W3C Richtlijnen Toegankelijkheid gebruiksvriendelijkheid WordPress website

W3C Richtlijnen Toegankelijkheid gebruiksvriendelijkheid Wordpress website

Logo cursus traing wordpress

W3C Richtlijnen Toegankelijkheid gebruiksvriendelijkheid WordPress website

W3C staat voor Worldwide Web Consortium. Het is een organisatie die de standaard richtlijnen voor de meestgebruikte (programmeer-) talen op het web ontwikkelt, bewaakt en verbetert.

WordPress website en W3C richtlijnen en webtalen

Het W3C consortium legt vast hoe een bepaalde taal gebruikt moet worden. Je WordPress website bestaat uit HTML, XHTML, CSS en XML. Dit zijn voorbeelden van richtlijnen voor webtalen, ontwikkeld door W3C. De standaarden van W3C leggen uit welke uitdrukkingen en attributen men mag toepassen in een taal en in welke context dit moet gebeuren. Websites die voldoen aan de W3C standaarden werken beter én worden beter gevonden in zoekmachines. We maken websites die zo veel mogelijk voldoen aan de internationale richtlijnen van het W3C.

Waarom W3C richtlijnen gebruiken?

De W3C richtlijnen moeten er voor zorgen dat er op uniforme wijze gewerkt wordt door verschillende webbouwers. De richtlijnen zorgen er voor dat de gebruikersvriendelijkheid verhoogd wordt. De websites worden hierdoor toegankelijker.
Veel zorg instellingen en overheidsinstanties maken gebruik van de richtlijnen om zo websites toegankelijker te maken voor bezoekers met een visuele beperking. Deze bezoekers hebben dan ook een goede website ervaring.

W3C richtlijnen voor overheid EN301549 en WCAG 2.0

Naast de standaard w3C richtlijnen moeten websites van de overheid vanaf 23 september 2020 voldoen aan de richtlijnen voor toegankelijke websites. Deze vastgelegd in de standaarden EN301549 en WCAG 2.1.
Europese en Nederlandse regelgeving en richtlijnen overheidswebsites | EN301549 en WCAG


Voordelen website die voldoet aan W3C richtlijnen

Wanneer jouw website voldoet aan de W3C standaarden, heeft dat enkele voordelen:

1 | Gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid

Ten eerste vergroot het de klant- en gebruiksvriendelijkheid van je website. De W3C standaarden worden immers op alle browsers ondersteund, waardoor je zeker weet dat je site altijd op dezelfde wijze werkt.
Voorbeeld gebruiksvriendelijkheid en website
Bij visuele webbrowsers (Chrome, Explorer, Safari) geldt dat zij het strong element (bold) weergeven als vette tekst. Bij spraakbrowsers wordt met behulp van het strong element extra nadruk gegeven bij de uitspraak. Dit soort richtlijnen zijn vastgelegd door het W3C. Websites waarvan de programmeertaal op deze richtlijnen is afgestemd, voldoen aan de W3C standaarden.

2 | Betere SEO en beter vindbaar

Daarnaast is het ook bevorderlijk voor al je SEO-inspanningen. Een website die zich aan de W3C standaarden is gegarandeerd goed te indexeren voor zoekmachines. Dit komt er op neer dat je pagina’s beter verwerkt worden door zoekmachines; iets wat weer positief is op je positie in zoekresultaten van zoekmachines als en Bing.

3 | Meer economisch rendement of meer klanten

20% van de internet-gebruikers is in meer of mindere mate gehandicapt of hebben een beperking. Dit zijn net zo goed consumenten die geld te besteden hebben, of ze nu een beperking hebben of niet. Meer dan 55% van de 50-plussers shopt tegenwoordig online. Hun bestedingsbudget ligt ook aanzienlijk hoger dan dat van jongeren.

In Nederland hebben banken als ING en Rabobank dat ook begrepen, en maken op dit moment een grote inhaalslag om bijvoorbeeld hun mobiele apps toegankelijker te maken voor ouderen en klanten met een visuele beperking.
Zie rapport internet gebruik ouderen


Moet je WordPress website W3C compliant zijn?

Ja en nee. Een website werkt ook prima als niet aan alle W3C richtlijnen voldaan is. Het is vaak is veel werk om een website helemaal aan de richtlijnen te laten voldoen. Je bent vaak afhankelijk van hoe anderen de code opbouwen. Bij WordPress websites wordt gebruik gemaakt van plugins. Niet alle plugins voldoen 100% aan de W3C eisen. Hoewel zie prima werken, ook voor de eindgebruikers. Het is dus geen ramp om niet (volledig) aan de richtlijnen te voldoen maar maar probeer er wel naar te streven omdat je dan zeker weet dat je website op de juiste manier weergegeven wordt.

W3C richtlijnen testen voor WordPress website

Dit kun je zelf testen. Er bestaan diverse online tools waarmee je de URL’s van een website kunt controleren. Met behulp van dit gereedschap kun je zien hoeveel fouten jouw website bevat en waar die fouten precies te vinden zijn. Zo kun je deze direct , aanpassen of verbeteren!
WordPress website testen op W3C richtlijnen


Hulp nodig bij WordPress website conform W3C richtlijnen

Een website bouwen komt neer op veel precisie en maatwerk. Daarom is het niet onverstandig om je website eens te controleren. Heb je hulp nodig om je WordPress website te laten voldoen aan de W3C? Neem dan contact op. We helpen je graag verder!
Je kan ook een training volgen. Dan kun je veel zelf doen. De cursus die hier mooi bij aansluit is de Cursus Web usability User experience & Conversie. Je kan ook de onderstaande handleiding om te zien wat je allemaal dient te doen om je website toegankelijk te maken voor , , kleurenblinden en doven.


Links:
www.w3.org | Content Accessibility Guidelines
www.anysurfer.be | Beste website in Benelux over accessibilty