Webbrowser sneller maken bij langzame browser (Chrome)

Logo cursus traing wordpress

Webbrowser sneller maken bij langzame browser (Chrome)

Je webbrowser sneller maken is heel handig en noodzakelijk als google chrome browser langzaam of traag is. Lees de tips.

Webbrowser sneller maken in google chrome browser

Vandaag de dag gebeurt het grootste deel van onze computers online in de browser, of het nu gaat om e-mailen, chatten, surfen op sociale media, het bekijken van video's of het luisteren naar muziek. Steeds meer gebeurt in de cloud. Voor velen van ons hebben browsergebaseerde apps zoals Google Docs en Sheets zelfs de traditionele productiviteitssoftware zoals Microsoft Office overgenomen.

Je webbrowser is het besturingssysteem voor online computergebruik

In wezen is de browser het besturingssysteem voor online computergebruik geworden. En voor de meeste mensen is die browser Google Chrome, dat een marktaandeel van bijna 70% heeft op desktops en laptops. Als Chrome vastloopt, lijdt de hele computerervaring daaronder. Ik heb het web afgezocht naar enkele van de beste tips, waaronder een aantal zeer handige browserextensies, die Chrome helpen om beter te draaien. De onderstaande tips kunnen je veel geld besparen, simpelweg omdat je browser veel sneller is. Je hoeft niet direct een nieuwe computer of laptop aan te schaffen. In dit geval is vooral tip nummer 3 heel handig.

WordPress website voert wijzigingen niet door in browser

Soms doe je iets in WordPress en lijkt het niet te werken. Je hebt wijzigingen doorgevoerd maar het is niet direct zichtbaar

  • De vertraging zit in de van je webbrowser. Dit kun je zelf oplossen. Doe de onderstaande stappen. Lukt het niet, installeer dan Blisk. Zie punt 10.
  • De vertraging zit in de cache van je webhosting. Dit komt zelden voor, maar er zijn webhosters die met opzet een kleine hebben ingebouwd zodat wijzigingen niet direct zichtbaar zijn. Dit is meestal alleen toegepast op hele grote websites.

1 Je webbrowser bijwerken naar de laatste versie

Begin met ervoor te zorgen dat u over de nieuwste software beschikt. Chrome downloadt automatisch updates, maar heeft een herstart nodig om ze te installeren. Zorg ervoor dat uw Chrome up-to-date is door te klikken op het drie-punt- “Meer” in de rechterbovenhoek van het browservenster. (Of typ “chrome://settings/” in de adresbalk.) Klik vervolgens op Help>Over Google Chrome. Het scherm Over laat zien of Chrome up-to-date is. Als dat niet het geval is, start u uw browser opnieuw.

U moet Chrome regelmatig opnieuw opstarten om de updates te laten ingaan.

2 Gebruik de taakmanager voor een analyse

Chrome heeft een ingebouwde tool om te laten zien hoeveel van uw computerbronnen-RAM, processor en netwerk worden verbruikt door componenten zoals open tabbladen en browserextensies. U hebt toegang tot deze informatie door op het drie-punt “Meer” pictogram te klikken en vervolgens Meer Tools>Task Manager te selecteren. We gebruiken Taakbeheer later om problemen te diagnosticeren.

Taakbeheer laat zien hoeveel middelen verschillende processen, zoals individuele tabbladen, verbruiken.

3 Hou niet teveel tabjes open

Het uitzetten van tabbladen stelt u in staat om bronnen te sparen zonder dat u die pagina verliest. Browsertabbladen zijn ongelooflijk handig voor taken zoals het openen van meerdere productreviews wanneer u online winkelt of wanneer je met WordPress werkt. Maar ze kunnen gemakkelijk uit de hand lopen. Binnen een paar minuten heb ik misschien 2 of 3 browservensters lopen, elk met een paar openstaande tabbladen. Elk tabblad draait als een eigen proces en verbruikt de middelen van uw computer. Als uw systeem plotseling vertraagt of als de ventilator aanslaat, controleer dan Taakbeheer om te zien of één of twee openstaande tabbladen de boosdoeners zijn. Vaak komen problemen voort uit een streaming mediasite zoals YouTube. U kunt een individueel tabblad in Taakbeheer markeren en op de knop Proces beëindigen klikken om de belasting onmiddellijk weg te nemen.

Gebruik een handige extensie voor tabbladen in Chrome

Als u weet dat u tabbladen een tijdje open hebt staan, kunt u ze opschorten zodat de URL wordt opgeslagen, maar de pagina's verbruiken vrijwel geen bronnen. Om dat in te stellen, installeert u een extensie met de naam The Great Suspender.

The Great Suspender Chrome extensie

U kunt deze gebruiken om alle tabbladen in een browservenster onmiddellijk te onderbreken. Of ze worden automatisch geschorst na een periode die u kunt instellen. De standaardinstelling is 30 minuten. Dit is een hele effectieve techniek, want door de tabs die je niet gebruikt in wezen op te schorten, lijkt het op het sluiten van de tabs. Je kunt individuele tabs of alle tabs tegelijk opheffen als je terug wilt naar die webpagina's. De extensie is zeer aanpasbaar. U kunt bijvoorbeeld instellen dat een tabblad dat audio afspeelt nooit wordt onderbroken, zodat uw achtergrondmuziek wordt gestreamd.

4 Blokkeer video's voor autoplay

Google staat over het algemeen video's en andere geanimeerde inhoud toe om te autoplayen op sites die ervoor kiezen om het mogelijk te maken. Vaak heeft de webpagina waar je naar kijkt animaties en ervaringen die de ontwerper van de site daadwerkelijk wil overbrengen. Maar omdat die video's en animaties, die mij misschien niet eens interesseren, me niet eens interesseren, heb ik liever dat ik op play moet drukken. Een gratis extensie genaamd AutoplayStopper vervult mijn wens en bespaart me veel van mijn computerbronnen.

AutoplayStopper voorkomt dat video's en animaties op zichzelf draaien. U kunt uitzonderingen maken voor specifieke sites.

5 Gebruik niet teveel browserextensies

Browserextensies kunnen zeer handige mogelijkheden aan uw browser toevoegen. Ik heb net twee grote aanbevolen. Maar ze verbruiken ook geheugen. Het is goed om af en toe naar uw extensies te bekijken. Klik op de drie-punt-knop More en selecteer More Tools>Extensions voor een overzicht van elke extensie die u hebt geïnstalleerd. Hier kunt u eenvoudig oude extensies die u niet meer gebruikt. Als u niet zeker weet of u een extensie voorgoed wilt verwijderen, schakelt u de schakelaar aan de rechterkant van de knop Verwijderen in om deze uit te schakelen. Een manier om te beslissen of een extensie de moeite waard is om te houden is om de Taakbeheer te controleren en te zien of het een belangrijke bron is als deze is ingeschakeld.

U kunt extensies verwijderen of uitschakelen om de belasting van Chrome te verlichten.

6 Gebruik Hardwareversnelling voor video

Video is over het algemeen de meest veeleisende taak voor uw browser. En in het COVID-19 tijdperk zijn we veel meer aan het streamen voor online onderwijs, conferenties en binge-watching. Om ervoor te zorgen dat video geen bronnen in beslag neemt, moet u ervoor zorgen dat de hardwareversnelling in Chrome is ingeschakeld. Hierdoor worden videotaken naar de grafische processor van uw computer overgeheveld. Klik op de knop met drie punten meer en klik vervolgens op Settings>Advanced>System om ervoor te zorgen dat “Gebruik hardwareversnelling wanneer beschikbaar” is ingeschakeld. Deze insteloptie is niet beschikbaar in de Chrome-browser op Chromebooks.

Zorg ervoor dat de hardwareversnelling is ingeschakeld, zodat video efficiënter wordt afgespeeld.
Gerelateerd: Deze 10 essentiële browser-tweaks verhelpen de grootste ergernissen van het web

7 Maak Chrome schoon en ruim op (Windows).

Er is veel malware die de browserervaring kaapt, zoals het wijzigen van uw standaard zoekmachine en startpagina of het lanceren van vervelende pop-up . En het grootste deel van deze malware is geschreven om te draaien op Windows, het dominante besturingssysteem over de hele wereld. Daarom heeft Google een anti-malwareprogramma gemaakt dat alleen voor Windowsgebruikers is bedoeld. U krijgt toegang tot het programma door te klikken op de drie-punt-knop More en vervolgens op Settings>Advanced. Klik onder Reset en opschonen op “Computer opschonen” om een scan uit te voeren.

Het opschoonprogramma scant naar Windows-malware die met Chrome rotzooit.

8 Reset Chrome

Probeer een reset uit om een nieuwe start te maken met Chrome. Als u al deze stappen hebt genomen en Chrome nog steeds traag aanvoelt, reset het programma dan naar de standaardinstellingen. Een reset zal geen belangrijke elementen zoals bladwijzers, geschiedenis, opgeslagen wachtwoorden en uitbreidingen verwijderen, dus let op. Bewaar eerst je wachtwoorden.

Tips voor wachtwoorden bewaren

Het zal echter alle extensies uitschakelen, dus u zult terug moeten gaan en de extensies die u wilt gebruiken opnieuw moeten activeren. Het stelt ook uw opstartpagina, nieuwe tabbladpagina, zoekmachine en vastgemaakte tabbladen opnieuw in. U zult dus een beetje werk moeten doen om uw browser weer aan te passen. Om een reset uit te voeren, klikt u op de knop met drie punten rechtsbovenin, vervolgens op Settings>Advanced>Reset settings en drukt u op “Restore settings to their original defaults” (instellingen terugzetten naar de oorspronkelijke standaardwaarden).

9 Leeg de cache van je browser

Als Je browser nog steeds traag is of je ziet niet direct wijzigingen die je hebt gedaan, kan het zijn dat de cache van je browser vol zit. Je kan de cache legen. Meestal doet dit probleem zich voor bij Chrome is onze ervaring. Leeg de cache van Chrome of een ander webbrowser en kijk of het probleem nog bestaat.
De cache legen van Chrome webbrowser

Meer handleidingen over cache en :


10 Gebruik een andere webbrowser: Blisk

Als Chrome nog steeds traag is of niet lekker werkt, kun je overwegen een ander gratis programma te gebruiken. Blisk is dan heel handig, zeker voor WordPress.

Blisk wordt wereldwijd gebruikt door webontwikkelaars, UI-ontwerpers, QA-engineers en UX-ontwerpers. Blisk is bedoelt voor ontwikkelaars en bedrijven van verschillende grootte: van solo-ontwikkelaars tot grote teams met meer dan 200 gebruikers.

Het kernidee achter Blisk is het leveren van een oplossing voor webontwikkeling die de grootste irritaties van webontwikkelaars en webdesigners wegneemt. Blisk wordt gebruikt voor prototyping, webdesign, webdevelopment, SEO check, testen, debuggen en testing. Het mooie van Blisk is het volgende:

Voordelen Blisk browser

  • Je kan de caching uitzetten. Dit kan niet in Chrome. Ga hiervoor linksbovenin in Blisk naar ‘caching' en zet deze op ‘off'. Je ziet hierdoor beter en sneller wat je gedaan hebt.
  • Je kan zien hoe een site er op vrijwel alle mobiele apparaten er responsive uitziet.

Blisk is gratis en betaald. De prijzen beginnen bij $9,99 per maand, per gebruiker. Er is een gratis versie die ook prima werkt. Je kan dan alleen tot 1 uur de responsive versie bekijken. Alle andere functies blijven gewoon werken, zoals dat in Chrome ook het geval is.

www.blisk.io

Voorbeelden van Blisk webbrowser


Meer handleidingen over WordPress en snelheid in je webbrowser


Wil je meer details over Webbrowser sneller maken bij langzame browser (Chrome)of info?

Wil je meer weten? Veel lezers met interesse in Webbrowser sneller maken bij langzame browser (Chrome) bekeken ook de onderstaande artikelen:


WordPress cursus onderhoud

De meeste problemen met websites ontstaan door een combinatie van factoren. Van webhosting tot de inrichting van je site. Ik heb de laatste 15 jaar vele websites vast zien lopen, langzaam of gehackt zien worden door de verkeerde aanpak.

Deze problemen, ellende en schade is te vermijden door de juiste aanpak en strategie. Het is even werk en vergt een investering in tijd, geld en energie maar daarna heb je gegarandeerd minder problemen, meer plezier, meer controle en een betere WordPress website.

WordPress training onderhoud en beheer

Leer hoe je WordPress sites beter kan beheren en beveiligen in de speciale onderhoudscursus:
WordPress training Onderhoud en beheer

WordPress Bootcamp

Leer hoe je je website sneller en gestroomlijnder kan bouwen in de WordPress Bootcamp:
Web-development in WordPress Bootcamp

Nog vragen over Webbrowser sneller maken bij langzame browser (Chrome)?

Neem eventueel contact op met Arthur als je nog vragen hebt over onderhoud, beveiliging, Webbrowser sneller maken bij langzame browser (Chrome) en WordPress sites.

WordPress expert

Arthur Wentzel, web-developer

06 20 83 05 83

Scroll naar boven