Wachtwoorden voor WordPress, server en webhosting veilig opslaan

Wachtwoorden voor WordPress, server en webhosting veilig opslaan

Als je met WordPress aan de slag gaat zul je merken dat je al snel met meerdere wachtwoorden te maken krijgt. Hoe zorg je dat je je WordPress website en al je wachtwoorden goed en veilig opslaat. Hier enkele tips.

De drie belangrijkste wachtwoorden voor WordPress en webhosting

Voor WordPress heb je altijd de volgende gegevens en bijbehorende wachtwoorden nodig:

 1. Login controle paneel van je webhosting.
  In het controle paneel kun je je gehele webhosting beheren. Dus naast je WordPress website ook bijvoorbeeld je e-mail (staat los van WordPress) en een ssl-certificaat voor https. Deze login krijg je altijd van je webhoster/provider. Voorbeelden van het controle paneel van verschillende web-hosters:
  login controle paneel Antagonist
  login controle paneel Hostnet
  login controle paneel Domeinbalie
 2. Login FTP-gegevens voor toegang tot je webserver
  Deze heb je vroeg of laat nodig op op de server van je webhosting te komen. Deze login bestaat altijd uit
  – Servernaam
  – Gebruikersnaam
  – Wachtwoord
  – Poortnummer (optioneel)Meer over FTP, servertoegang en inloggen (met FileZilla)
 3. Login WordPress voor je website
  Dit is het wachtwoord van je website dat je in praktijk het meest zult gebruiken. Deze login bestaat altijd uit
  – Gebruikersnaam
  – WachtwoordHet login adres voor WordPress is standaard: www.jouwdomeinnaam.nl/wp-admin

Website wachtwoorden vergeten en achterhalen

Het kan zijn dat je je wachtwoorden kwijt bent of vergeten. Er zijn dan diverse methodes om je wachtwoorden weer terug te krijgen. Lees meer hierover in de handleiding WordPress wachtwoord wijzigen als je dit kwijt bent of vergeten.

Beveiligen van wachtwoorden en gegevens voor je Webhosting

Beveiliging begint met de wachtwoorden en bestanden op je eigen computer en mobiele telefoon staan. Vanaf 25 mei 2018 bestaat de nieuwe AVG-privacy-wet. Gegevens en telefoonnummers van klanten zijn namelijk persoonsgegevens die onder deze nieuwe wet vallen. Ook kunnen er zich vaak bedrijfsdocumenten op jouw computer bevinden.
Lees meer over Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

Wachtwoorden online sychroniseren of offline opslaan

Een belangrijke keuze die je moet maken, is of je je wachtwoorden wilt synchroniseren. En hoe je dit vervolgens wilt gaan doen. Als je meerdere apparaten gebruikt, wil je hoogstwaarschijnlijk een vorm van synchronisatie. Je hebt dan vaak ook de mogelijkheid om in te loggen. Je kunt ervoor kiezen om je wachtwoorden in de cloud te zetten en de synchronisatie in zijn geheel uit handen te geven. Een andere optie is om het zelf te regelen, d.m.v. een clouddienst als Dropbox, een netwerkschijf of door simpelweg twee apparaten te koppelen.
Je kan het ook simpel houden met bijvoorbeeld PassWord Wallet en je wachtwoorden alleen lokaal op je laptop, tablet of telefoon/smartphone opslaan.


Programma’s voor het opslaan van WordPress wachtwoorden

Beveiliging begint met de bestanden op je eigen computer en mobiele telefoon staan. Die telefoonnummers van klanten zijn namelijk persoonsgegevens die onder de nieuwe wet vallen en ze bevatten vaak bedrijfsdocumenten. Je kan het volgende progamma’s gebruiken:

PassWord Wallet

Heel simpel programma. Beide diensten slaan je hoofdwachtwoord (dat je gebruikt om toegang te krijgen tot je wachtwoorden) natuurlijk niet online op.

1Password

1Password werkt met databases die je waar dan ook kunt opslaan. Je kunt er dan zelf voor kiezen of en hoe je deze databases wilt synchroniseren. 1Password kan ook via een clouddienst je wachtwoorden synchroniseren, maar voegt daar de optie aan toe om dat enkel via wifi in een lokaal netwerk te doen. Dat werkt wel alleen vanaf een pc naar mobiel apparaat.

LastPass

LastPass heeft apps voor iOS, Android en Windows Phone, zowel op de tablet als op de smartphone. De apps bevatten een ingebouwde browser waarmee je eenvoudig kunt inloggen. Het is mogelijk nieuwe wachtwoorden, profielen en formulieren toe te voegen. LastPass werkt volledig online waar al je wachtwoorden versleuteld worden opgeslagen.


Wachtwoord check: Hoe veilig is een wachtwoord?

Je kunt je wachtwoord checken op:

https://howsecureismypassword.net