Meerdere WordPress gebruikers, medewerkers, rollen en rechten

Wil je met meer mensen werken aan 1 WordPress website? Dat kan. Je kan meerdere gebruikers aanmaken en verschillende rechten en rollen toekennen aan iedere gebruiker of gebruikersgroep.

WordPress website maken voor een klant of opdrachtgever

Er zijn verschillende scenario’s mogelijk waarbij het handig en nuttig is als je meerdere gebruikers en rechten kan aanmaken. Lees hier de twee meest voorkomende gevallen. Maak je een WordPress website voor een klant of opdrachtgever dan is het handig en nuttig als zij een eigen login krijgen. Je kan dan zorgen dat ze minder rechten krijgen zodat ze niet overal bij kunnen. Het aantal menu-items wordt dan gereduceerd. De tabjes ‘thema’ en ‘plug-ins’ worden bijvoorbeeld verborgen. Men kan zodoende ook niets onbedoeld in de war brengen. Het is wel handig dit vooraf te overleggen met je opdrachtgever.

Standaard maak ik voor een klant een gebruiker aan met zijn of haar naam. Stel je opdrachtgever heet bijvoorbeeld ‘Monique’, dan maak ik een gebruiker aan genaamd ‘Monique’. Maak haar geen Beheerder of Admin, maar geef haar beperkte bevoegdheden. Geef haar als rol ‘Auteur’. De ‘auteur’ heeft beperkte bevoegdheden. Lees meer hieronder over de verschillende rollen.
wordpress gebruiker rol toekennen

Met een team een WordPress maken

Je maakt bijvoorbeeld met een bedrijf of organisatie een WordPress site. Als iedere werknemer of deelnemer een eigen login heeft, kun je in WordPress precies zien wie wat wanneer gedaan heeft. Je kan dit onder andere zien in de revisies bij iedere pagina of bericht.


5 standaard rollen (niveaus) van gebruikers

Er zijn 5 standaard niveaus van gebruikers ingebouwd in WordPress. Zo’n niveau wordt een ‘rol’genoemd. Hieronder vind je het overzicht van de 5 rollen, in volgorde van importantie:

Beheerder (Administrator)

Een beheerder kan alles, inclusief andere beheerders verwijderen en rollen aanpassen. Dit is de standaard rol van de admin/beheerder de website. Dit ben je dus standaard zelf.

Redacteur (Editor)

De redacteur kan berichten en pagina’s maken en publiceren. Ook kan de redacteur berichten en pagina’s aanpassen die anderen geschreven hebben.

Auteur (Author)

De auteur kan alleen berichten schrijven, bewerken en publiceren, maar niet de berichten van anderen aanpassen. Een auteur kan alleen zijn eigen berichten aanpassen en verwijderen.

Schrijver (Contributor)

Een schrijver kan berichten maken, maar kan deze niet publiceren. Dit moet een beheerder of redacteur voor ze doen. Wij vinden de rol van schrijver ideaal voor bijvoorbeeld gastartikelen.

Abonnee (Subscriber)

Een abonnee is lid van je website, maar kan niet meer dan een “normale” gast. Het voordeel van het lid worden is wel dat een abonnee reacties kan achterlaten zonder iedere keer opnieuw zijn/haar gegevens in te vullen.

Specifieke rechten toekennen aan gebruikers

Wil je zelf meer controle over de rechten van specifieke gebruikers? Je kan dan de adminimize plugin gebruiken. Hiermee kun je helemaal finetunen wat een gebruiker wel en niet kan zien.
Adminimize plugin | backend aanpassen voor iedere WordPress rol en gebruiker

Cursus gevolgd en tevreden


Cursus gevolgd en tevreden over deze handleiding? Laat dan een review achter. Je helpt Arthur dan enorm:

Schrijf een review


Nieuwe gebruiker met rol aanmaken in WordPress

Zo maak je een nieuwe gebruiker aan met een specifieke rol:

  1. Login in op je WordPress.
  2. Kies in het linker menu voor Gebruikers.
  3. Kies ‘Nieuwe Toevoegen’.
  4. Kies een gebruikersnaam. Vul de gegevens van de persoon in.
  5. Kies een rol voor de nieuwe gebruiker.

wordpress gebruiker aanmaken