Slider Revolution WP plugin handleiding slider maken

De slider revolution is op dit moment, samen met de Master Slider PRO, de beste plugin om slideshows te maken voor WordPress. Lees de handleiding en tip onderaan.

Logo cursus traing wordpress

Slider Revolution WP plugin handleiding slider maken

Slider maken met Slider Revolution WordPress plugin

Demo WordPress Revolution Slider 6

De slider revolution is op dit moment volgens mij, samen met de Master Slider PRO, de beste plugin om slideshows te maken voor WordPress. Bekijk de demo en handleiding.

Ik zal laten zien hoe Slider Revolution in het algemeen werkt en enkele specifieke gebieden aanwijzen waar Slider Revolution goed of slecht presteert en of je de slider überhaupt moet gebruiken.

Demo

Ik heb een demonstratie gemaakt van wat je met de Revolution Slider kan doen. Tijdens de WordPress designcursus, WordPress Bootcamp of WordPress maatcursus leg ik uit hoe je dit kunt maken.

Update 2024: Ik ben een update aan het maken van de demo. De onderstaande link staat even onder constructie.

Bekijk het voorbeeld via deze :


Revolution slider maken

De beste Slider WordPress plugin

De Slider Revolution WordPress plugin is fantastisch om mee te werken. Met iedere update wordt de plugin weer wat geavanceerder. Enige nadeel vind ik dat de interface, onder invloed van vele nieuwe functionaliteiten, nogal eens verandert, waardoor het lastig is een up-to-date handleiding te maken. Voordeel is dat de plugin altijd meegaat met de laatste technieken en ‘standards'. Hieronder toch een overzicht van de belangrijkste principes.

Slider Revolution overzicht functies

Mensen noemen Slider Revolution een WordPress slider plugin, maar het is bijna meer een mix van een slider plugin met een plugin vanwege de gedetailleerde editor die u krijgt om uw dia's te bouwen.

U kunt de visuele drag-and-drop editor gebruiken om hele heldensecties of, in sommige gevallen, hele websites op te bouwen. U zult in staat zijn om elke individuele dia te ontwerpen met de visuele drag-and-drop editor, die u een hoop controle geeft.

Een andere krachtige eigenschap van Slider Revolution is de mogelijkheid om dynamisch inhoud toe te voegen. U kunt bijvoorbeeld sliders maken die automatisch uw laatste blogberichten of producten bevatten. U kunt ook externe inhoud opnemen van:

 • Flickr
 • Instagram
 • YouTube
 • Vimeo
 • Slider Revolution blinkt ook uit in animaties. Niet alleen krijgt u veel animatiestijlen in het algemeen, maar u krijgt ook deze gedetailleerde animatie-tijdlijnfunctie waarmee u complexe animatiesequenties kunt instellen binnen dezelfde slider.

Andere mooie kenmerken zijn:

 • 200+ vooraf gebouwde importeerbare diasjablonen
 • Veel stijlopties
 • Nuttige inhoudsmodules, zoals knoppen
 • 20+ add-ons voor nieuwe functies en effecten

Wat Slider Revolution goed doet

Eerlijk gezegd zou het tonen van elke functie een boek vergen, omdat Slider Revolution zo gedetailleerd is. Maar op dit punt hoop ik dat u een goed gevoel heeft voor hoe de interface werkt.

Absurd veel functies

Ten eerste wil ik nogmaals wijzen op de enorme hoeveelheid functies, want dit is een van de belangrijkste dingen die Slider Revolution goed doet. Je hebt controle over vrijwel elk detail van uw slider, wat op zich al een groot voordeel is.
Je zult gewoon niet veel WordPress plugins vinden die dit niveau van diepte en controle bieden.

Dynamische inhoud

Je kunt kiezen uit verschillende dynamische inhoudsbronnen en ook gemakkelijk specifieke gegevens invoegen in individuele lagen op elke dia. Dit geeft u veel flexibiliteit voor hoe en waar u Slider Revolution gebruikt.

Bijvoorbeeld, eCommerce winkels kunnen Slider Revolution gebruiken om hun producten te laten zien, terwijl modebloggers het kunnen gebruiken om hun laatste Instagram posts te laten zien.

Visueel, Drag-and-Drop ontwerp

Net als bij een WordPress page builder kun je elke slide ontwerpen met behulp van een visuele, drag-and-drop editor. Dit geeft je veel flexibiliteit voor het maken van complexe ontwerpen.

Het belangrijkste verschil is echter dat Slider Revolution afzonderlijke lagen gebruikt, zoals hoe foto-editors zoals Photoshop werken.

Animatie en timing

De tijdlijn van de lagen en de gedetailleerde animatie-instellingen zijn een enorm sterk punt. Niet alleen krijg je een heleboel opties, maar de tijdlijnfunctie maakt het ook gemakkelijk om dingen te veranderen en te visualiseren hoe alle animaties samenkomen.
Ik vind het ook geweldig dat je een voorbeeld van je dia kunt bekijken op een specifiek tijdstip.

Instellingen voor responsief ontwerp

Een goed ding over Slider Revolution is dat je responsieve ontwerpinstellingen krijgt om te bepalen hoe je dia's zich gedragen op verschillende apparaten. U kunt zelfs individuele lagen verbergen op bepaalde apparaten of voor uw eigen aangepaste breekpunten.

Media Bibliotheek

Een andere functie is de enorme mediabibliotheek waartoe u toegang krijgt. U kunt gemakkelijk een reeks SVG's en -iconen invoegen vanuit de Slider Revolution editor, wat erg handig is.

Add-Ons

Tenslotte bevat Slider Revolution ook een set van 20+ add-ons die u kunt gebruiken om nog meer functionaliteit toe te voegen. Deze add-ons zijn inbegrepen bij uw aankoop van de plugin, maar ze vereisen een licentiesleutel om te installeren.

slider revolution add content
Slider revolution add ons toevoegen

Deze uitbreidingen voegen nieuwe inhoudsopties toe, zoals een inlogpagina, maar ook nieuwe stijlen/animaties, zoals deeltjeseffecten. Hier is de volledige lijst:

 • Verfkwast
 • Exploderende lagen
 • Vervorming
 • BubbleMorph
 • (Her)laden
 • Onthullen
 • Duotoon
 • Panorama
 • Weer
 • Voor & Na
 • Slicey
 • Post Uitgelicht Slider
 • Inloggen
 • Filmstrip
 • Aangrenzende berichten
 • 404
 • Polyfold Scroll Effect
 • Deeltjes effecten
 • Vakantie sneeuw
 • Komen & Onderhoud
 • Sociaal delen
 • Schrijfmachine-effect
 • Gerelateerde berichten
 • WordPress
 • Whiteboard

Prijs Revolution slider

De prijs van de Revolution slider is onlangs flink omhoog gegaan naar maarlieft 109 dollar. Een jaar of 10 lang was de plugin altijd rond de 35 euro op de Code Canyon website. Ik betaalde in 2012 zelfs nog geen 20 euro.

Je moet eigenlijk een (ThemeForest) vinden dat u echt gratis een Slider Revolution biedt.

Hulp nodig bij je WordPress sliders?

Ben jij het ook beu om veel tijd en energie in je WordPress webdesign te steken en wil je meer weten over WordPress sliders, webontwerp en design? Volg een designtraining, speciaal voor creatieven, ontwerpers en designers:


Update tarieven 2024

Je kan de plugin ook rechtstreeks kopen op de site van themapunch, de makers. De prijs is dan 35 dollar per jaar. Zie afbeelding hieronder. Als je het dus langer dan 3 jaar gebruikt is het voordeliger om het op codecanon te kopen.

slider revolution prijs software
Slider revolution prijs software

Nadelen Slider Revolution

Er is veel leuks aan Slider Revolution, maar het is niet perfect. Hier zijn de twee grote nadelen.

Prestaties

Het belangrijkste gebied waarop ik Slider Revolution zou bekritiseren is de prestatie. De ruil voor al die geavanceerde functies is dat Slider Revolution een beetje zwaarder is dan sommige van de meer lichtgewicht concurrenten.

Ik heb bijvoorbeeld een eenvoudige test gedaan met een aantal eenvoudige sliders, waarbij ik Slider Revolution vergeleek met MetaSlider, een lichtgewicht slider plugin. Dit is hoe ze presteerden als het ging om paginagrootte en HTTP-verzoeken:

 • Revolution Slider – 916 KB en 24 HTTP-verzoeken
 • MetaSlider – 598 KB en 25 HTTP verzoeken

Misschien waardeer je de flexibiliteit en functies meer dan het prestatieaspect, en dat is helemaal prima. Slider Revolution is veel meer flexibel en aanpasbaar dan MetaSlider, dus MetaSlider heeft ook grote afwegingen om die prestaties te bereiken.

Bovendien is Slider Revolution veel verbeterd ten opzichte van waar het eerder was, dus ik hoop dat het team achter de plugin kan blijven verbeteren vanuit een prestatieperspectief.

Overweldigende interface

Terwijl de enorme reeks instellingen en aanpassingsopties je gedetailleerde controle geven, zijn ze ook een beetje een tweesnijdend zwaard in dat ze ook de Slider Revolution interface vrij ingewikkeld maken.

Ik denk dat Slider Revolution een aantal verbeteringen in de interface heeft aangebracht om deze gebruiksvriendelijker te maken.

Toch is het zeker overweldigend en is er een beetje een leercurve voordat je alle functies kunt gaan gebruiken.
Als je al die geavanceerde functies niet nodig hebt, zou ik het bij een van de eenvoudigere opties houden.

Voor wie is deSlider Revolution moeten geschikt?

Slider Revolution is geweldig voor ontwerpers, website bouwers, of power users die echt willen graven en alles willen aanpassen aan hun sliders en carrousels.

Als u een pixel perfect ontwerp wilt maken, zult u het geweldig vinden dat u met Slider Revolution alles tot op de pixel kunt regelen.

De Slider Revolution een “slider plugin” noemen is een beetje onnauwkeurig, want het doet veel meer dan de meeste slider plugins die je vindt op WordPress.org en elders.

Je krijgt drag-and-drop page builder niveaus van controle over elke individuele dia, die moeilijk te verslaan vanuit een flexibiliteit perspectief.

Wie moet de Slider Revolution niet gebruiken?

Als je gewoon iemand bent die bijvoorbeeld een eenvoudige slider van statische wil maken, dan is Slider Revolution veel te uitgebreid voor jouw behoeften.

Je gaat onnodig geld uitgeven om toegang te krijgen tot een heleboel functies die je niet nodig hebt. Bovendien zult u zich overweldigd voelen als u de Slider Revolution interface probeert te doorgronden om een eenvoudige slider te maken.

In plaats daarvan zou ik aanraden om een van de lichtgewicht gratis slider plugins op WordPress.org te gebruiken, zoals MetaSlider.


Impressies Revolution Slider plugin

Enkele screendumps die ik gemaakt heb van de Revolution Slider plugin om laten te zien wat je te wachten staat:

Handleiding Revolution Slider plugin

Ik heb een beknopte handleiding gemaakt van de Revolution Slider plugin. Nadeel is dat de plugin vaak een update heeft waarin de settings veranderen. Het is bijna ondoenlijk om dit bij te houden in 2024. Toch enkele tips:

Revolution Slider WordPress plugin van Themepuch installeren

Eerst moet je de Revolution Slider plugin installeren.

 • Eerst moet je de Revolution Slider plugin aanschaffen: Revolution Slider WordPress plugin kopen
 • Download de plugin als Zip bestand van de Themepuch website.
  Dubbelcheck ook of de versie van Revolution Slider is bijgewerkt naar WordPress 6.3 (vanaf augustus 2023).
 • Om de Revolution Slider plugin te installeren ga je in WordPress naar Plugins > nieuwe plugin.
 • Klik op de button "upload plugin" bovenin.
 • Upload de zip die je hebt gedownload van de Themepuch website. Het uploaden duurt even.
 • Installeer en activeer de Revolution Slider plugin. Het werkt nu!
 • De instellingen van Revolution Slider vind je in WordPress in het hoofd-menu

Lees eventueel de uitgebreide handleiding betaalde WordPress plugins installeren.

Revolution Slider plugin interface

Zoals gezegd verandert de interface nogal eens van de Revolution Slider plugin:

In 2020:

in 2024:

slider revolution start gids
slider revolution start gids

Nieuwe Revolution slider maken

Vanuit de overzichtspagina van Revolution Slider, kun je een nieuwe slider aanmaken via de knop ‘Create new slider'. Geef de nieuwe slider een , alias en kies het gewenste type slider. Een slider kan worden toegevoegd aan de website met behulp van een ‘shortcode'. Deze code vind je terug in het overzicht met alle sliders of op de pagina om de slider te bewerken. De code kun je plakken in een pagina, bericht of . De shortcode ziet er ongeveer zo uit:

[rev_slider jouwslidertje]

Plak deze shortcode op je pagina.

Een slide toevoegen

Een nieuwe slide toevoegen aan een bestaande slider gaat via de ‘Edit slides' knop. Je krijgt nu het overzicht te zien van alle bestaande slides. Klik op deze pagina op ‘New slide'. Je kunt dan een afbeelding uploaden of kiezen voor de nieuwe slide. Klik op ‘Insert' en je ziet in beeld de bevestiging dat de nieuwe slide is aangemaakt. Wilt u de volgorde van de slides wijzigen? Kies dan voor ‘Edit slides'. In het overzicht wat volgt kunt u via ‘drag & drop' de volgorde wijzigen.

Een slide aanpassen

Een bestaande slide wijzigen gaat via de ‘Edit slides' knop. Je krijgt vervolgens het overzicht te zien van alle bestaande slides. Deze slides staan naaste elkaar. Een bestaande slider pas je aan via het ‘potloodje' icoon. Wil je de volgorde van de slides wijzigen? Kies dan voor ‘Edit slides'. In het overzicht wat volgt kunt u via ‘drag & drop' de volgorde wijzigen. Klik op ‘Edit slide' voor de slide die je wilt wijzigen. Op de pagina die volgt, kun je verschillende instellingen wijzigen zoals de afbeelding. Vergeet niet de slide op te slaan via de groene ‘Update slide' knop nadat je alle layers hebt toegevoegd/gewijzigd

Slider settings aanpassen

Wat je in ieder geval dient te doen bij elke slider is de tijd instellen. Dit staat standaard op belachelijk lang: 10 seconden. Voor de meeste sliders is 6 seconden lang genoeg. Ga dan naar ‘Slider settings' en daar naar ‘Slide duration'. Ik vind zelf dat zze deze instelling behoorlijk verstopt hebben. Daarom laat ik het hier zien 🙂
Pijltjes in je slider toevoegen gaat via ‘Slider settings' en dan naar ‘Navigation'. Daar kun je kiezen uit verschillende pijltjes naar links en rechts.


Tip en bug 2020:

Het kan zijn dat je een witte rand boven je slider hebt. Je kan dit oplossen. Geef dan een negatieve margin op de plek waar je de slider plaatst.
Bijvoorbeeld: marge boven module: -25px


uitgebreide uitleg Revolution Slider plugin

Voor een uitgebreide uitleg van de mogelijkhedende en de meest meest actuele handleiding van deze plugin, verwijs ik je naar de online documentatie van de Revolution Slider plugin.
documentatie Revolution Slider plugin

Video handleiding en uitleg

Een prima uitleg door een Amerikaanse collega, helaas niet in het Nederlands maar engels.
“Props to the Themepunch-guys!”

Introductievideo Revolution Slider 6 plugin

Bekijk de originele preview en trailer van de makers (Themepunch)

Tip: Waarom je beter geen slider kunt gebruiken in 2024

Lees in dit artikel waarom je beter geen slider kunt gebruiken in 2024. Hoe leuk het ook uitziet. Ik heb vele opdrachtgevers na lang aandringen weten te overtuigen de slider van hun website te vervangen door een stevig beeld.


Meer hulp nodig bij het maken van een slider

Tijdens de volgende ontwerpcursussen leg ik deze slider plugin en een aantal andere belangrijke plugins en thema's goed uit. Bekijk de designtrainingen:


Wil je meer details over Slider Revolution WP plugin handleiding slider makenof info?

Wil je meer informatie? Veel web-designers met interesse in Slider Revolution WP plugin handleiding slider maken bekeken ook de onderstaande veel gelezen handleidingen:


Scroll naar boven