Hoe kan je tijdelijk werken aan je nieuwe WordPress website terwijl je oude website online en zichtbaar blijft voor je bezoeker. Dit is handig als je wilt werken aan een nieuwe WordPress site.
IN DEZE HANDLEIDING:
- 1 Scenario’s nieuwe WordPress website maken en al een site online
- 2 Handleiding nieuwe website maken en bestaande website online houden
- 3 WordPress website verhuizen van sub-domein naar hoofddomein
- 4 Stappenplan WordPress verhuizing
- 5 SEO-tip: je oude URL’s komen te vervallen
- 6 Meer handleidingen WordPress website te vervangen of verhuizen
- 7 WP site laten verhuizen verhuisservice andere hosting
- 8 Duplicator WordPress plugin Website verhuizen / back-up
- 9 Domeinnaam verhuizen naar andere webhosting of hoster
- 10 Domeinnaam DNS wijzigen doorverwijzen externe hosting
- 11 Oude website vervangen door nieuwe WordPress op server
Scenario’s nieuwe WordPress website maken en al een site online
Als je begint met een nieuwe WordPress website zijn er 4 scenario’s als vertrekpunt:
1 Je had helemaal nog geen website en begint vers met een nieuwe website.
Dit is uiteraard het makkelijkst. Begin met een kale WordPress installatie en bouw dan vervolgens je WordPress website. Dit leer je tijdens de Basiscursus WordPress of de WordPress bootcamp of een WordPress cursus op maat.
2 Je had al een oude HTML website die compleet verwijderd mag worden
Dit is redelijk eenvoudig. Ga in dit geval naar de server en verwijder alle bestanden. Kopieer voor de zekerheid de tekst en zet het in een Word-bestand. Je kan ook nog even wat screenshots nemen. Dit is ook leuk voor later 🙂
Al je hiermee klaar bent, installeer je WordPress. Lees verder hoe je bestanden verwijdert van je webserver. En lees de tip onderaan deze pagina.
3 Je had al een WordPress website die verwijderd mag worden
Dit is ook redelijk eenvoudig. Je kan 2 dingen doen:
- Verwijder alle bestanden van je webserver (zie vorige) en installeer WordPress opnieuw in de hoofddirectory van je webserver. Je WordPress website wordt dan zichtbaar op www.domeinnaam.nl. Kopieer vooraf voor de zekerheid de tekst en zet het in een tekst-bestand. Je kan ook nog even wat screenshots nemen. Installeer WordPress niet per ongeluk op www.domeinnaam.nl/wp of iets anders achter de .nl. Dit laatste is een veelgemaakte fout is me opgevallen de laatste jaren. Check dit dus even.
- Verwijder alle content in WordPress (pagina’s, berichten, categorieën, menu’s etc). En lees ook de SEO-tip onderaan deze pagina.
4 De bestaande website moet zichtbaar blijven
In sommige gevallen is de oude bestaande website heel belangrijk. Bijvoorbeeld voor een bedrijf of webwinkel. Dit kan elke website zijn. Bijvoorbeeld een bestaande WordPress website, een Joomla website of een html-website.
Werken aan nieuwe website en bestaande website nog even online houden
Wil je ondertussen aan een nieuwe website werken, dan kun je de onderstaande handleiding volgen. Voor cursisten die een cursus of bootcamp gaan volgen en hun website online willen houden adviseer ik een kale/lege WordPress website te installeren op een zogenaamde subdomein, te weten:
- jouwdomeinnaam.nl/site
Dus met ‘/site’ achter je domeinnaam.
Dit is het beste en makkelijkste scenario. Als je klaar bent met je site kun je het woordje ‘site’ weghalen met de volgende handleiding. Arthur kan hier eventueel bij assisteren. Lees ook de belangrijke tip onderaan deze pagina.
WordPress installeren
Installeer dus een nieuwe WordPress website op jouwdomeinnaam.nl/site. Dit kan automatsich of handmatig, afhankelijk van je webhoster. Bij de meeste webhosters kan dit automatisch. Raadpleeg voor het installeren van WordPress een volgende WordPress handleiding:
Handleiding WordPress automatisch installeren
Handleiding WordPress handmatig installeren
Handleiding nieuwe website maken en bestaande website online houden
WordPress website helemaal verhuizen naar andere webhosting
Wil je je site helemaal verhuizen naar een andere domeinnaam of andere webhosting, gebruik dan deze handleiding:
www.cursuswp.com/wordpress-website-verhuizen-migratie
WordPress website verhuizen van sub-domein naar hoofddomein
In het onderstaande voorbeeld is uitgegaan van een sub-directoy die “site” heet. Ik raad de naam van de sub-directory neutraal te houden, zoals “site”. De naam van de sub-directory is niet direct zichtbaar voor de bezoeker van je website, maar vind je terug in de broncode van elke webpagina, plugin of afbeelding.
Bijvoorbeeld:
Het web-adres van de afbeelding:
https://www.domeinnaam.nl/site/wp-content/uploads/afbeelding1.jpg
is beter dan:
https://www.domeinnaam.nl/test/wp-content/uploads/afbeelding1.jpg
Stappenplan WordPress verhuizing
-
Maak eerst je website af
Maak eerste je website op www.domeinnaam.nl/site. Hoe je WordPress installeert op een sub-domein ‘site’ staat hier uitgelegd: WordPress installeren
-
Download Zip
Download de onderstaande Zip en pak hem uit:
https://www.cursuswp.com/downloads/indexphp.zip -
Check index.php
In de index.php staat de volgende code:
<!--?php /* Short and sweet */ define('WP_USE_THEMES', true); require('./site/wp-blog-header.php'); ?-->
De bijgevoegde index.php werkt als de directory waar de site instaat “site” heet. In dit geval hoef je de index.php niet te veranderen. Als je directory anders heet verander je “site” in de code “require(‘./site/wp-blog-header.php’)” in de naam van je directory in de index.php. De index.php kan er dan zo uitzien:
<!--?php /* Short and sweet */ define('WP_USE_THEMES', true); require('./naamsubdirectory/wp-blog-header.php'); ?--><br>
Let op: Als je de index.php wilt aanpassen, dan alleen een simpele text-editor gebruiken (dreamweaver, notepad, textwrangler) en GEEN MS-word, zodat de text niet geformateerd wordt. -
Ga naar WordPress instellingen
Ga in WordPress naar Instellingen > Algemeen > Website Adres (URL).
-
Verander Website Adres (URL)
Verander de “Siteadres (URL): Haal de naam van de sub-directory weg zodat alleen je domeinnaam overblijft dus: https://www.domeinnaam.nl
Let op: Het WordPress Address (URL) absoluut NIET
veranderen, anders kun je je site niet meer in.Verander https://www.domeinnaam.nl/site in:
https://www.domeinnaam.nl (dus “site” weghalen) -
Upload de index.php-file
Upload de index.php in je hoofddirectory.
Het kan zijn dat hier ook een index.html staat van je oude site. Deze moet je weggooien, of liever hernoemen, zodat de index.php herkent wordt door browsers -
Check of het werkt
Als het goed is werkt het nu.
-
Check en verander permalinks
Check of alle links nog kloppen. In 99% van de gevallen is dit niet nodig. Verander de links waar nodig. Je kan hiervoor ook heel goed een WordPress plugin gebruiken om tekst of links te vervangen:
WordPress plugin gebruiken om tekst of links te vervangen
SEO-tip: je oude URL’s komen te vervallen
Een heel belangrijk punt is dit. Ik zie dit heel vaak fout gaan door onwetendheid. Als je begint met een nieuwe website, vervallen alle oude URL’s (web-adressen) van je webpagina’s. Dit is echt desastreus voor je Google-ranking. Deze oude pagina’s hebben meestal de hoogste SEO-waarde en staan automatisch het hoogst in Google, althans zo hoog mogelijk. Een oude webpagina komt altijd hoger dan een nieuwe met dezelfde content. Dit noemt met autoriteit. Dus voor je begint met een nieuwe website moet je altijd dit doen als Google en zoekresultaten belangrijk zijn:
Maak een lijst van je URL’s die komen te vervallen
Maak een lijst(je) van al je URL’s, of in ieder geval de belangrijkste van je oude website. Zodra je je nieuwe website online zet, maak je doorverwijzingen (redirects) naar de nieuwe URL’s. Na verloop van tijd (meestal enkele dagen/weken herkennen zoekmachines de nieuwe webadressen en blijft de SEO-waarde van je oude URL’s behouden. Je kan op 2 manieren redirects maken. Dit kun je leren in de volgende handleiding:
Handleiding Redirects of doorverwijzingen maken van oude naar nieuwe pagina
Meer handleidingen WordPress website te vervangen of verhuizen
Meer handleidingen om je WordPress website te vervangen of verhuizen naar een andere provider:
WP site laten verhuizen verhuisservice andere hosting
Je kan gebruik maken van onze verhuisservice om je WordPress website te verhuizen van de ene webhoster/provider naar de andere webhosting IN DEZE HANDLEIDING:1 CursusWP verhuist WordPress websites2 Waarom je WordPress website verhuizen?3 Wat kost de WordPress verhuisservice?4 Verhuizing laten doen of zelf doen? CursusWP verhuist WordPress websites Wekelijks verhuizen […]
Duplicator WordPress plugin Website verhuizen / back-up
Met de Duplicator Wordpress plugin kun je een backup maken van je WordPress website of je WordPress site verhuizen. Lees in deze handleiding hoe je dit doet.
Domeinnaam verhuizen naar andere webhosting of hoster
Het verhuizen van je domeinnaam van je huidige webhosting naar je nieuwe webhosting is simpel. Lees de stappen in deze handleiding. IN DEZE HANDLEIDING:1 Handleiding domeinnaam verhuizen naar andere webhosting2 Domeinnaam laten verhuizen door nieuwe webhosting3 Zelf domeinnaam verhuizen naar andere webhosting4 DNS-instellingen van je domeinnaam na een update5 Meer […]
Domeinnaam DNS wijzigen doorverwijzen externe hosting
Wil je de DNS van je domein wijzigen naar bijvoorbeeld de gegevens van een andere server of webhosting. Dat kan! Hoe gaat doorsturen nou precies?
Oude website vervangen door nieuwe WordPress op server
Hoe kan je tijdelijk werken aan je nieuwe WordPress website terwijl je oude website online en zichtbaar blijft voor je bezoeker. Dit is handig als je wilt werken aan een nieuwe WordPress site. IN DEZE HANDLEIDING:1 Scenario’s nieuwe WordPress website maken en al een site online2 Handleiding nieuwe website maken […]