XML sitemaps maken WordPress handleiding en tips

Je WordPress XML sitemap is een manier om je website te organiseren en de URL’s en gegevens onder elke sectie te identificeren voor zoekmachines.

Logo cursus traing wordpress

XML sitemaps maken WordPress handleiding en tips

Een is een manier om een website te organiseren en tegelijkertijd de URL’s en gegevens onder elke sectie te identificeren. Lees deze ultieme handleiding.

Wat is een WordPress sitemap?

Een sitemap kan worden gedefinieerd als een schematische weergave die laat zien hoe subpagina’s zijn gerangschikt onder de bovenliggende groepen. Dit soort schema’s vormen een kaart van een site. Deze kaart is een zogenaamd XML-bestand dat zoekmachinebots in staat stelt een site te indexeren.

Sitemaps kunnen ook worden gedefinieerd als een demonstratie van de lay-out en hoe de inhoud op een website is georganiseerd. Het XML-document bevat instructies voor zoekmachinebots. Websites blijven toenemen in omvang en complexiteit. Tegenwoordig heeft iedere goede WordPress website een .


xml sitemap maken wordpress handleiding

Wanneer moet je sitemaps gebruiken?

Kort gezegd: altijd. Waarom? Meestal, als webpagina’s goed gelinkt zijn, kunnen zoekmachinecrawlers de meeste onderdelen van de site ontdekken. Als je een sitemap hebt, maakt het het zogenaamde crawlen makkelijker en efficiënter.

Laten we eens kijken naar enkele gevallen waarin je sitemaps nodig hebt:

Wanneer uw site vrij groot is – er is een mogelijkheid dat zoekmachine spiders elementen van uw site over het hoofd zien, vooral recentelijk bijgewerkte pagina’s of nieuwe pagina’s.

Als uw site nieuw is, met weinig externe links naar de site, kruipen zoekmachinebots op het web door links van de ene naar de andere pagina te volgen. Als uw site nieuw is en geen links heeft, kunnen zoekmachines uw pagina’s helemaal niet crawlen.
Wanneer er een groot archief is van inhoudspagina’s die geïsoleerd zijn of niet goed gelinkt – u moet pagina’s die niet op natuurlijke wijze naar elkaar linken op een sitemap vermelden.

U gebruikt sitemap-compatibele annotaties (rich -inhoud of inhoud die wordt weergegeven in Google Nieuws) – Google kan rekening houden met de aanvullende informatie van de sitemaps en deze weergeven in de zoekresultaten.

Het is belangrijk om op te merken dat het feit dat u een sitemap heeft, niet betekent dat alle vermelde items ook daadwerkelijk worden gecrawled en geïndexeerd. Er zijn echter nog steeds veel voordelen van het hebben van een sitemap, die we al besproken hebben.


Handleiding sitemap toevoegen aan WordPress website

Lees de handleiding om een sitemap te maken in WordPress. Je kan dit in 2021 met vrijwel alle betere SEO plugins doen zoals:

Sitemap maken met Yoast WordPress plugin

We zullen ons richten op het toevoegen van een sitemap aan WordPress via SEO. Wanneer u deze plugin gebruikt, wordt de sitemap-index automatisch geüpdatet wanneer u inhoud toevoegt of verwijdert. De berichttypes die u wilt laten indexeren zijn ook opgenomen. Merk op dat de posttypes die gemarkeerd zijn met “noindex” niet zullen verschijnen in de sitemap.
Log in op uw WordPress-account en ga naar uw dashboard.

Klik op “SEO” in het linkermenu.

De SEO instellingen worden uitgebreid om u meer opties te geven.
– Kies “algemeen”.
– Klik op kenmerken.
– Schakel de “XML-sitemaps” om naar “aan” te schakelen.
– Bewaar

xml sitemap maken

Het bekijken van de sitemap met Yoast SEO plugin

Log in op uw WordPress-account en krijg toegang tot het dashboard.
Klik op “SEO” in het linkermenu.
De SEO-instellingen worden uitgebreid om u meer opties te geven.
Klik op “algemeen” en selecteer vervolgens het tabblad functies.
Om uw sitemap te bekijken, klikt u op het vraagteken naast de XML-sitemaps toggle
xml sitemap maken wordpress


Sitemap maken met All in One SEO WordPress plugin

Met behulp van All in One SEO moet u naar All in One SEO > Feature Manager gaan en de XML-sitemaps activeren:

xml sitemap maken all in one seo

Hoe voeg je de sitemap all in one seo toe?

De XML-Sitemap verschijnt dan in de All in One SEO-instellingen:

xml sitemap maken instellingen handleiding

Afhankelijk van de behoeften van uw site kunt u op het help-icoontje klikken om meer te weten te komen over wat u voor elke instelling kunt doen. We raden u aan de check on voor te laten:
– Gecomprimeerde sitemap maken
– Link van Virtual .txt
– Dynamisch genereren van sitemap


Sitemap toevoegen aan de Google Search Console?

Je hebt zojuist je sitemap geüpload naar je hoofdmap. De locatie van uw sitemap zou https://mywebsite.com/sitemap.xml moeten zijn.

Om het te uploaden naar , moet u inloggen op Search Console, ga naar “Index” en selecteer dan “sitemaps”. Klik op “Sitemap toevoegen/testen”. Voer de URL van de sitemap in. Klik op “Verzenden”.

Hoe voeg je een Sitemap toe aan de Bing Webmaster Tools?

Om uw sitemap te registreren bij Bing Webmaster Tools, bevestigt u dat de XML-sitemap die u naar uw site heeft geüpload inderdaad succesvol was en dat de URL wordt geladen.

  • Log in bij Bing Webmasterhulpprogramma’s
  • Klik op “Mijn site configureren”
  • Klik op “sitemaps”
  • Voer uw sitemap URL in het tekstvak met het label “submit a sitemap” in.
  • Klik op “verzenden”.

Handleidingen SEO plugins voor WordPress website

Lees de handleidingen om meer te doen met SEO in WordPress.


10 Tips bij het maken van een sitemap

Enkele tips die ik kan geven bij het gebruik van sitemaps

1. Test altijd uw sitemaps voor het indienen

Test altijd uw sitemap voordat u deze indient om er zeker van te zijn dat eventuele fouten worden opgelost.

Hier is hoe u uw sitemap kunt testen:

Klik op “sitemap toevoegen/testen” op de landingspagina van de rapportage op Google Search Console.
Voer de URL van de sitemap in het dialoogvenster in en klik op “Test”.
Klik op “Resultaten openen” als de test is voltooid om te controleren op eventuele fouten.
U kunt dan de test indienen.

2. Prioriteit geven aan hoge kwaliteitspagina’s in uw sitemap

Uw sitemap mag geen zoekmachinebots naar pagina’s van lage kwaliteit sturen, omdat dit kan worden beschouwd als een teken van een site met minimale waarde voor de bezoekers. Geef prioriteit aan sterk geoptimaliseerde pagina’s, , video’s, unieke inhoud en andere pagina’s die de betrokkenheid van de gebruiker op uw sitemap stimuleren. Tijdens een SEO training leg ik uit hoe dit werkt:

3. Gebruik alleen canonieke versies van URL’s in uw Sitemap.

Als je de rel=canonical tag hebt gebruikt om pagina’s te onderscheiden die erg op elkaar lijken, neem deze dan alleen op in je sitemap. Als je de tag niet hebt gebruikt, moet je deze gebruiken om pagina’s te onderscheiden die vergelijkbaar zijn (bijv. productpagina’s) en alleen de canonieke versie in je sitemap gebruiken om verder te gaan.

4. Wijzig alleen de wijzigingstijden en data bij belangrijke wijzigingen

Wijzig alleen de wijzigingstijden en data wanneer een aantal substantiële wijzigingen zijn aangebracht. Een black-hat SEO techniek is het veranderen van wijzigingstijden om zoekmachinebots te laten denken dat u uw site aanzienlijk heeft bijgewerkt. Google kan uw datumstempels als u dit doet.

5. Veel URLS’s en sitemap

Als je meer dan 50.000 URL’s hebt, maak dan meerdere sitemaps aan.
Een sitemap heeft een limiet van 50.000 URL’s. Dit is voldoende voor de meeste sites. Als je een grote site hebt, zoals e-commerce sites, zul je meer dan één sitemap moeten maken.
Als u een grote site heeft, maak dan dynamische sitemaps aan.
Als uw site vrij groot is, moet u enkele regels opstellen die helpen bepalen wanneer een pagina in uw sitemap kan worden opgenomen, of van “noindex” naar “indexfollow” kan worden gewijzigd. Het kan helpen om een tool te gebruiken om een dynamische XML-sitemap te genereren.

6. Gebruik robots.txt voor pagina’s die u niet wilt laten indexeren

Het gebruik van een sitemap betekent niet dat u elke pagina moet indexeren. Pagina’s zoals bedankpagina’s moeten niet geïndexeerd worden, zelfs niet als ze op de sitemap staan. Je moet de meta robots “noindex, follow” tag gebruiken om je link vermogen te behouden, zelfs als die bepaalde pagina niet geïndexeerd zal worden. Lees eventueel meer over robots:

Er zijn momenten waarop je robots.txt kunt gebruiken om pagina’s te blokkeren. Een voorbeeld hiervan is wanneer je snel opgebruikt is. Wat is een crawlbudget? Het is het aantal keren dat een zoekmachinebot uw site doorzoekt binnen een bepaald tijdsbestek. Als uw site bijvoorbeeld 32 keer per dag wordt gecrawld, bestaat de mogelijkheid dat u een maandelijks crawlbudget van 960 keer heeft. U kunt uw crawlbudget zien onder “crawlstatistieken” in de zoekconsole.
Lees meer over Crawl Budget

8. Vermijd het opnemen van “noindex” URL’s in Sitemap

Als u niet wilt dat bepaalde pagina’s worden gecrawld, is het zinvoller om ze niet in de sitemap op te nemen dan een “noindex”-markering toe te voegen. Deze tag stuurt tegenstrijdige informatie naar de zoekmachinebot, wat suggereert dat de pagina zowel wel als niet geïndexeerd moet worden. Deze inconsistentie verspilt uw crawlbudget.

9. XML-sitemaps en RSS/Atom-feeds combineren

RSS/Atom Feeds helpen bij het aanmelden van zoekmachines wanneer de inhoud op uw site wordt bijgewerkt en maken het gemakkelijker voor zowel zoekmachines als gebruikers om toegang te krijgen tot nieuwe inhoud.

10. Andere XML sitemap tips

Zorg ervoor dat de structuur van uw site van links naar rechts loopt, want mensen klikken intuïtief van links naar rechts.

  • Gebruik eenvoudige namen voor uw pagina’s, zoals “producten” en “diensten”.
  • Uw menu moet op elke pagina verschijnen.
  • Uw menu moet bovenaan de pagina staan en de hoofdnavigatiepagina weergeven.
  • Gebruik subcategorieën zodat uw menu eenvoudig blijft.

Waarom is het belangrijk om sitemaps te hebben?

Hoewel het antwoord op deze vraag duidelijk kan zijn uit de bovenstaande discussie over sitemaps, zijn hier enkele specifieke redenen waarom sitemaps belangrijk zijn:

Ze helpen zoekmachinebots om pagina’s op een WordPress website te indexeren

Door het XML-protocol kunnen zoekmachines URL’s efficiënter te traceren. Dit komt omdat de benodigde informatie op een enkele pagina wordt geplaatst. Omdat de XML ook een overzicht bevat van hoe vaak een website wordt bijgewerkt en bijhoudt wanneer er wijzigingen worden aangebracht, wordt het voor de bots gemakkelijker om webpagina’s en URL’s te crawlen. De gegevens die de zoekmachines nodig hebben zijn allemaal toegankelijk op één locatie, waardoor er minder tijd aan een website wordt besteed (denk eraan, bots hebben miljoenen sites om te crawlen). Sitemaps laten zoekmachinebots toe om zelfs URL’s te crawlen die niet via het normale crawlingproces worden ontdekt.


Gemakkelijker navigeren voor gebruiker

Dit wordt echter zelden gebruikt, maar kan handig zijn. We hebben al eerder gezegd dat sitemaps in eerste instantie bedoeld waren voor gebruikers. Wanneer een sitemap is ontworpen voor gebruikers, is het meestal een lijst van webpagina’s of zelfs webdesignplanningstools met een hiërarchische indeling, die in HTML-formaat verschijnen. De sitemap kan alle pagina’s op uw site weergeven. Eventuele updates van uw site moeten worden toegevoegd aan de sitemap (bijvoorbeeld nieuwe afbeeldingen, video’s, pagina’s en andere inhoud).

Wanneer u een sitemap op uw site heeft, is het voor een bezoeker gemakkelijker om een bepaalde pagina of een bepaald onderwerp te vinden. Dit komt omdat u uw inhoud organiseert via onderwerp of categorie. De sitemap helpt u om uw content zo te organiseren dat de kern van de content zich in de buurt van de homepage bevindt, zodat deze gemakkelijk toegankelijk is. De sitemap bevat ankerteksten die verwijzen naar de belangrijkste onderdelen van uw site. Bezoekers kunnen de sitemap gebruiken om een onderwerp te vinden door door de menu’s te navigeren of door de site te doorzoeken.

Een HTML-sitemap is ook handig om uw bezoekers te laten weten waar uw website over gaat. Als u een aantal links op uw sitemap heeft staan, kunt u deze opsplitsen in meerdere pagina’s. Als bezoekers gemakkelijk kunnen vinden wat ze zoeken, brengen ze meer tijd door op uw site, doen ze meer sessies en bezoeken ze misschien zelfs veel pagina’s per sessie als u een goede inhoud hebt. U zult uiteindelijk ook terugkerende bezoekers en conversies hebben.

U kunt zich afvragen waarom u een sitemap nodig heeft in plaats van zich te concentreren op het bouwen van een goede UX voor uw websitebezoekers. De waarheid is dat het moeilijk is om 100% UX te bereiken. Van tijd tot tijd zullen gebruikers beginnen te zoeken naar een interne site of een query opnieuw typen, of zelfs zoeken naar navigatie-elementen om te proberen een bepaalde pagina of onderwerp te lokaliseren – hier komen sitemaps in beeld.


Eenvoudigere webontwikkeling voor ontwikkelaars

Net zoals we al eerder hebben besproken, heeft Google het Sitemap 0.84 Protocol ontwikkeld onder een Creative Commons Licentie. Dit was om andere zoekmachines aan te moedigen het protocol over te nemen, zoals Yahoo en Microsoft kort daarna hebben afgesproken. Als gevolg daarvan is de sitemap geüpdatet naar versie 0.9 en hebben de drie concurrenten gezamenlijk een site gesponsord om het protocol in detail uit te leggen. Zie hier.

Wat betekent dit voor de ontwikkelaars? Het betekent dat het protocol wordt herkend door de belangrijkste zoekmachines, dus webontwikkelaars hoeven niet voor elke zoekmachine een ander type sitemap te maken. Het enige wat ze hoeven te doen is een enkel bestand te maken en in te dienen, en dit vervolgens bij te werken zodra er wijzigingen worden aangebracht op een site.

Na verloop van tijd zal de XML-sitemap standaard worden voor alle website-ontwikkeling; extra pagina’s, multimediabestanden of blogs zullen daarom gemakkelijker aan een site kunnen worden toegevoegd. Beter nog, eventuele updates van een site zullen door alle drie de zoekmachines worden gezien, waardoor het niet meer nodig is om deze informatie drie keer bij te werken om aan drie verschillende zoekmachines tegemoet te komen.


Tot slot over sitemaps

Sitemaps maken het makkelijker voor zoekmachines om uw site te indexeren en te crawlen. Ze maken het ook makkelijker voor gebruikers om op uw site te navigeren. Op deze manier zullen zowel de zoekmachines als de gebruikers het nieuwe materiaal gemakkelijk vinden wanneer u de inhoud actualiseert. Wat betekent dit? Dat u meer kans maakt op een goede ranking en een goede reputatie, wat resulteert in meer en nieuwe bezoekers en conversies.

Cursus of training volgen over sitemaps en SEO

Tijdens iedere basiscursus komt de sitemap aan de orde. Lees meer over deze WordPress cursussen en trainingen:


Wil je meer details over XML sitemaps maken WordPress handleiding en tipsof info?

Wil je meer informatie? Veel bezoekers met interesse in XML sitemaps maken WordPress handleiding en tips bekeken ook de onderstaande handleidingen:


SEO training of cursus volgen?

WordPress SEO cursus op maat

Leer hoe je met je WordPress website of webshop beter gevonden wordt in de speciale SEO-cursus op maat:
SEO cursus voor WordPress

WordPress Bootcamp all-in-one

Of leer hoe je met je WordPress website hoger komt in de Google zoekresultaten met de WP Bootcamp:
SEO in WordPress Bootcamp

Info over XML sitemaps maken WordPress handleiding en tips

Neem vrijblijvend contact op met Arthur als je nog vragen hebt over SEO, XML sitemaps maken WordPress handleiding en tips, WordPress websites en vindbaarheid.

WordPress SEO-specialist

Arthur Wentzel, SEO-specialist

06 20 83 05 83

Scroll naar boven