Kleur betekenis psychologie huisstijl ontwerp vormgeving

Logo cursus traing wordpress

Kleur betekenis psychologie huisstijl ontwerp vormgeving

Kleuren zijn een belangrijk onderdeel van uw en visuele identiteit. Ze helpen om uw bedrijf herkenbaar en aantrekkelijk te maken. Lees alles over en betekenis.

Wat is kleurenpsychologie?

Kleurenpsychologie is de studie van hoe bepaalde kleuren het menselijk beïnvloeden. Verschillende kleuren hebben verschillende betekenissen, connotaties en psychologische effecten die variëren in verschillende culturen. Naast culturele verschillen wordt kleurenpsychologie grotendeels beïnvloed door persoonlijke voorkeur. Kleurenpsychologie omvat het gebruik van kleurentheorie – de praktische toepassing van het mengen en matchen van verschillende tinten – om concepten als kleurwaarneming en het effect van kleurencombinaties te onderzoeken.

Meer over kleuren en kleurenschema’s

Ik ben eigenlijk al vanaf mijn kunstacademie-opleiding gefascineerd door kleuren en kleurgebruik. Ik heb een eigen kleurensysteem opgezet. Al met al heb ik hier honderden uren inzitten.
Veel cursisten maken hier gebruik van voor hun WordPress sites en webshops. Wil je meer details over deze kleuren? Kijk dan op:
GoldenRatioColors.com

Een korte geschiedenis van kleurenpsychologie

Eind zeventiende eeuw ontdekte Sir Isaac Newton het kleurenspectrum en onderzocht hij hoe elke kleur wordt gedefinieerd door een andere golflengte van het licht. In 1704 ontwikkelde Newton de . In het begin van de twintigste eeuw bestudeerde de Zwitserse psychiater Carl Jung de effecten van kleur op de menselijke geest. Jung ontwikkelde uiteindelijk een vorm van kleurentherapie die zijn patiënten in staat stelde zich uit te drukken met kleuren en beelden. Tegenwoordig wordt kleurenpsychologie vooral gebruikt in en reclame.

Hoe kleurenpsychologie werkt in marketing en reclame

Bedrijven gebruiken kleurenpsychologie in marketing en reclame om een aantal redenen.

Merkidentiteit

Bedrijven kiezen zorgvuldig kleurenpaletten die hun merkpersoonlijkheid aanvullen. Het juiste kleurenschema is essentieel om het perspectief van een bepaald merk uit te drukken.

Klantgerichtheid

Marketeers voeren studies uit over hoe klanten verschillende kleuren waarnemen. Door specifieke kleurkeuzes te maken op basis van de kleurvoorkeuren van hun doelgroep, kunnen bedrijven hun marketinginspanningen afstemmen op bepaalde demografische groepen.

Conversiepercentages

Conversiepercentages meten het percentage klanten dat een door een bedrijf ingestelde taak afmaakt. De taak kan het indrukken van een call-to-action (CTA)-knop zijn of het aanmelden voor een e-mailnieuwsbrief. Uit onderzoek blijkt dat alleen al het veranderen van de kleur van CTA-knoppen de conversiepercentages kan verhogen.

Voorbeelden van kleurenpsychologie

Om meer te leren over de van kleur, kunt u deze specifieke kleuren en hun associaties onderzoeken.

Rood

De kleur rood kan de hartslag en bloeddruk van een kijker verhogen. Deze primaire kleur wordt geassocieerd met passie en energie. Bedrijven gebruiken de kleur rood soms om een gevoel van urgentie uit te drukken.

Oranje

De kleur oranje wordt geassocieerd met speelsheid. Samen met andere warme kleuren zoals de kleur geel, kan oranje enthousiasme en andere sterke positieve emoties uitdrukken.

Blauw

Verschillende tinten of schakeringen van de kleur blauw hebben verschillende kleurassociaties. Lichtblauw wordt meestal geassocieerd met vrede en zachtheid, terwijl donkerblauw staat voor kracht, sterkte en betrouwbaarheid.

Groen

De kleur groen is een secundaire kleur die wordt geassocieerd met groei en natuur. Groen heeft een kalmerende aanwezigheid samen met andere koele kleuren zoals de kleur paars.

Waarom is kleurenpsychologie belangrijk in webdesign marketing?

Kleur roept gevoelens op. Het roept op. En het is niet anders als het gaat om het selecteren van kleuren voor uw bedrijf.
Het kiezen van de juiste kleuren voor uw marketinginspanningen kan het verschil zijn tussen uw merk dat opvalt in de massa, of erin opgaat.

Door het gebruik van kleuren strategisch voor uw marketing inspanningen, kunt u uw publiek om te zien wat je wilt dat ze zien en hen helpen waarnemen u de manier waarop u wilt worden waargenomen. Dit is de reden waarom het begrijpen van kleur psychologie kan zo nuttig zijn voor uw marketing inspanningen. Want het kan u helpen uw merk neer te zetten zoals u dat wilt.

Leesbaarheid en toegankelijk

Terwijl het kiezen van de juiste kleuren uw merkperceptie kan versterken, kan een slechte kleurenselectie schade toebrengen aan uw merkimago. Als u bijvoorbeeld de verkeerde kleuren kiest voor uw inhoud of logo, kan dat minder leesbaar en toegankelijk blijken, en moeilijk te begrijpen voor uw publiek. Of u loopt het risico helemaal genegeerd te worden.

Kleur kan door marketeers worden gebruikt om te beïnvloeden hoe mensen denken en zich gedragen ten opzichte van een merk, en hoe ze informatie interpreteren. De keuze van kleuren kan mensen helpen beslissen wat belangrijk is. En dat is waarom content marketeers moeten begrijpen wat verschillende kleuren betekenen.

“Ik kies toch gewoon mijn lievelingskleur?”

Een kleur kiezen alleen omdat je hem mooi vindt is iets wat je moet vermijden. Elke kleur triggert een bepaalde emotie. Onze hersenen zijn onbewust gevoelig voor kleuren. Vanaf onze geboorte worden ons, zowel bewust als onbewust, bepaalde gevoelens aangeleerd bij het zien van een kleur. Rood bijvoorbeeld kan gevoelens van passie en energie oproepen, maar ook van gevaar en agressie. Geel is warm en vriendelijk, maar wordt ook gemakkelijk geassocieerd met gevaar.

Misvattingen over de psychologie van kleur

Hoewel kleurenpsychologie al vele jaren wordt bestudeerd en geanalyseerd, is er nog steeds veel discussie over de precieze invloed die kleur heeft op de menselijke psychologie.

Maar de vraag is: waarom zijn er zoveel misvattingen over de psychologie van kleur en de betekenis ervan?

Een van de redenen is dat er veel variabelen zijn als het gaat om de psychologie van kleur. Er is een kans dat verschillende mensen kleuren verschillend waarnemen. Hoe u een bepaalde kleur waarneemt kan veel te maken hebben met uw persoonlijke voorkeur, ervaringen in het verleden, culturele verschillen, geslachtsverschillen, enzovoort.

De betekenis van kleuren hangt natuurlijk ook af van de cultuur waarin je bent opgegroeid en de tijd waarin je leeft. Een bekend voorbeeld is roze: de huidige babykleuren (roze voor meisjes en blauw voor jongens) zijn pas in 1940 vastgesteld. Daarvoor was het andersom en droegen jongens roze.

Bron: http://brandcolors.net

Kleuren en doelgroep

Het gebruik van kleur kan verschillende reacties oproepen bij uw doelgroep. Positieve maar ook negatieve. Het is van groot belang om vooraf een duidelijk beeld te hebben van welke kleur uw doelgroep zal aanspreken. De kleur(en) in uw huisstijl moeten uw boodschap ondersteunen en niet tegenspreken. Het spreekt voor zich dat je eerst moet weten welke boodschap je wilt overbrengen ;).

Originele kleuren vann pigmenten

Tegenwoordig is het gemakkelijk om naar kunstwinkels te gaan en een verscheidenheid aan verfkleuren te kopen zonder te begrijpen waar ze vandaan komen.

Maar volgens The Harvard Art Museums komen sommige van de zeldzaamste kleuren ter wereld uit exotische bronnen, zoals kevers die op cactussen leven of droge urine van koeien die zich alleen voeden met mangobladeren.

Ontdekker, kunstenaar en docent Scott Sutton, ook bekend als The Pigment Hunter, haalt organische pigmenten uit zijn regionale omgeving om kunst te creëren.

www.scottsuttonart.com

Hij vertelt het treffende verhaal van het helderste rood van de Oregon kust: “Er was een grizzlybeer die van een klif viel en toen hij de grond raakte kleurde hij rood.” De Pigmentjager beweert dat deze kleur het helderste rood is dat iemand in de regio kan verzamelen.

Eeuwenlang konden verfpigmenten uit natuurlijke bronnen moeilijk te vinden zijn, waarvoor geografische kaarten, bodemkaarten, tsunamikaarten en tekststenen nodig waren die locaties beschreven waar mineralen worden gevonden. Zoals velen voor hem is Sutton’s kennis van de natuurlijke omgeving bepalend geweest voor de kleurencombinaties in zijn kunstwerken.

Bekijk deze video met originele kleuren en pigmenten

Felle heldere kleuren en betekenis

Enkele voorbeelden van kleuren en hun betekenis/gebruik:

kleuren in rode huisstijl

Rood staat o.a. voor energie, opwinding en passie. Het is ook bewezen dat rood kan helpen de eetlust en het drankgebruik te stimuleren. Een reden waarom je het vaak terugvindt in logo’s voor restaurants en eten. Denk maar aan Coca Cola, Red Bull, Pizza Hut…

Marketingkleuren zoals rood kunnen de aandacht trekken. De betekenis van de kleur rood wordt geassocieerd met opwinding, passie, gevaar, energie en actie. Je hebt misschien gemerkt dat sommige merken rood gebruiken voor ‘bestel nu’ knoppen of voor hun verpakking als een manier om op te vallen in het schap. In de kleurenpsychologie is rood de meest intense kleur. En kan dus de sterkste emoties oproepen. Rood kan ook gevaar oproepen, dus je wilt de kleur spaarzaam gebruiken. Als u de kleur rood toevoegt aan uw website, bewaar het dan voor de oproep tot actie of verkoop iconen als het goed zal contrasteren met uw winkel ontwerp.

Rood is de iconische kleur die gebruikt wordt voor merken als Coca Cola en YouTube. De kleur rood heeft de neiging om eetlust op te wekken, vandaar dat merken als Coca Cola het vaak gebruiken in hun branding. Ze gebruiken ook woorden als geluk in hun branding, dus gebruiken ze de kleur rood om opwinding op te bouwen. YouTube gebruikt de kleur rood waarschijnlijk vanwege de opwinding van het online bekijken van video’s. Merk op hoe het rode deel van hun logo de afspeelknop is die kan helpen iemand tot actie aan te zetten. Het moedigt je aan om op hun video’s te willen drukken.

kleuren in gele huisstijl

Geel roept warmte, geluk, vriendelijkheid en optimisme op. Net als bij rood kan geel ook helpen de eetlust te stimuleren. Denk aan McDonalds, Nikon, Chupa Chups…

In de kleurenpsychologie draait de kleurbetekenis voor geel om zonneschijn. Het roept gevoelens op van geluk, positiviteit, optimisme en zomer, maar ook van bedrog en waarschuwing. Sommige merken kiezen ervoor om een vrolijke gele kleur te gebruiken als of rand voor hun website design. U kunt er ook voor kiezen om geel te gebruiken voor uw ‘gratis verzending’ balk bovenaan uw website als het past bij de rest van het ontwerp van uw website. Een klein vleugje geel kan uw website bezoekers helpen uw winkel te associëren met iets positiefs.

De kleur geel wordt gebruikt door merken als Ferrari en Ikea. Veel mensen dromen van het rijden in een Ferrari. Het luxe merk wordt geassocieerd met dit gevoel van geluk, zomer en een zorgeloze levensstijl. Ook het merk Ikea gebruikt de kleur geel in hun branding. Wat heeft het kopen van meubels te maken met geluk? Nou, laten we eens kijken wie waarschijnlijk deze producten koopt. Veel mensen die net hun eerste huis hebben gekocht of voor het eerst gaan , zullen naar Ikea gaan om producten te kopen om hun huis in te richten. Deze mijlpaal is meestal gevuld met geluk en optimisme voor de nieuwe verandering, waardoor geel een geweldige kleur is om te associëren met het merk.

kleuren in blauwe huisstijl

Blauw staat voor betrouwbaarheid, loyaliteit, professionaliteit en kalmte. Blauw wordt ook vaak geassocieerd met autoriteit. Het is dus niet verwonderlijk dat blauw vaak gebruikt wordt in overheidsinstellingen en bij banken. Denk maar aan de federale politie, KBC,

In de kleurenpsychologie is de kleurbetekenis van blauw nauw verbonden met de zee en de lucht. Stabiliteit, harmonie, vrede, rust en vertrouwen zijn slechts enkele van de gevoelens die uw klant over uw merk kan hebben wanneer u de kleur blauw in uw huisstijl integreert. Omgekeerd kan blauw ook een aantal negatieve kleurbetekenissen met zich meedragen, zoals depressie en kan het een gevoel van kilte teweegbrengen. Blauw kan worden gebruikt in het logo van uw website of in de topnavigatie van uw website. Sommige retailers voegen hun garantie, vertrouwenscertificaat of gratis verzending pictogrammen toe in een blauwe kleur om het vertrouwensaspect waar de kleur om bekend staat te versterken.

Tech merken zoals Facebook, en Skype gebruiken vaak blauw in hun marketing. Maar ook retailers als Walmart en Oral B gebruiken de kleur. Het blauw in het Walmart logo kan helpen om het merk te positioneren als betrouwbaar, betrouwbaar en ontspannen. Tenslotte is Walmart een plek waar je boodschappen kunt doen en waar je op één handige locatie boodschappen kunt doen. Oral B is een tandheelkundig merk dat tandenborstels verkoopt. Niches in de gezondheidszorg, zoals Oral B, gebruiken meestal blauw in hun branding om mensen te helpen het merk te associëren met een kwalitatief, betrouwbaar en veilig product.

kleuren in oranje huisstijl

Oranje roept vriendelijkheid, vernieuwing, jeugdigheid en op. Bedrijven die fun en/of entertainment willen uitstralen of mikken op een jongere doelgroep gebruiken vaak oranje. Denk aan Nickelodeon, Etsy, Zwitsal…

In de kleurenpsychologie staat oranje voor creativiteit, avontuur, enthousiasme, succes en evenwicht. De kleur oranje voegt een beetje plezier toe aan elke foto, website, of marketing materiaal waar het op staat. Ondanks dat het een aantrekkelijke kleur is, is het niet zo dwingend als de kleur rood. Veel marketeers gebruiken de kleur nog steeds voor oproepen tot acties of gebieden van een website die ze willen om de aandacht te trekken ook.

De betekenis van de kleur oranje komt naar voren in logo’s zoals Nickelodeon en The Home Depot. Nickelodeon is een kinderzender en dus vertegenwoordigt het logo nauwkeurig de creativiteit en het enthousiasme dat een kindershow nodig zou hebben door hun speelse oranje kleur. The Home Depot verkoopt producten die u voor uw huis kunt gebruiken. Veel Doe-Het-Zelvers (Doe-Het-Zelvers) gaan naar Home Depot om producten te kopen om hun huis te renoveren of om aanpassingen te doen. Het oranje logo staat hier ook voor creativiteit.

groen in logo ontwerp

Groen staat voor groei, frisheid, gezondheid, veiligheid en natuur. Heel vaak gebruikt door bedrijven die een link hebben met natuur en ecologie. Denk aan Greenpeace, Oxfam, Spotify…

In de kleurenpsychologie is groen sterk verbonden met de natuur en geld. Groei, vruchtbaarheid, gezondheid, en vrijgevigheid zijn enkele van de positieve kleurbetekenissen voor de kleur. De kleur betekenis voor groen draagt ook een aantal negatieve associaties, zoals afgunst. Als u in de gezondheid of fitness niche, kunt u ervoor kiezen om meer groen toe te voegen aan uw online winkel. Bijvoorbeeld, uw homepage banner afbeelding of logo kan een groene achtergrond.

Het gebruik van groen is populair gemaakt door merken zoals John Deere en Roots. John Deere’s hele merk draait om de natuur. Hun productlijn centra rond landscaping, landbouw, gazon zorg apparatuur en nog veel meer. De kleur groen is zo ingebakken in hun merk dat zelfs hun apparatuur dezelfde tint groen heeft als hun logo. Op die manier, wanneer iemand dat product ziet, zullen ze onmiddellijk weten dat het een John Deere is. Roots is een modewinkel. Maar als je door hun bannerbeelden en marketingmateriaal bladert, zie je hun modellen vaak in een natuurlijke buitenomgeving. Het groene logo past goed bij hun natuurbeelden en helpt hen om outdoor enthousiastelingen aan te trekken als hun doelgroep. Dus zelfs als uw producten niet per se aansluiten bij een niche, kunt u kleur gebruiken om u te helpen een specifieke doelgroep aan te trekken.

Roze kleur in ontwerp

Roze is een populaire kleur voor merken die vooral een vrouwelijk publiek bedienen. In de kleurenpsychologie draait de kleurbetekenis van roze om vrouwelijkheid, speelsheid, onvolwassenheid en onvoorwaardelijke liefde. Sommige merken hebben ervoor gekozen de kleur roze te gebruiken voor de productverpakkingen, vooral voor meisjesspeelgoed. Terwijl andere merken de roze kleur benadrukken in hun logo, website design, of om belangrijke boodschappen te benadrukken.

Aangezien de betekenis van de kleur roze vrouwelijkheid omvat, is het geen verrassing dat merken als Victoria’s Secret en Barbie de kleur zo veel gebruiken. Victoria’s Secret heeft zelfs een van hun merken Pink genoemd. Op hun website gebruiken ze een combinatie van roze en zwart om belangrijke marketingdetails te benadrukken. Ook in hun logo en in bepaalde marketingboodschappen wordt de kleur roze gebruikt. Op de website van Barbie zijn de CTA’s in een felroze kleur. De topnavigatie en het dropdownmenu maken ook subtiel gebruik van de kleur. En natuurlijk versterken hun productverpakkingen en logo de vrouwelijke roze kleur in hun branding.

Paarse kleur in ontwerp

In de kleurenpsychologie is paars een koninklijke kleur. De kleur betekenis voor paars is verbonden met macht, adel, luxe, wijsheid, en spiritualiteit. Maar vermijd het gebruik van de kleur te veel als het kan leiden tot gevoelens van frustratie. Sommigen zien het overmatig gebruik ervan als arrogant. U kunt hints van paars toe te voegen aan het ontwerp van uw website, zoals op uw gratis verzending bar, uw logo, en als een accent kleur in uw .

Paars is een kleur die merken als Hallmark en Yahoo gebruiken. Wanneer u beide websites bekijkt, zult u zien dat paars een accentkleur is. Bij Hallmark zijn het logo en de navigatie bovenaan paars, maar de rest van de website gebruikt een verscheidenheid aan andere kleuren. Bij Yahoo zijn het logo, de woorden in de navigatie bovenaan en de Yahoo-pictogrammen zoals Mail paars.

Bruin kleurenpsychologie

Bruin is een aardse kleur. Het is immers de kleur van aarde, hout en steen. Dus natuurlijk, de kleurenpsychologie benadrukt dat de kleur betekenis voor bruin betrekking heeft op comfort, veiligheid en een down to earth aard. In marketing zie je dat bruin vaak wordt gebruikt voor natuurlijke producten en voedsel. Bruin is een kleur die opduikt in logo’s, banner afbeeldingen, en soms zelfs tekst als gevolg van het contrast op een witte achtergrond.

UPS is een voorbeeld van een merk dat gebruik maakt van kleurbetekenissen in hun branding. Op hun website, wordt het bruin in hun logo benadrukt in de navigatie en drop down menu’s. Je zou ook kunnen opmerken dat complementaire kleuren zoals geel en groen allemaal natuurlijke elementen in zich hebben. Geel kan bijvoorbeeld staan voor de zon en groen voor de natuur. Alles bij elkaar helpt het UPS merk te positioneren als een veilig, betrouwbaar en down to earth bedrijf, wat precies is wat je zou willen van een koeriersdienst.

Grijze neutrale kleuren en betekenis

Zwart in logo ontwerp

Zwart straalt o.a. luxe, deskundigheid, kracht en macht uit. Wil je dit uitstralen, dan is een eenvoudig en strak zwart logo vaak al genoeg om op te vallen. Denk aan Chanel, WWF, Nike…

Zwart is een populaire kleur in de detailhandel. In de kleurenpsychologie staat de kleurbetekenis van zwart symbool voor mysterie, macht, elegantie en raffinement. Daarentegen kan de kleurbetekenis ook emoties oproepen zoals droefheid en woede. Veel mode retailers hebben zwart gebruikt in hun logo’s. Zwart is ook een populaire kleur voor tekst omdat het een gemakkelijk te lezen kleur is. Sommige merken kiezen ervoor om zwart-wit foto’s te gebruiken voor lifestyle banner afbeeldingen of iconen om een bepaalde toon of consistentie op hun website te creëren.

Zwart is een kleur die retailers als Chanel en Nike gebruiken. Chanel gebruikt zwart voor hun logo en heeft verschillende zwart-wit afbeeldingen op hun website om een consistente look te behouden. Zodra je begint te surfen op hun website, een dikke zwarte top navigatie achtergrond verschijnt. Ze gebruiken een zwart op hun grafische voorstellingen voor afbeeldingen en voor hun tekst. Opvallend is dat hun call to actions ook zwart zijn. Veel retailers in de modebranche gebruiken zwarte call to actions die goed afsteken tegen een witte achtergrond. Nike gebruikt ook een zwart, wit en grijs kleurenschema voor hun website. Hun logo en lettertype is zwart op hun hele website. Zo is de website gemakkelijk te lezen. Net als bij Chanel zijn de call to actions ook zwart, wat visuele nadruk legt op het toevoegen van het item aan je ’tas’ (winkelwagen).

Grijze kleur betekenis

In de kleurenpsychologie staat grijs voor neutraliteit en evenwicht. De kleurbetekenis komt waarschijnlijk doordat het de tint is tussen wit en zwart. Grijs heeft echter een aantal negatieve connotaties, vooral als het gaat om depressie en verlies. De afwezigheid van kleur maakt het saai. Grijs kan worden gebruikt voor lettertypes, kopteksten, afbeeldingen en zelfs producten om een massapubliek aan te spreken.
is een voorbeeld van een merk dat de kleur grijs gebruikt in hun branding. Immers, veel van hun laptops zijn in een grijze of zilver-tone als de neutrale kleur niet afschrikken iedereen. Op hun website gebruiken ze de kleur grijs voor hun header om te contrasteren met een wit logo. In hun hele huisstijl zie je echter een balans tussen wit, zwart en grijs, wat kan helpen om een schone, neutrale uitstraling te behouden.

Wit Kleurenpsychologie

In de kleurenpsychologie toont wit onschuld, goedheid, reinheid en nederigheid. Houd in gedachten, dat dit de betekenis is in de Noord-Amerikaanse cultuur. In sommige delen van de wereld, wit heeft de tegenovergestelde betekenis. U zult willen om dit in gedachten te houden op basis van de doelgroep die u bedient. De kleur betekenis voor wit heeft ook een negatieve kant waar het steriliteit en kou symboliseert. Op een e-commerce website, wit heeft de neiging om de meest gebruikte kleur. U zult het waarschijnlijk gebruiken als voor uw productfoto. Uw pagina’s zullen waarschijnlijk een witte achtergrond hebben met een zwart lettertype. Dit komt omdat een zwart lettertype op een witte achtergrond de beste kleurencombinatie is voor leesbaarheid.

Wit is de kleur die ASOS en Adidas in hun marketing gebruiken. Bij ASOS zijn de woorden in de header, het logo en de achtergrond wit. Als de achtergrond grijs of zwart is, is het lettertype wit en als de achtergrond wit is, is het lettertype zwart. Op de online winkel van Adidas is de navigatie bovenaan zwart. Het gebruik van een wit logo helpt contrast te creëren. Omdat hun achtergrond wit is, hebben ze ervoor gekozen grijs te gebruiken als achtergrond voor productfoto’s om een andere toon aan de mix toe te voegen. Veel merken die wit als centrale kleur hebben, combineren dat vaak met zwart of grijs.

Kleur, psychologie en marketeers

Bewust gebruik van kleuren

Probeer dus bewuster om te gaan met je kleurkeuze en neem geen overhaaste beslissingen. Kies ook niet te veel kleuren, maar houd je boodschap duidelijk. Maak ook veel gebruik van contrast:

Bron: schrijf.be/nl/blog/de-kleuren-van-de-sociale-media


Meer weten over Kleur betekenis psychologie huisstijl ontwerp vormgevingof info?

Wil je meer informatie? Veel web-designers met interesse in Kleur betekenis psychologie huisstijl ontwerp vormgeving bekeken ook de onderstaande veel gelezen handleidingen:


Scroll naar boven