WordPress 5.0 Gutenberg is uit December 2018

Logo cursus traing wordpress

WordPress 5.0 Gutenberg is uit December 2018

Op donderdag 6 december 2018 kwam in Nederland de belangrijkste release en update van WordPress uit in jaren: WordPress 5.0, ook wel genoemd. Let op voor je gaat updaten!

Nieuwe editor in Gutenberg

In deze nieuwe versie van WordPress 5.0 worden de webpagina's fundamenteel anders opgebouwd dan tot nu toe in WordPress. Ik heb in dit artikel al uitvoerig ingegaan op deze nieuwe versie van WordPress 5.0 (Gutenberg). Ik ben zelf nogal terughoudend over Gutenberg. Ik heb Gutenberg getest, zie dit uitgebreide artikel:


WordPress Gutenberg | Test

Veel plugin- en themaontwikkelaars zijn namelijk nog niet allemaal klaar voor de omschakeling naar deze nieuwe editor. Het kan dus zijn dat je op je website plugins gebruikt die nog niet helemaal ‘Gutenberg-proof' zijn. Veel cursisten en opdrachtgevers twijfelen ook wat ze moeten doen. Daarom dit artikel met aanbevelingen om in de naije toekomst een veilige en foutloze overgang te maken naar WordPress 5.

Tip: Ga niet gelijk updaten naar WordPress 5.0 (Gutenberg)

Ik adviseer alle cursisten, klanten, opdrachtgevers en iedereen met een WordPress website om niet gelijk up te daten naar WordPress 5.0 (Gutenberg). Ik wacht zelf tot minimaal versie 5.01 zodat de kinderziektes eruit zijn en de makers van andere plugins de tijd hebben om hun plugins helemaal goed aan te passen. Als je wilt updaten adviseer ik eerst een test te doen op een testomgeving of kopie van je website. Lees hieronder hoe je een kopie maakt:
www.cursuswp.com/wordpress-website-verhuizen-migratie


Wat te doen na je update naar Gutenberg

Er zijn vele redenen om niet direct over te gaan op de nieuwste Gutenberg editor. Als je wel overgaat naar Gutenberg kun je de eerste tijd nog blijven werken in de klassieke editor met de Classic Editor WordPress plugin:

Classic Editor op WordPress.org

Gutenberg en de klassieke editor

Om op pagina's en berichten Gutenberg uit te schakelen en terug te gaan naar de klassieke editor kun je de Classic Editor plugin installeren en activeren. Dit doe je zo:

  1. Ga in je WordPress website naar plugins > Nieuwe toevoegen.
  2. Zoek op ‘Classic Editor' en klik je op ‘Nu installeren' en activeer de Classic Editor plugin.
  3. Klik daarna op Settings en maak de keuze om de Gutenberg Block editor te vervangen door de Classic Editor.
    Je kunt ook kiezen om standaard Gutenberg (Block editor) aan te zetten en waar je wilt de Classic Editor aan te zetten (onderste optie).

Hulp nodig bij de overgang naar Gutenberg

Heb je hulp nodig of vragen bij de overgang naar Gutenberg? Neem dan contact op.


Wil je meer details over WordPress 5.0 Gutenberg is uit December 2018of info?

Wil je meer weten? Veel web-designers met interesse in WordPress 5.0 Gutenberg is uit December 2018 bekeken ook de onderstaande veel gelezen handleidingen:


Training of cursus ontwerp en vormgeving

WordPress design en vormgeving

Leer hoe je je WordPress website beter en kan ontwerpen en vormgeven in de speciale designcursus:
Design en ontwerpcursus voor WordPress

WordPress Bootcamp

Leer hoe je je WordPress website mooier kan maken en vormgeven in de WordPress Bootcamp spoedopleiding:
Design en ontwerp in WordPress Bootcamp

Info over WordPress 5.0 Gutenberg is uit December 2018

Neem vrijblijvend contact op met Arthur als je nog vragen hebt over ontwerp, WordPress 5.0 Gutenberg is uit December 2018 en WordPress webdesign.

WordPress designer

Arthur Wentzel, web-designer

06 20 83 05 83

Scroll naar boven