Snelheid meten en analyseren van je WordPress website

Het kan zijn dat je website heel langzaam of traag is. Dan kan het zinvol zijn de snelheid van je WordPress website meten en analyseren.

Waarom snelheid van website meten?

In de snelle digitale wereld van vandaag is het van belang dat organisaties websites ontwikkelen die een goede webervaring bieden aan de gebruikers. Bedrijven investeren in tools en infrastructuur om ervoor te zorgen dat de prestaties van hun site voortdurend worden gecontroleerd en in real time worden geoptimaliseerd. Laadtijd is een van de kritische componenten met een impact op de gebruikerservaring.

Wat is de laadtijd van een website?

De laadtijd van een website wordt gedefinieerd als de gemiddelde tijd die de website nodig heeft om de inhoud volledig te laden. De laadtijd van je WordPress website hangt af van verschillende factoren zoals:

 • hosting en webserver
 • de hoeveelheid bandbreedte in transit
 • het ontwerp van de webpagina
 • de pagina-elementen
 • de browser en het type apparaat

De ideale laadtijd van een website niet meer dan 2 seconden moeten zijn. De kans op bouncepercentage neemt met 32% toe als de laadtijd van de pagina toeneemt van 1 tot 3 seconden. Websites en webdiensten die snel laden hebben meestal een betere gebruikersbetrokkenheid en hogere conversieratio’s. Bedrijven gebruiken geavanceerde en betrouwbare tools zoals SolarWinds Pingdom om de laadtijd van websites te meten.
Handleiding bouncepercentage

Tools snelheid van website meten

Er kunnen diverse oorzaken voor langzame of trage WordPress website zijn. De onderstaande tools kunnen je dan helpen en geven je 2 indicaties:

 • 1 De laadtijd van je website
 • 2 Een lijst met verbeteringen voor je site

Snelheid van je WordPress website meten

Je kan de snelheid van je website met behulp van de volgende tools meten:

Pingdom Tools

Op Pingdom kan je aangeven vanaf welke locatie de test uitgevoerd kan worden. De test laat zien welke onderdelen van de website zijn ingeladen, hoe groot deze elementen waren en hoeveel tijd het in beslag heeft genomen. Daarna kan je de site analyseren en krijg je tips voor het verbeteren van de snelheid. Ikzelf vind deze het fijnst voor een snelle scan.
Pingdom Tools

GT Metrix

GTmetrix voert twee gedetailleerde tests uit en slaat deze op in een historie. Zo kun je op verschillende tijdstippen de tests uitvoeren en vergelijken.GTMetrix maakt bebruik van de Google PageSpeed-test en controleert de snelheid van je website op dertig verschillende aspecten. Je ziet waar je goed of slecht op scoort.
GT Metrix

Google PageSpeed

Werkt hetzelfde als GT Metrix. Exrta voordeel: Je WordPress website wordt ook geanalyseerd voor weergave op mobiele apparaten.
Google PageSpeed

Webpagetest

Op Webpagetest kun je omstandigheden van een bezoeker simuleren zoals de locatie, internetverbinding (bijv. kabel of ADSL) en zelfs het type webbrowser.
Webpagetest


Uitgebreid je WordPress website meten en analyseren

Met behulp van de onderstaande websites en gereedschappen krijg je een lijst met verbeteringen voor je site:

Dareboost

Dareboost werkt erg goed. Heel gedetailleerd. Let op: de tool is wel betaald.
Dareboost

Siteliner

De gratis service is beperkt tot maandelijkse analyses van websites met maximaal 250 pagina’s. Typ gewoon je URL in en Siteliner gaat aan de slag. Met de Siteliner Premium-service kunt u maximaal 25.000 pagina’s scannen en analyseren, zo vaak als u wilt. Met geavanceerde opties bepaalt u welke pagina’s van uw site worden gescand. Daarnaast scant siteliner ook duplicate content.
Siteliner

WordPress website meten met plugin

Je kan de snelheid van je WordPress website ook meten met de f12-profiler WordPress plugin. Deze plugin zal de laadtijd van elke plugin, javascript en css bestand bijhouden om te helpen optimaliseren van de prestaties van uw WordPress site. Het zal u helpen om erachter te komen welke plugin / resource waardoor de traagheid van uw pagina. Het meet de tijd voor:

 • Core
 • Thema
 • Plugins
 • Hulpbronnen (JavaScript, CSS)
 • Externe bestanden

wordpress.org/plugins/f12-profiler


Hulp nodig bij het analyseren en verbeteren van je site

Is het bovenstaande allemaal wat veel van het goede dan kan ik je helpen je site te optimaliseren. Je site heb je dan zo snel mogelijk en optimaal mogelijk ingericht.
Bekijk de onderhoudscontracten of andere mogelijkheden voor WordPress hulp


Meer handleidingen over WordPress en trage websites