WordPress galerij maken foto’s afbeeldingen

Een galerij is een mooie manier om een serie afbeeldingen uit te lichten van bijvoorbeeld je vakantie of een product dat je aan het reviewen bent. In deze handleiding zal ik je laten zien hoe je een WordPress galerij kunt maken met de ingebouwde WordPress functie.

  • Maak eerst een pagina of bericht aan
  • Zodra je in de editor van een bericht of pagina bent moet je op de ‘Media toevoegen’ button klikken.
  • In Gutenberg zie je het galerij blok

WordPress galerij media toevoegen

Je kunt nu foto’s selecteren die al geüpload zijn (mediabblitheek) of nieuwe foto’s uploaden voor je galerij.

Het enige wat je op deze pagina dus hoeft te doen is nieuwe afbeeldingen uploaden of afbeeldingen die al zijn geüpload selecteren door erop te klikken.

Wanneer je tevreden bent over je gekozen afbeeldingen kun je op “Een nieuwe galerij aanmaken” klikken.

 

WordPress galerij bewerken

Je kunt hier onder andere onderschriften toevoegen, de volgorde bepalen door de afbeeldingen te verslepen en de galerij-instellingen aanpassen.

Standaard staat het aantal kolommen op 3, maar je kunt zelf kiezen tussen minimaal 1 en maximaal 9 kolommen. Verder heb je ook nog de mogelijkheid om ervoor te kiezen dat de afbeeldingen in een willekeurige volgorde worden getoond.

Wanneer je een afbeelding bent vergeten toe te voegen kun je ook nog aan de linkerkant op “Aan de galerij toevoegen” klikken om nog een afbeelding te uploaden of te selecteren.

WordPress galerij invoegen in een bericht of pagina
Heb je alles ingesteld? Mooi, dan kun je rechtsonder op “Galerij invoegen” klikken om de galerij aan je bericht of pagina toe te voegen.

WordPress galerij invoegen
Nadat je dit gedaan hebt zal je in de tekst (html) editor een shortcode zien of in de WYSIWYG editor direct je galerij.

Hoewel je de galerij al in de WYSIWYG editor kunt zien, kun je nog niet het resultaat zien zoals het er echt uitziet op de website. Klik in de editor op de voorbeeld knop om te bekijken hoe je galerij eruit ziet.

Ben je ontevreden over bijvoorbeeld het aantal kolommen, dan kun je weer op “Media toevoegen” klikken of op de galerij in de WYSIWYG editor en dan de bewerkknop.

Dit was alles wat je moet doen om een galerij in een bericht of pagina te krijgen. Het is afhankelijk van het WordPress thema dat je gebruikt hoe je galerij eruit ziet en of de afbeeldingen worden geopend in een lightbox.

Om je een idee te geven over hoe het er ongeveer uitziet kun je hieronder zien hoe een WordPress galerij er bij mijn thema uitziet:

Outdoor Fitnesstoestellen

Color Run (ja, dit ben ik)

Nürburgring

Afbeeldingen van galerij laten openen in een lightbox
Zoals ik net al zei is het afhankelijk van het WordPress thema dat je gebruikt of de afbeeldingen in je galerij geopend kunnen worden in een lightbox.

Is dit bij het thema dat jij gebruikt niet het geval, dan kun je dit oplossen door een plugin als FooBox Image Lightbox te installeren en activeren. Let er wel op dat je bij de galerij-instellingen bij “Link naar” kiest voor de optie “Mediabestand” om het werken te krijgen.