IN DEZE HANDLEIDING:
Wat is CSS en waarom zou je het gebruiken?
Zelfs als u geen programmeur bent, hebt u waarschijnlijk wel eens van HTML gehoord. Het is de meest fundamentele opmaaktaal en het bestaat al sinds de jaren negentig. Waar je misschien niet zo bekend mee bent, is CSS.
Het is een programmeerelement dat net zo belangrijk is, en samen met HTML en JavaScript is CSS een van de drie belangrijkste hoekstenen van technologieën voor het web. Maar wat is CSS nu precies, hoe werkt het, en waarom is het zo belangrijk? Lees verder en leer.
Wat is CSS of Cascading Style Sheets?
CSS staat voor cascading style sheets. In het kort is CSS een ontwerptaal die ervoor zorgt dat een website er aantrekkelijker uitziet dan alleen maar gewone of inspiratieloze stukken tekst. Terwijl HTML grotendeels de tekstuele inhoud bepaalt, bepaalt CSS de visuele structuur, lay-out en esthetiek. HTML is een opmaaktaal, en CSS is een opmaaktaal. Denk aan “look and feel” als u aan CSS denkt.
Hoe werkt CSS samen met HTML?
Als HTML de motoronderdelen van een auto zouden zijn, dan zou CSS de carrosseriestijl en het lakwerk zijn. Een website kan draaien zonder CSS, maar het is zeker niet mooi. CSS laat de front-end van een website schitteren en het creëert een geweldige gebruikerservaring. Zonder CSS zouden websites minder mooi zijn voor het oog en waarschijnlijk veel moeilijker te navigeren. Naast lay-out en opmaak, is CSS verantwoordelijk voor de kleur van het lettertype en meer.
Waarom is CSS belangrijk voor je website?
Om het belang van CSS te illustreren, is hier een voorbeeld van een pagina van een webpagina met en zonder CSS:
Webpagina MET css
Hier is een voorbeeld van een pagina met CSS:
Webpagina ZONDER css
En hier is hetzelfde gedeelte zonder CSS:
Verbeterde en verfijndere opmaak
Groot contrast, toch? Je zult merken dat er nogal wat verschillen zijn tussen de 2 als het gaat om de algemene presentatie.
Met CSS, zie je een verandering in lettertype, lettergrootte, en letterkleur.
Je ziet ook een verandering in het formaat van de knoppen en krijgt een toegevoegde blauwe achtergrond achter de knoppen.
Elk van deze elementen is mogelijk door CSS (cascading stylesheets). Wat ziet er voor u als gebruiker verfijnder uit? Het is vrij gemakkelijk te zien waarom CSS zo cruciaal is.
Wat zijn de voordelen van CSS?
Er zijn een aantal voordelen van CSS. Niet alleen qua design. Ook voor het beheer is het veel fijner om je website te onderhouden. Enkele voordelen op een rij:
1) Snellere Pagina Snelheid
Meer code betekent een lagere pagina snelheid. En CSS stelt u in staat om minder code te gebruiken. CSS staat u toe om één CSS regel te gebruiken en deze toe te passen op alle occurrences van een bepaalde tag binnen een HTML document.
2) Betere gebruikerservaring
CSS zorgt er niet alleen voor dat webpagina’s er prettig uitzien, het zorgt ook voor gebruiksvriendelijke opmaak. Wanneer knoppen en tekst op logische plaatsen staan en goed georganiseerd zijn, verbetert de gebruikerservaring.
3) Snellere ontwikkeltijd
Met CSS kunt u specifieke opmaakregels en stijlen toepassen op meerdere pagina’s met één reeks code. Eén cascading style sheet kan worden gerepliceerd over meerdere website pagina’s. Als u bijvoorbeeld productpagina’s heeft die allemaal dezelfde opmaak, look en feel moeten hebben, zal het schrijven van CSS regels voor één pagina voldoende zijn voor alle pagina’s van datzelfde type.
4) Gemakkelijke opmaakwijzigingen
Als u de opmaak van een specifieke set pagina’s moet veranderen, is dat eenvoudig te doen met CSS. Het is niet nodig om elke individuele pagina aan te passen. U hoeft alleen maar het CSS stylesheet aan te passen en u ziet de wijzigingen toegepast worden op alle pagina’s die dat stylesheet gebruiken.
5) Compatibiliteit tussen apparaten
Responsive webdesign is belangrijk. In de huidige tijd moeten webpagina’s volledig zichtbaar en gemakkelijk navigeerbaar zijn op alle apparaten. Of het nu gaat om een mobiel of tablet, desktop of zelfs smart TV, CSS combineert met HTML om responsive design mogelijk te maken.
Wilt je CSS leren?
Zoals u kunt zien, is CSS van cruciaal belang als het gaat om de algehele presentatie van een webpagina. En dat niet alleen, het maakt het leven van ontwikkelaars een stuk makkelijker als het gaat om opmaak. CSS onder de knie krijgen is een essentieel onderdeel om een waardevolle aanwinst en een solide programmeur te worden.
CSS handleidingen
Hieronder een greep uit de CSS handleidingen die we geschreven hebben. Deze zijn onderdeel van een designtraining.
CSS Element inspecteren WordPress aanpassen browser
Verloop gradient achtergrondkleur overlay CSS builder
Verloop achtergrond overlay maken in WordPress De eenvoudigste manier om een kleurverloop als achtergrondkleur van…
CSS aanpassen Beaver builder basis voor beginners
Er zijn verschillende manieren om aangepaste CSS toe te voegen, maar er zijn kleine variaties…
CSS website aanpassen met Yellow Pencil WP plug-in
Easy Google Fonts plug-in lettertypes voor WordPress
Zelf simpel HTML en CSS maken leren in WordPress voor beginners
Css, class, span stijlen maken opmaak WordPress website
Het aanpassen van je WordPress website met CSS en een zogenaamde class of span geeft…