Verschil Usability User experience gebruiker gebruikerservaring

Logo cursus traing wordpress

Verschil Usability User experience gebruiker gebruikerservaring

De termen , User Experience (UX) en User Interface (UI) worden in sommige gevallen door elkaar gehaald. Wat is wat en lees de verschillen?

Wat is Usability?

Usability staat voor bruikbaarheid. Voor producten en diensten is het belangrijk dat de gebruiker er goed mee overweg kan. Bij WordPress websites moet de functionaliteit worden getest voordat deze gelanceerd wordt. Natuurlijk kan deze ook altijd nog gaandeweg verbeterd worden.

Wat is UX User Experience? Functioneel ontwerp

UX staat voor User Experience, wat letterlijk gebruikerservaring betekent. User experience gaat dus over het maken van een ontwerp dat resulteert in een optimale gebruikerservaring. Hoe sneller een platform erin slaagt om aan de wensen van de bezoeker te voldoen, hoe beter het UX ontwerp geslaagd is. De ervaring en beleving staat centraal.

Dit type ontwerp kan op verschillende manieren tot uiting komen. Van het maken van speciale wireframes of animaties tot het ontwerpen van A/B testen van knoppen die resulteren in een hogere , dit zijn allemaal vormen van UX design. Usability wordt ook voor Google steeds belangrijker, dus het is belangrijk om dit zo efficiënt mogelijk te laten ontwerpen.

Wat is UI User Interface design? Grafisch ontwerp

UI staat voor User Interface, wat gebruikersomgeving betekent. Dit kan de gebruikersomgeving van een WordPress website zijn, maar natuurlijk ook apps en applicaties. Niet alleen een ontwerp, maar ook het goed functioneren van alle elementen in de interface zijn van groot belang voor een UI designer.
Het uiteindelijke doel van User Interface Design is het bereiken van een betere en vriendelijkere gebruikerservaring. Maar waar UX zich richt op de totale gebruikerservaring, ligt bij UI de focus specifiek op de interface en het ontwerp hiervan. In dit opzicht zijn UI ontwerpers echte specialisten binnen het vakgebied van design.

Wat is het verschil tussen usability en user experience?

Usability kun je het best vergelijken met de snelweg. Je neemt de snelweg om op een snelle en efficiënte manier van A naar B te gaan. Op een website moet je als consument door bijvoorbeeld efficiënt en snel door het afrekenenproces in een kunnen gaan.
Usability wordt vaak verward met user experience.

Het is het eenvoudig uit te leggen aan de hand van het nemen van een toeristische route. In dit geval ga je voor een beleving van emotionele aard. De route van A naar B is misschien langer maar je geniet als consument van het uitzicht en de omgeving van het landschap. Zo kun je als consument een emotionele relatie opbouwen. In dit geval maakt het niet uit of je het nieuws snel kan lezen. Het gaat erom dat je kunt genieten.


user-experience webdesign ervaring bezoeker website

user-experience webdesign ervaring bezoeker website

Meer weten over Verschil Usability User experience gebruiker gebruikerservaringof info?

Wil je meer weten? Veel lezers met interesse in Verschil Usability User experience gebruiker gebruikerservaring bekeken ook de onderstaande artikelen:


Meer halen uit je WordPress websites

Wil je meer halen uit je WordPress sites en webshops dan nu?
Overweeg dan de volgende trainingen en adviezen:

Scroll naar boven