WordPress website offline online maken voordelen nadelen bouwen

De voordelen en nadelen van WordPress website offline en online maken op een ontwikkelomgeving op een rij.

Verschillen tussen offline en in een online ontwikkelomgeving

Staat u op het punt om een WordPress-website te maken? Hiervoor moet u ervoor zorgen dat uw ontwikkelomgeving afgeschermd is van de rest van de wereld. Er zijn twee manieren om een professionele WordPress website te ontwikkelen:

  • offline (lokaal) of
  • in een online ontwikkelomgeving

We leggen uit wat de verschillen zijn en waar je rekening mee moet houden als je WordPress offline installeert. En de tweede variant is de online ontwikkelomgeving voor je WordPress CMS. Maar ook wie u kan helpen als u niet over voldoende kennis beschikt. Als u vastloopt of als u niet tevreden bent over uw huidige website.  Waar u nog meer op moet letten bij het bouwen van een website met WordPress (WP).

Verschillen tussen offline en in een online ontwikkelomgeving

Voordat u kunt beslissen of u uw nieuwe WP website offline of in een online ontwikkelomgeving wilt bouwen, moet u de belangrijkste verschillen kennen.

Installeren van een WP website offline (lokaal)

Wanneer u een WP website offline installeert, draait de website vanaf uw eigen computer (lokaal). Je kan dit online doen met MAMP:
WordPress offline installeren met MAMP

Realiseer je het volgende:

  • De WordPress website is niet voor iedereen toegankelijk via het internet.
  • U kunt de website vullen en stylen via het WordPress dashboard.
  • Wanneer u een WP website offline installeert, zal deze niet zichtbaar zijn voor het publiek.
  • Nadeel: nodige technische kennis nodig. Niet voor WordPress beginners

WordPress in online ontwikkelomgeving

  • In een online ontwikkelomgeving staat de website al online. Dit gebeurt vaak onder een zogenaamde ontwikkel URL, bijvoorbeeld: nieuwesite.mijnwebsite.nl. Je hebt dan eigenlijk twee websites.
  • U kunt er wel voor zorgen dat de website in een online ontwikkelomgeving niet direct voor iedereen zichtbaar is.
  • U heeft wel de mogelijkheid om de WordPress website beschikbaar te stellen aan anderen.
  • U heeft wel de mogelijkheid om met verschillende mensen aan de site te werken binnen het WordPress CMS, aangezien de omgeving vanaf meerdere computers te benaderen is.

Website onzichtbaar maken en afschermen voor anderen tijdens bouw

Wat wil je als je een WordPress website installeert? Mensen laten meekijken of niet? Een website die nog in aanbouw is, is meestal niet bedoeld voor potentiële klanten of mensen van buitenaf. Daarom is het belangrijk dat u ervoor zorgt dat niemand onbedoeld uw nieuwe website kan zien. Bij lokaal bouwen is dat eenvoudig: de website op uw computer kan via een URL gewoon niet door anderen gezien worden. Dat is ook meteen het nadeel: wil je dat anderen je website bekijken? Dan moeten ze op jouw computer komen kijken.

Aanbevolen voor beginners: Online WordPress website maken

Als je met een online ontwikkelomgeving werkt, kunnen anderen over je schouder meekijken en je helpen met het invullen. Je moet er wel voor zorgen dat buitenstaanders niet zomaar op de website kunnen komen. Dit kun je doen door een onderhoudsmodus of WordPress onderhoudsplugin in te schakelen.

Handleiding WordPress onderhoudsplugin

Dit is verreweg de makkelijkste manier. De voorkant van de website is dan alleen zichtbaar als je inlogt. Je kunt dit tijdelijk uitzetten als je je WordPress website wilt delen met anderen die geen login hebben. Betekent dit dat iedereen je website kan zien? Theoretisch wel, maar in de praktijk zal dit niet snel gebeuren. Wanneer uw URL niet bekend is bij anderen, is de kans dat zij uw website zullen bezoeken erg klein. Het is belangrijk dat er geen Google tools, zoals Google Analytics, actief zijn en dat zoekmachines ontmoedigd worden om uw WordPress website in de zoekresultaten te tonen (laat ze niet indexeren). Wanneer Google tools actief zijn, is er een kans dat de website plotseling in de Google zoekresultaten verschijnt.

Testen en instellen van functionaliteiten/links

Wanneer uw website lokaal draait, kan het zijn dat u bepaalde functionaliteiten niet kunt testen. Het kan vrij lastig zijn om een ‘dank u’ e-mail van het contactformulier te testen, als uw website niet met het internet is verbonden. Ook andere functionaliteiten zoals chat, API koppelingen, webshop koppelingen en andere complexere functionaliteiten die (mede) gebaseerd zijn op andere partijen kunnen moeilijk of niet te testen zijn.

Met een online omgeving kan dit wel, de website staat al op het internet en je kunt alles meteen testen. Een ander punt is dat een online website ook direct e-mails kan versturen. Als je een functionaliteit test waarbij je mails verstuurt naar gebruikers, zorg er dan voor dat deze niet per ongeluk naar gebruikers van de live website gaan. Of zorg ervoor dat er geen mail verstuurd kan worden. Hier zijn speciale plugins voor. Het mooie is dat je met een online ontwikkelomgeving alles meteen kunt testen, maar je moet hier wel zorgvuldig mee omgaan.

Van een online of offline ontwikkelomgeving naar een live WordPress website

Hoe je van een ontwikkelwebsite naar een live website gaat, verschilt per variant.

Van een offline WordPress website naar een live website

Met een offline website moet je je hele website uploaden naar de server. Dit betekent dat je de hele database en alle bestanden van je website moet uploaden. Hierdoor wordt de oude website vaak meteen overschreven, dus er is geen weg terug. Bovendien heb je een wat langere “down” tijd: totdat alles op de server staat, kun je fouten tegenkomen of zelfs helemaal niets. Het voordeel is dat interne links en koppelingen meteen werken. Aan de andere kant kunt u alles van buitenaf, zoals ‘dank u’ mails, pas controleren na livegang.

Van online WordPress ontwikkelomgeving naar een live WordPress website

Als je een online ontwikkelomgeving gebruikt, kun je op twee manieren live gaan: een methode zoals hierboven door alle bestanden en database te verhuizen naar nieuw of een eenvoudigere variant. In dit geval laat u het domein uitkomen op de nieuwe omgeving/server. U wijzigt dan het IP adres van de website. Het voordeel hiervan is dat u vaak sneller en in één keer kunt overstappen. Bovendien is er in dit geval nog een weg terug, als er na livegang iets mis is. Met een enkele wijziging in het domein stap je over van oud naar nieuw.

Wijzig URL bij livegang

In beide gevallen moet je de URL van de ontwikkelwebsite wijzigen. Zorg ervoor dat je dit grondig doet, overal in de database waar verwezen wordt naar de ontwikkel website, moet de nieuwe URL worden opgenomen. Je kunt een plugin of programma gebruiken die de hele database voor je doorzoekt. Zorg er ook voor dat je elke onderhoudsmodus uitschakelt en links van je website op live zet. Meer over tekst vervangen:

 


Meer handleidingen WordPress website online zetten of verhuizen

Meer gerelateerde handleidingen om je WordPress website online te zetten: