WooCommerce Webshop | handleiding WordPress Plugin voor webwinkel

WooCommerce is een de grootste webshop plugin voor WordPress. Met WooCommerce kun je gratis je webwinkel beginnen. Lees deze gratis handleiding om vlot een webshop te starten.

Handleiding WordPress webshop met WooCommerce

WooCommerce begon als een eenvoudige plugin, maar is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de grootste WordPress shop plugin met wereldwijd een enorme community. Het is de uitgelezen plugin als je een webshop wilt beginnen. Je kan WooCommerce ook altijd uit te breiden met extra functionaliteiten. In deze handleiding ga ik in op hoe je een WordPress webwinkel kunt bouwen.

WooCommerce de grootste en beste plugin voor WordPress webshop

WooCommerce is een gratis plugin voor WordPress waarmee je in je WordPress website een webwinkel kunt starten. Inmiddels heeft WooCommerce al meer dan 14 miljoen downloads. Daarmee behoort WooCommerce tot de meest gebruikte webwinkel. WooCommerce wordt in 2019 door meer dan 30% van alle webwinkels gebruikt! Overigens is WordPress verreweg het grootste CMS systeem ter wereld.

WooCommerce kun je op verschillende manieren gebruiken, zo kun je een webshop bouwen in WordPress maar je kunt ook een webwinkel toevoegen aan je bestaande website zodat je geld kunt gaan verdienen met je WordPress website.

Hulp nodig bij WooCommerce of je WordPress webshop?

Heb je er ook genoeg van om veel tijd en energie in je WordPress webwinkel te steken zonder resultaat en wil je in een kort tijdsbestek meer weten over het maken van een doelgerichte webwinkel in WordPress? Wat is het beste WordPress thema voor jouw webwinkel en waarom? Volg een WooCommerce training of neem contact op.1 WooCommerce installeren en implementeren

Wanneer je WooCommerce wilt gebruiken voor je webwinkel als plugin binnen WordPress, dan kun je WooCommerce plugin als volgt installeren.

WooCommerce Plugin Downloaden & Installeren

WooCommerce is een WordPress plugin die je moet downloaden en vervolgens kunt uploaden en installeren in jouw WordPress website. WooCommerce is een plugin welke is ontwikkeld door WooThemes. Je kunt WooCommerce direct gratis downloaden vanaf hun website.
WooThemes.

Wanneer je de plugin hebt geupload of geinstalleerd, krijg je van WordPress de melding dat de plugin succesvol is geinstalleerd. Vervolgens klik je op ‘Plugin activeren’. Nadat de plugin is geactiveerd, start WooCommerce automatisch een proces (installatie wizard) om de belangrijkste instellingen door te lopen. Wanneer je al een Nederlands-talige WordPress website hebt, wordt WooCommerce ook automatisch in het Nederlands geïnstalleerd.

WooCommerce installatie wizard

woocommerce wordpress plugin webshop Installatie wizard

De installatie wizard duurt ongeveer 5 minuten en hiermee staat de basis van je webwinkel direct goed. Nadat je deze wizard hebt doorlopen, ga je terug naar het WordPress dashboard en klik je in het WordPress menu op ‘WooCommerce’ en klik je op ‘Instellingen’ om de instellingen nog een keer te controleren en aan te vullen.

Overal staat een duidelijke instructie bij voor het geval je er niet uit komt. Wanneer je de WooCommerce-instellingen helemaal hebt doorlopen is de installatie van jouw webshop eigenlijk klaar. Tot zover ben je zo’n 30 à 45 minuten bezig.


2 Een WooCommerce WordPress thema kiezen

Wanneer je WooCommerce hebt geïnstalleerd, zie je bij veel thema’s dit staan:
‘Je thema biedt geen ondersteuning voor WooCommerce’
Dit houdt alleen in dat het thema niet volledig is geoptimaliseerd voor WooCommerce. De WooCommerce installatie is dan wel succesvol en je kunt ook gewoon producten verkopen via jouw website.

Ik raad aan om te investeren in een WordPress thema dat volledig is gericht op het genereren van meer verkopen en 100% compatibel is met WooCommerce. De investering voor zo’n thema vaak maar een paar tientjes.

WooThemes

WooThemes heeft zelf een aantal eigen ontwikkelde WordPress thema’s die je kunt gebruiken voor je WordPress webwinkel.
WooThemes

Envato en Themeforest

Veel ontwikkelaars hebben thema’s ontwikkeld die je kunt gebruiken voor WooCommerce. Deze worden dan vaak verkocht op Envato, de grootste website voor thema’s. De moeite waard is om te onderzoeken.
Themeforest

Arthur’s beste tips WooCommerce thema’s

Ik heb een overzicht gemaakt van de beste thema’s van nu. Deze werken allemaal heel goed met WooCommerce.
Bekijk de beste WordPress thema’s in 2019

Thema voor WooCommerce installeren

De meeste tijd om een thema te installeren gaat zitten in het vinden van het juiste thema. Tijdens de designcursussen vertel ik je welke thema’s je het beste kunt gebruiken en waarom. Het vinden van het juiste thema dat je vaker kan gebruiken is vraagt veel ervaring.

Wanneer je een goed thema hebt gevonden, dan kun je deze gaan installeren op jouw WordPress website. Je gaat hiervoor weer naar de WordPress dashboard en klikt op ‘Weergave > Thema’s > Nieuw thema > Thema uploaden’. Met de installatie zelf zul je zo’n 5 minuten bezig zijn.


3 Betalingen ontvangen in WooCommerce

Om betalingen te ontvangen raad ik je aan te gaan werken met een Payment Service Provider. Deze bedrijven zorgen ervoor dat jij betalingen kunt ontvangen zonder problemen met de bank.
De beste 2 Payment Service Providers zijn:
Sisow
Mollie

Deze payment service providers hebben vaak een eigen plugin waarmee je betalingen in WooCommerce kunt ontvangen. Ze hebben vaak hun eigen plugin voor WooCommerce die je gratis kunt gebruiken voor hun betaalsysteem.
Sisow WordPress plugin
Mollie WordPress plugin

Wanneer je een Payment Service provider hebt gevonden kun je hun plugin installeren bij:
Plugins > Nieuwe plugin > installeren

Nadat je de plugin hebt geupload en geactiveerd, ga je naar:
WooCommerce > Instellingen > Betalingen om de plugin te activeren in jouw webwinkel.

Account aanmaken bij een Payment Service Provider

Een nieuw account aanmaken bij een Payment Service Provider duurt meestal 1 à 2 dagen omdat ze veel informatie van jou moeten verifiëren. Vervolgens om een plugin te installeren ben je nog 5-10 minuten bezig.


4 Producten toevoegen aan je WooCommerce webwinkel

Nu je WooCommerce webwinkel klaar is voor gebruik en je betalingen kunt ontvangen, is het tijd om je producten in je webwinkel te zetten, zodat je met je webwinkel kunt gaan verkopen. In deze WooCommerce handleiding ga ik even uit van een simpel product, zonder veel variabelen.

Je kunt producten toevoegen aan je webwinkel door te gaan naar:
WordPress > producten > nieuw product

Je komt dan in dit venster:
woocommerce wordpress plugin webshop Installatie wizard

Nu wijst WooCommerce je door een aantal stappen heen om je product aan te maken. Wanneer je deze stappen volgt staat jouw product direct online.

De eerste keer dat je een eenvoudig product aanmaakt zul je er een kwartier mee bezig zijn. Wanneer je gewend raakt aan het WooCommerce en weet wat je waar moet invullen dan ben je voortaan maximaal 5 minuten per product bezig.

Succes met je WordPress webshop!