Kleurcodes HEX, RGB, CYMK kleurverschillen print, web, PMS

Logo cursus traing wordpress

Kleurcodes HEX, RGB, CYMK kleurverschillen print, web, PMS

HEX-kleurcodes, RGB, CMYK of PMS-kleuren gebruiken?

Welke kleurcodes heb je nodig voor je WordPress website, vormgeving of drukwerk? HEX-kleurcodes, RGB, CMYK of een PMS-? Lees je welke kleurcodes je nodig hebt in welke situatie.

Deze vraag heb je vast zelf wel eens gesteld. Wat wordt er precies bedoeld met huisstijlkleuren? Anders gezegd: welke kleurcodes zijn er? Ken jij het het verschil tussen PMS-kleuren en CMYK? Of tussen de HEX- en een RGB-kleurcode?

Meer over kleuren en kleurenschema's

Ik ben eigenlijk al vanaf mijn kunstacademie-opleiding gefascineerd door kleuren en kleurgebruik. Ik heb een eigen kleurensysteem opgezet. Al met al heb ik hier honderden uren inzitten.
Veel cursisten maken hier gebruik van voor hun websites. Meer informatie over deze kleuren? Kijk dan op:
GoldenRatioColors.com

Wat zijn kleurcodes voor ontwerp en webdesign?

Kleurcodes zijn een combinatie van cijfers en/of letters om een kleur te identificeren. Het is een getal waarvan we met z'n allen hebben afgesproken: deze code is de kleur blauw, lila, oranje, roze of groen.

HEX-kleurcodes voor webdesign

HEX-kleurcodes zijn bedoeld voor online gebruik. In apps of op websites.

  • Ze starten met een # (hekje)
  • Bekende HEX-kleurcodes zijn #000000 (diep-zwart) en #ffffff (wit).

Alles ertussenin vormt een kleur. Bekijk de 3 voorbeelden hieronder:

Voorbeeld hex-kleur

Meer over hex-kleuren

RGB-kleuren voor beeldschermen en websites

De RGB kleurcode is een mengkleur van Rood, Groen en Blauw. Deze kleurcode is bedoeld voor online gebruik. In feite is een RGB-mengkleur hetzelfde als de HEX-kleurcode: het zijn twee verschillende manieren om dezelfde kleur te communiceren.

De RGB-code bestaat uit drie getallen van 0 tot 255.
Elk getal bepaalt de intensiteit van de kleur Rood, Groen en Blauw.

Om de kleur blauw (#3db7e4) te maken, gebruiken we de volgende RGB-combinatie:

  • 61 Rood
  • 183 Groen
  • 228 Blauw

Dit wordt in webdesign vaak afgekort met:

  • rgb(61, 183, 228)

Wil je zelf testen met HEX, RGB of CMYK kleurcodes: probeer deze color-tool:
www.rapidtables.com/convert/color/hex-to-rgb.html

Meer over rgb-kleuren

CMYK-mengkleur voor drukwerk en print

CMYK is net als RGB een afkorting voor een kleurenmengsel, bestaande uit Cyaan, Magenta, Yellow en Kobalt (zwart). RGB gebruik je op beeldschermen en CMYK voor drukwerk, zoals papier en kunststof.

Bij drukwerk is het heel belangrijk dat een kleur overal hetzelfde is. Daarom gebruiken bedrijven en merken PMS-kleuren (Pantone).

PMS-kleuren / Pantone-kleurcode

PMS-kleuren, ook wel Pantone-kleuren, zijn vaste kleuren op basis van internationale afspraken. PMS- of Pantone-kleuren zijn bedoeld voor drukwerk op papier of kunststof.

Elke kleur heeft een eigen code. Een PMS-kleur ziet er altijd hetzelfde uit. Overal ter wereld! Bekijk op deze website alle Pantone-/PMS-kleurcodes. Let op: PMS-kleuren moet je eigenlijk op papier bekijken. Niet op het scherm.

Is zo'n vaste kleur belangrijk? Ja! Bijvoorbeeld de kleur rood. Rood naast wit heeft een ander effect dan rood naast zwart. Bekijk de afbeelding maar eens. Je wilt dus van te voren precies weten welke kleur rood er uit een printer komt.

CMYK of PMS Drukwerk?

Heb je zelf wel eens drukwerk besteld? Flyers, brochures of briefpapier? Dan moest je vast ook een beslissing nemen over kleurcodes: PMS en CMYK.

Stel: je bestelde 5000 folders in CMYK-kleuren. Omdat het er te weinig waren, bestelde je er later nog 5000 bij. Doordat bij CMYK kleuren gemengd worden, weken de kleuren van de eerste en tweede 5000 folders iets van elkaar af. Had je voor PMS gekozen, dan was die afwijking er niet.


Meer weten over Kleurcodes HEX, RGB, CYMK kleurverschillen print, web, PMSof info?

Wil je meer weten? Veel bezoekers met interesse in Kleurcodes HEX, RGB, CYMK kleurverschillen print, web, PMS bekeken ook de onderstaande handleidingen:


Scroll naar boven