Timemanagement en efficient werken aan WordPress site

Deze post gaat in op time management voor WordPress freelancers en web-designers zonder tijd. Als je nu geen tijd hebt, dan is deze handleiding voor jou.

Logo cursus traing wordpress

Timemanagement en efficient werken aan WordPress site

Timemanagement en efficient werken aan WordPress Website

Freelancen in de wereld van WordPress is enorm aantrekkelijk: WordPress heeft al meer dan 15 jaar een ongelooflijke groei doorgemaakt en ondanks de uitdagingen is er geen teken dat die groei stopt of dat er een tekort aan werk is.

Er zijn zelfs geweldige mogelijkheden om uw tijd te verdelen tussen werk voor klanten en uw eigen projecten, die kunnen uitgroeien tot zeer grote ondernemingen.

Deze verdeling van tijd tussen klanten/persoonlijke projecten/WordPress-gemeenschap is de droom voor veel freelancers, maar de realiteit voor zeer weinigen. Hoe ben je in deze puinhoop verzeild geraakt, en hoe komen we er weer uit?

Tijdmanagement voor WordPress beheerders en freelancers

De economie is heel eenvoudig: als freelancer ruil je je tijd in voor geld. Het is de eenvoudigste vorm van ruil die ten grondslag ligt aan elke kapitalistische economie.

Toch krijg je als zelfstandige freelancer toegang tot weinig van de echt revolutionaire productiviteitsverbeteringen van de vorige eeuw (het internet daargelaten, uiteraard; hoewel het onduidelijk is of dit ons daadwerkelijk productiever maakt). Je kunt geen gebruik maken van Henry Ford's massaproductielijn of Fredrick Taylor's wetenschappelijke workflow management. Sterker nog, je inkomen wordt beperkt door het aantal uren per week dat je bereid bent te werken.

Gezien alle mogelijkheden in de WordPress-ruimte is het vullen van uw tijd niet de grootste uitdaging: het gaat erom wat u doet als u geen uren meer heeft in de week. Wat doe je als je “geen tijd meer hebt”? Herhaal je dan tot in het oneindige? Hoe maak je tijd voor projecten waar je aan wilt werken?

Deze post gaat in op time management voor WordPress web-designers en freelancers zonder tijd. Het maakt niet uit hoe je tijd momenteel is verdeeld; als je momenteel moeite hebt om ergens tijd voor te vinden, dan is deze post voor jou.

We gaan kijken hoe je je kunt concentreren op wat belangrijk is:

 • hulpmiddelen om slimmer te werken
 • en hulpmiddelen om minder te werken

We hebben ook wijze stemmen uit de WordPress gemeenschap om sappige extra inzichten te geven.

Goed tijdsbeheer: Focus op wat belangrijk is

Beslissen en vervolgens focussen op wat belangrijk is, is een belangrijke voorwaarde om uw tijd effectiever te beheren. U moet dit doen om te zien hoe wat u momenteel doet zich verhoudt tot uw prioriteiten en wat u wilt doen.

U kunt een reeks vragen stellen om dit gemakkelijker te maken:

 • Waar ga je naartoe? Hoe ziet dit eruit over zes maanden, twee jaar?
 • Wat is belangrijk voor u? Wil je een lifestylebedrijf of wil je meedogenloos groei nastreven? Heb je een vast omzetdoel?
 • Wat zijn je doelen? Zijn ze SMART?
  Lees meer over SMART en Doelen voor een succesvolle website.

Evalueer je inspanningen

Vervolgens kunt u dit evalueren met wat u momenteel doet. Hoe verhoudt elke activiteit of item in uw agenda zich tot uw doelstellingen en prioriteiten? Uit deze oefening kunt u afleiden waar u aan werkt en waar u aan wilt werken.

Als je je omzetdoel haalt, kun je besluiten dat het tijd is om te stoppen met het aannemen van nieuw freelance werk, of te stoppen met dat ene project dat je niet leuk vindt. Als u niet houdt van de richting waarin u momenteel gaat, hoe kunt u uw focus veranderen om dat op te lossen? Dit zijn de dingen om over na te denken.

Het belangrijkste is niet om het geld te vergeten en “je passie te volgen”, maar om een realistisch evenwicht te vinden tussen de noodzaak om inkomsten te verwerven en het bouwen aan de toekomst.

Het is nuttig te bedenken dat iedereen evenveel tijd heeft. Niemand heeft tijd voor alles; het is altijd een kwestie van tijd maken. Als iets echt belangrijk voor je is, moet je er tijd voor vinden.

Zie dit proces als een “audit” van je agenda. Oefen het regelmatig: richt u op wat belangrijk is en maak zo tijd vrij die u momenteel besteedt aan minder essentiële zaken. Al met al zul je een schema krijgen dat beter in balans is tussen klantentijd en je eigen tijd en zelfs een burn-out voorkomen.

De juiste hulpmiddelen kiezen om sneller en efficiënter te werken

De voor de hand liggende manier om meer tijd te vinden is sneller werken. Als je echt geconcentreerd kunt blijven werken en dezelfde klus in minder tijd kunt klaren, heb je meer tijd. Dit is heel eenvoudig en de strijd voor meer productiviteit is er een die werknemers al sinds de industriële revolutie bezighoudt.

De 2 meest populaire oplossingen zijn het kiezen van software die helpt om sneller te werken en het automatiseren van repetitieve taken, blijkt uit onderzoek:

grafiek staaf taart lijn diagram tabel maken wordpress plugin website
Juiste hulpmiddelen kiezen om sneller en efficiënter te werken met WordPress

De meest waarschijnlijke reden voor de populariteit van deze 2 methoden is dat ze zeer toegankelijk zijn en er duidelijk laaghangend fruit is in termen van tijdwinst. Dus, hoe profiteert u ervan?

Laten we beginnen met het kiezen van de juiste software. Zoals de WordPress-professionals bevestigen, kan dit een groot verschil maken. Hier zijn enkele van de beste opties:

Automatiseren van taken

Het automatiseren van taken is een complexere zaak, maar de winst is even duidelijk: als je steeds dezelfde taken doet, zoek dan naar manieren om te automatiseren en steek de bespaarde tijd in je zak. Dit zijn de dingen die u gemakkelijk kunt automatiseren:

Repetitieve ontwikkelingstaken: zie hoe je Gulp kunt gebruiken om WordPress-taken te automatiseren. Niet voor beginners.

Tijdgebrek is een probleem waar we allemaal mee te maken hebben, maar het is een oplosbaar probleem en de besproken technieken zouden een solide basis moeten bieden om het op te lossen.

Hoeveel tijd kost WordPress onderhoud per dag, week, maand jaar

Hoeveel tijd kost je WordPress per dag, week, maand of jaar? Dit hangt natuurlijk af hoe intensief je eraan werkt.

Tijd vrijmaken WordPress website en pagina's aanpassen

Wil je je WordPress website en pagina's aanpassen? Dan is het onderstaande schema handig wat ik gemaakt heb:

PAG.1 min5 min15 min30 min1 uur2 uur4 uur
aanpassingaanpassingaanpassingdesigndesigndesigndesign
10 1050150 (2u30)300 (5u)600 (10u)1200 (20u)2400 (40u)
2525125 (2u05)375 (6u15)750 (12u30)1500 (25u)3000 (50u)6000 (100u)
5050250 (4u10)750 (12u30)1500 (25u)3000 (50u)6000 (100u)12000 (200u)
100100 (1u40)500 (8u20)1500 (25u)3000 (50u)6000 (100u)12000 (200u)
250250 (4u10)1250 (20u50)3750 (62u30)7500 (125u)
500500 (8u20)2500 (41u40)
750750 (12u30)3750 (62u30)
10001000 (16u40)5000 (83u20)

Stel je wilt overal op je website je kopjes (H1, H2, H3) nalopen. Stel dat je hiermee 2,5 minuut mee bezig bent op een website van 100 webpagina's dan ben je dus 4 uur en 10 minuten bezig, zeg een halve dag.

Bij grote websites gaat het flink in de uren lopen. Dit vereist dus een efficiënte benadering van je website;

Slimmer werken met tijdblokkering

Slimmer werken verbindt al dit tijdmanagement met elkaar. Je hebt gecontroleerd waar je aan werkt en tools gevonden waarmee je sneller kunt werken, maar wat nu? Slimmer werken.

De “80/20” regel of het Pareto principe is een van de grote gemeenplaatsen van de productiviteit. Het uitgangspunt is bekend: ruwweg 20% van de inspanning leidt tot 80% van de resultaten. Het idee dat je gewoon je werktijd met 4/5 kunt verkorten en onmiddellijk naar het strand kunt gaan, is min of meer volledig gespeend van realiteitszin. Als je slechts 20% van het werk verzet, bereik je misschien 30% of zelfs 40% van de resultaten, maar je klanten, baas en collega's zullen dat volstrekt onaanvaardbaar vinden.

Hoewel het Pareto-principe niet nuttig is wanneer het letterlijk wordt genomen, is het algemene nuttig: hoe kun je 90%, 95% of 100% van de resultaten bereiken in iets minder tijd? Dit is een veel interessantere vraag, omdat hij volledig haalbaar is. Welke manieren zijn er om 10% of 20% sneller te werken en zo een halve of zelfs een hele dag vrij te maken?

Zoals we eerder bespraken, is kijken naar je agenda en je afvragen wat belangrijk is een goed uitgangspunt, maar het werkt alleen voor werktaken die je expliciet inplant. Hoe zit het met die dingen die niet gepland zijn, maar wel oneindig veel tijd kunnen opslokken? Probeer deze vragen te stellen:

 • Is de laatste WordPress update serieus je onverdeelde aandacht waard, of blijft de wereld draaien zonder jouw betrokkenheid?
 • Heeft elke klant jouw inbreng nodig?
 • Moet je elke e-mail beantwoorden zodra je hem krijgt?
 • Wat zijn je favoriete werkactiviteiten die eigenlijk geen werk zijn?

De wereld blijft in beweging en de zon zal ‘s ochtends opkomen, wat er ook gebeurt. Deze tijdvretende activiteiten staan niet in je agenda, maar ze gebeuren vrijwel zeker. Dit zijn de marge om meer tijd vrij te maken.

Dit aanpakken is belangrijk. Het is opmerkelijk dat niemand in de Advanced WordPress poll “de tijd beperken voor e-mail of sociale media gebruik” noemde als een strategie die ze gebruiken, maar naar mijn mening is tijd blokkeren een van de beste methoden om je tijdmanagement te verbeteren:

Tijd blokkeren in de week voor vast website bezigheden

Tijd blokkeren is simpelweg tijd inplannen om aan een specifiek project te werken en dan die geplande tijd aan dat project besteden.
U kunt bijvoorbeeld op maandag 9-12 uur inplannen voor klantenwerk en 1-5 uur voor een specifiek persoonlijk project. Met time blocking bepaal je vooraf hoeveel tijd je aan elk project besteedt. Dit is een enorme winst.

Als je worstelt met het navigeren tussen freelance werk en persoonlijke projecten, is dit een aanrader. Het komt met aanbevelingen van ondernemers, waaronder Elon Musk en Syed Balkhi (blogartikel) en alles wat je nodig hebt om te beginnen is een agenda. Hier mijn aanpak van tijd blokkeren:

 • Als ik op woensdag tussen 2 en 4 tijd heb gereserveerd om wat oude WordPress pagina's door te nemen en te herwerken, dan is dat wat ik ga doen.
 • Het maakt niet uit of ik weet dat er tussen 4 en 6 declarabel werk op me wacht. Het blokkeren van deze tijd dient als een kunstmatige manier om focus af te dwingen.
 • Ik heb 2 uur de tijd om dit te doen, 10 minuten //of whatever checken is geen optie.

Wat doe je met al je vrije tijd?

Door je te concentreren op tijdmanagement kun je tijd besteden aan de dingen die je wilt doen, of het nu gaat om persoonlijke projecten, maatschappelijke betrokkenheid of vrije tijd. Aangezien dit de reden is waarom veel mensen beginnen met freelancen, kan de aantrekkingskracht en het belang van een goed tijdsbeheer niet worden onderschat.

De besproken driedelige verzameling hulpmiddelen en technieken kan het probleem van WordPress freelancers dat zij “geen tijd hebben” oplossen:

 • Focussen op wat belangrijk is geeft je het perspectief om te zien welke projecten waardevol zijn en om de projecten die niet in lijn zijn met je lange termijn doelen te dumpen.
 • Het kiezen van de juiste tools is een eenvoudige manier om sneller te werken en meer tijd vrij te maken. De besproken aanbevelingen bieden een geweldig pakket om meer gedaan te krijgen in minder tijd.
 • Slimmer werken door tijd te blokkeren is de beste oplossing voor tijdbeheer die ik heb gevonden voor freelancers. Persoonlijke projecten zijn de eerste die verdwijnen als het werk van de klant lonkt, dus het expliciet inplannen ervan zorgt ervoor dat er tijd aan wordt besteed.

Meer weten over Timemanagement en efficient werken aan WordPress siteof info?

Wil je meer informatie? Veel lezers met interesse in Timemanagement en efficient werken aan WordPress site bekeken ook de onderstaande artikelen:


WordPress cursus onderhoud

De meeste problemen met WordPress sites ontstaan door een combinatie van factoren. Van webhosting tot de inrichting van je site. Ik heb de laatste 15 jaar vele WordPress websites vast zien lopen, langzaam of gehackt zien worden door de verkeerde aanpak.

Deze problemen, ellende en schade is te vermijden door de juiste aanpak en strategie. Het is even werk en vergt een investering in tijd, geld en energie maar daarna heb je gegarandeerd minder problemen, meer plezier, meer controle en een betere website.

WordPress training onderhoud en beheer

Leer hoe je WordPress websites beter kan beheren en beveiligen in de speciale onderhoudscursus:
WordPress training Onderhoud en beheer

WordPress Bootcamp

Leer hoe je je WordPress site sneller en gestroomlijnder kan bouwen in de WordPress Bootcamp:
Web-development in WordPress Bootcamp

Nog vragen over Timemanagement en efficient werken aan WordPress site?

Neem eventueel contact op met Arthur als je nog vragen hebt over onderhoud, beveiliging, Timemanagement en efficient werken aan WordPress site en websites.

WordPress expert

Arthur Wentzel, web-developer

06 20 83 05 83

Scroll naar boven