Verschil pagina domein autoriteit SEO optimaliseren

Logo cursus traing wordpress

Verschil pagina domein autoriteit SEO optimaliseren

Verschil pagina en domein autoriteit

Misschien bent u al bekend met Domain Authority (DA) en Page Authority (PA). Deze termen zijn gecreëerd door het bedrijf Moz en worden voor verschillende doeleinden gebruikt.

Sommige bedrijven gebruiken autoriteit om te bestuderen en te evalueren hoe goed ze presteren in hun digitale strategieën. Het is ook een kwalitatieve maatstaf voor uw webeigenschappen en beïnvloedt de algemene rangschikking en zichtbaarheid van zoekmachines. Daarom richten de meeste (SEO) experts zich op het produceren van kwalitatieve en waardevolle content, linkbuilding, en andere SEO tactieken – alleen om de autoriteit te verhogen.

Hoewel autoriteit een sterke indicator is van uw algehele SEO-prestaties, is het niet de enige manier om zoekresultaten en zichtbaarheid voor uw webeigenschappen te garanderen – u hebt ook relevante context nodig op basis van de zoekopdracht.

DA en PA zijn gewoon populaire autoriteit metrieken in de SEO wereld, soms door elkaar gebruikt, maar ze zijn verschillend. Wat betekenen deze metrieken? En wat zijn de belangrijkste verschillen tussen hen? Om u te helpen de belangrijkste verschillen tussen de twee termen te begrijpen, zal ik DA en PA definiëren, hun functies, en hoe ze worden afgeleid.

Wat is domein autoriteit?

of DA is een nuttige metriek die u helpt de status van uw web-eigendom te kennen ten opzichte van uw concurrentie. Het is een zoekmachine ranking score, maar het is niet een van de ranking factoren op de lijst van Google.

De metriek is het geesteskind van Moz, en het wordt gebruikt om de waarschijnlijkheid te voorspellen dat uw website zal rangschikken in de zoekmachine resultaten pagina's (SERPs). Moz rangschikt de score op een schaal van 1-100, waarbij 0 de laagste score is, en hogere scores overeenstemmen met een hogere waarschijnlijkheid dat uw site goed zal scoren in de SERPs.

Moz baseert DA op gegevens van zijn Link Explorer web index tool en voert verschillende factoren in bij het berekenen van deze metriek. De eigenlijke berekening past een machine-learning model toe, dat u helpt het best passende algoritme te vinden met de sterkste correlatie met Moz's link data.

autoriteit wordt bepaald op een logaritmische schaal, wat betekent dat individuele domein metrieken niet noodzakelijkerwijs de score evenredig verhogen of verlagen. Integendeel, belangrijkere statistieken zullen een meer merkbaar effect hebben, terwijl minder belangrijke een minder merkbaar effect zullen hebben. Gloednieuwe domeinen beginnen met een DA van 1, en als gevolg van deze logaritmische berekeningen, is het veel gemakkelijker om een lagere domein autoriteit score te verhogen dan het is om een hoge te verhogen.

Typisch zullen sites met een hoog volume aan kwalitatieve backlinks en een hoge externe link populariteit top end DA scores hebben, terwijl nieuwe sites of die van kleinere bedrijven met minder links aan de lage kant zullen zitten. De DA van elke website kan worden beïnvloed door de andere sites waarmee het is geassocieerd.
Het is echter van cruciaal belang te onthouden dat domein autoriteit meer een vergelijkbare metriek is van de kwaliteit van een site dan een absolute. Het internet is een bijna oneindige bron, en het is onmogelijk om in een keer te concurreren met het hele web. In plaats daarvan is het belangrijk om te kijken naar uw directe concurrenten binnen de niche van uw site en ernaar te streven een hogere DA te hebben dan hun sites. U hoeft alleen uw concurrentie te overtreffen om te genieten van een hogere algemene rangschikking.

Kwaliteiten van een goede DA Score

Moz's DA zoekmachine ranking score houdt rekening met de kwaliteit en kwantiteit van links die je webpagina's ontvangen. Als je backlinks hebt van pagina's met een hoge autoriteit, zoals Wikipedia, Google, of andere gerenommeerde tijdschriften en pagina's, is de kans groter dat je een betere DA scoort.

Het verkrijgen van dergelijke kwaliteit backlinks zal afhangen van de kenmerken van uw website en het type van de industrie, wat betekent dat uw DA kan verschillen van een ander bedrijf in dezelfde branche.

Bijvoorbeeld, IMDB – een website die informatie over films, tv-programma's, videospelletjes en nog veel meer verzamelt, geniet van een hoge DA. Dat komt omdat het op natuurlijke wijze relevante zoekwoorden integreert in zijn site. Hoe berekent u DA voor uw website? We bekijken dat in de volgende sectie.

Hoe wordt DA berekend?

Bij het berekenen van DA, evalueert Moz's algoritme het aantal links en het koppelen van hoofddomeinen in een enkele score. Ze gebruiken deze score dan om de ranking sterkte van een website bij te houden of om websites in de tijd te vergelijken.

Dus, als uw site meer kans heeft om in de SERPs te verschijnen dan de site van uw concurrent, zal uw site waarschijnlijk een hogere DA hebben dan de site van de concurrent.

Echter, de DA score heeft de neiging om te fluctueren als verschillende datapunten beschikbaar komen en worden toegevoegd aan de berekening. Bijvoorbeeld, als een gevestigde, gezaghebbende website een aanzienlijk aantal nieuwe links zou verwerven, zou de DA van elke andere site dalen ten opzichte van die website.

Dit komt omdat de gevestigde site hogere en grotere linkprofielen zal hebben, wat resulteert in minder ruimte op de hogere DA score niveaus voor andere domeinen met minder robuuste linkprofielen. Het is gemakkelijker voor u om uw score te laten groeien op lagere DA niveaus (20-30) dan op hogere DA niveaus (70-90).

Hoe uw DA te controleren

U kunt de DA van uw site gratis controleren met behulp van verschillende tools zoals Ahrefs' Backlink Checker of Moz's Link Explorer. Voer gewoon de root URL van uw domein in, en de tool zal de DA berekenen en weergeven. U krijgt ook andere statistieken zoals de koppelende domeinen, inkomende links, en ranking trefwoorden.

Hoe uw DA op te bouwen

DA is geen Google-gebaseerde of ranking factor, maar het geeft gewoon aan hoe goed uw site het doet ten opzichte van de concurrentie.

U kunt uw site DA bouwen om beter te scoren dan concurrerende websites in een paar eenvoudige stappen.

 • Zet kwaliteit, relevante backlinks voor kwantiteit
 • Zorg ervoor dat u de backlinks die u krijgt analyseert, en als ze van goede kwaliteit zijn, maak ze dan do-follow links
 • Creëer waardevolle en boeiende inhoud zodat u natuurlijke backlinks kunt krijgen
 • Zorg ervoor dat de inhoud zich richt op uw doelgroep, zodat zij het kunnen vinden en delen
 • Update niet-geïndexeerde of oudere inhoud met aanvullende, relevante of nieuwe informatie die uw publiek zal interesseren
 • Ken de concurrentie en analyseer wat zij doen of niet doen zodat u de zichtbaarheid van uw site kunt vergroten
 • Zoek uit waar de concurrentie backlinks krijgt en kijk of u vergelijkbare backlinks kunt krijgen
 • Verspreid uw inhoud via meerdere kanalen – e-mail, nieuwsbrief, sociale media, en nog veel meer

Wat is pagina autoriteit?

Page authority of PA is een andere populaire score van Moz die voorspelt hoe een bepaalde pagina zal ranken op de SERPs. PA-scores variëren ook van 1-100 – hoe hoger de score, hoe groter de kans op ranking. Deze metriek is gebaseerd op Moz's web index data en neemt verschillende factoren in overweging bij het berekenen van de uiteindelijke score.

Hoe uw PA wordt berekend?

Een machine-learning model identificeert het beste algoritme dat overeenkomt met de rankings in de SERP's waar Moz tegen voorspelt, en vervolgens wordt een PA-score afgeleid van die berekening.

Dit gebeurt echter op individueel paginaniveau, en de gegevens die worden gebruikt om de score te berekenen nemen meer dan 40 factoren in overweging, waaronder het aantal links. On-page factoren zoals zoekwoord gebruik of content optimalisatie worden niet meegenomen in de berekening van de PA.

Moz werkt het PA-algoritme voortdurend bij, dus het kan in de loop der tijd fluctueren. Net als DA, is het makkelijker om uw score te laten groeien bij lagere PA-niveaus dan bij hogere van 70-80 punten.

Hoe uw PA te controleren

Tientallen SEO en online tools op het internet bevatten PA metriek. Als u de PA voor een specifieke webpagina wilt weten, kunt u de Link Explorer van het Moz ecosysteem raadplegen. Als alternatief kunt u naar Explorer gaan onder de SERP Analysis sectie, MozBar, en Moz's API.

Hoe uw PA op te bouwen

Hoewel het niet mogelijk is om de PA's van uw webpagina's te beïnvloeden, kunt u enkele stappen ondernemen om de kans op een hogere PA en ranking op de SERP's te vergroten. Hier zijn enkele van de belangrijkste stappen om te proberen:

 • Bouw directe links naar de pagina die je wilt optimaliseren. Linkbuilding vindt plaats op paginaniveau, dus u zult uw inspanningen daarop moeten richten. Deze inspanningen omvatten het creëren van meer diepgaande, goed onderzochte en gezaghebbende inhoud om een bron voor uw publiek te creëren.
 • Verdeel de pagina-autoriteit over uw site over pagina's met minder PA. Het beheren van link equity kan uw PA een boost geven en helpen het link sap te verspreiden. Als je sommige pagina's wilt optimaliseren, link er dan naar vanaf pagina's met een hogere PA, maar zorg ervoor dat ze contextueel relevant zijn voor het onderwerp.
 • Boordevol waardevolle inhoud op elke pagina – geen dunne, korte, en opnieuw gehashte informatie. Uw inhoud moet uniek, uitgebreid en diepgaand zijn, en elke hoek van elk onderwerp behandelen.
 • Bouw uw DA op met behulp van de tips die we hierboven hebben genoemd, en zorg ervoor dat uw site is geoptimaliseerd en een schone, juiste URL en sitestructuur heeft.
 • Verwijder schadelijke links naar uw pagina. Je hebt er veel tijd en moeite in gestoken om je PA te laten groeien. Spammy backlinks die naar je pagina verwijzen kunnen al dat werk teniet doen omdat ze de voordelen teniet doen van de kwaliteitslinks die je al hebt verzameld en leiden tot lagere rankings of een handmatige Google penalty.
 • Gebruik de disavow tool van Google om te vragen dat zulke slechte links die terug naar uw site wijzen worden verwijderd uit uw linkprofiel.
 • Maak een pagina op een domein met een hoge autoriteit
 • Optimaliseer uw pagina voor SEO en zorg ervoor dat deze volledig functioneel is

Wat is verschil tussen Domein Autoriteit en Pagina Autoriteit

Op het eerste gezicht lijken Domain Authority en Page Authority metriek misschien op elkaar. Er zijn echter verschillende verschillen, zij het subtiele, die hen onderscheiden. Laten we ze hieronder eens bekijken.

Doel

Domein Autoriteit helpt u de status van uw web-eigendom te kennen in vergelijking met uw concurrentie en voorspelt de waarschijnlijkheid dat uw website zal ranken in de SERPs.

Page Authority, aan de andere kant, voorspelt hoe een bepaalde pagina zal ranken op de SERPs. Het helpt u prioriteiten te stellen en de acties te bepalen die u moet verbeteren of ontwikkelen op basis van de individuele pagina met de meeste ruimte voor verbetering.

Gegevens

Domein Autoriteit data is afkomstig van Moz's web index tool en neemt verschillende factoren in overweging, inclusief links en linking root domains.

Bij pagina-autoriteit wordt rekening gehouden met meer dan 40 factoren, zoals het aantal links en andere, maar niet met het gebruik van trefwoorden of optimalisatie van de inhoud.

Berekening

Voor de berekening van de domeinautoriteit gebruikt Moz een algoritme dat wordt aangestuurd door machinaal leren en dat de koppelende hoofddomeinen en het aantal links op uw site evalueert om een score af te leiden.

De score varieert van 1-100 en afhankelijk van het cijfer dat u krijgt, kunt u de rankingsterkte van uw site ten opzichte van de concurrentie volgen.

Page Authority wordt ook berekend met behulp van een algoritme, maar het houdt rekening met het aantal links en andere factoren om een score af te leiden van 1-100 op een individuele pagina.

Domain Authority is een score gebaseerd op de hele website, terwijl Page Authority gebaseerd is op een individuele webpagina of pagina's, maar niet op de hele site.

Tools Domein Autoriteit en Pagina Autoriteit berekenen

Je kan de Domein Autoriteit en Pagina Autoriteit berekenen. Ik heb een overzicht gemaakt op de onderstaande link:

Samengevat

Domein Authority en Page Authority zijn belangrijke meeteenheden voor uw zichtbaarheid in de zoekresultaten. De sleutel tot het in evenwicht brengen van het gebruik van beide metrieken is zich te concentreren op hun doel en er strategisch mee om te gaan, vanaf uw digitale strategie tot aan de implementatie.


Meer informatie over Verschil pagina domein autoriteit SEO optimaliserenof info?

Wil je meer weten? Veel lezers met interesse in Verschil pagina domein autoriteit SEO optimaliseren bekeken ook de onderstaande artikelen:


SEO training of cursus volgen?

WordPress SEO cursus op maat

Leer hoe je met je WordPress website beter gevonden wordt in de speciale SEO-cursus op maat:
SEO cursus voor WordPress

WordPress Bootcamp all-in-one

Of leer hoe je met je WordPress website hoger komt in de Google zoekresultaten met de WP Bootcamp:
SEO in WordPress Bootcamp

Info over Verschil pagina domein autoriteit SEO optimaliseren

Neem vrijblijvend contact op met Arthur als je nog vragen hebt over SEO, Verschil pagina domein autoriteit SEO optimaliseren, WordPress websites en vindbaarheid.

WordPress SEO-specialist

Arthur Wentzel, SEO-specialist

06 20 83 05 83

Scroll naar boven