WPML | Meertalige website | meer talen toevoegen | NL en Engels

Meertalige websites, bijvoorbeeld in het Nederlands, Duits en Engels. Het klinkt leuk maar is niet eenvoudig. In dit artikel geef ik aan waar je op moet letten bij het toevoegen van meerdere talen.

WPML | WordPress Multi Language WordPress plugin

Bij het meertalig maken van een WordPress website kun je het beste gebruik maken van de WPML WordPress plugin. WPML is de beste WordPress plugin waarmee je een WordPress website meertalig kan maken. Deze plugin is mijns inziens de enige serieuze optie als het gaat om geavanceerde en gedegen meertaligheid. Deze plugin is echter niet gratis en best prijzig.
WPML voegt veel functionaliteit aan de website toe waarmee je op een meertalige content kan creëren. Hier volgt in vogelvlucht enkele belangrijke aandachtpunten om met WPML een meertalige website in te richten.

Instellingen WPML

Je kan met WPML ontzettend veel instellen zodat de juiste taal of het juiste item op de juiste plek verschijnt. Bijvoorbeeld de taalwisselaar. Bij het instellen van deze talen kan je meteen kiezen voor het soort taalwisselaar die je wil gebruiken op de website en de plek waar je deze wil plaatsen. Hiermee kan je op elke pagina van de website van taal wisselen. Je kan hierbij uit verschillende opties kiezen, zoals wel of geen vlaggetje, een dropdown, een lijst met talen etc. Het resultaat is dit geworden:

Meerdere talen is niet eenvoudig

Er komt zeker nog meer bij kijken om een website meertalig te maken. Denk bijvoorbeeld aan de SEO (zoekmachine optimalisatie). Ook het onderhoud van een meertalige website vergt meer inspanning. Elke pagina moet bijvoorbeeld drie keer worden aangemaakt. En je hebt al gauw een goede vertaler nodig die zorgt dat de teksten niet alleen goed vertaald zijn,maar ook prettig leesbaar zijn voor het beoogde publiek.

Aandachtspunten voor meertalige websites

Een meertalige WordPress Website kan complex zijn als vantevoren niet duidelijk is wat de bedoeling is. Denk aan het volgende:

  • Wat moet er precies meertalig zijn? Bijvoorbeeld Seo teksten of tags of menu’s of widgets of foto’s van producten met teksten?
  • Wat is de technische kennis van degene die de website onderhoudt?
  • Is er budget voor een jaarlijkse licentiekosten of onderhoud door een professional?
  • Is de huidige hosting geschikt voor meertalige hosting i.v.m. snelheid?
  • Is de huidige website geschikt voor meertaligheid? Zijn gebruikte plugins compatible?

Meerdere talen en WordPress thema en plugins

Meertalige websites kosten uiteindelijk altijd meer tijd dan je van tevoren verwacht. Als je echter voor de juiste aanpak en techniek (plugins en thema’s) kiest, dan kan je jezelf veel ellende besparen. Lees hieronder waar je op moet letten bij de keuze van je thema en plugins:
Eisen en aandachtspunten voor beste WordPress thema