Oud WordPress thema vervangen door ander nieuw thema

Logo cursus traing wordpress

Oud WordPress thema vervangen door ander nieuw thema

Vroeg of laat komt het moment dat je je  moet of wilt vervangen en door een ander thema. Er komt meer kijken bij het wisselen van WordPress thema dan je in eerste instantie zal verwachten.

Waarom oud WordPress thema vervangen door ander nieuw thema?

Dit wisselen van thema kan meerdere reden en oorzaken hebben:

  • Je website een ander uiterlijk te geven.
  • Een beter thema kiezen met meer functionaliteiten
  • Een ander thema kiezen omdat je huidige thema niet meer (goed) wordt ondersteund

De laatste jaren hebben thema’s steeds meer functionaliteiten gekregen en daardoor kan het wisselen van thema veel werk zijn. Wanneer je van WordPress thema wilt wisselen moet je op allerlei dingen letten om ervoor te zorgen dat je niks over het hoofd ziet. Het kan zijn dat een aantal elementen op je website niet meer goed werken. Het kan zelfs zo zijn dat je dingen kwijtraakt als je het niet goed aanpakt. Maar maak je geen zorgen je berichten, pagina’s, mediabestanden en WordPress instellingen zullen altijd veilig zijn. Maak voor je aan de slag gaat altijd een van je site.


Waar moet je standaard op letten bij het wisselen van thema?

Waar je op moet letten tijdens het wisselen van WordPress thema:

Widgets opnieuw goed plaatsen

Widgets worden gebruikt in de  en in de footer of een ander -gebied. Wanneer je van thema wisselt worden alle widget-gebieden van je oude thema vervangen voor de widget-gebieden van het nieuwe thema. Je kan de widgets opnieuw instellen bij ‘Weergave -> Widgets’

Menu opnieuw instellen

In WordPress kun je zelf je menu instellen en koppelen aan een locatie in je thema waar het menu getoond moet worden. Het is thema-afhankelijk waar de menu locaties zich bevinden en daarom moet je na het veranderen van thema opnieuw aangeven op welke locatie je menu zichtbaar moet worden. Je hoeft je menu’s gelukkig niet opnieuw te maken, alleen maar opnieuw te koppelen bij ‘Weergave -> Menu’s’. Selecteer je menu in het tabje ‘locaties beheren’.


Thema mogelijkheden verdwijnen

Bovenstaande twee punten zijn de enige dingen waar je altijd op moet letten. Als je van veel mogelijkheden van het thema gebruikmaakte, dan moet je veel meer werk doen. Naast dat de thema widgets verdwijnen kunnen er nog veel meer verdwijnen. Het is daarom verstandig om op onderstaande punten te letten.

Thema shortcodes van oude thema verdwijnen

zijn een mooie manier om bepaalde functionaliteiten in berichten en pagina’s te brengen, zonder dat je hier allerlei technische dingen voor hoeft te doen. Met shortcodes kun je dingen toevoegen als buttons, portfolio’s, sliders, animaties, tabs, etc. Als je shortcodes gebruikt die thema-afhankelijk zijn heb je een probleem. Wanneer je van WordPress thema wisselt zullen alle shortcodes waar het oude thema over beschikt verdwijnen en niet meer werken. De shortcodes zullen als normale tekst worden weergeven in de berichten en pagina’s en de functionaliteiten verdwijnen.

Je zal dus alle shortcodes moeten en de informatie op een andere manier toe moeten toevoegen. Ik gebruik hiervoor de Ultimate Shortcodes plugin om shortcodes te vervangen. Je hebt met deze plugin bijna altijd dezelfde mogelijkheden als de shortcodes van het oude thema. Je kan ook gebruik maken van de (voorheen visual composer). Dit is een wat uitgebreidere methode. Het meeste werk van het thema vervangen is meestal het vervangen van de shortcodes. Om de shortcodes te vinden door je hele site gebruik ik de search regex plugin.

Voorbeeld andere thema installeren

Als je bijvoorbeeld het thema BigFeature hebt gebruikt, dat niet meer goed ondersteund wordt, dan moet je de shortcodes van het Big Feature wordpress thema vervangen door de shortcodes van de Ultimate Shortcodes plugin.
Als je bijvoorbeeld de kolommen wilt vervangen dan dien je het volgende te doen:


[ columns width=”1/3” ]Tekst in een [ /columns ] < shortcode van BigFeature thema


vervangen door Ultimate Shortcodes:
[ su_row ] [ su_column size=”1/3” ] Tekst in een kolom
[ /su_column ] [ /su_row ]


Tips voor het veranderen van WordPress thema

Hieronder  een aantal extra tips voor als je van thema gaat veranderen.

Maak een back-up van je huidige thema

Voordat je van WordPress thema wisselt is het belangrijk dat je altijd eerst een back-up maakt van je huidige situatie. Indien er een keer iets fout gaat kun je altijd de back-up nog terugzetten om te zorgen dat je weer een goed werkende website hebt.

Test je nieuwe thema eerst op een testwebsite

Heb je veel bezoekers op je website of draait jouw business om je website, dan is het verstandig om niet meteen alles live op je website door te voeren. Het wisselen van een WordPress thema kan in de meeste gevallen even duren en je moet jouw bezoekers alleen een goed werkende website gunnen.

WordPress plugin om shortcodes te vervangen

Je kan ook een WordPress plugin gebruiken om shortcodes te vervangen door andere tekst. Bekijk de mogelijkheden:

WordPress plugin om shortcodes te verwijderen

Je kan ook een een om ongebruikte shortcodes te verwijderen of niet te laten zien. Het is wel beter om ze weg te halen maar de onderstaande plugin is een quick-fix:
https://wordpress.org/plugins/shortcode-cleaner-lite

Oud WordPress thema definitief vervangen

Maak dus eerst een test-website van je website op een subdomein of op een andere locatie. Je kunt dit met behulp van de back-up die je gemaakt hebt doen en vervolgens in alle rust van thema wisselen en alle wijzigingen doorvoeren. Wanneer je eenmaal klaar bent kun je alles overzetten naar de live website. Ik maak meestal gebruik van de duplicator-plugin voor het maken van een kopie van een bestaande website.

Succes met het vervangen van je WordPress thema! Arthur


[aw_icon icon="icon: book" color="#0ba1bf" text_color="#333333" size="28" shape_size="20" radius="36" text_size="16" margin="0px 1px 1px 0px" url="https://www.cursuswp.com/groepscursus-wp-beginners-basis-training-workshop/" target="blank"][/aw_icon]

Meer weten over Oud WordPress thema vervangen door ander nieuw themaof info?

Wil je meer weten? Veel cursisten met interesse in Oud WordPress thema vervangen door ander nieuw thema bekeken ook de onderstaande handleidingen en artikelen:


[aw_icon icon="icon: graduation-cap" color="#0ba1bf" text_color="#333333" size="28" shape_size="20" radius="36" text_size="16" margin="0px 1px 1px 0px" url="https://www.cursuswp.com/groepscursus-wp-beginners-basis-training-workshop/" target="blank"][/aw_icon]

WordPress cursus onderhoud

De meeste problemen met WordPress sites en webshops ontstaan door een combinatie van factoren. Van webhosting tot de inrichting van je site. Ik heb de laatste 15 jaar vele WordPress sites en webshops vast zien lopen, langzaam of gehackt zien worden door de verkeerde aanpak.

Deze problemen, ellende en schade is te vermijden door de juiste aanpak en strategie. Het is even werk en vergt een investering in tijd, geld en energie maar daarna heb je gegarandeerd minder problemen, meer plezier, meer controle en een betere WordPress site.

WordPress cursus onderhoud en beheer

Leer hoe je WordPress sites en webshops beter kan beheren en beveiligen in de speciale onderhoudscursus:
WordPress training Onderhoud en beheer

WordPress Bootcamp

Leer hoe je je WordPress site sneller en gestroomlijnder kan bouwen in de WordPress Bootcamp:
Web-development in WordPress Bootcamp

[aw_icon icon="icon: question" color="#0ba1bf" text_color="#333333" size="28" shape_size="20" radius="36" text_size="16" margin="0px 1px 1px 0px" url="https://www.cursuswp.com/groepscursus-wp-beginners-basis-training-workshop/" target="blank"][/aw_icon]

Nog vragen over Oud WordPress thema vervangen door ander nieuw thema?

Neem eventueel contact op met Arthur als je nog vragen hebt over onderhoud, beveiliging, Oud WordPress thema vervangen door ander nieuw thema en WordPress sites en webshops.

WordPress expert

Arthur Wentzel, web-developer

06 20 83 05 83

Scroll naar boven