie voor platte tekst als voor koppen te definiëren en duidelijk uit te leggen wanneer de verschillende typografieën moeten worden gebruikt. Houd hierbij rekening met technische beperkingen:
- Niet alle gedrukte typografieën kunnen ook digitaal gebruikt worden
- Niet alle typografieën bevatten belangrijke symbolen zoals een euroteken (€)
- Niet alle typografieën die geschikt zijn voor digitaal gebruik kunnen worden toegepast in e-mailclients zoals Gmail en Outlook
Pro Responsive typografie lettergrootte CSS vw vh vmin
Grootte lettertypes fonts website mobiel tablet desktop
5 | Stijlelementen
Wanneer een huisstijl stijlelementen bevat is het belangrijk om te bepalen hoe deze gebruikt moeten worden. Hoe moeten ze worden gebruikt, waar moeten ze worden gebruikt en op welke manier.
6 | Fotografie

Welke richtlijnen zijn er opgesteld voor fotografie? Aan welke eisen moeten foto’s en afbeeldingen voldoen om als huisstijlfotografie te worden aangemerkt? Wat moet de inhoud van de foto zijn, hoe moet deze gefotografeerd worden en hoe moet deze bewerkt worden?
Een huisstijl is de basis voor al uw marketing. Geen bedrijf kan zonder een goed huisstijlhandboek en borging in al uw communicatie. Ontdek hoe wij uw huisstijl borgen in al uw uitingen en vraag de gratis Quickscan aan!
Vraag een Quickscan aan
Verhouding en resolutie foto afbeelding voor webdesign
Resolutie foto afbeelding geschikt maken voor WordPress
7 | Huisstijl media
Het is ook belangrijk om alle huisstijldragers die al ontwikkeld zijn vast te leggen in het huisstijlhandboek. Niet alleen de vormgeving moet worden vastgelegd, maar ook zaken als het formaat/afmetingen en papiersoort. Denk hierbij niet alleen aan fysieke dragers zoals briefpapier, enveloppen, visitekaartjes, maar ook aan digitale templates of de vormgeving van social media headers en content.
huisstijlhandboek 8 elementen tips en voorbeelden huisstijlhandboek voorbeeld richtlijnen voertuigbelettering roelofs
Huisstijlhandboek voorbeeld: richtlijnen voertuigbelettering Roelofs
8 | Merk en achtergrondinformatie
Tot slot is het goed om het merk, de geschiedenis en de achtergrond van de huisstijl vast te leggen in het huisstijlhandboek. Hierbij valt te denken aan de merkwaarden, het ontstaan van het logo en een toelichting op de gekozen merkarchitectuur. Het is belangrijk om dit vast te leggen om mensen die met de huisstijl gaan werken van enige achtergrondinformatie te voorzien. Dit zorgt voor een beter begrip van de huisstijlrichtlijnen, zodat deze beter gevolgd zullen worden.