IN DEZE HANDLEIDING:
- 1 Wat is een WordPress Multisite?
- 2 Hoe Multisite Admin schermen verschillen
- 3 Hoe de Multisite Bestanden verschillen
- 4 Hoe de Database anders is bij Multisite
- 5 Toepassingen voor Multisite
- 6 Wanneer Multisite niet te gebruiken
- 7 Het beheren van je netwerk
- 8 Een site aanmaken
- 9 Valkuilen en problemen bij WordPress Multisites
- 10 FAQ over WordPress Multisite Netwerk
- 11 WordPress multisite plugins
Wat is een WordPress Multisite?
De WordPress Codex definieert Multisite als:
Een functie van WordPress 3.0 en latere versies waarmee meerdere virtuele sites een enkele WordPress installatie kunnen delen.
Dit betekent dat door WordPress slechts 1 keer op je server te installeren, je zoveel sites kunt draaien als je wilt, en dan bedoel ik ook echt zoveel als je wilt.
Het mooie van Multisite is dat de WordPress installatie zelf bijna exact hetzelfde is als een standaard installatie: het heeft dezelfde mappenstructuur, dezelfde kernbestanden en dezelfde codebase. Dit betekent dat het installeren van een Multisite netwerk niet veel ingewikkelder is dan het installeren van een standaard WordPress site, en het bijwerken van Multisite is precies hetzelfde als het bijwerken van een willekeurige WordPress site.
Alle thema’s en plugins van je netwerk worden slechts eenmaal opgeslagen, ongeacht het aantal sites waarop u ze gebruikt, wat betekent dat u veel minder serverruimte gebruikt dan wanneer u voor elke site een aparte WordPress-installatie gebruikt.
Maar er zijn enkele verschillen op drie gebieden:
- in de beheerschermen en de manier waarop u ze gebruikt
- in de bestanden in uw WordPress installatie
- in de database tabellen.
Hoe Multisite Admin schermen verschillen
Wanneer je Multisite activeert, worden enkele extra schermen toegevoegd aan je admin, voor het beheren van het netwerk. Je kunt hieronder zien dat er een speciaal dashboard is voor het beheer van het netwerk.
Deze zijn alleen toegankelijk voor de Super Admin die het netwerk beheert (dat ben jij) en stellen je in staat thema’s en plugins te installeren en sites aan te maken en te beheren. Ik zal ze later in deze post in meer detail met u doornemen.
De beheerschermen waartoe elke site-admin toegang heeft zijn vergelijkbaar met die van een standaard WordPress site, maar er ontbreken er een paar: site-admins kunnen geen thema’s of plugins installeren, maar kunnen enkel diegene activeren die op het netwerk geïnstalleerd zijn.
Maar afgezien van dat, zullen de schermen zeer bekend zijn voor iedereen die WordPress heeft gebruikt.
Hoe de Multisite Bestanden verschillen
Er zijn slechts twee verschillen in de bestanden en mappen in een Multisite netwerk:
- het wp-config.php bestand
- de uploads map.
In het wp-config.php bestand worden enkele extra regels toegevoegd die Multisite activeren en WordPress vertellen hoe het werkt.
De uploads map zal een submap bevatten voor elke site op het netwerk, met de numerieke ID van de site als naam. Bestanden die naar elke site worden geüpload, worden opgeslagen in de map van die site, in dezelfde structuur als u normaal gesproken zou verwachten in de uploads map in een standaard WordPress installatie.
Het goede nieuws is dat WordPress de bestandsstructuur voor je beheert, dus je hoeft je daar geen zorgen over te maken!
Hoe de Database anders is bij Multisite
Het laatste verschil is er een waar je je echt geen zorgen over hoeft te maken, tenzij je je met dat soort dingen bezighoudt: de database tabellen. De database van een standaard WordPress installatie heeft 11 databasetabellen voor het opslaan van de inhoud en instellingen van uw site. Met een Multisite netwerk, worden 9 van deze tabellen gedupliceerd voor elke site, wat betekent dat als je veel sites hebt, je veel tabellen hebt. Dit houdt de inhoud voor elke site apart.
Ook dit is iets dat achter de schermen gebeurt en waar je je nooit zorgen over hoeft te maken.
Toepassingen voor Multisite
Multisite kent vele toepassingen, maar ik zie ze graag in drie categorieën:
- Een privé-netwerk van sites of blogs voor een individu of bedrijf
- Een netwerk van klantensites geïnstalleerd en beheerd door een ontwikkelaar of agentschap
- Een netwerk waaraan mensen hun eigen sites kunnen toevoegen, gratis of tegen betaling van een abonnement.
Bedrijven gebruiken Multisite ook om meerdere sites te hosten die ze zelf beheren: een voorbeeld is BBC America, dat Multisite gebruikt om zijn netwerk van blogs te hosten.
Ik beheer ook een netwerk van klantensites voor CursusWP. Een jaar of wat geleden heb ik een aantal van mijn klantensites overgebracht naar Multisite, nadat ik ze jarenlang allemaal apart had gehouden. Het betekent dat wanneer ik WordPress (of een thema of plugin) moet updaten, ik dat maar één keer hoef te doen, en ik heb één plek van waaruit ik al mijn klantensites kan beheren.
Ik gebruik domain mapping zodat elke klant zijn eigen domein kan hebben, en geef ze admin toegang voor hun eigen sites als ze dat nodig hebben (wat niet allemaal het geval is). Het voordeel hiervan is dat uw site-admins meer mogelijkheden hebben dan een redacteur op een standaardsite, maar geen thema’s en plugins kunnen installeren die hun site of uw netwerk zouden kunnen beschadigen.
Er zijn ook tal van voorbeelden van Multisite netwerken die mensen hun eigen site laten maken. De grootste, WordPress.com, host miljoenen sites en is gratis te gebruiken, met premium thema’s en plugins beschikbaar tegen een vergoeding.
Wanneer Multisite niet te gebruiken
Hoewel Multisite geweldig is (ja, dat is het!) en veel toepassingen heeft, is het niet altijd de tool die je nodig hebt. Hier zijn enkele voorbeelden van wanneer u Multisite niet nodig hebt:
- Je wilt een enkele site of blog maken en bent niet van plan om er in de toekomst nog meer te maken.
- U maakt sites voor meerdere klanten, maar elke site wordt apart gehost, misschien met klanten die hun eigen hostingprovider hebben.
- Elke site die u maakt, heeft zijn eigen aparte database nodig (misschien om veiligheidsredenen).
- Elke site heeft zijn eigen IP adres nodig.
- Site beheerders zullen hun eigen thema’s of plugins moeten installeren.
- U moet uw sites verhuizen naar een andere server (dit kan worden gedaan, maar is meer betrokken dan voor een standaard site, en kan volledig worden vermeden als alles wat je nodig hebt is aparte domeinen).
- Uw hosting voorziet niet in de nodige serververeisten.
- U hebt geen toegang tot de bestanden op uw server om ze te bewerken.
- Als een van de bovenstaande op u van toepassing is, zou ik aanraden om vast te houden aan een enkele site WordPress installatie. Als u wel een netwerk nodig hebt, maar uw hosting setup verhindert u dit te doen, zou ik aanraden om van provider te veranderen!
Het beheren van je netwerk
Nu je netwerk is opgezet en draait er nog maar één site, namelijk de hoofdsite van het netwerk. Deze site is niet anders dan de andere sites die aan je netwerk zullen worden toegevoegd: hij heeft dezelfde beheerschermen en dezelfde permissies.
Het beheren van uw netwerk zal bestaan uit:
- Creëren en beheren van sites
- Thema’s installeren en activeren
- Plugins installeren en deactiveren
- Updates installeren
- Laten we beginnen met het maken van een site.
Een site aanmaken
Je kunt sites handmatig aanmaken of je kunt een plugin installeren waarmee gebruikers hun eigen site kunnen aanmaken. Ik zal later behandelen hoe je dit met een plugin doet, maar eerst, hier is hoe je handmatig een site aanmaakt.
Ga naar de netwerk admin schermen door te klikken op Mijn Sites > Netwerk Admin in het admin menu.
Ga naar Sites > Nieuw toevoegen.
Typ het adres van de site (d.w.z. het subdomein of de subdirectory), de titel van de site en het e-mailadres van de sitebeheerder.
De nieuwe site zal worden aangemaakt. Als je je eigen email adres hebt gebruikt voor de site beheerder, zul je het kunnen zien als je met de muis over de Mijn Sites link gaat in het beheerders menu. Als u niet de beheerder bent, kunt u het nog steeds zien via uw netwerkbeheerschermen. Klik op Sites > Alle sites om al uw sites te bekijken.
Je kunt ook een nieuwe site maken vanaf de voorkant van je hoofdsite, met behulp van een plugin.
Thema’s installeren en activeren
Alleen de superbeheerder van een netwerk kan thema’s installeren en beschikbaar maken voor sites om te gebruiken. U kunt dit op twee manieren doen: u kunt ze toestaan voor individuele sites of u kunt ze via een netwerk activeren. Een thema kan alleen op een site worden geactiveerd als het voor die site is ingeschakeld of geactiveerd via het netwerk.
Zo installeert u een thema en activeert u het via het netwerk:
- Ga in de Netwerk admin schermen naar Thema’s > Nieuw toevoegen en installeer het thema op dezelfde manier als u zou doen voor een standaard WordPress site.
- Op het scherm ‘Thema installeren’ dat verschijnt, klikt u op de link Netwerk inschakelen.
- U kunt ook een thema dat u al hebt geïnstalleerd inschakelen door op Thema’s te klikken om naar het scherm Thema’s te gaan en vervolgens op de koppeling Netwerk inschakelen onder een thema te klikken.
U kunt ook een thema inschakelen voor slechts één site. Dit kan handig zijn als uw netwerk veel sites heeft die elk een ander thema nodig hebben, bijvoorbeeld als u sites van klanten host. Thema’s per site inschakelen betekent dat andere thema’s niet beschikbaar zullen zijn voor sites die ze niet hebben ingeschakeld, zodat er geen risico is dat sitebeheerders per ongeluk het verkeerde thema inschakelen.
Om dit te doen, volg de volgende stappen:
- Klik in het Netwerkbeheer op Sites om al uw sites te bekijken.
- Beweeg de muis over de naam van de site waarvoor u het thema wilt inschakelen en klik op de link Bewerken die verschijnt.
- Klik op het tabblad Thema’s om het scherm met thema-instellingen voor de site weer te geven:
- U kunt thema’s inschakelen voor elk van de sites in uw netwerk.
- U kunt thema’s inschakelen voor elk van de sites in uw netwerk.
- Klik onder het thema dat u wilt inschakelen op de koppeling Inschakelen.
- Wanneer u nu naar de beheerschermen van die site gaat en klikt op Uiterlijk > Thema’s, ziet u het thema dat u hebt ingeschakeld tussen de beschikbare thema’s voor activering.
Valkuilen en problemen bij WordPress Multisites
Het grootste probleem dat ik heb ondervonden gaan over configuratie en plugins. Zorg ervoor dat de plugins die je gebruikt ook werken met multisite.
Van sommige plugins werkt bijvoorbeeld alleen de betaalde versie met multisite. Voorbeelden hiervan vind je hier:
Shortcodes Ultimate WordPress
Beste 2fa twee factor authenticatie wordpress plugins
Problemen met WordPress Multisite oplossen
De meest voorkomende problemen bij het opzetten van een WordPress multisite netwerk zijn te wijten aan onjuiste configuratie van wildcard subdomeinen en domein mapping problemen. Zorg ervoor dat uw webhost wildcard subdomeinen ondersteunt voordat u een multisite opzet.
Een ander veel voorkomend probleem is dat bij het gebruik van WordPress multisite met sub-directories, sommige gebruikers niet in staat zijn om in te loggen in het admin gedeelte van hun sites nadat ze de vereiste code hebben toegevoegd in wp-config.php bestand.
FAQ over WordPress Multisite Netwerk
Veel van onze gebruikers hebben ons veel vragen gesteld over WordPress multisite netwerk en hoe het efficiënter te gebruiken. Hieronder vindt u de meest gestelde vragen die ik de laatste jaren heb beantwoord.
Kan ik mijn sites beter te beheren met een multisite netwerk?
Om eerlijk te zijn, hangt het antwoord echt af van uw gebruiksscenario.
Bijvoorbeeld, als uw websites niet gerelateerd zijn aan elkaar, dan zou u beter af zijn met een meerdere site management tool, zoals InifiteWP.
Als u meerdere sites beheert voor een restaurantketen, universiteit, of online magazine, dan zal WordPress multisite efficiënter zijn.
Zorgt WordPress multisite ervoor dat mijn websites sneller laden?
Nogmaals, dit hangt af van verschillende factoren. Betere WordPress hosting met veel server resources zal ervoor zorgen dat multisite sneller is, maar dan weer met deze resources, zullen individuele WordPress sites ook sneller draaien.
Op een gedeelde hosting account, zullen pieken in het verkeer het geheugengebruik verhogen en alle websites op het multisite netwerk tegelijkertijd vertragen. Om de snelheid van multisites te verbeteren, zie onze gids over WordPress prestaties en snelheid optimalisatie.
Kan ik een online winkel toevoegen aan een Multisite Website?
Ja, je kunt een online winkel toevoegen in een WordPress multisite netwerk. Hoogstwaarschijnlijk gebruik je daarvoor een eCommerce plugin zoals WooCommerce, die compatibel is met WordPress multisite.
Kan ik ‘WordPress plugin x’ installeren op mijn multisite?
Sommige WordPress plugins zijn mogelijk niet compatibel met WordPress multisite. Normaal gesproken vermelden plugin auteurs dit op de website van de plugin en kun je voorkomen dat je een plugin installeert die mogelijk niet werkt op een multisite setup. Echter, als het niet wordt vermeld, dan is het veilig om aan te nemen dat het multisite compatibel is. Probeer het zeker eerst uit!
Hoe deel ik gebruikerslogins en rollen over het multisite netwerk?
Standaard kan een gebruiker die op een site is geregistreerd zich niet registreren of worden toegevoegd aan een andere site op hetzelfde netwerk. Dat komt omdat ze al geregistreerd zijn in de gedeelde WordPress database. Ze hebben echter geen gebruikersrol privileges op andere sites.
U kunt plugins van derden zoals WP Multisite User Sync gebruiken om gebruikers over het netwerk te synchroniseren. Je moet echter voorzichtig zijn, want je kunt iemand admin-rechten geven op een site.
WordPress multisite plugins
Beste WordPress Multisite Plugins overzicht lijst
Het gebruik van een WordPress multisite netwerk is waarschijnlijk de gemakkelijkste, meest efficiënte manier om…
Gebruikers User Switching multisite WordPress plugin
User switching WordPress plugin voor gebruikers User Switching is een zeer nuttige WordPress plugin voor…
Beyond Multisite Plugin WordPress Multisite beheer
Beyond Multisite Plugin voor WordPress Multisite is een van de meest feature-rijke WordPress multisite plugins…
WordPress plugin reacties uitzetten verwijderen bericht
Reacties uitschakelen met WordPress plugin Reacties uitschakelen is één van die WordPress multisite plugins die…
WP-Optimize MySQL database opruimen onderhoud WP Plugin
Google (XML) Sitemaps WordPress plugin handleiding
Google (XML) Sitemaps voor WordPress plugin Gebruik deze Google XML Sitemaps WordPress plugin om je…