Time To First Byte (TTFB) verbeteren laadtijd pagina

Logo cursus traing wordpress

Time To First Byte (TTFB) verbeteren laadtijd pagina

Time-to-first-byte is één van de belangrijkste metrieken om in de gaten te houden. Maar wat maakt TTFB zo’n belangrijke metriek, en hoe zorg je ervoor dat je het geoptimaliseerd hebt?

Wat is Time To First Byte (TTFB)?

Time To First Byte (TTFB) is een metric die de responstijd meet vanaf het HTTP-verzoek tot de eerste byte die van de webserver wordt ontvangen. Hierbij geldt: hoe lager de responstijd, hoe beter. Een lage TTFB is dus wat u als website wilt zien.

Time To First Byte is opgebouwd uit 3 elementen:

  • De tijd die het kost om het verzoek van de browser door te geven aan de server
  • De tijd die de server nodig heeft om het verzoek te verwerken
  • De tijd die de server nodig heeft om de eerste byte terug te sturen naar de browser

Hoe belangrijk is een goede TTFB?

Een goede Time to first byte is belangrijk. Dat vinden wij als hoster, maar ook Google erkent dit en zet er veel op in met hun Page Speed Insights. In deze tweet geven ze zelfs aan dat het een uitstekende manier is om de kwaliteit van je hosting te kwantificeren.

Hoe lager de TTFB is, hoe beter het is. Je website zal dan sneller zichtbaar zijn voor de bezoeker. Toch zijn er ook geluiden die het tegendeel beweren. Cloudflare stelde in 2012 dat TTFB geen relevante metriek is voor de eindgebruiker, en hun onderzoek toonde zelfs aan dat een hogere TTFB een duidelijke negatieve correlatie had met de downloadtijd van een pagina.

In plaats van te kijken hoe hoog of hoe laag de TTFB is, zou u er beter aan doen om langetermijntrends erin te ontdekken en u te concentreren op de algemene paginasnelheid van uw website. Dit recente artikel brengt meer nuance aan. Het stelt dat een goede TTFB niet direct betekent dat je een snelle website hebt, maar dat een slechte TTFB bijna garant staat voor een trage website.

Een lage TTFB is belangrijk, maar zeker niet zaligmakend. Veel elementen beïnvloeden de hoogte of laagte van de TTFB en die heb je niet allemaal in de hand. Een snelle/lage TTFB is een goede indicator van een snel ladende webpagina, maar zegt weinig over andere pagina’s op die website of webshop.

Wat is een goede TTFB?

Streven naar de optimale TTFB voor uw is een aanrader. Hoewel dit ook deels afhankelijk is van externe factoren, zoals de internetverbinding (minimale invloed), heeft u veel zelf in de hand. Maar naar welke tijd moet u streven? Een TTFB boven de 0.600 milliseconden resulteert in een mislukte audit binnen Google Lighthouse. Google hanteert 0,300 – 0,500 milliseconden als “redelijke” TTFB, en onder de 0,200 milliseconden als “goed”.

Maar moet je hier genoegen mee nemen? Wat ons betreft niet. Een snellere TTFB is immers gemakkelijk te bereiken, als je maar weet wat je moet doen om het te optimaliseren. Wat ons betreft is een goede TTFB niet hoger dan 0,200 milliseconde.

Heeft TTFB invloed op SEO?

Gebruikt Google TTFB als een ranking factor voor hun zoekresultaten en heeft het dus invloed op uw SEO? Het antwoord is ja. Lees meer over Google Core Web Vitals

Wat goed is om te weten is dat snelheid natuurlijk wel een ranking factor is. TTFB kan daar een onderdeel van zijn, maar als aparte metric gebruikt Google het niet als ranking factor. Een goede reden dat TTFB geen directe ranking factor kan zijn voor Google is dat het sterk afhankelijk is van latency. Zo zijn de locatie, de internetverbinding van de gebruiker en andere externe factoren van invloed op TTFB.

Meten van TTFB

Het meten van de tijd tot de eerste byte is relatief eenvoudig. Hoewel er veel websites zijn waar je dit eenvoudig kunt meten, zoals en . Lees meer:

www.cursuswp.com/snelheid-wordpress-website-meten-analyseren/

De gemeten TTFB zegt je niet altijd iets. We zien vaak dat de TTFB wordt gemeten op de homepage. Bij webshops wordt de homepage vaak voorzien van een Full Page oplossing, wat direct resulteert in een onrealistisch beeld van de TTFB.

Wil je een realistisch beeld van de TTFB, dan adviseren wij u om een subpagina te gebruiken. Deze pagina’s worden niet gecached en is vrijwel uniek. Op deze manier heeft u een goed beeld van uw TTFB.

Hoe TTFB website sneller maken?

Hoe TTFB website sneller maken? Begin met goede snelle webhosting. Hieronder staan de beste webhosters

Meer tips TTFB sneller maken in WordPress

Meer tips, handleidingen en tools naast Time To First Byte om website sneller te maken:

Daarnaast is deze link handig om de snelheid van je website te meten en te analyseren:
Snelheid meten en analyseren WordPress website
Succes met het verbeteren. van je Time To First Byte!


Meer weten over Time To First Byte (TTFB) verbeteren laadtijd paginaof info?

Wil je meer weten? Veel cursisten met interesse in Time To First Byte (TTFB) verbeteren laadtijd pagina bekeken ook de onderstaande handleidingen en artikelen:


WordPress training onderhoud

De meeste problemen met WordPress sites en webshops ontstaan door een combinatie van factoren. Van webhosting tot de inrichting van je site. Ik heb de laatste 15 jaar vele WordPress sites en webshops vast zien lopen, langzaam of gehackt zien worden door de verkeerde aanpak.

Deze problemen, ellende en schade is te vermijden door de juiste aanpak en strategie. Het is even werk en vergt een investering in tijd, geld en energie maar daarna heb je gegarandeerd minder problemen, meer plezier, meer controle en een betere website.

WordPress training onderhoud en beheer

Leer hoe je websites beter kan beheren en beveiligen in de speciale onderhoudscursus:
WordPress cursus Onderhoud en beheer

WordPress Bootcamp

Leer hoe je je WordPress website sneller en gestroomlijnder kan bouwen in de WordPress Bootcamp:
Web-development in WordPress Bootcamp

Nog vragen over Time To First Byte (TTFB) verbeteren laadtijd pagina?

Neem eventueel contact op met Arthur als je nog vragen hebt over onderhoud, beveiliging, Time To First Byte (TTFB) verbeteren laadtijd pagina en websites.

WordPress expert

Arthur Wentzel, web-developer

06 20 83 05 83

Scroll naar boven