Widgets WordPress sidebar footer instellen Nederlands

Een WordPress widget een onderdeel dat op meerdere pagina's staat. Een widget staat in de sidebar of footer. Je kan dit aanpassen in Weergave.

Logo cursus traing wordpress

Widgets WordPress sidebar footer instellen Nederlands

Wat zijn Widgets in WordPress en wat kun je ermee?

Een WordPress een onderdeel dat op meerdere pagina's terugkomt. Je hoeft een widget maar op één plek aan te passen. Een widget staat vrijwel altijd in de of footer.

Widgets zijn ingebouwde stukjes software die standaard in WordPress aanwezig zijn en die door de gebruiker kunnen geplaatst worden in de navigatiebalken links, rechts of in de footer (onderaan) van de website. Ze kunnen flexibel aangepast worden.
widgets instellen

Update 2024

Het instellen van de widgets is enigszins veranderd. Lees hierover meer op deze handleiding:
Gutenberg blokken als widgets (nieuw WordPress 5.8)

Als je meer wilt weten over footers in webdesign, lees dan ook deze handleidingen:

Hoe stel je widgets in bij je WordPress website?

Ga in WordPress onder “weergave” naar “Widgets”. Je zit nu in het “widget”-venster. Aan de linkse zijde van dit scherm bevinden zich allerlei ‘widgets' die je kan plaatsen in de navigatiebalken, te vinden in de rechtse onder ‘Widget Area'.

Afhankelijk van het thema dat je gebruikt, is de navigatiebalk onderverdeeld in verschillende gebieden (Area's): Primary Area (bovenste deel), Secondary Area (onder de Primary), en soms ook nog een aantal Footer Area's die zich onderaan het scherm bevinden en soms uit 4 aparte delen bestaan. 

De widget zelf kan simpel naar de juiste plaats gesleept worden en is direct actief. Je kan vaak diverse opties in te stellen (, aantal berichten dat mag getoond worden, e.d.), op “bewaar” te drukken en het werkt.

Widgets instellen met de Gutenberg editor 2024

U kunt uw widgetgebied vinden door naar Weergave »Widgets te gaan in uw WordPress-beheerdersdashboard.

widget menu voorbeeld wordpress
widget menu voorbeeld wordpress

Hier ziet u een lijst met uw beschikbare widgetgebieden. In het onderstaande voorbeeld met het Astra-thema zijn er meerdere gebieden waar u widgets kunt toevoegen, waaronder:

 • de zijbalk
 • de header of koptekst
 • de footer of voettekst

De gebieden waar u widgets kunt plaatsen, worden bepaald door uw WordPress-thema, dus het kan er anders uitzien, afhankelijk van het thema dat u gebruikt.

Dat gezegd hebbende, laten we u zien hoe u eenvoudig widgets aan verschillende delen van uw WordPress-website kunt toevoegen.

Hoe widget aan sidebar WordPress toevoegen

Er zijn meerdere manieren waarop u widgets aan uw WordPress-zijbalk kunt toevoegen.

De eenvoudigste manier is om naar Uiterlijk » Widgets te navigeren en vervolgens op de pijl-omhoog in het widgetgedeelte van de zijbalk te klikken om het widgetgedeelte uit te vouwen.

wordpress sidebar widget
wordpress sidebar widget

Klik vervolgens op het ‘+' om het widgetblokmenu te openen.

Hier kunt u op naam naar een widget zoeken. Of klik op de knop ‘Alles doorzoeken' om een menu met alle beschikbare widgets te openen.

wordpress widget block toevoegen icon
wordpress widget block toevoegen icon

Om een widget aan uw zijbalk toe te voegen, klikt u eenvoudigweg op die widget, waarna deze automatisch aan uw zijbalk wordt toegevoegd.

Sommige widgets zoals tekst kun je aanpassen. Doe dit.

Vervolgens hoeft u alleen maar op de knop ‘Update' te klikken en de widget staat nu live op uw website.

Veel gebruikte widgets

Enkele van de onderstaande zijn in 2024 enigszins verouderd omdat er de nieuwe manier van bewerken is. Zie hierboven. Toch laat ik enkele veel gebruikte widgets zien:

 • Afbeelding widget

  Een afbeelding, foto of plaatje in de sidebar of footer.

 • Tekst widget

  Je eigen tekst, bijvoorbeeld ‘adres' of ‘Openingstijden'.

 • Eigen Html widget

  handig voor bijvoorbeeld een weer-widget of youtube video.

 • Zoek widget

  zoekfunctie in je website. Doorzoekt je pagina's en berichten.

 • Navigatiemenu widget

  Bijvoorbeeld voor ‘Disclaimer' en ‘Voorwaarden'.
  Maak eerst menu aan bij WP>Weergave>Menu's.

Deze zijn handig maar heb je alleen nodig voor een blog:

 • de meest recente berichten
 • de categorieën waaruit de bezoeker kan kiezen
 • een archief met berichten per maand

Meer widget toepassingen

Het is ook mogelijk om zelf nog toepassingen te plaatsen.  Bijvoorbeeld  bepaalde media (youtube, vimeo), reclameboodschappen van Google of  affiliatie producten zoals boeken of andere digitale informatie (PDF files). De sidebar is ook heel geschikt voor een zogenaamde -.

Dit doe je de hand van de ‘text' widget. Dit is een blanco tekstveld dat je handmatig toevoegt en met allerlei informatie kan vullen, meestal in HTML formaat. Het vereist dus wel enige standaardkennis van html, alhoewel de meeste reclamewebsites mogelijkheden voorzien om eenvoudigweg dmv ‘copy/paste' bepaalde code te copieren naar de textwidget. Bij Youtube kun je bijvoorbeeld de”share”tekst gebruiken die bij ieder filmpje staat.

Tip widgets

Gebruik de simpele html-codes voor snel resultaat:

 • een horizontale lijn:*<*hr*/>* (sterretjes weghalen)
 • voor een harde return:*<*br*/>* (sterretjes weghalen)
 • een afbeelding of plaatje:<*a href=”https://www.domeinnaam.nl/plaatje.jpg”>

widget

Alle standaard WordPress widgets op een rij

Afbeelding Beeld widget

Met de -widget kunt u een afbeelding in uw zijbalk plaatsen. Optioneel kunt u een titel en een link toevoegen. Als u een link toevoegt, wordt de afbeelding aanklikbaar.

Archief widget

Met de Archiefwidget kunt u één archief (per maand) in uw zijbalk tonen. Deze widget is standaard toegevoegd aan de sidebar. U kunt instellen of uw archief als een dropdown moet worden weergegeven. Handig voor een groot archief van een blog. Daarnaast kunt u instellen of het aantal berichten per maand moet worden weergegeven.

Audio Widget WordPress

Met deze widget kun je een audiobestand in je zijbalk (of in een ander widgetgebied) laten zien. Uw bezoekers kunnen dan direct het audiobestand in uw sidebar beluisteren.

Categorieën

Met de Categorieën-widget kunt u een lijst van al uw categorieën laten zien. Net als bij de Archief-widget kunt u ervoor kiezen om de categorieën als een dropdown te tonen en kunt u zelf bepalen of u het aantal berichten per categorie wilt tonen en de “hiërarchie” van uw categorieën laten zien met sub-categorieën.

Eigen HTML

U kunt de widget “Uw eigen HTML” gebruiken om uw widget met HTML te vullen. Zie hierboven.

Galerij

Met de “” widget kunt u een galerij van meerdere afbeeldingen in uw zijbalk plaatsen. De widget werkt op dezelfde manier als de afbeeldingswidget, behalve dat je met deze widget verschillende afbeeldingen kunt selecteren.

Kalender widget

Alleen handig voor een blog. De kalenderwidget laat automatisch een kalender met publicatiedata van uw WordPress-berichten zien.

Meest recente berichten

De meest recente berichtenwidget toont uw meest recente blogberichten. Hier kunt u een titel instellen, kies het maximum aantal berichten dat getoond kan worden. Nadeel dat het ongecategoriseerd is. Ook kunt u instellen of u wilt dat de datum van het bericht naast het bericht wordt getoond.

Meta-widget op een website

Vrijwel overbodig. De Meta-widget toont links die voor u als websitebeheerder relevant kunnen zijn. Zo is er een link om uit te loggen en naar WordPress te gaan.

Navigatiemenu widget

Handig! Zie hierboven. Lees hoe u menu's kunt maken voor uw WordPress-website.
Menu maken in wordpress | dropdown volgorde tekst kleur aanpassen

Pagina's widget

De Pagina's-widget toont een lijst van de pagina's op uw WordPress-website. In deze widget kunt u bepalen hoe de pagina's gesorteerd moeten worden: op paginatitel, paginavolgorde of op basis van de Pagina-ID. U kunt ook bepaalde pagina's uitsluiten door de Pagina ID's in te vullen. U kunt de ID van uw pagina achterhalen door de pagina in WordPress te bewerken. Lees deze handleiding:

Handleiding WordPress pagina-ID bericht-ID categorie ID vinden

Recente reacties widget

De recente reacties widget geeft de mogelijkheid om recente reacties te laten zien. Werkt alleen als u reacties heeft toegestaan op uw WordPress-website.

RSS

Heb je niet snel nodig. Met de RSS-widget kunt u berichten van een RSS-feed weergeven. Dit is handig als u berichten van een andere website wilt tonen.

Tag wolk

De Tagwolk-widget toont u de verschillende tags die u gebruikt op uw WordPress-site. Erg oldskool, maar kan handig zijn. U kunt precies lezen welke tags er op de WordPress Categorieën en Tags pagina staan.

Tekst widget

De Tekstwidget geeft u een visuele editor waarmee u eenvoudig tekst, links en afbeeldingen aan uw zijbalk kunt toevoegen. Zie hierboven. Voor afbeeldingen kunt u ook gebruik maken van de “Afbeeldingen”-widget.

Video

Met de Video widget kunt u een video laten zien in uw sidebar. Dit moet wel een video zijn in uw WordPress . In verband met snelheid kunt u beter een tekstwidget gebruiken en er bijvoorbeeld een YouTube-video in plaatsen.

Zoek widget

De zoekwidget toont een zoekbalk waarmee uw bezoekers binnen uw website kunnen zoeken. Dit kun je verbeteren met bijvoorbeeld .


Meer widget handleidingen


Meer tips over widgets

Meer weten over widgets of een cursus of training volgen? Bekijk dan de volgende opties:

Succes met de WordPress widgets!


Meer informatie over Widgets WordPress sidebar footer instellen Nederlandsof info?

Wil je meer weten? Veel cursisten met interesse in Widgets WordPress sidebar footer instellen Nederlands bekeken ook de onderstaande handleidingen en artikelen:


WordPress cursus onderhoud

De meeste problemen met WordPress sites ontstaan door een combinatie van factoren. Van webhosting tot de inrichting van je site. Ik heb de laatste 15 jaar vele websites vast zien lopen, langzaam of gehackt zien worden door de verkeerde aanpak.

Deze problemen, ellende en schade is te vermijden door de juiste aanpak en strategie. Het is even werk en vergt een investering in tijd, geld en energie maar daarna heb je gegarandeerd minder problemen, meer plezier, meer controle en een betere WordPress website.

WordPress training onderhoud en beheer

Leer hoe je WordPress sites beter kan beheren en beveiligen in de speciale onderhoudscursus:
WordPress cursus Onderhoud en beheer

WordPress Bootcamp

Leer hoe je je WordPress website of webshop sneller en gestroomlijnder kan bouwen in de WordPress Bootcamp:
Web-development in WordPress Bootcamp

Nog vragen over Widgets WordPress sidebar footer instellen Nederlands?

Neem eventueel contact op met Arthur als je nog vragen hebt over onderhoud, beveiliging, Widgets WordPress sidebar footer instellen Nederlands en WordPress sites en webshops.

WordPress expert

Arthur Wentzel, web-developer

06 20 83 05 83

Scroll naar boven