Oude site vervangen door nieuwe WordPress website op server

Hoe kan je tijdelijk werken aan je nieuwe WordPress website terwijl je oude website online en zichtbaar blijft voor je bezoeker. Dit is handig als je wilt werken aan een nieuwe WordPress site.

Nieuwe WordPress website maken en al een site online

Als je begint met een nieuwe WordPress website zijn er 4 scenario’s als vertrekpunt:


Nieuwe website maken en je bestaande website online houden


Maak je website zichtbaar van:

www.domein.nl/site

naar:

www.domein.nlDe onderstaande handleiding staat omschreven hoe je je site die op een sub-domeinnaam staat (in een sub-directory op je server) zichtbaar maakt op je hoofd-domeinnaam. De site wordt bijvoorbeeld in eerste instantie gebouwd op www.domeinnaam.nl/site en moet later zichtbaar worden op www.domeinnaam.nl (zonder /site). Dit is handig als je een bestaande site hebt die online moet blijven terwijl je ondertussen werkt aan de nieuwe WordPress site.

WordPress helemaal verhuizen naar andere webhosting

Wil je je site helemaal verhuizen naar een andere domeinnaam of andere webhosting, gebruik dan deze handleiding:
www.cursuswordpress.com/wordpress-website-verhuizen-migratie


Handleiding WordPress website verhuizen
van sub-domein naar hoofddomein

In het onderstaande voorbeeld is uitgegaan van een sub-directoy die “site” heet. Ik raad de naam van de sub-directory neutraal te houden, zoals “site”. De naam van de sub-directory is niet direct zichtbaar voor de bezoeker van je website, maar vind je terug in de broncode van elke webpagina, plugin of afbeelding.

Bijvoorbeeld:

Het web-adres van de afbeelding:
https://www.domeinnaam.nl/site/wp-content/uploads/afbeelding1.jpg
is beter dan:
https://www.domeinnaam.nl/test/wp-content/uploads/afbeelding1.jpg


Stappenplan verhuizing

 1. Maak eerst je website af

  Maak eerste je website op www.domeinnaam.nl/site. Hoe je WordPress installeert op een sub-domein ‘site’ staat hier uitgelegd: WordPress installeren

 2. Download Zip

  Download de onderstaande Zip en pak hem uit:
  https://www.cursuswp.com/downloads/indexphp.zip

 3. Check index.php

  In de index.php staat de volgende code:


  <?php
  /* Short and sweet */
  define(‘WP_USE_THEMES’, true);
  require(‘./site/wp-blog-header.php’);
  ?>

  De bijgevoegde index.php werkt als de directory waar de site instaat “site” heet. In dit geval hoef je de index.php niet te veranderen. Als je directory anders heet verander je “site” in de code “require(‘./site/wp-blog-header.php’)” in de naam van je directory in de index.php. De index.php kan er dan zo uitzien:

  <?php
  /* Short and sweet */
  define(‘WP_USE_THEMES’, true);
  require(‘./naamsubdirectory/wp-blog-header.php’);
  ?>

  Let op: Als je de index.php wilt aanpassen, dan alleen een simpele text-editor gebruiken (dreamweaver, notepad, textwrangler) en GEEN MS-word, zodat de text niet geformateerd wordt.
 4. Ga naar WordPress instellingen

  Ga in WordPress naar Instellingen > Algemeen > Website Adres (URL).

 5. Verander Website Adres (URL)

  Verander de “Siteadres (URL): Haal de naam van de sub-directory weg zodat alleen je domeinnaam overblijft dus: https://www.domeinnaam.nl
  Let op: Het WordPress Address (URL) absoluut NIET
  veranderen, anders kun je je site niet meer in.

  Verander https://www.domeinnaam.nl/site in:
  https://www.domeinnaam.nl (dus “site” weghalen)

 6. Upload de index.php-file

  Upload de index.php in je hoofddirectory.
  Het kan zijn dat hier ook een index.html staat van je oude site. Deze moet je weggooien, of liever hernoemen, zodat de index.php herkent wordt door browsers

 7. Check of het werkt

  Als het goed is werkt het nu.

 8. Check en verander permalinks

  Check of alle links nog kloppen. In 99% van de gevallen is dit niet nodig. Verander de links waar nodig. Je kan hiervoor goed Search Regex plugin gebruiken om links te vervangen


SEO-tip: je oude URL’s komen te vervallen

Een heel belangrijk punt is dit. Ik zie dit heel vaak fout gaan door onwetendheid. Als je begint met een nieuwe website, vervallen alle oude URL’s (web-adressen) van je webpagina’s. Dit is echt desastreus voor je Google-ranking. Deze oude pagina’s hebben meestal de hoogste SEO-waarde en staan automatisch het hoogst in Google, althans zo hoog mogelijk. Een oude webpagina komt altijd hoger dan een nieuwe met dezelfde content. Dit noemt met autoriteit. Dus voor je begint met een nieuwe website moet je altijd dit doen als Google en zoekresultaten belangrijk zijn:

Maak een lijst van je URL’s die komen te vervallen

Maak een lijst(je) van al je URL’s, of in ieder geval de belangrijkste van je oude website. Zodra je je nieuwe website online zet, maak je doorverwijzingen (redirects) naar de nieuwe URL’s. Na verloop van tijd (meestal enkele dagen/weken herkennen zoekmachines de nieuwe webadressen en blijft de SEO-waarde van je oude URL’s behouden. Je kan op 2 manieren redirects maken. Dit kun je leren in de volgende handleiding:

Handleiding Redirects of doorverwijzingen maken van oude naar nieuwe pagina