Widgets instellen

Wat zijn Widgets

Widgets zijn ingebouwde stukjes software die standaard in WordPress aanwezig zijn en die door de gebruiker kunnen geplaatst worden in de navigatiebalken links, rechts of in de footer (onderaan) van de website. Ze kunnen flexibel aangepast worden.

Hoe stel je widgets in

Ga in WordPress onder “weergave” naar “Widgets”. Je zit nu in het “wiget”-venster. Aan de linkse zijde van dit scherm bevinden zich allerlei ‘widgets’ die je kan plaatsen in de navigatiebalken, te vinden in de rechtse kolom onder ‘Widget Area’.

Afhankelijk van het thema dat je gebruikt, is de navigatiebalk onderverdeeld in verschillende gebieden (Area’s): Primary Area (bovenste deel), Secondary Area (onder de Primary), en soms ook nog een aantal Footer Area’s die zich onderaan het scherm bevinden en soms uit 4 aparte delen bestaan.

Enkele veel gebruikte widgets zijn:

  • een zoekmodule, voor het doorzoeken van je website
  • de meest recente berichten
  • de categorieën waaruit de bezoeker kan kiezen
  • een archief met berichten per maand

De widget zelf kan simpel naar de juiste plaats gesleept worden en is direct actief. Je kan vaak diverse opties in te stellen (titel, aantal berichten dat mag getoond worden, e.d.), op “bewaar” te drukken en het werkt.

Vele widget toepassingen

Het is ook mogelijk om zelf nog toepassingen te plaatsen.  Bijvoorbeeld  bepaalde media (youtube, vimeo), reclameboodschappen van Google of  affiliatie producten zoals boeken of andere digitale informatie (PDF files).
De sidebar is ook heel geschikt voor een zogenaamde Call to action-button.

Dit doe je de hand van de ‘text’ widget. Dit is een blanco tekstveld dat je handmatig toevoegt en met allerlei informatie kan vullen, meestal in HTML formaat. Het vereist dus wel enige standaardkennis van html, alhoewel de meeste reclamewebsites mogelijkheden voorzien om eenvoudigweg dmv ‘copy/paste’ bepaalde code te copieren naar de textwidget. Bij Youtube kun je bijvoorbeeld de”share”tekst gebruiken die bij ieder filmpje staat.

[box type=”1″ ]

Tip

Gebruik de simpele html-codes voor snel resultaat:

  • een horizontale lijn:*<*hr*/>* (sterretjes weghalen)
  • voor een harde return:*<*br*/>* (sterretjes weghalen)
  • een afbeelding of plaatje:<*a href=”http://www.domeinnaam.nl/plaatje.jpg”>

[/box]


Ook interessant