Tekst vetgedrukt bold maken gewicht letter html 400 700

Tekst vetgedrukt of bold maken of een dikte of gewicht geven in html kan op verschillende manieren in WordPress. Met HTML of blok.

Logo cursus traing wordpress

Tekst vetgedrukt bold maken gewicht letter html 400 700

Tekst bold maken op website of webpagina

Tekst vetgedrukt of bold maken of een dikte of gewicht geven in html of in WordPress kan op verschillende manieren.

b tussen haakjes

Ten eerste hebben we de html tag b tussen haakjes. Dit is de eenvoudigste manier om een tekst vet te maken. Bijvoorbeeld omdat je dat mooi vindt staan. Door deze tag te gebruiken geef je verder niets aan zoals nadruk.

strong tussen haakjes

Er is een andere tag voor dit: strong tussen haakjes. Met sterk markeer je een stuk tekst omdat je het belangrijker vindt dan de tekst eromheen. Je geeft aan je lezers weer dat je nadruk ergens op legt, vandaar dat de Engelse benaming strong wordt gebruikt.Als u WordPress gebruikt en een tekst vet maakt, wordt de tag < strong > daar ook altijd voor gebruikt.

Vette tekst maken in WordPress (Gutenberg)

Hoe bewerk je een alineablok in de WordPress Block Editor? Het alineablok in de WordPress-blokeditor is een inhoudsblok waarmee u tekst aan uw bericht of pagina kunt toevoegen. Het is het meest basale blok in de editor en wordt gebruikt om de hoofdtekst van uw inhoud te maken.

Je kan tekst bold maken door op de vette B te klikken.

tekst lettertype vetgedrukt bold maken in wordpress
tekst vetgedrukt bold maken in wordpress

Tip tekst vet maken in WordPress

Ik zou deze functie zelden of nooit gebruiken. Het beste is om de tekst in je thema te veranderen, zodat je het over de hele website onder controle hebt. Je kan dit doen in de Customizer:

SEO en Bold

Voor de vormgeving zullen deze twee codes geen verschil maken. Voor de layout maakt het dus niet uit of je strong of b gebruikt. Maar voor de zoekmachine die jouw site bezoekt en langskomt is er wel een verschil. De tekst die binnen strong staat wordt geïnterpreteerd als iets belangrijker dan de rest.

CSS en vetgedrukte tekst

In CSS heeft u ook de mogelijkheid om teksten of delen van teksten vet te maken. En met CSS kun je nog een stap verder gaan, want je kunt aangeven hoe vet de tekst moet zijn.

Voorbeeld:

.vette-tekst {font-weight: bold;}
.vette-tekst {font-weight: 900;}

Voor een of stijl die vette-tekst heet, wordt font-weight gebruikt. In dit geval kiezen we voor vet. Dit geeft hetzelfde uiterlijk als een normale vetgedrukte tekst.

Gewichten lettertypes 100 400 700 en meer

U kunt ook een getal kiezen tussen 100 en 900. Alleen de honderdtallen daartussen, dus 200, 300, enz. Een normaal lettertype heeft vrijwel altijd als equivalent het getal 400. Als u “vet” kiest, komt dit overeen met het getal 700. 900 is dus de dikste en het meest vette gewicht die je kunt gebruiken. In CSS ziet het er zo uit:

.vette-tekst {
    font-family: 'Open Sans' !important;
    font-style: normal !important;
    font-weight: 700 !important;
    font-size: 32px;
}


In mijn overzicht met de beste Google webfonts heb ik de beschikbare diktes ook aangegeven. Hier nog ook even een overzicht:

100Dun
200Extra dun
300Dun
400Normaal
500Medium
600Halfvet
700Vet
800Extravet
900Black

Voorbeelden fonts met diktes

Voorbeelden van enkele van mijn favoriete fonts met verschillende gewichten en diktes. Dit zijn overigens geen Google fonts maar betaalde lettertypes:

Training of cursus ontwerp en vormgeving

WordPress design en vormgeving

Leer hoe je je WordPress website beter en kan ontwerpen en vormgeven in de speciale designcursus:
Design en ontwerpcursus voor WordPress

WordPress Bootcamp

Leer hoe je je WordPress website of webshop mooier kan maken en vormgeven in de WordPress Bootcamp spoedopleiding:
Design en ontwerp in WordPress Bootcamp

Info over Tekst vetgedrukt bold maken gewicht letter html 400 700

Neem vrijblijvend contact op met Arthur als je nog vragen hebt over ontwerp, Tekst vetgedrukt bold maken gewicht letter html 400 700 en WordPress webdesign.

WordPress designer

Arthur Wentzel, web-designer

06 20 83 05 83

Scroll naar boven