Kleur kleurcode vinden foto afbeelding met kleurkiezer

Logo cursus traing wordpress

Kleur kleurcode vinden foto afbeelding met kleurkiezer

Kleur kleurcode vinden foto afbeelding met kleurkiezer

Hebt u ooit een gevonden op een websitepagina die u in een document of presentatie exact wilde evenaren? Of misschien wilt u een complementaire kleur uit een afbeelding halen om te gebruiken in een van een kop?

kleurcodeHet probleem is … hoe vindt u de exacte kleurcode om te gebruiken? Er zijn hulpmiddelen genaamd “color pickers” of “eyedroppers” die u helpen de exacte tint te vinden. Ze kunnen u de RGB- en Hex-codes geven die u op andere plaatsen kunt gebruiken.

Als u niet bekend bent met deze termen, zijn HEX en RGB talen om kleuren te definiëren en weer te geven. HEX is een 6-cijferige combinatie van cijfers en/of letters, terwijl RGB het proces is waarbij Rood, Groen en Blauw worden gecombineerd om kleuren te maken met behulp van drie reeksen cijfers met een bereik van 0-255.

kleur kiezen selecteren merk
kleur kiezen selecteren merk

In de afbeelding van Coca-Cola is de kleur rood in het logo in HEX bijvoorbeeld #e61d2b. In RGB zou het worden weergegeven als Rood 230, Groen 29, Blauw 43).

Als je de kleurcodes hebt, kun je dingen doen als…

 • De juiste tinten uit een bedrijfslogo halen, zodat je consistent bent met de merkrichtlijnen.
 • Een kleur uit een afbeelding op een website halen, zodat u die kunt gebruiken in een afbeelding die u in een ander document maakt.
kleur kiezen selecteren afbeelding foto beeldscherm
kleur kiezen selecteren afbeelding foto

Met een kleurkiezer kunt u gemakkelijk de exacte kleurcode vinden van een bepaald item dat u bekijkt. Met dit type gereedschap kunt u gewoon met de muis over een element op uw scherm gaan, waarna de software zowel de Hex- als de RGB-kleurnummers laat zien.

Er zijn vele soorten Kleurkiezers of Eyedroppers. PowerPoint heeft er bijvoorbeeld een ingebouwd. Veel grafische programma's (zoals SnagIt) hebben dit hulpmiddel ook.

Maar wat als je geen grafisch ontwerper bent en zo'n hulpmiddel slechts af en toe nodig hebt? Er is een gratis browserextensie voor Chrome die u kunt downloaden en gebruiken wanneer u maar wilt. En wist u dat Firefox ook een ingebouwde tool heeft die u kunt gebruiken?

Meer over kleuren en kleurenschema's

Ik ben eigenlijk al vanaf mijn kunstacademie-opleiding gefascineerd door kleuren en kleurgebruik. Ik heb een eigen kleurensysteem opgezet. Al met al heb ik hier honderden uren inzitten.
Veel bezoekers maken hier gebruik van voor hun WordPress sites. Wil je meer weten over deze kleuren? Kijk dan op:
GoldenRatioColors.com

ColorPick Eyedropper Extensie installeren voor Chrome

Eerst moet u de extensie downloaden in de browser. Ga met een geopend Chrome venster naar deze extensie in de Chrome webstore. Klik op de blauwe knop Toevoegen aan Chrome.

kleur kiezen selecteren chrome firefox browser
kleur kiezen selecteren chrome firefox browser

Als het ColorPick niet wordt weergegeven in uw Chrome-werkbalk, klikt u op het pictogram Extensies (ziet eruit als een puzzelstukje), zoekt u de tool ColorPick in de lijst en klikt u op het pictogram met de drukknop om deze toe te voegen.

De Chrome ColorPick Eyedropper gebruiken

 • Open uw Chrome-browser en ga naar de website-pagina waar u een kleurcode wilt detecteren.
 • Klik op de ColorPick Eyedropper in de werkbalk om hem te activeren en uw muis verandert in een dradenkruis/plus-teken. (NB: Als het dradenkruis niet verschijnt, kan de ColorPicker op die pagina niet worden gebruikt).
 • Beweeg uw cursor over de pagina naar het gedeelte van het scherm waar de kleur staat die u wilt detecteren en klik met de muis.
  De kleurcode wordt weergegeven. Kopieer de code voor gebruik in andere toepassingen.
  colorpicker

TIP: Druk op de Esc-toets om de ColorPicker uit te schakelen.

kleur kiezen selecteren afbeelding colorpick eyedropper
kleur kiezen selecteren afbeelding colorpick eyedropper

In de afbeelding hierboven wil ik bijvoorbeeld het Hex-nummer vinden voor de blauwe tint in de banner van deze website. Met de ColorPicker is de Hex-waarde #DB97D3 (het zijn altijd 6 tekens bestaande uit cijfers/letters). Of, als u de kleurcode nodig hebt als RGB-waarde, zou dat 59, 151 211 zijn.

Kleurenkiezer/Eyedropper in Mozilla Firefox

Als Firefox uw hoofdbrowser is, is er eigenlijk een ingebouwde Eyedropper klaar voor gebruik.

Ga naar de pagina waar u een kleur wilt detecteren.

 • Klik in het Firefox-menu (in de rechterbovenhoek) op de drie horizontale balken en selecteer vervolgens Meer hulpmiddelen en Eyedropper uit het menu.
 • De cursor verandert in een vergrootglas. Ga met de muis over een geselecteerde positie op de pagina en onder het vergrootglas verschijnt de kleurwaarde.
 • Klik om de kleur te selecteren en plak deze in een andere toepassing.

Meer informatie over Kleur kleurcode vinden foto afbeelding met kleurkiezerof info?

Wil je meer weten? Veel lezers met interesse in Kleur kleurcode vinden foto afbeelding met kleurkiezer bekeken ook de onderstaande artikelen:


Scroll naar boven