Oude website vervangen door nieuwe WordPress op server

Logo cursus traing wordpress

Oude website vervangen door nieuwe WordPress op server

Hoe kan je tijdelijk werken aan je nieuwe WordPress website terwijl je oude website online en zichtbaar blijft voor je bezoeker. Dit is handig als je wilt werken aan een nieuwe WordPress site.

Scenario's nieuwe WordPress website maken en al een site online

Als je begint met een nieuwe WordPress website zijn er 4 scenario's als vertrekpunt:

1 Je had helemaal nog geen website en begint vers met een nieuwe website.

Dit is uiteraard het makkelijkst. Begin met een kale WordPress en bouw dan vervolgens je WordPress website. Dit leer je tijdens de Basiscursus WordPress of de WordPress bootcamp of een WordPress cursus op maat.

2 Je had al een oude HTML website die compleet verwijderd mag worden

Dit is redelijk eenvoudig. Ga in dit geval naar de server en verwijder alle . Kopieer voor de zekerheid de tekst en zet het in een Word-bestand. Je kan ook nog even wat screenshots nemen. Dit is ook leuk voor later 🙂
Al je hiermee klaar bent, installeer je WordPress. Lees verder hoe je bestanden verwijdert van je webserver. En lees de tip onderaan deze pagina.

3 Je had al een WordPress website die verwijderd mag worden

Dit is ook redelijk eenvoudig. Je kan 2 dingen doen:

 1. Verwijder alle bestanden van je webserver (zie vorige) en installeer WordPress opnieuw in de hoofddirectory van je webserver. Je WordPress website wordt dan zichtbaar op www.domeinnaam.nl. Kopieer vooraf voor de zekerheid de tekst en zet het in een tekst-bestand. Je kan ook nog even wat screenshots nemen. Installeer WordPress niet per ongeluk op www.domeinnaam.nl/wp of iets anders achter de .nl. Dit laatste is een veelgemaakte fout is me opgevallen de laatste jaren. Check dit dus even.
 2. Verwijder alle content in WordPress (pagina's, berichten, categorieën, menu's etc). En lees ook de SEO-tip onderaan deze pagina.

4 De bestaande website moet zichtbaar blijven

In sommige gevallen is de oude bestaande website heel belangrijk. Bijvoorbeeld voor een bedrijf of . Dit kan elke website zijn. Bijvoorbeeld een bestaande WordPress website, een website of een html-website.

Werken aan nieuwe website en bestaande website nog even online houden

Wil je ondertussen aan een nieuwe website werken, dan kun je de onderstaande handleiding volgen. Voor cursisten die een cursus of bootcamp gaan volgen en hun website online willen houden adviseer ik een kale/lege WordPress website te installeren op een zogenaamde subdomein, te weten:

 • jouwdomeinnaam.nl/site
  Dus met ‘/site' achter je domeinnaam.

Dit is het beste en makkelijkste scenario. Als je klaar bent met je site kun je het woordje ‘site' weghalen met de volgende handleiding. Arthur kan hier eventueel bij assisteren. Lees ook de belangrijke tip onderaan deze pagina.

WordPress installeren

Installeer dus een nieuwe WordPress website op jouwdomeinnaam.nl/site. Dit kan automatsich of handmatig, afhankelijk van je . Bij de meeste webhosters kan dit automatisch. Raadpleeg voor het installeren van WordPress een volgende WordPress handleiding:
Handleiding WordPress automatisch installeren
Handleiding WordPress handmatig installeren


Handleiding nieuwe website maken en bestaande website online houden


Maak je website zichtbaar van:

www..nl/site

naar:

www.domein.nlDe onderstaande handleiding staat omschreven hoe je je site die op een sub-domeinnaam staat (in een sub-directory op je server) zichtbaar maakt op je hoofd-domeinnaam. De site wordt bijvoorbeeld in eerste instantie gebouwd op www.domeinnaam.nl/site en moet later zichtbaar worden op www.domeinnaam.nl (zonder /site). Dit is handig als je een bestaande site hebt die online moet blijven terwijl je ondertussen werkt aan de nieuwe WordPress site.

WordPress website helemaal verhuizen naar andere webhosting

Wil je je site helemaal naar een andere domeinnaam of andere webhosting, gebruik dan deze handleiding:
www.cursuswp.com/wordpress-website-verhuizen-migratie


WordPress website verhuizen van sub-domein naar hoofddomein

In het onderstaande voorbeeld is uitgegaan van een sub-directoy die “site” heet. Ik raad de naam van de sub-directory neutraal te houden, zoals “site”. De naam van de sub-directory is niet direct zichtbaar voor de bezoeker van je website, maar vind je terug in de broncode van elke webpagina, plugin of afbeelding.

Bijvoorbeeld:

Het web-adres van de afbeelding:
https://www.domeinnaam.nl/site/wp-content/uploads/afbeelding1.jpg
is beter dan:
https://www.domeinnaam.nl/test/wp-content/uploads/afbeelding1.jpg


Stappenplan WordPress verhuizing

 1. Maak eerst je website af

  Maak eerste je website op www.domeinnaam.nl/site. Hoe je WordPress installeert op een sub-domein ‘site' staat hier uitgelegd: WordPress installeren

 2. Download Zip

  Download de onderstaande Zip en pak hem uit:
  https://www.cursuswp.com/downloads/indexphp.zip

 3. Check index.php

  In de index.php staat de volgende code:
  <!--?php /* Short and sweet */ define('WP_USE_THEMES', true); require('./site/wp-blog-header.php'); ?-->

  De bijgevoegde index.php werkt als de directory waar de site instaat “site” heet. In dit geval hoef je de index.php niet te veranderen. Als je directory anders heet verander je “site” in de code “require(‘./site/wp-blog-header.php')” in de naam van je directory in de index.php. De index.php kan er dan zo uitzien:

  <!--?php /* Short and sweet */ define('WP_USE_THEMES', true); require('./naamsubdirectory/wp-blog-header.php'); ?--><br>
  

  Let op: Als je de index.php wilt aanpassen, dan alleen een simpele text-editor gebruiken (dreamweaver, notepad, textwrangler) en GEEN MS-word, zodat de text niet geformateerd wordt.

 4. Ga naar WordPress instellingen

  Ga in WordPress naar Instellingen > Algemeen > Website Adres (URL).

 5. Verander Website Adres (URL)

  Verander de “Siteadres (URL): Haal de naam van de sub-directory weg zodat alleen je domeinnaam overblijft dus: https://www.domeinnaam.nl
  Let op: Het WordPress Address (URL) absoluut NIET
  veranderen, anders kun je je site niet meer in.

  Verander https://www.domeinnaam.nl/site in:
  https://www.domeinnaam.nl (dus “site” weghalen)

 6. Upload de index.php-file

  Upload de index.php in je hoofddirectory.
  Het kan zijn dat hier ook een index.html staat van je oude site. Deze moet je weggooien, of liever hernoemen, zodat de index.php herkent wordt door browsers

 7. Check of het werkt

  Als het goed is werkt het nu.

 8. Check en verander permalinks

  Check of alle links nog kloppen. In 99% van de gevallen is dit niet nodig. Verander de links waar nodig. Je kan hiervoor ook heel goed een WordPress plugin gebruiken om tekst of links te vervangen:
  WordPress plugin gebruiken om tekst of links te vervangen


SEO-tip: je oude URL's komen te vervallen

Een heel belangrijk punt is dit. Ik zie dit heel vaak fout gaan door onwetendheid. Als je begint met een nieuwe website, vervallen alle oude URL's (web-adressen) van je webpagina's. Dit is echt desastreus voor je Google-ranking. Deze oude pagina's hebben meestal de hoogste SEO-waarde en staan automatisch het hoogst in Google, althans zo hoog mogelijk. Een oude webpagina komt altijd hoger dan een nieuwe met dezelfde content. Dit noemt met autoriteit. Dus voor je begint met een nieuwe website moet je altijd dit doen als Google en zoekresultaten belangrijk zijn:

Maak een lijst van je URL's die komen te vervallen

Maak een lijst(je) van al je URL's, of in ieder geval de belangrijkste van je oude website. Zodra je je nieuwe website online zet, maak je doorverwijzingen (redirects) naar de nieuwe URL's. Na verloop van tijd (meestal enkele dagen/weken herkennen zoekmachines de nieuwe webadressen en blijft de SEO-waarde van je oude URL's behouden. Je kan op 2 manieren redirects maken. Dit kun je leren in de volgende handleiding:

Handleiding Redirects of doorverwijzingen maken van oude naar nieuwe pagina


Meer handleidingen WordPress website te vervangen of verhuizen

Meer handleidingen om je WordPress website te vervangen of verhuizen naar een andere provider:


Wil je meer details over Oude website vervangen door nieuwe WordPress op serverof info?

Wil je meer informatie? Veel bezoekers met interesse in Oude website vervangen door nieuwe WordPress op server bekeken ook de onderstaande handleidingen:


WordPress cursus onderhoud

De meeste problemen met WordPress websites ontstaan door een combinatie van factoren. Van webhosting tot de inrichting van je site. Ik heb de laatste 15 jaar vele WordPress websites vast zien lopen, langzaam of gehackt zien worden door de verkeerde aanpak.

Deze problemen, ellende en schade is te vermijden door de juiste aanpak en strategie. Het is even werk en vergt een investering in tijd, geld en energie maar daarna heb je gegarandeerd minder problemen, meer plezier, meer controle en een betere WordPress site.

WordPress cursus onderhoud en beheer

Leer hoe je WordPress websites beter kan beheren en beveiligen in de speciale onderhoudscursus:
WordPress cursus Onderhoud en beheer

WordPress Bootcamp

Leer hoe je je WordPress website sneller en gestroomlijnder kan bouwen in de WordPress Bootcamp:
Web-development in WordPress Bootcamp

Nog vragen over Oude website vervangen door nieuwe WordPress op server?

Neem eventueel contact op met Arthur als je nog vragen hebt over onderhoud, beveiliging, Oude website vervangen door nieuwe WordPress op server en websites.

WordPress expert

Arthur Wentzel, web-developer

06 20 83 05 83

Scroll naar boven