Ninja forms formulieren of enquete maken in WordPress

Ninja Forms is een goede gratis contactformulier plugin voor WordPress, gebouwd en onderhouden door WP Ninjas. Lees in deze handleiding hoe je een formulier kunt maken in WordPress.

Formulieren maken met gratis Ninja forms WordPress Plugin

De Ninja forms formulieren WordPress plugin onderscheidt zich van de concurrentie door de losse verkoop van zogenaamde addons. Dat betekent dat als je alleen één of twee addons wilt gebruiken, die je nodig hebt voor meer geavanceerde instellingen en functies. Je geen dure bundel hoeft aan te schaffen. In plaats daarvan kun je de benodigde addons los aanschaffen. Voor de meeste WordPress websites kun je volstaan met de gratis versie.
De gratis versie van de plugin kan worden gedownload van de WordPress.org-repository. De plugin is al door meer dan 1 miljoen websites over de hele wereld geïnstalleerd.
Gratis WordPress plugin Ninja Forms
Betaalde WordPress plugin Ninja Forms

Formulieren maken andere WordPress Plugins

Ninja Forms heeft zich anno 2020 wat verder ontwikkeld dan de meest gebruikte contactformulieren WordPress plugin ‘Contact Form 7’.
Contactformulieren WordPress plugin Contact Form 7
De allerbeste formulierenpluign is Gravity Forms. Gravity Forms wordt door vrijwel alle grote websites gebruikt. Nadeel is de prijs. Jaarlijks blijf je betalen voor updates. Werkt wel altijd perfect en is goed uit te breiden.
Meer over Gravity Forms
Meer weten over formulieren maken in WordPress:
Handleidingen formulieren maken in WordPress


Handleiding Ninja forms formulieren maken in WordPress

Klik in uw WordPress-dashboard op “Add New” onder het menu “Ninja Forms”.
U kunt ook klikken op “Nieuw formulier toevoegen” op uw “Alle formulieren” pagina.

Formulier in WordPress bouwen van Scratch

Om uw eigen velden toe te voegen, kiest u het sjabloon “Blanco formulier” en gebruikt u de blauwe knop “Veld toevoegen” in de rechter benedenhoek om de veldenuitklapper te openen.


Formulier velden toevoegen

Klik op het plus-teken. Wanneer u een nieuw formulier aanmaakt, krijgt u verschillende sjabloonopties voorgeschoteld. Klik op een van deze opties om de velden (en de styling!) automatisch toe te passen op uw formulier.


Klik of sleep de velden naar de formulierenbouwer.


Wanneer u klaar bent met het toevoegen van velden, klikt u op ‘Klaar’ of ‘Done’.


Formulier veldinstellingen bewerken

Om het veldlabel te wijzigen, een label te plaatsen, een veld te forceren en meer, klikt u op het veld om de instellingenlade te openen. U kunt ook op het blauwe tandwielpictogram klikken om de veldinstellingenlade te openen. Deze lade is voor elk veldtype verschillend. Voor een gedetailleerde onderverdeling van de veldtypes, zie de documentatie hier.


Velden dupliceren of verwijderen in Ninja Forms

Beweeg met de muis over het blauwe tandwielpictogram in elk veld om het duplicaat uit te breiden en de pictogrammen te verwijderen.


Voorbeeld van het Ninja Forms formulier

Preview van eventuele veranderingen zonder dat dit gevolgen heeft voor de gebruikers aan de voorkant van uw website met de preview-knop hier:


Publiceer het Ninja Forms formulier

Zodra u klaar bent om uw formulierwijzigingen live naar de voorkant van uw site te duwen, klikt u op “Publiceren”.


Het formulier toevoegen aan uw Pagina of Post in Gutenberg

Alleen voor WordPress-versies 5.0 en hoger
Met de introductie van Gutenberg heeft u nu de mogelijkheid om een formulier toe te voegen aan uw Pagina of Post met behulp van een Ninja Forms Blok.
Klik tijdens het bewerken van de pagina of het bericht op de knop “Ninja-formulieren toevoegen” op een leeg blok.


Selecteer je formulier dat je net maakte

 


Ninja Forms Video handleiding


Ninja Forms aanpassen met CSS

Dit is voor gevorderden met enige kennis van CSS. Je kan de look and feel en het ontwerp van de velden aanpassen. Plaats dit dan in de Custom CSS van je thema.
Handleiding WordPress website typografie opmaakstijlen en css maken

/*===================
 NINJA FORM VELD
  ===================*/
select, textarea, input[type="text"], input[type="password"], input[type="datetime"], input[type="datetime-local"], input[type="date"], input[type="month"], input[type="time"], input[type="week"], input[type="number"], input[type="email"], input[type="url"], input[type="search"], input[type="tel"], input[type="color"], .uneditable-input {
  display: inline-block;
  height: 3.65em;
  margin-bottom: 9px;
  border: 1px solid #ddd;
  padding: 0.5em 1.65em;
  font-size: 16px;
  line-height: normal;
  color: #555;
  background-color: #fff;
}

Cursus formulieren maken met Ninja Forms

Tijdens een basiscursus leg ik uit hoe je formulieren kan maken met Ninja Forms of een nog uitgebreidere plugin. Bekijk de WordPress basistrainingen: