IN DEZE HANDLEIDING:
Werner’s boek over kleur Nomenclature of Colours uit 1814
Abraham Werner’s Nomenclature of Colours vind ik een fantastisch boek over kleur. Dit kleine volume, voor het eerst gepubliceerd in 1814, bestaat uit een verzameling van 110 stalen die het kleurenpalet van de natuur weergeven, samen met hun poëtische beschrijvingen.
In de 18e eeuw stelde de Duitse geoloog Abraham Gottlob Werner zich ten doel een standaard referentiegids voor kleuren op te stellen voor gebruik in de algemene wetenschappen.
Meer over kleuren en kleurenschema’s
Ik ben eigenlijk al vanaf mijn kunstacademie-opleiding gefascineerd door kleuren en kleurgebruik. Ik heb een eigen kleurensysteem opgezet. Al met al heb ik hier honderden uren inzitten.
Veel bezoekers maken hier gebruik van voor hun WordPress websites. Wil je meer details over deze kleuren? Kijk dan op:
GoldenRatioColors.com
Aanvullingen van Patrick Syme
De Schotse bloemenschilder Patrick Syme verbeterde en breidde later Werners werk uit met alle meest voorkomende kleuren of tinten die in de natuur voorkomen, met elke kleurstrook vergezeld van voorbeelden uit het dieren-, planten- en mineralenrijk. Het resulterende werk werd gebruikt door vele wetenschappers, ontdekkingsreizigers en antropologen om hun studie te bevorderen, waaronder Charles Darwin tijdens zijn tijd op de HMS Beagle.
Werner’s Nomenclature of Colours wordt beschouwd als de voorloper van moderne systemen zoals Pantone en heeft zelfs historische verfseries geïnspireerd van Dulux en Farrow & Ball. Read & Co. geeft dit prachtige kleine volume opnieuw uit in een nieuwe facsimile editie en heeft veel zorg besteed aan het reproduceren van de originele tekst en kunst voor een nieuwe generatie kunstenaars en wetenschappers.
Werner’s Nomenclature of Colours, voor het eerst gepubliceerd in het pre-fotografische tijdperk, was de belangrijkste gids voor kleur en de classificatie ervan voor kunstenaars, wetenschappers, naturalisten en antropologen in de 19e eeuw.
Zonder een afbeelding als referentie, gaf het boek enorme handgeschreven details die beschreven waar elke specifieke kleur kon worden gevonden op een dier, plant of mineraal. Pruisisch blauw kon bijvoorbeeld worden aangetroffen in de schoonheidsvlek van de vleugel van een wilde eend, op het uithoudingsvermogen van een blauwpaarse anemoon, of in een stuk blauw kopererts.
Voorbeelden boek Werner’s Nomenclature of Colours
Voorbeelden van het boek Werner’s Nomenclature of Colours uit 1814:
Over mineraloog Abraham Gottlob Werner
Het classificatiesysteem werd voor het eerst bedacht door de Duitse mineraloog Abraham Gottlob Werner aan het eind van de 18e eeuw. Kort daarna werkte de Schotse schilder Patrick Syme de gids van Werner bij door kleurstalen en zijn eigen lijst van voorbeelden te koppelen aan de gegeven nomenclatuur.
Poëtische namen van het boek
De poëtische namen van het boek, zoals Arterial Blood Red, naar het hoofd van een soort haan (zie hieronder), Berlin Blue, en Verdigris Green, gaven de geschriften van veel onderzoekers extra glans en maakten levendige beschrijvingen mogelijk voor proza dat voorheen beperkt was tot een meer elementair kleurenpalet. Charles Darwin gebruikte de gids zelfs tijdens zijn reis naar de eilanden Madeira, Canarische eilanden en Kaapverdië op de H.M.S. Beagle.
Het boek uit 1814 is nu opnieuw uitgegeven door Smithsonian Books als een gids in zakformaat, die een historische verbinding biedt met levendige kleuren in het veld voor een toekomstige generatie kunstenaars, wetenschappers en nieuwsgierige naturalisten. U kunt het bestellen bij Amazon:
www.amazon.com/Werners-Nomenclature-Colours-Chemistry-Mineralogy/dp/1528717058/
Meer artikelen over geschiedenis van ontwerp en design
Meer interessante artikelen over geschiedenis van design en ontwerp:
Top 100 beste lettertypes meest gebruikte fonts
Atlas & Mercator | Nijntje letter lettertype Dick Bruna
Kleurenboek A.Boogert 1692 boek kleurenschema waterverf
Kleurenboek met kleurenschema’s van A.Boogert uit 1692 In 1692 nam een kunstenaar die alleen bekend…