WPML | Meertalige website | meer talen toevoegen | NL en Engels

Hoe maak je meertalige websites, bijvoorbeeld in het Nederlands, Duits en Engels? Het klinkt leuk maar is niet eenvoudig. In deze handleiding geef ik aan waar je op moet letten bij het toevoegen van meerdere talen.

WPML | WordPress Multi Language WordPress plugin

Bij het meertalig maken van een WordPress website kun je het beste gebruik maken van de WPML WordPress plugin. WPML is de beste WordPress plugin waarmee je een WordPress website meertalig kan maken. Deze plugin is mijns inziens de enige serieuze optie als het gaat om geavanceerde en gedegen meertaligheid. Deze plugin is echter niet gratis en best prijzig.
WPML voegt veel functionaliteit aan de website toe waarmee je op een meertalige content kan creëren. Hier volgt in vogelvlucht enkele belangrijke aandachtpunten om met WPML een meertalige website in te richten.

Instellingen WPML voor talen Nederlands, Engels, Frans

Je kan met WPML ontzettend veel instellen zodat de juiste taal of het juiste item op de juiste plek verschijnt. Bijvoorbeeld de taalwisselaar. Bij het instellen van deze talen kan je meteen kiezen voor het soort taalwisselaar die je wil gebruiken op de website en de plek waar je deze wil plaatsen. Hiermee kan je op elke pagina van de website van taal wisselen. Je kan hierbij uit verschillende opties kiezen, zoals wel of geen vlaggetje, een dropdown, een lijst met talen etc. Het resultaat kan er zo uitzien:
WPML | Meertalige website | meer talen toevoegen NL Engels Frans

Meerdere talen is niet eenvoudig en wordt onderschat

Er komt zeker nog meer bij kijken om een website meertalig te maken. Denk bijvoorbeeld aan de SEO (zoekmachine optimalisatie). Ook het onderhoud van een meertalige website vergt meer inspanning. Elke pagina moet bijvoorbeeld drie keer worden aangemaakt. En je hebt al gauw een goede vertaler nodig die zorgt dat de teksten niet alleen goed vertaald zijn, maar ook prettig leesbaar zijn voor het beoogde publiek.


Aandachtspunten voor meertalige websites

Een meertalige WordPress Website kan complex zijn als vantevoren niet duidelijk is wat de bedoeling is. Denk aan het volgende:

 • Wat moet er precies meertalig zijn? Bijvoorbeeld Seo teksten of tags of menu’s of widgets of foto’s van producten met teksten?
 • Wat is de technische kennis van degene die de website onderhoudt?
 • Is er budget voor een jaarlijkse licentiekosten of onderhoud door een professional?
 • Is de huidige hosting geschikt voor meertalige hosting i.v.m. snelheid?
 • Is de huidige website geschikt voor meertaligheid? Zijn gebruikte plugins compatible?

Meerdere talen en WordPress thema en plugins

Meertalige websites kosten uiteindelijk altijd meer tijd dan je van tevoren verwacht. Als je echter voor de juiste aanpak en techniek (plugins en thema’s) kiest, dan kan je jezelf veel ellende besparen. Lees hieronder waar je op moet letten bij de keuze van je thema en plugins:
Eisen en aandachtspunten voor beste WordPress thema

Kwaliteitsthema’s en plugins zijn een must voor meerdere talen

Een goed gebouwd thema en kwalitatief goede plugins zijn een must. De pagina builder Beaver builder bijvoorbeeld werkt nauw samen met WPML wat een goede integratie bevordert. Zo maakt WPML aparte handleidingen voor de belangrijkste plugins.
Handleiding WPML en Beaver builder en meerdere talen


Handleiding meerdere talen maken met WPML WordPress plugin

De eerste keer dat je WPML gebruikt, moet je het handmatig downloaden en installeren:
wpml.org/my-account/downloads
Registreer vervolgens om automatische updates voor toekomstige versies te ontvangen.

 1. Log in op uw WPML.org-account.
 2. Ga naar het gedeelte Downloads.
 3. Download de belangrijkste WPML-componenten:
  – WPML-basis plug-in. Deze heet ‘sitepress-multilingual-cms.versienummer.zip’
  – String Translation
  – Translation Management
  – Media Translation.
  Je ontvangt een ZIP-bestand voor elk van de componenten van WPML
 4. Log in op je site en ga in de WordPress-admin naar de pagina Plug-ins en klik op Nieuwe Plugin toevoegen.
  Klik op de pagina Plug-ins toevoegen op Plug-in uploaden, selecteer de ZIP-bestanden die u hebt gedownload en klik op Nu installeren.
  Of als u plug-ins niet rechtstreeks naar WordPress kunt uploaden:
  Pak elk ZIP-bestand uit. Er wordt een map gemaakt.
  Upload de uitgepakte mappen naar de map ../wp-content/plugins van je site met een FTP programma:
  Handleiding Plugins handmatig uploaden met FTP-programma
 5. Ga terug naar de pagina Plug-ins en activeer de nieuw geüploade / toegevoegde plug-ins in.
 6. Volg de installatiewizard van WPML om talen aan uw site toe te voegen.

WPML installeren en talen opzetten

Zodra je WPML aanzet wordt je geleid door de installatiewizard. Volg de stappen. Deze zien er zo uit. Klik om te vergroten:


Teksten vertalen naar andere taal in WordPress

WPML helpt je bij het opzetten van de structuur van WordPress. Je moet echter de vertalingen nog wel zelf doen. Je kan het laten vertalen door een vertaler of Google Translate gebruiken. Google vertaalt het helaas nogal technisch. Ik vind zelf de vertaalwebsite ‘Deepl’ een fijne vertaalfunctie hebben met natuurlijke resultaten.
Deepl


WPML registreren om automatische updates te ontvangen

Door WPML te registreren, kun je automatische updates ontvangen, rechtstreeks aan de WordPress-beheerder. Zodra WPML is geregistreerd, verschijnen updates voor WPML precies zoals updates voor plug-ins die afkomstig zijn van wordpress.org.

U moet WPML registreren op elke site waarop u het uitvoert, zodat u deze updates ontvangt. Afhankelijk van het WPML-accounttype dat je koopt, kun je het op een ander aantal sites installeren:

Om WPML te registreren, ga je naar de pagina Plug-ins in de WordPress-admin. Je zult een bericht zien waarin je wordt gevraagd om WPML te registreren, met een link naar de registratiepagina.


Pagina’s, berichten en posttypen vertalen met WPML

Wanneer je naar wp-admin -> Pagina’s of Berichten gaat, vind je een nieuwe kolom toegevoegd aan de lijst van pagina’s of berichten. Hier vindt u de beschikbare talen.

Onder deze kolommen vind je het potlood-icoontje waarmee je een vertaling kunt bewerken als die al bestaat. Zo niet, dan vind je een plus-icoontje ‘+’ waarmee je een vertaling voor die specifieke taal kunt toevoegen.

U kunt een vertaling toevoegen of een bestaande vertaling bewerken met deze pictogrammen.

Vertaling van menu’s en talenwisselaars in de koptekst

WPML kan u helpen bij het synchroniseren van uw websitemenu’s. Dit betekent dat als sommige items, pagina’s of berichten in het Engelse menu staan, WPML ervoor zorgt dat deze ook worden toegevoegd aan de andere taalmenu’s en verwijzen naar de respectievelijke vertaalde pagina’s, berichten, enz.

U kunt menu’s toevoegen via Appearance -> Menu, vertalen en dan samen synchroniseren.

Thema-strings en de andere tekst op uw website vertalen.

U kunt thema-instellingen en andere tekst vertalen door:
Naar WPML -> Thema- en Plugin-Lokalisatie te gaan.
Klik op ‘Thema-strings scannen’.
U ziet de lijst met strings die in het thema worden gebruikt met de vertaalde versie ernaast. Lees meer op WPML voor gevorderden:
WPML | Meertalige website voor gevorderden | cursus training WordPress


Zelf engels teksten vertalen binnen WPML

Er zijn functies om WPML te laten vertalen maar in de praktijk dien je zelf alle teksten te moeten vertalen. Je kan Google Translate gebruiken maar dit werkt niet goed. Je kan ook een professionele vertaler inschakelen. Je kan zelf veel doen met een online vertaler, bijvoorbeeld:
www.reverso.net


WordPress training voor gevorderden met WPML

Ik geef, na vele WPML websites gemaakt te hebben, zelf trainingen en cursussen om websites te vertalen. Dit leer ik tijdens de WordPress trainingen voor gevorderden: