Verschil pagina bericht categorie statische dynamische WordPress content

Logo cursus traing wordpress

Verschil pagina bericht categorie statische dynamische WordPress content

Vaak raken WordPress beginners verward tussen berichten en pagina's en categoriën. Wat zijn de verschillen?

Verwarring over pagina en bericht in WordPress

Standaard wordt WordPress geleverd met twee inhoudstypes: berichten en pagina's. Als beginner vraagt u zich waarschijnlijk af wat het verschil is tussen berichten en pagina's? Berichten en pagina's lijken op elkaar in het WordPress-dashboard en op de website.
Cursisten vragen vaak:

  • Waarom heb ik beide nodig?
  • Wanneer moet ik berichten gebruiken?
  • Wanneer moet ik pagina's gebruiken?

WordPress pagina en berichten fout gebruikt

Ik heb sinds 2006 vele honderden WordPress websites bekeken, geanalyseerd en geoptimaliseerd. Ik zie in de praktijk dat dit de meest gemaakte fout is door WordPress gebruikers. Ik schat in dat meer dan 75% van de websites dit fout doet of niet optimaal benut. Zelfs vele web-designers doen dit fout.
In dit artikel leg ik het verschil uit tussen posts vs. pagina's in WordPress en waar je op moet letten. Tijdens een leg ik het verschil ook uitgebreid uit en zorg ik dat de structuur van je website gelijk goed staat:


Wat zijn berichten in WordPress?

Berichten zijn blogs in omgekeerde chronologische volgorde (nieuwste inhoud bovenaan). U ziet de berichten vermeld op uw blogpagina. Als u WordPress gebruikt als een blog, dan zult u uiteindelijk berichten gebruiken voor het grootste deel van de inhoud van uw website.

U kunt uw WordPress-berichten toevoegen en bewerken via het menu ‘Posts' in uw dashboard. Door hun omgekeerde chronologische volgorde zijn uw berichten bedoeld om op tijd te komen. Oudere berichten worden gearchiveerd op basis van maand en jaar.

Naarmate de berichten ouder worden, moet de gebruiker dieper graven en zoeken om ze te vinden. U hebt de mogelijkheid om uw berichten te organiseren op basis van categorieën en tags. Dit is heel belangrijk.

Omdat WordPress-berichten worden gepubliceerd met tijd en datum in gedachten, worden ze geindexeeerd via de RSS-feeds. Hierdoor kunnen uw lezers via RSS-feeds op de hoogte worden gebracht van de meest recente postupdate.

WordPress berichten en categorieën

Koppel een WordPress bericht altijd aan een categorie. Een categorie is een middel om je website te categoriseren en goed in te delen. Een categorie op zichzelf is inhoudsloos. WordPress maakt wel automatisch een webpagina aan voor de categorie waar alle berichten verzameld worden. Dit is een zogenaamde categorie-archiefpagina.
Het mooie is dat je berichten aan meerdere categorieën kan koppelen. Zie het voorbeeld hieronder:


Voorbeeld voor een fotograaf

1 bericht in meerdere categoriëen:
verschil bericht categorie pagina wordpress


WordPress berichten en social media

Het actuele karakter van de berichten maakt het geschikt voor . U kunt een van de vele social sharing plugins gebruiken om uw gebruikers in staat te stellen uw berichten te delen op social media netwerken zoals , , LinkedIn, etc.

Berichten moedigen conversatie aan. Ze hebben een ingebouwde commentaarfunctie waarmee gebruikers commentaar kunnen geven op een bepaald onderwerp. Standaard zijn commentaren, pingbacks en trackbacks ingeschakeld.

U kunt naar uw Instellingen ” Discussie gaan om commentaar op oudere berichten uit te schakelen als u dat wilt. WordPress-berichten hebben meestal de naam van de auteur en de gepubliceerde/bijgewerkte datum.

Nu je weet wat berichten zijn, laten we eens kijken naar WordPress pagina's.


Wat zijn pagina's in WordPress?

Pagina's zijn statische “eenmalige” inhoud van het type zoals uw pagina, privacybeleid, disclaimer, voorwaarden, contactpagina, enz. Terwijl de WordPress-database de gepubliceerde datum van de pagina opslaat, zijn pagina's tijdloze pagina's.

U kunt pagina's in WordPress toevoegen en bewerken vanuit het menu ‘Pagina's' in uw dashboard.

Pagina's zijn niet bedoeld om sociaal te zijn in de meeste gevallen dus bevatten geen social sharing buttons. U wilt bijvoorbeeld in de meeste gevallen niet dat anderen uw pagina met het privacybeleid tweeten.

Ook bevatten pagina's geen commentaar. U wilt niet dat gebruikers commentaar geven op uw contactpagina of uw pagina met wettelijke disclaimers. Er is een optie om commentaar in te schakelen, maar deze is standaard uitgeschakeld voor uw WordPress-pagina's.

In tegenstelling tot berichten zijn pagina's van nature hiërarchisch. Zo kunt u bijvoorbeeld subpagina's of kinderpagina's binnen een pagina hebben. U kunt eenvoudig van een pagina een subpagina maken door bij het bewerken van een pagina een ouderpagina te kiezen uit Page Attributes.

Pagina-eigenschappen en templates WordPress

Een belangrijk voorbeeld hiervan is onze templatepagina. Deze staat bij iedere pagina onder het tabje ‘document'. Met deze functie kunt u uw pagina's samen ordenen en er zelfs een aangepast sjabloon aan toewijzen.

WordPress wordt standaard geleverd met een functie waarmee u aangepaste paginasjablonen kunt maken met behulp van uw thema. Hierdoor kunnen ontwikkelaars het uiterlijk van elke pagina aanpassen wanneer dat nodig is. In de meeste thema's zien post en pagina's er hetzelfde uit. Maar wanneer u uw pagina gebruikt om een landingspagina of een galerijpagina te maken, dan is de functie voor aangepaste paginasjablonen erg handig.

Pagina's hebben ook deze archaïsche functie genaamd ‘Order', waarmee u de volgorde van pagina's kunt aanpassen door er een cijferwaarde aan toe te kennen. Deze functie wordt echter uitgebreid met plugins zoals ‘Simple Page Ordering' waarmee u de volgorde van pagina's kunt verslepen.


Verschillen WordPress Pages en Posts

Om samen te vatten, volgen de belangrijkste verschillen tussen berichten vs. pagina's in WordPress.

  • Berichten zijn actueel vs. Pagina's zijn tijdloos.
  • Berichten zijn sociaal vs. Pagina's zijn NIET.
  • Berichten worden georganiseerd met behulp van categorieën en tags. Pagina's NIET.
  • Pagina's zijn hiërarchisch en kunnen worden georganiseerd als kinder- en ouderpagina's.
  • Berichten zijn opgenomen in RSS-feed vs. Pagina's zijn niet.
  • Berichten hebben auteur en gepubliceerde datum vs Pagina's niet.

Samenvatting verdeling statische en dynamische content

Maak onderscheid tussen:
– Statische content (pagina's)
(berichten onderverdeeld in categorieën)


Statische content: Pagina's

Bv: Contact, Over ons, Disclaimer, Voorwaarden, Tarieven
– Een pagina kan nooit in een categorie geplaatst

Dynamische content: Berichten in Categorieën

Heel geschikt voor alle items die aan verandering onderhevig zijn, zoals Blog, Nieuws, Portfolio, Producten, Diensten etc.
Bv: ‘appel', ‘banaan' (berichten) in ‘Fruit' (categorie)
Bv: ‘broccoli', ‘bloemkool' (berichten) in ‘Groente' (categorie)
Bv: ‘stoel', ‘tafel', ‘kast' (berichten) in ‘Meubels' (categorie)
Bv: ‘', ‘brochure', ‘website' (berichten) in ‘Design' (categorie)
Bv: ‘portretfoto Henk', ‘interieurfoto bedrijf X', ‘landschapsfoto Utrecht' (berichten) in ‘' (categorie)
– Een bericht altijd aan 1 of meer categorieën koppelen.
– Een categorie zelf is niets, is alleen een of vergaarbak voor berichten.


Overeenkomsten pagina's en berichten in WordPress

Ondanks deze verschillen zijn er enige overeenkomsten tussen pagina's en berichten in WordPress.

Ten eerste worden ze beide gebruikt voor het publiceren van content. U kunt tekst, , formulieren, etc. toevoegen aan zowel berichten als pagina's. Zowel in de pagina's als in de posts is er een afbeeldingsmeta-veld.

U kunt een website bouwen zonder ooit gebruik te maken van posts of blogging-functies van WordPress. U kunt ook een zakelijke met pagina's en een aparte blogsectie voor uw nieuws, aankondigingen en andere artikelen.


Veelgestelde vragen pagina's berichten

Hieronder volgen enkele van de meest gestelde vragen die we van onze cursisten hebben gehoord over berichten vs. pagina's, en hoe deze op de juiste manier te gebruiken in WordPress.

1 Hoeveel berichten en/of pagina's kan ik hebben?

U kunt zoveel berichten en/of pagina's hebben als u wilt. Er is geen limiet aan het aantal berichten of pagina's dat kan worden aangemaakt.

2 Zijn er SEO-voordelen voor het een of het ander?

Zoekmachines houden van content die georganiseerd moet worden. Tijdloze content wordt als belangrijker beschouwd; er wordt echter veel prioriteit gegeven aan de nieuwste, actuele content.

Kortom, er kan een verschil zijn, maar als beginner hoeft u zich daar geen zorgen over te maken. Focus op het organiseren van uw site voor de gebruiker. Zie voor meer informatie onze volledige WordPress SEO-gids voor beginners.

3 Welke pagina's moet ik maken op mijn website of blog?

Het hangt er echt van af wat voor soort blog of website u maakt. U kunt echter onze lijst met belangrijke pagina's voor alle websites bekijken.

4 Kan ik van bericht wisselen naar pagina's en vice versa?

Veel beginners voegen per ongeluk inhoud toe aan berichten wanneer ze daadwerkelijk pagina's wilden maken. Ook kunnen sommige nieuwe bloggers uiteindelijk blogberichten opslaan als pagina's. Als u net begonnen bent, dan kunt u dat eenvoudig verhelpen met behulp van de post type switcher plugin. Voor meer details zie ons artikel over hoe u van berichttype kunt veranderen in WordPress.
Post type switcher WordPress plugin

5 Zijn er naast berichten en pagina's nog andere inhoudstypes in WordPress?

Ja, die zijn er. Deze andere standaard inhoudstypen bevatten echter bijlagen, revisies en navigatiemenu's die normaal gesproken niet op dezelfde manier worden gebruikt als berichten en pagina's.

Met WordPress kunnen ontwikkelaars ook hun eigen aangepaste berichttypes maken. Deze functie wordt door plugins gebruikt om extra inhoudstypes in WordPress te maken. Als u bijvoorbeeld een winkel heeft, dan ziet u een ‘Producten' post type in uw WordPress admin gebied.

Daarnaast kun je ook zelf zogenaamde ‘custom post types' maken. Dit is echter voor gevorderde WordPressers.


Custom Post types voor WordPress

Naast berichten en pagina's bestaan er ook nog de zogenaamde Custom Post types. Deze lijken op berichten alleen kun je zelf velden aanmaken. Niet voor beginners, wel heel handig als je het kan. Maak zelf je eigen zogenaamde Custom Post types voor WordPress met de volgende handleidingen:


Ik hoop dat dit artikel u heeft geholpen om het verschil te leren tussen pagina's en berichten in WordPress en hoe u deze kunt gebruiken.


Wil je meer details over Verschil pagina bericht categorie statische dynamische WordPress contentof info?

Wil je meer weten? Veel cursisten met interesse in Verschil pagina bericht categorie statische dynamische WordPress content bekeken ook de onderstaande handleidingen en artikelen:


WordPress training onderhoud

De meeste problemen met WordPress sites en webshops ontstaan door een combinatie van factoren. Van webhosting tot de inrichting van je site. Ik heb de laatste 15 jaar vele websites vast zien lopen, langzaam of gehackt zien worden door de verkeerde aanpak.

Deze problemen, ellende en schade is te vermijden door de juiste aanpak en strategie. Het is even werk en vergt een investering in tijd, geld en energie maar daarna heb je gegarandeerd minder problemen, meer plezier, meer controle en een betere website.

WordPress cursus onderhoud en beheer

Leer hoe je websites beter kan beheren en beveiligen in de speciale onderhoudscursus:
WordPress training Onderhoud en beheer

WordPress Bootcamp

Leer hoe je je WordPress website sneller en gestroomlijnder kan bouwen in de WordPress Bootcamp:
Web-development in WordPress Bootcamp

Nog vragen over Verschil pagina bericht categorie statische dynamische WordPress content?

Neem eventueel contact op met Arthur als je nog vragen hebt over onderhoud, beveiliging, Verschil pagina bericht categorie statische dynamische WordPress content en WordPress sites.

WordPress expert

Arthur Wentzel, web-developer

06 20 83 05 83

Scroll naar boven