IN DEZE HANDLEIDING:
- 1 Meerdere WordPress gebruikers en rechten maken
- 2 Website maken voor een klant of opdrachtgever
- 3 Online WordPress cursus volgen op afstand vanuit huis
- 4 Cursus WordPress op maat beginners & gevorderden
- 5 Cursus WordPress in Amsterdam
- 6 WordPress Pop-up Bootcamp spoedcursus op maat
- 7 WordPress Bootcamp all-in one spoedcursus
- 8 5 standaard rollen (niveaus) van WordPress gebruikers
- 9 Specifieke rechten / bevoegdheden toekennen gebruikers
- 10 Nieuwe gebruiker met rol aanmaken in WordPress website
Meerdere WordPress gebruikers en rechten maken
Wil je met meer mensen werken aan 1 WordPress website? Dat kan. Je kan meerdere gebruikers aanmaken en verschillende rechten en rollen toekennen aan iedere gebruiker of gebruikersgroep.
Er zijn verschillende scenario’s mogelijk waarbij het handig en nuttig is als je meerdere gebruikers en rechten kan aanmaken. Lees hier de twee meest voorkomende gevallen.
Website maken voor een klant of opdrachtgever
Maak je een WordPress website voor een klant of opdrachtgever dan is het handig en nuttig als zij een eigen login krijgen. Je kan dan zorgen dat ze minder rechten krijgen zodat ze niet overal bij kunnen. Het aantal menu-items wordt dan gereduceerd. De tabjes ‘thema’ en ‘plug-ins’ worden bijvoorbeeld verborgen. Men kan zodoende ook niets onbedoeld in de war brengen. Het is wel handig dit vooraf te overleggen met je opdrachtgever.
Standaard maak ik voor een klant een gebruiker aan met zijn of haar naam. Stel je opdrachtgever heet bijvoorbeeld ‘Monique’, dan maak ik een gebruiker aan genaamd ‘Monique’. Maak haar geen Beheerder of Admin, maar geef haar beperkte bevoegdheden. Geef haar als rol ‘Auteur’. De ‘auteur’ heeft beperkte bevoegdheden. Lees meer hieronder over de verschillende rollen.
Met team WordPress site maken met meerdere gebruikers
Je maakt bijvoorbeeld met een bedrijf of organisatie een WordPress site. Als iedere werknemer of deelnemer een eigen login heeft, kun je in WordPress precies zien wie wat wanneer gedaan heeft. Je kan dit onder andere zien in de revisies bij iedere pagina of bericht.
Je kan op deze manier ook monitoren wie wanneer is ingelogd en wie wat heeft aangepast. Je leert dit tijdens een WordPress cursus:
Online WordPress cursus volgen op afstand vanuit huis
Wordpress cursus of training op maat voor gevorderden of voor beginners. Haal zo veel mogelijk uit je WordPress website. Leer je website maken op elk niveau.
Cursus WordPress op maat beginners & gevorderden
POPULAIR Wordpress cursus of training op maat voor gevorderden of voor beginners. Haal zo veel mogelijk uit je WordPress website. Leer je website maken op elk niveau.
WordPress Pop-up Bootcamp spoedcursus op maat
Organiseer zelf je WordPress Bootcamp training. Werk in deze spoedcursus in 3 dagen in een klein groepje aan meerdere WordPress sites. Overal in Nederland en België.
WordPress Bootcamp all-in one spoedcursus
All-in-one Wordpress training. Basis, design en SEO. In 3 dagen (Amsterdam, Den Haag en Antwerpen) of 5 ochtenden online maak je je site met deze spoedcursus.
5 standaard rollen (niveaus) van WordPress gebruikers
Er zijn 5 standaard niveaus van gebruikers ingebouwd in WordPress. Zo’n niveau wordt een ‘rol’genoemd. Hieronder vind je het overzicht van de 5 rollen, in volgorde van importantie:
Beheerder (Administrator)
Een beheerder kan alles, inclusief andere beheerders verwijderen en rollen aanpassen. Dit is de standaard rol van de admin/beheerder de website. Dit ben je dus standaard zelf.
Redacteur (Editor)
De redacteur kan berichten en pagina’s maken en publiceren. Ook kan de redacteur berichten en pagina’s aanpassen die anderen geschreven hebben.
Auteur (Author)
De auteur kan alleen berichten schrijven, bewerken en publiceren, maar niet de berichten van anderen aanpassen. Een auteur kan alleen zijn eigen berichten aanpassen en verwijderen.
Schrijver (Contributor)
Een schrijver kan berichten maken, maar kan deze niet publiceren. Dit moet een beheerder of redacteur voor ze doen. Wij vinden de rol van schrijver ideaal voor bijvoorbeeld gastartikelen.
Abonnee (Subscriber)
Een abonnee is lid van je website, maar kan niet meer dan een “normale” gast. Het voordeel van het lid worden is wel dat een abonnee reacties kan achterlaten zonder iedere keer opnieuw zijn/haar gegevens in te vullen.
Specifieke rechten / bevoegdheden toekennen gebruikers
Wil je zelf meer controle over de rechten van specifieke gebruikers? Je kan dan de adminimize plugin gebruiken. Hiermee kun je helemaal finetunen wat een gebruiker wel en niet kan zien.
Adminimize plugin | backend aanpassen voor iedere WordPress rol en gebruiker
Cursus gevolgd en tevredenCursus gevolgd en tevreden over deze handleiding? Laat dan een review achter. Je helpt Arthur dan enorm: |
Nieuwe gebruiker met rol aanmaken in WordPress website
Zo maak je een nieuwe gebruiker aan met een specifieke rol:
- Login in op je WordPress.
- Kies in het linker menu voor Gebruikers.
- Kies ‘Nieuwe Toevoegen’.
- Kies een gebruikersnaam. Vul de gegevens van de persoon in.
- Kies een rol voor de nieuwe gebruiker.
Meer handleidingen over WordPress gebruikers
Meer handleidingen over WordPress gebruikers en bevoegdheden:
- Gebruikers alleen eigen berichten aanpassen in WP
- Rechten rol gebruiker aanpassenBackend WordPress plugin
- Pagina-ID bericht-ID categorie ID vinden in WordPress
- Meldingen WordPress verbergen updates gebruikers admin
Succes met het maken van WordPress gebruikers, rollen en rechten voor je WordPress website!